Ubuntu Suomen keskustelualueet

Muut alueet => Muut käyttöjärjestelmät ja Linux-jakelut => Aiheen aloitti: JaniAlander - 20.08.16 - klo:21.51

Otsikko: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 20.08.16 - klo:21.51
Olen aiemminkin täällä joskus mötissyt miten se Windows 10 asennukseni ei ole ollut ihan tyydyttävä, jostain syystä Windows 7:stä päivitettäessä hajosi tiedostojärjestelmän oikeudet ja kaikenlainen asentaminen oli aina tappelun takana. Ja no nyt ei sitten asentunut se vuosipäivitys, kun ei muka adminstraattorin oikeudet riitä.

No tästä suivaantuneena tein sitten vähän järeämmän tempun ja yritin ottaa rekursiivisesti koko C: aseman omistukseeni. Ei olisi pitänyt. Windows pahoitti mielensä asiasta totaalisesti eikä suostunut enää käynnistymään. No lyhyestä virsi kaunis, ei muuta kuin Kubuntu käyntiin, sitten ekana grubin asennus toiselle levylle, Windowsilla kun on tunnetusti paha tapa jyrätä se asennuksen yhteydessä, datat talteen C:ltä ja asennustikkua väsäämään uudesta levykuvasta. Ja asennus tällä kertaa puhtaana asennuksena, vanha C: asema alustettiin asennuksen yhteydessä. 

No nyt näyttäis homma pelaavan, Linuxin osioihin ei koskettu ja Windowskin lakkasi tiedosto-oikeuksista ryttyilyn. Mitä nyt sitten että pitää ladata liki sata gigaa steamistä mikä ei miellytä itseä kun en tullut ottaneeksi Steamin datakansiota talteen.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: XL180 - 23.08.16 - klo:16.59
Minulla W10 Anniversaryt onnistuivat,mutta vähemmän metkaa hupia oli Ubuntu 14.04 kanssa.
16.04 Päivitys HP PC koneeseen ei  onnistunut,ennenkuin laitoin Ubuntu 16.04.1 asennuslevyn koneeseen.

Toisella puolella W10 siis säilyi,mutta Ubuntu 16.04.1 päivitys jyräsi kaikki tiedostoni pois,vaikka valitsin asennusvaihtoehdon-Säilytä tiedostot.
Ruudulle tuli ilmoitus-sattui virhe ja joitakin tiedostoja on kadonnut-kaikki!

Olin aiemmista kömmähdyksistä oppineena ottanut varmuuskopiot tärkeimmistä tiedostoista,joten vahinko oli minimioitu.
Mutta W10 Anniversary ei poistanut minulta mitään ja toimii vakaasti.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 23.08.16 - klo:18.30
Ei mullakaan Anniversary Update mitään poistanut, se ei kerta kaikkiaan asentunut. Ja minä sitten sössin Windowsin tiedosto-oikeudet lopullisesti sekaisin. Uudelleenasennus puhtaalta pöydältä sitten korjasi kaikki ongelmat, eikä edes edes Kubuntu jyräytynyt.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: fossiili - 30.08.16 - klo:14.02
"Hupia Windows10 kanssa ..." - kun hankin IntelNUC kivan pikku purkin niin siihen piti muka ottaa Windows ajureiden tähden. Aattelin että on vaihteeksi kiva sählätä Windowssin kanssa. Erityisesti en sitä ajatellut opiskella kun mieluummin kartutan tietojani Linux tai BSD Unix tai muista vastaavista ja niitähän riittää.

Mutta nyt tuli vastaan tilanne, joka tympii. Oma syyni toki:
1) Olin niin saita että ostin NUC:n 64 Mb:n levyllä.
2) Kun Nero tarjosi alennuksella ohjelmapakkausta niin vaikka levyjen poltto sujui hyvin Linuxillani niin innostuin shoppailuun ja ostin koko paketin.

Nyt on levyllä tilaa hiukan alle 20 Gb ja Windows10 uusin päivitys haluaa käyttöönsä kai asennuksen ajaksi 20 Gb. Mikäpä muu auttaa kuin poistaa suurimmat ohjelmat jotka ovat Nero-pakkauksesta. Ei muuta kuin Asetuksiin ja ohjelmat suuruusjärjestykseen ja nerokkaathan siellä ovatkin kärjessä.

Omituista kyllä, Nero ja sen kätyrit eivät suostu poistumaan. Istuvat tiukassa kuin punkit täällä saaristossa. Netistä löytyy konsti toisensa jälkeen. On muka olemassas jokin Tweak10 työkalukin tai jotain siihen suuntaan.

Kaipaan terminaalia tai vanhaa kunnon DOS-promptia tai vastaavaa ....  :'(

Aivan estoitta räpeltäisin tätä Windows 10 asennusta. Ei haittaa mitä sille tapahtuu, sillä taidan kohta luovuttaa ja asentaa tähän uusimman Mintun.

