Ctrl+c päätteessä ei edes ole yleensä hyvä, koska sen tarkoittaa komentoa close, se lopettaa päätteen käskemän prosessin suorituksen. Ctrl+c ja Ctrl+v ovat Windows tauhkaa. Linux ei ole Windows. Unohda ne.
Olen tästä vähän eri mieltä, paitsi tuosta kohdasta, että Linux ei ole Windows.
Ctrl+c ja Ctrl+v ovat kyllä käytössä melkein kaikissa ohjelmissa ja kaikissa ympäristössä. Pääte on sen takia poikkeus, että tuo Ctrl+c on ollut pidempään käytössä SIGINT-signaalin lähettämiseen ja siis käytännössä sulkee ajossa olevan ohjelman. Siksi pääte-emulaattoreissa käytetään hieman monimutkaisempaa yhdistelmää Shift+Ctrl+c ja vastaavasti Shift+Ctrl+v.
Linuxissa usein käytetyssä graafisessa ympäristössä eli
Xorgissa (oikeastaan
X11-protokollassa) on kuitenkin useita leikepöytiä. Yksi niistä tuo clipboard, jota usein käytetään noilla näppäinyhdistelmillä. Lisäksi sitä voi tavallisesti käyttää kontekstivalikosta, joka saadaan tyypillisesti oikean hiirennapin takaa, mutta toisinaan myös työkaluriveiltä tai muista valikoista. Toinen leikepöytä on nimeltään primary selection (ensisijainen valinta) ja sillä kopiointi tapahtuu juurikin maalamalla tekstiä ja sitten liitetään painamalla hiiren keskinappia kohteen yllä. Se on hyvin kätevä, mutta myös hieman ongelmallinen. Näiden kahden leikepöydän lisäksi on secondary selection -leikepöytä, jota nykyään harvemmin näkee käytettävän. Joskus kopiointia ja liittämistä voi tehdä myös Ctrl+Insert ja Shift+Insert yhdistelmillä.
Tuo on aika monimutkaista, mutta tulevaisuus on ehkä hieman yksinkertaisempi: Linuxia varten kehitetään nyt
Wayland-protokollaa, jossa Xorgin korvaa
Wayland-komposoija (Weston, Mutter, KWin tai joku muu) ja nämä saavat sitten toteuttaa leikepöydän kuten haluavat. Käytännössä Waylandissä on sovittu protokollasta, jolla leikepöytä toimii ja käytännössä se toimii noilla tutuilla Ctrl+c ja Ctrl+v yhdistelmillä. Alkujaan Waylandiin ei pitänyt tulla tukea tuolle "keskinapin leikepöydälle", mutta käyttäjät (kuten minä) halusivat sen, joten sekin toimii jo nyt ainakin Gnome 3 -työpöytää käytettäessä (siis Mutter-komposoijaa). Syy miksi kehittäjät vastustivat sitä alkujaan on, ettei tuollainen automaattinen kopiointi ole kovinkaan tietoturvallista ja tuollainen ominaisuus helposti heikentää tietoturvaa (jos mietii vaikka pankissa asiointia ja pikaviestittelyä samaan aikaan, niin tuo on melko helppo ymmärtää). Toki se on nyt toteutettu siten, että negatiivinen vaikutus olisi mahdollisimman pieni ja toki komposoijasta riippuen se on mahdollista ottaa myös pois päältä. Yksi Waylandin tavoitteista on korjata X11-protokollan puutteet ja tehdä Linuxista entistä turvallisempi ympäristö työasemiin ja kotikoneisiin.
Laitoin tuonne vähän lisätietolinkkejä, jos käsitteet eivät ole tuttuja. (Taivutinkohan sanan komposoija (engl.
compositor) oikein..? Hauska sana kyllä:
kompo ja
soija yhdessä.)