Metkaa hupia se aiheuttaa...
Kun Windows 7 oli koneessa sitä ostaessa, ei sitä poiskaan heitetty. Heti uutena asensin rinnalle Ubuntun ja supistin Windows osion aika pieneksi. Laite on meidän emännän käytössä ja pelkkää Ubuntua hän käyttää. Muutaman kerran vuodessa on Windows käynnistetty ja annettu sen ajaa rästissä olevat päivityksensä. Hankittuani TomTom navigaattorin on Windows ollut tarpeen sen ylläpitoon ja karttojen päivitykseen.
Melkein viisi vuotta meni näin. Sitten käytin Microsoftin tarjousta päivittää 7 > 10. Hyvin se meni ja kymppikin toimi moitteetta, siitäkin huolimatta, että laajensin Windows osiota n. 90 GiB suuruiseksi, jotta päivitys ei törmäisi tilanahtauteen. Puolisen vuotta meni hyvin tätä rinnakkaiseloa ja päivityksiäkin tuli kiltisti, ja TomTomiakin huollettiin.
Viime viikolla taas päivitin kymppiä kun oli koneella luppoaikaa. Muutama tunti siinä meni kun oli niitä päivityksiä aika kasa taas, kuten tavallisesti. Sitten huomasin koneen sanovan >"Windows kohtasi yllättävän virheen ja on käynnistettävä uudelleen." >"Uudelleenkäynnistys." >"Valmistaudutaan automaattiseen korjaamiseen." >"Diagnosoidaan." >"Windows kohtasi yllättävän virheen ja on käynnistettävä uudelleen." Ja tätä jatkui muutama kierros. Sitten tuli mahdollisuus asettaa kone systeemin palautukseen, joko koskematta omiin tiedostoihin, tai palauttamalla koko systeemi jyräten entinen juurmultineen. Koeilin sitä omat tiedostot säästävää, joka törmäsi jälleen yllättävään virheeseen ja sama luuppi jatkui taas loputtomasti.
Konetta GPartEditillä tutkiessani panin merkille, että mitään palautusosiota W-10 varten ei ole. W-7 varten on sen alkuperäinen palautusosio, jota en poistanut Ubuntua osioidessani. Myös GRUB näyttää Ubuntun lisäksi sekä Winows 10, että Winows 7 käynnistysmahdollisuuden. Kokeilin kerran, mitä tapahtuu kun valitsee W-7. Siitä alkaa W-7 systeemin palautus. En uskaltanut antaa sen edetä, kun pelkäsin sen jyräävän Ubuntun.
Onkohan mielipiteitä ja ehdotuksia: Mitähän tapahtuu, jos annan mahdollisuuden yrittää Windows 10.n palauttaa itsensä täysin? Tai mitä tapahtunee jos käynnistän GRUB:ista Windows 7 systeemin palautuksen?
Kun W-7 oli vielä ihan uusi, ennen Ubuntun asennusta, tein siitä sen ehdottaman systeeminpalautuslevynkin. Poltin sen DVD:lle. Niitä tarvittiin kaksi levyä kun yhdelle ei mahtunut. Ne levyt ovat tallessa vieläkin. Mitähän tapahtuisi, jos koittaisin palauttaa systeemin neitseelliseen tilaansa niillä? En ole koskaan käyttänyt Windowsin asennuslevyä. Onko se samanlaista kuin Linuxin asennus? Pitääkö kone ensin tyhjentää kaikesta? Pitääkö levyn olla varaamatonta tilaa, vai mitä? Osaako palautus tapahtua omaan osioonsa, jos Ubuntu on koneessa ennestään?
Tuo 7 olisi ihan riittävä tässä talossa, pelkän TomTomin jatkeena.