Kuitenkin olen kiitollinen winkeistä eli ohjeista miten kohtuullisella vaivalla räpeltäisin eteenpäin.

Ongelmani: Miten poistaa tilarohmu Nero Windows 10 mikrosta?
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: kx - 30.08.16 - klo:14.59
Tekee aluksi uuden osion siitä 20 Gt:stä.  Siirtää Neeron "pikkuhiljaa" tuolle uudelle omalle osiolle? Ensin jotkut ohjelmat ja sitten pienentää W10 osiota ja suurentaa vastaavasti sitä osiota, johon siirtää Neroa. Lopuksi tuhoaa Neron siellä missä se on siirrettynä? Mahtaako onnistua?
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 30.08.16 - klo:17.04
Mulla oli semmoinen ohjelma kuin Revo uninstaller mitä piti käyttää AVG virustutkan poistoon, ei suostunut ilman lähtemään. Ohjelma on maksullinen mutta sisältää ilmaisen kokeilujakson, ts. just sopiva tuollaiseen kertaluonteiseen tarpeeseen.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: fossiili - 01.09.16 - klo:19.51
Kiitos, Revo uninstaller hoiti homman. On muutenkin siisti ohjelma  8)
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Postimies - 02.09.16 - klo:00.19
Mitäs  Windows10 tykkää kun olen vaihtanut emolevyn ja prosun. AMD am3+ lauta vähän uudemmilla piireillä ja prosussa pari ydintä lisää. On puhdas asennus Win 7 avaimella.  Ei tullut otettua talteen päivitettyä avainta. En ole vielä uskaltanut käynnistää. Pari peliä kopioin vanhasta asennuksesta. Ongelmia myös tiedostojen oikeuksista ja vakaudessa. Ehkä palaan vanhaan kun en ole onnistunut vielä hiljentämään CPU:n tuuletinta. pwmconfig ei toiminut.
Testing pwm control hwmon0/device/pwm3 ...
  hwmon0/device/fan1_input ... speed was 1360 now 1363
    no correlation

No correlations were detected.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 02.09.16 - klo:17.39
Vähän luulen, että ei kyllä aktivoidu jos yrittää moisesta päivittää.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: welmar - 02.09.16 - klo:21.01
Vaikeaa tuntuu olevan linux-koneella tehdä boottaavaa tikkua W10:tä. Winusb antaa virheilmoituksen ettei grubin asennus onnistu.
Koodia: [Valitse]
[welmar@Fetsku Linux]$ sudo winusb --format Win10_1607_Education_Finnish_x64.iso /dev/sdb
Formating device...
Mounting...
mount: /dev/loop0 is write-protected, mounting read-only
Copying...
Installing grub...
/bin/winusb: rivi 402: grub-install: komentoa ei löydy
Error occured !
Syncing...
Cleaning...
Umounting and removing '/media/winusb_iso_1472837728_3272'...
Umounting and removing '/media/winusb_target_1472837728_3272'...
Veikkaisin että ongelma on tosiaan ettei grub-install komentoa löydy, pitäisikö sen olla grub2-install?
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 03.09.16 - klo:01.20
Hmm itse tein hätätilassa winusbcreatorilla, vaikka yleisesti dd:tä moiseen suositellaankin.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: welmar - 03.09.16 - klo:08.32
Hmm itse tein hätätilassa winusbcreatorilla, vaikka yleisesti dd:tä moiseen suositellaankin.
En löytänyt mistään winusbcreatoria. Onko se linux-ohjelma? Dd:llä olen toki yrittänyt ja unetbootinilla. Olen alustanut vfat,fat ja ntfs:ksi (unetbootinilla pienellä huijaamisella https://www.reddit.com/r/linux/comments/1weui1/trick_unetbootin_to_create_a_windows_usb/ )ja winusb ja unetbootin tulos on ollut vilkkuva viiva tyhjällä näytöllä, Dd:llä ilmoittaa ettei ole boottaavaa mediaa. Winusb:n sivulla ei ollut enään sorsaa mutta Githubista löysin. Yritän nyt seuraavaksi opetella Gitin käyttöä ja käännän sen jos onnistuisi paremmin.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 03.09.16 - klo:14.04
Juu on Linux ohjelma, itse asiassa sille löytyy joku PPA Ubuntu 16.04:lle (Taidetaan tosin puhua samasta ohjelmasta)

