Ubuntun uusimmassa versiossa, tosin nimellä Ubuntu Software. Ihan hyvä kyllä, sillä tuo vanha oli aika hidas. Molemmilla on kuitenkin samankaltaiset tavoitteet eli olla helppokäyttöinen ohjelmien asennustyökalu, josta löytyvät ohjelmien tiedot käyttäjäystävällisesti. Haku on luonnollisesti yksi ominaisuus.
Juu, tuota olen toki käyttänyt. Ongelma on enemmänkin sen oikean hakusanan löytäminen. Esim. tuollaisen boottaavan tikun tekemiseen on joukko ohjelmia hyvin erilaisine nimineen. Toki tämä on siis näitä sunnuntaikäyttäjän murheita, mutta varmasti yksi asia, miksi ihmiset yhä pitäytyvät paljon Windowsissa.
Windowsissahan tuollaista ei ole ollut ennen kuin vasta viime aikoina (8, 10). OS X:ssä on ollut pidempään. Ohjelmia voi ja kannattaa edelleenkin etsiä selaimella ja hakukoneella, koska niiden hakumoottorit ovat yleensä kehittyneempiä ja niillä on enemmän tietoa käytettävissä. Ennen asentamista kannattaa toki tarkistaa olisiko se saatavilla pakettivarastoista ja Ubuntun tapauksessa on syytä vilkaista olisiko ohjelmalle tehty luotettavan oloista
PPA:ta (Personal Package Archive). Fedoralla on
COPR ja Arch Linuxilla
AUR. Tulevaisuudessa on myös mahdollista käyttää
Flatpakiä tai
Snappyä, joiden tavoitteena on jakeluriippumattomuuden lisäksi myös lisätä tietoturvaa käyttämällä
hiekkalaatikkoa kolmannen osapuolen ohjelmille.
Tuon haun toimivuus riippunee aika paljon metadatan laadusta. En osaa sanoa minkä verran siihen on panostettu, mutta nyt tuon GNOME Softwaren myötä Ubuntu jakaa sen Debianin kanssa, joten ehkä laatukin alkaa nousta – ainakin toivottavasti.