jos poistaa vahingossa väärän kansion niin sen saa roskakorista palautettua. Se ei ole mahdotonta eikä edes hankalaa
Joskus on ja joskus ei. Huomaat sitten kun roskakori ei pelastanutkaan.
Mahdollisuuksia: käytit rm-komentoa (ei roskakoria), jokin ohjelma toimi väärin ja poisti tiedostoja (tuskin käytti roskakoria), jokin haittaohjelma poisti (tai salasi) tiedostot (ei roskakoria), jokin ohjelmointivirhe korruptoi tiedostot (ei roskakoria) tai ukkonen tuhosi tietokoneen ja siis myös kiintolevyt (levyt joutavat "roskakoriin"). Muitakin tapauksia varmaan löytyy.
Raidissa jos kovalevy menee rikki niin tiedostot on vielä siellä toisella kovalevyllä josta ne voi palauttaa.
Juu, kyllä se periaatteessa levyrikolta suojaa ja tavallisesti käytännössäkin, mutta yleinen näkemys on ettei RAID ole varmuuskopioiden korvaaja. Pitäisi luottaa täysin siihen RAID-toteutukseen ja myös varmistua siitä, että rauta toimii oikein, jotta voisi ajatella sen korvaavan kunnolliset varmuuskopiot. Jos vaikka emolevyllä on SATA-ohjaimessa vikaa tai Linuxin toteutuksessa on virhe, niin sehän voi korruptoida noita levyjä, mutta ulkoisella levyllä oleva varmuuskopio joka on otettu ennen emon vikaantumista on edelleen ehjä. Miten usein sitten jotain tuollaista sattuu, tuskin kovin usein, mutta sanoma onkin se, ettei RAID suojaa kaikelta.
Lisäksi jos kyseessä olisi rautapohjainen RAID, niin tuo olisi vielä monimutkaisempi, koska jos ohjain hajoaa, niin korvaavan pitää olla samanlainen ja aina sekään ei riitä. Tässä tapauksessa tuosta ei tarvitse huolehtia; Linuxin mdraid toimii vaikka USB-levyjen kanssa ja vaikka levyt laittaisi eri koneeseen.
Itse tapaan nykyään nopeiden ja rajoittamattomien nettiyhteyksien aikakaudella kyllä kopioida tärkeät työtiedostot pilveen sitä mukaa kun niitä syntyy ja siellä on myös versionhallinta valmiina eli voin palauttaa viimeaikaisia vanhoja versioita tai poistettuja tiedostoja. Tietenkin aina on mahdollista, että pilvipalveluntarjoajalla sattuu joku fiba ja tiedostot häviävät, mutta onneksi melko tuoreet kopiot ovat ainakin kahdella omalla koneella ja lisäksi ne voi aina silloin tällöin kopioida muistitikulle tai toiselle kiintolevylle turvaan (merkkaa sen varmistuspäivän vaikka kalenteriin). Viime levyrikossa (alle vuosi sitten: SSD petti, ei RAIDia) meni vain asennetut ohjelmat ja jotain turhaa väliaikaisdataa.
Tarkoitus ei ollut pelotella, vaan kertoa vähän tuosta miksi RAIDia ei pidetä varmuuskopiointimenetelmänä, vaikka se saattaa siltä vaikuttaa. RAIDilla on kyllä paikkansa eli on siitä hyötyäkin, vaikkei se varmuuskopioita täysin korvaakaan.
Muokkaus: Olisin välttynyt kirjoittamasta suurinta osaa tästä, jos olisin katsonut tuon nm:n laittaman linkin ensin.