Kuulemma semmoinenkin kikka kolmonen toimisi, että tekee ntfs tikun, pistää sieltä iso-tiedostosta kaiken sinne, ja tikulle sitten esim. grub jonka asetuksiin sitten viittaus Windowsin boottilataajaan.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: welmar - 03.09.16 - klo:14.55
Ajattelin että ehkä toimisi jos asennan Grubin tikule mutta en uskalla kokeilla ennenkuin asennan tulevalle win koneelle ensin jonkin Linuxin(xubuntu luultavasti), koska vain yksi tikku ja vain yksi toimiva kone nyt. Jokin toimiva oltava ensin ennenkuin teen jotain minkä jälkeen mikään ei toimi. Koneessa oli Ubuntu ja openSUSE mutta nyt kumpikaan niistä ei käynnisty kun otin välillä levyt irti >:(
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: raimo - 03.09.16 - klo:16.15
Koneessa oli Ubuntu ja openSUSE mutta nyt kumpikaan niistä ei käynnisty kun otin välillä levyt irti >:(

Tarkista recovery modessa /etc/fstab -tiedoston sisältö, että on oikeat UUID:t jne. Jos siellä on väärin jokin levyliitos niin Ubuntu ei käynnisty.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.10.16 - klo:11.47
Metkaa hupia se aiheuttaa...

Kun Windows 7 oli koneessa sitä ostaessa, ei sitä poiskaan heitetty. Heti uutena asensin rinnalle Ubuntun ja supistin Windows osion aika pieneksi. Laite on meidän emännän käytössä ja pelkkää Ubuntua hän käyttää. Muutaman kerran vuodessa on Windows käynnistetty ja annettu sen ajaa rästissä olevat päivityksensä. Hankittuani TomTom navigaattorin on Windows ollut tarpeen sen ylläpitoon ja karttojen päivitykseen.

Melkein viisi vuotta meni näin. Sitten käytin Microsoftin tarjousta päivittää 7 > 10. Hyvin se meni ja kymppikin toimi moitteetta, siitäkin huolimatta, että laajensin Windows osiota n. 90 GiB suuruiseksi, jotta päivitys ei törmäisi tilanahtauteen. Puolisen vuotta meni hyvin tätä rinnakkaiseloa ja päivityksiäkin tuli kiltisti, ja TomTomiakin huollettiin.

Viime viikolla taas päivitin kymppiä kun oli koneella luppoaikaa. Muutama tunti siinä meni kun oli niitä päivityksiä aika kasa taas, kuten tavallisesti. Sitten huomasin koneen sanovan >"Windows kohtasi yllättävän virheen ja on käynnistettävä uudelleen." >"Uudelleenkäynnistys." >"Valmistaudutaan automaattiseen korjaamiseen." >"Diagnosoidaan." >"Windows kohtasi yllättävän virheen ja on käynnistettävä uudelleen." Ja tätä jatkui muutama kierros. Sitten tuli mahdollisuus asettaa kone systeemin palautukseen, joko koskematta omiin tiedostoihin, tai palauttamalla koko systeemi jyräten entinen juurmultineen. Koeilin sitä omat tiedostot säästävää, joka törmäsi jälleen yllättävään virheeseen ja sama luuppi jatkui taas loputtomasti.

Konetta GPartEditillä tutkiessani panin merkille, että mitään palautusosiota W-10 varten ei ole. W-7 varten on sen alkuperäinen palautusosio, jota en poistanut Ubuntua osioidessani. Myös GRUB näyttää Ubuntun lisäksi sekä Winows 10, että Winows 7 käynnistysmahdollisuuden. Kokeilin kerran, mitä tapahtuu kun valitsee W-7. Siitä alkaa W-7 systeemin palautus. En uskaltanut antaa sen edetä, kun pelkäsin sen jyräävän Ubuntun.

Onkohan mielipiteitä ja ehdotuksia: Mitähän tapahtuu, jos annan mahdollisuuden yrittää Windows 10.n palauttaa itsensä täysin? Tai mitä tapahtunee jos käynnistän GRUB:ista Windows 7 systeemin palautuksen?

Kun W-7 oli vielä ihan uusi, ennen Ubuntun asennusta, tein siitä sen ehdottaman systeeminpalautuslevynkin. Poltin sen DVD:lle. Niitä tarvittiin kaksi levyä kun yhdelle ei mahtunut. Ne levyt ovat tallessa vieläkin. Mitähän tapahtuisi, jos koittaisin palauttaa systeemin neitseelliseen tilaansa niillä? En ole koskaan käyttänyt Windowsin asennuslevyä. Onko se samanlaista kuin Linuxin asennus? Pitääkö kone ensin tyhjentää kaikesta? Pitääkö levyn olla varaamatonta tilaa, vai mitä? Osaako palautus tapahtua omaan osioonsa, jos Ubuntu on koneessa ennestään?

Tuo 7 olisi ihan riittävä tässä talossa, pelkän TomTomin jatkeena.  :)
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: JaniAlander - 10.10.16 - klo:12.45
Windowsin asennus itsessään on yksinkertainen, katot vaan tarkkaan minne levylle se menee, ja klikkailet eteenpäin. Mutta on hyvä pitää Linuxin asennusmedia saatavilla, sillä Windowsin asennus oikein tehtynä jyrää sen GRUB käynnistyslataajan.

Windows 7:n kanssa joudut sitten manuaalisesti asentamaan muutaman päivityksen, muuten automaattipäivitykset eivät toimi, tai niiden asennus vähintään kestää HYVIN kauan.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: welmar - 10.10.16 - klo:16.07
Levy varmaankin pitää alustaa NTFS:ksi mutta niihän se taitaa muutenkin olla koska aikaisemminkin ollut Windows levyllä. Ainakaan W10 asennusohjelma ei osannut alustaa ext4 ja btrfs levyjä, eikä tyhjääkään levyä.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Postimies - 10.10.16 - klo:19.18
Levy varmaankin pitää alustaa NTFS:ksi mutta niihän se taitaa muutenkin olla koska aikaisemminkin ollut Windows levyllä. Ainakaan W10 asennusohjelma ei osannut alustaa ext4 ja btrfs levyjä, eikä tyhjääkään levyä.
Itse asensin W10:n tyhjälle SSD-levylle. Osasi tehdä gpt osioidun levyn ja tarvittavat osiot. Pienensin sitten jälkeenpäin ja pistin Ubuntun perään. Jälkeenpäin kun vaihdoin emolevyn - liki samanlaisen. Sama AMD prosessorikanta am3+. Lisää tuli lähinnä tuki sata III levyille. Ja Windows ei käynnistynyt enää sen jälkeen. Asennuslevyllä koetin korjata ja ei onnistunut. Koetin asentaa uudestaan ja sekään ei onnistunut... vanhassa polttamassa DVD-RW levyssä kai vikaa. Tarve lähinnä päivitellä navigaattoria kun GTA pelitkään eivät oikein kympissä toimineet.  Ajatus pelaamisesta monen vuoden jälkeen ei onnistunut. Asensin lähinnä myös siksi, että tulee W7 lisenssi käytettyä kun tarra on koneessa. Itse W7 ollut pitkään pois käytöstä rautapäivitysten jälkeen.

Jos koneen rauta ei ole vaihtunut ja W10 aktivoitu niin asentaisin W10 asennusmedialla. Sen saa ladattua ilmaiseksi. W7 lisenssi ei enää kelpaa eli pitää valita asennus ilman avainta. Ajurit kyllä kannattaa latailla etukäteen ja Linux asennusmedia on hyvä olla käsillä.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 10.10.16 - klo:20.45
Niinhän siinä kävi, että Windows meni bittien taivaaseen.

Ensin tein Ubuntun /homen varmuuskopion ulkoiselle USB-kovalevylle.

Yritin korjata kaikilla W-10:n tarjoamilla konsteilla, säästämällä omat tiedostot. Ei tulosta. Sitten säästämättä, kaikki ylikirjoittaen ja perusasetuksille asetus tehden. Jälkimmäinen sentään puolituntia raksutti ja pääsi sataan prosenttiin, mutta uudelleenkäynnistyksen jälkeen oli taas sama loputon restartlooppi. Silti oli ehjänä pysyneet sekä GRUB, että Ubuntu.

Koska levyn perrällä oli W-7:n aikoinaan tehtaalla tehty palautusosio, ja sen saattoi käynnistää GRUBista valitsemalla, tein niin. Se touhusi hetken ja totesi tärmänneensä virheeseen ja pyysi uudelleenkäynnistystä. Se johti GBUB RESQUE ilmoitukseen.

Katsoin levyä Boot Repair cd-levyn avulla GPartEdillä. Levy oli lähes tyhjä. Ubuntukin oli poissa. Vapaata tilaa oli osioiden tilalla, muta osioiden rajat olivat olemassa. Tein uuden tyhjän koko levyn osiotaulun alustamatta. Nyt vasta luin täältä, että ehkä olisi pitänyt alustaa NTFS:ään. Kone ei noteerannut lainkaan niitä muinoin tekemiäni, W-7:n suosittelemia DVD-levyjä. Tein GRUBinkin, eikä sittenkään bootannut, ei BIOSin kautta, eikä muutenkaan.

Asensin siis koko levylle Ubuntun entistä hienompana ja Windows saa toistaiseksi jäädä unholaan.

Voi olla, että Joulupukki tuo kodin mediacenteriksi jonkin yksinkertaisen perus tietokone pöntön ilman näyttöä ja näppistä kun ne jo on. Televisio on näyttö ja Bluetooth näppis kosketuslevy on jäänyt odottamaan vastaista käyttöä. Siinä sitten tietysti tulee se Windows 10 mukana. Täytyy van olla kiltti siihen asti.

Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Postimies - 10.10.16 - klo:21.55
Voi olla, että Joulupukki tuo kodin mediacenteriksi jonkin yksinkertaisen perus tietokone pöntön ilman näyttöä ja näppistä kun ne jo on. Televisio on näyttö ja Bluetooth näppis kosketuslevy on jäänyt odottamaan vastaista käyttöä. Siinä sitten tietysti tulee se Windows 10 mukana. Täytyy van olla kiltti siihen asti.
Ei sen tarvitse pönttö olla. Intelin Nuc melko pieni. Itsellä oli joskus EeeBox kaksipuolisella teipillä TV:ssä kiinni (takaseinässä). Vaikka oli kirjan kokoinen integroitu Nvidian ohjain näytti kelvollista kuvaa. Kyllästyin sen hitauteen ja nyt on i3 kone SSD-levyllä. Pääsee nopeammin katsoon TV:tä. Siksi luetettava tuo Linux, että moneen vuoteen ei ole ollut TV:n antenni ollut seinässä. Varalla vielä toinen asennus jos päivityksessä menee jotain pieleen... sitäkin harrastetaan varovaisesti - eihän toimivaa kannata sotkea.

Windowssin saat kun lataat sen MS:n sivuilta ja asennat. Jo ennen Joulua.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: vpk - 12.10.16 - klo:10.03
Koska menetit Tomtomin päivitysmahdollisuuden, kokeilepa älypuhelimessa Waze sovellusta. Minä vaihdoin Tomtomin Wazeen, ja vaikka sen pistelaskuominaisuus ei toimikaan, olen silti tyytyväinen valintaani, vaikka syynä ei ollutkaan Windows 10 tärvääntyminen. Anniversary update sattumoisin meni hienosti, vaikka toista kuvittelin, koska päivitys win 7 -> win10 oli aikoinaan helvetillinen kokemus (BIOS järjestelmä, GRUB dualbuuttaus).

Oli meinaan ikävää puuhaa tuo Tomtom navigaattorin päivitteleminen. Minä kun vielä jouduin maksamaan niistä onnettomista päivityksistä. Ja käsittääkseni Tomtom oli aikoinaan rajapinnoiltaankin avoin Linux-järjestelmä?
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 12.10.16 - klo:11.40
Koska menetit Tomtomin päivitysmahdollisuuden, kokeilepa älypuhelimessa Waze sovellusta. Minä vaihdoin Tomtomin Wazeen, ja vaikka sen pistelaskuominaisuus ei toimikaan, olen silti tyytyväinen valintaani, vaikka syynä ei ollutkaan Windows 10 tärvääntyminen. Anniversary update sattumoisin meni hienosti, vaikka toista kuvittelin, koska päivitys win 7 -> win10 oli aikoinaan helvetillinen kokemus (BIOS järjestelmä, GRUB dualbuuttaus).

Oli meinaan ikävää puuhaa tuo Tomtom navigaattorin päivitteleminen. Minä kun vielä jouduin maksamaan niistä onnettomista päivityksistä. Ja käsittääkseni Tomtom oli aikoinaan rajapinnoiltaankin avoin Linux-järjestelmä?

Ihan pelkän TomTomin takia en winukkaa kyllä hanki, saa TomTom mennä huutonettiin kun ei kerran ole huolehdittu Linux yhteensopivuudesta, vaikka itse on Linux. Ymmärsin heidän mainoksista, että uusi tämän vuoden TomTom on varustettu WiFi:llä ja päivittää itsensä joustavasti ilman ulkoista tietokonetta, kunhan vaan saa WiFi yhteyden jostain. Kehitystä sekin.

Meillä täällä mummolassa käy toisinaan lapset ja lastenlapset ja he ovat tottuneet käyttämään monenlaista Windows softaa, jonka takia olen pitänyt myös winukkaa saatavilla, että ei tarvitse busseissa raahata omia laitteita. Nyt se kuljetuskykykin on parantunut kun on laitteet pienentyneet ja keventyneet. Näyttää myös siltä, että tietokoneet ja tabletit nuorison kotikäytössä jäävät pois käytöstä ja puhelimien parantuneet ominaisuudet täyttävät sen heidän tarpeensa. Työssä ja opiskelussa vaan on sitten kunnon tietokone, ei sekään tabletti.

Kummeksuttaa kyllä koulujen lyhytnäköisyys kun hankkivat Windows koneita lukiolaisille. Ylioppilaskokeet kuitenkin tehdään Linuxilla. Ei se siirtymä muuten iso olisi, mutta matematiikkaohjelmien käytön opettelua Linuxilla ei kannattaisi jättää viimeisille kalkkiviivoille.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 18.10.16 - klo:13.20
Ei sen kuolleen kympin tarina aivan päättynyt. Se kun oli vaimoni koneessa, jossa hän on vuosia jo käyttänyt Ubuntua, ja josta ei luovu. Hän kuitenkin on perheenäidin tavoin tarkka rahanalaisesta asiasta, ja siksi vaatii, että se ostettu ja maksettu Windows on oltava, vaikka sitä ei edes käytettäisi.

Tilasin sitten Microsoftille asiakaspalveluun soittoajan ja lähetin vikaraportin, josta sain numerokoodin. Puhelu tuli minuutilleen sovittuun aikaan, mutta ei asiakaspalveluun, vaan sen jonoon. Saatteeksi tuli vielä pitkä nauhoite kaikenlaista ehdoista ja vaatimuksista ja lupauksista, joihin nyt jatkaessani suostun, ja jotka vaikuttivat asenteelta, että asiakas on itse syyllinen omaan soppaansa ja saa syödä sen ihan itse. Varttitunnin räminän jälkeen vastasi tekninen tuki, joka ei ollut lukenut vikaraporttiani, eikä tiennyt mistään numerokoodista. Selitin asian uudelleen. Ohjeeksi sain vain sen, minkä tiesin jo muutenkin. Asennus on tehtävä uudelleen. Kysyin myös tarkempia ohjeita .iso tiedoston lataamisesta ja asennusmedian valmistamisesta. Pitäisi kuulemma käyttää heidän työkalua levyn polttamiseen. Kun se on Windows softaa, jota nyt en voi käyttää, oli ohje käyttää Linuxia ja Wine apuohjelmaa. Kuulemma sen jälkeen voisin tehdä asennuslevyllä mitä vaan huvittaa. Kysyin kuitenkin: Tarvitaanko koneen pohjassa tehtaan jäljiltä olevaa tarraa ja sen Windows 7 Key numerosarjaa? Kuulemma tarvitaan asennuksen aktivointiin.

Latasin sitten .iso tiedoston MS:n julkiselta sivulta. Kun piti DVD-levyjä noutaa kivijalkakaupasta, kaupan myyjä kertoi, että "onhan noita saanut asennella." Hän oli sitä mieltä, että mitään MS:n työkalua ei tarvita Linuxiin. Sen kun vaan polttaa levyn millä tahansa poltto-ohjelmalla optiolla "polta levykuva" ja hyvä tulee.

Näin tein ja laitoin levyn pimeään kaappiin muiden kaltaistensa joukkoon ja pinon alimmaksi. Koska asennusmediaa ei voi mitenkään koekäyttää tai muuten tarkastaa, en tehnyt vielä asennusyrityksiä, koska sotken tietenkin vaan hyvän Ubuntun. Kaivan sen esille sitten kun/jos on pakko. Ehkä sitten teen virtuaalikone asennuksen, jos osaan. Eiköhän tuolla DVD-levyllä saa sen kympin virtuaalikoneeseen yhtä hyvin kuin Ubuntun rinnallekin...
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: salai - 18.10.16 - klo:14.11
. . .
Tarvitaanko koneen pohjassa tehtaan jäljiltä olevaa tarraa ja sen Windows 7 Key numerosarjaa? Kuulemma tarvitaan asennuksen aktivointiin.
Jos koneeseen on asennettu kerran W10, siihen voi asentaa saman version puhtaana ilman mitään sarjanumeroita. Ohittaa vain sen numeron kyselyn asennusvaiheessa, niin aktivoituu automaattisesti koneen MS-palvelimelle tallennettujen tunnistetietojen perusteella.
Tai voi vaikka siirtää toisesta koneesta vastaavan version (Home/Pro). Taitaa tulla ainoat ongelmat tulla AHCI/non-AHCI asetusten kanssa, muuten on onnistunut joka kerta.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 19.10.16 - klo:14.45
Lainaus
Ohittaa vain sen numeron kyselyn asennusvaiheessa, niin aktivoituu automaattisesti koneen MS-palvelimelle tallennettujen tunnistetietojen perusteella.

Onko koneen tietoja jossain ulkona? Eikö MS:sta pääsekään eroon jos kiintolevyn tyhjentää? Vai onko MS:n tunnisteita jossain koneen rautatasolla? Sarjanumero varmaan on jossain... Voiko MS siis lurkkia koneen rautatason tietoja ulkopuolelta?

Taitaa olla foliohatun teko seuraava tehtävä.  ;D
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: matsukan - 19.10.16 - klo:15.48

Todennäköisesti raudasta lasketaan jollakin algoritmillä konetunniste jota käytetään sitten tunnistamiseen ... WLAN/Ethernet tunnisteet ainakin löytyy ... Joskus oli juttua siitä että joihin uusiin kannettaviin liitetään lisenssi automaagisesti, näissä on todnäk vielä pieni m2 ssd asema jota käytetään lisenssi tietojen tallettamiseen.  Mutta tämä ei voi olla 100 prosenttisesti aukoton johtuen PC koneiden variaatioiden määrästä.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Tomin - 19.10.16 - klo:16.11
Joskus oli juttua siitä että joihin uusiin kannettaviin liitetään lisenssi automaagisesti, näissä on todnäk vielä pieni m2 ssd asema jota käytetään lisenssi tietojen tallettamiseen.

Vaikea uskoa, että laittaisivat jonkun piilotetun aseman vain lisenssitiedoille. Ne mahtuu vaikka EEPROMille (https://en.wikipedia.org/wiki/EEPROM) tarvittaessa (niitä saa vaikka SPI tai I2C väylään) tai sitten joku pieni flash-piiri (esim. eMMC (https://en.wikipedia.org/wiki/MultiMediaCard#eMMC) tai vielä paljon yksinkertaisempi). Lähinnä kustannusnäkökulmaa mietin. Toisaalta tietokoneessa on jo valmiiksi yksi flash-piiri (tai EEPROM) laiteohjelmistoa (UEFI) varten, joten eiköhän siellä olisi tilaa noillekin tiedoille eikä lisäisi edes laitteiston kustannuksia.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Postimies - 19.10.16 - klo:17.57

Onko koneen tietoja jossain ulkona? Eikö MS:sta pääsekään eroon jos kiintolevyn tyhjentää? Vai onko MS:n tunnisteita jossain koneen rautatasolla? Sarjanumero varmaan on jossain...

Käsittääkseni on ohjelmia jotka osaavat etsiä lisenssin myös UEFI biossista. Itseäni tuo kiinnostaisi kun vaihdoin käytetyn emolevyn rikkoutuneen tilalle. Jos se vaikka aktivoituisi. Windows asennusyritykseni kaatui kaiketi virhelliseen mediaan (vanha DVD-RW). Jo monta vuotta tässä on ilman Windowsia oltu. Nykyiseen asennukseen jätin siksi paljon tilaa, että asennus virtuaalikoneeseen on periaatteessa mahdollista. Olen vieläkin niin pihi, että jätän melko vähän tyhjää tilaa käyttislevylle.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: mrl586 - 19.10.16 - klo:19.50
Jos Windows 10 -lisenssi on sidottu MS-tiliin, sen saa aktivoitua myös kokoonpanoltaan toisenlaiseen koneeseen. Lähde: MuroBBS.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: matsukan - 19.10.16 - klo:20.17

Tuota eMMC en muistanut, olihan sekin mukana vaihtoehdoissa. Piti tarkistaa sitten tämä ultrabookin tilanne ja tässähän 500 gt levyn on lisäksi 24 gt hybridi ssd ... Näyttää olevan täynnä jotakin windowsin osioita joihin en ole koskenut ... Ehkä siellä on jotakin tärkeääkin.
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 22.05.17 - klo:19.21
Jatkan taas tätä vanhaa aihetta kun otin sitten viimein pimeästä kaapista sen Windows 10:n  .iso levyn. Asensin Ubuntuun VirtualBoxin ja siihen extrapaketin Oraclen sivulta. Sitten asensin siihen Windows 10:n. Ihan hyvin kaikki toimii ja kymppi näyttää ihan samalta kuin "oikeassa" winukkakoneessa.

Sitten asia tökkäsi vaikeuteen. En saa USB-laitteita näkymään virtuaali-windowsissa. Se kun oli koko revohkan tarkoitus, kuten alkuviestistäkin näkyy. On siis tarkoitus saada TomTom navigaattori päivitettyä kun moottoripyörien ajokausi taas alkoi. Mitään muuta tarkoitusta sillä winukalla ei olekaan.

Mitä siis pitäisi tehdä, että USB-laite (siis TomTom) näkyisi myös virtuaali-windowsissa? Jostain täältä luin jotain sellaista, että pitäisi ne USB-laitteet liittää yksitellen sellaisina kuin ne lsusb:llä näkyvät, tjsp. Mutta en oikein ymmärrä, miten se käytännössä tehdään. Jos VirtualBoxin USB-asetukseen jotain tekeekin, se näkyy virtuaalisen koneen vastaavassa valikossa harmaana. En myöskään ymmärrä: mikä on se USB-asetusten iso "suodatin" ruutu. Pitäisikö juuri siihen laittaa jotain?
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Hajakenttä - 24.05.17 - klo:14.18
Vastaan omaan kysymykseeni.

Kun aikani nettiä pengoin, löysin tämän sivun, ja sillä asia ratkesi:
https://askubuntu.com/questions/25596/how-to-set-up-usb-for-virtualbox

Kun Ubuntuun asennetaan Windows käyttäen VirtualBox sovellusta navigaattorin hallintaa varten, koko revohka menee suunnilleen näin:

1. Valmistelut:
Etsi jonkin laillisen, vaikka entisen, Windowsin lisenssikoodi. Se on yleensä tarrassa koneen pellissä/pohjassa. Viisi viisimerkkistä merkkisarjaa. Kirjoita se muistiin.
Mene MicroSoftin viralliselle sivustolle ja kirjaudu MS-tilillesi, tai luo tili.
Lataa sivustolta tarvittavan Windowsin (sen jonka se lisenssi on) .iso tiedosto.
Polta DVD-levylle levykuva. Käytä poltto-ohjelman optiota "polta levykuva".

2. Asenna VirtuaBbox Ubuntun sovellusvarastosta.

3. Mene viralliselle Oraclen sivustolle ja lataa ja asenna VirtualBoxin extension paketit:
https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
Käytä sitä viimeiseksi mainittua linkkiä 5.0.40 versiolle.

4. Liitä käyttäjä virtuaalikoneiden käyttäjäryhmään:
Avaa pääte ja aja komento:
Koodia: [Valitse]
sudo usermod -aG vboxusers "käyttäjänimi" Sammuta tietokone ja käynnistä uudelleen.

5. Asenna Windows VirtualBoxiin:
Käynnistä VirtualBox.
Laita .iso DVD tietokoneeseen ja seuraa VirtualBoxin asennusvelhon ohjeita.
Anna aktivointikoodiksi kysyttäessä 5x5 merkkisarja.
Käytä salasanana sitä, jonka annoit MS-tilillesi.
Tee Windowsin asetukset sellaiseksi mitä tarvitset.
Sammuta Windows sen normaalilla sammutuksella, ei ylänurkan ruksilla. Anna sen ajaa päivityksensä ja sammua itsestään, varaa vähän aikaa.

6. Tarkasta USB-laitteen valmistaja- ja tuotekoodi:
Liitä USB-laite, tässä tapauksessa TomTom tietokoneeseen ja käynnistä pääte ja kirjoita komento:
Koodia: [Valitse]
lsusbNäet kaikkien USB-laitteiden nimet ja niiden perässä koodit, tässä tapauksessa TomTom, valmistaja 1390, tuote 5454.
Poista TomTom USB-liittimestä.

7. Valmistele VirtualBoxin USB-asetus:
Käynnistä VirtualBox, mutta älä käynnistä sen sisältämää Windowsia.
Valitse "asetukset" ja siitä "USB".
Ruksaa kohdat "USB-ajuri valittu" ja USB2.0-valittu.
Valitse "suodattimet" ruudusta "uusi suodatin" ja täytä avautuvaan taulukkoon (tässä tapauksessa) ainakin rivit "valmistaaja 1390" ja "tuote 5454" ja mielellään tuotteen nimeksi "TomTom", jotta se näkyy myöhemmin sillä nimellä.

8. Käynnistä virtuaalinen Windows:
Anna salasana, sama jonka annoit luomallesi MS-tilille.
Käynnistä verkkoselain.
Jos verkkoyhteys nyt toimii, olet jo lähellä onnistumista.
Mene TomTomin viralliselle verkkosivulle ja lataa sieltä TomTomin hallintaohjelma, jonka tarvitset, tässä tapauksessa MyDrive Connect. Tarvitset siihen laitteen sarjanumeron, jonka näkee laitteen asetuksista.

9. Liitä TomTom ja päivitä se:
Käynnistä virtuaalikoneessa TomTomin MyDrive Connect - ohjelma ja anna sen käyttäjätunnus ja salasana jotka annoit TomTom tilillesi.
Ohjelma pyytää liittämään laitteesi. Liitä TomTom USB-liittimeen. Laite vastaa "liitetään". Jos ei mitään tapahdu, varmista klikkaamalla VirtualBoxin ikkunan alareunassa olevaa USB-tikun kuvaa, että siinä näkyy TomTom ja sen edessä ruksi, osoittamassa, että se on asiakas. Jos ei ole ruksia, laita se. Myös Windowsin alareunan ilmoitusalueella näkyy TomTom kuvake, jota klikkaamalla voi keskeyttää liittämisen ja irrottamalla ja kiinnittämällä TomTomin USB-liitin saa liittämisen alkamaan uudelleen.
Kun ohjelma vastaa "liitetty" on talkoo onnistunut.
Nyt voit aloittaa TomTomin päivityksen kuten hallintaohjelma neuvoo.

Onnea harrastukseen.  ;D
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Jakke77 - 25.05.17 - klo:11.22
kokeilkaa tätä ton winslowsin polttamiseen tikulle https://etcher.io/
Otsikko: Vs: Metkaa hupia Windowsin kanssa...
Kirjoitti: Postimies - 25.05.17 - klo:12.45
kokeilkaa tätä ton winslowsin polttamiseen tikulle https://etcher.io/
Hyvä ohje! Jos itsekin kokeilisi vihdoin VirtualBoxia. Windowsin saaminen tikulle oli minulla ainakin
työläs operaatio. Kun lopulta onnistuin en kyllä kirjoita tikkua yli. Pitäisi lopulta hankkia se
USB 3 tuen omaava kortinlukija. Ubuntu tuossa ilmoitti, että kestää kuvien siirto 4 tuntia!!!
Sentään kallis Lexar kortti, jonka pitäisi olla nopea... Windowsin saaminen tikulle
Linuxilla kesti myös liki työpäivän yritys erehdys menetelmällä. Nopeammalla tikulla
aika olisi lyhentynyt varmaan 60 - 70%.