Virusohjelmat kuten muutkin suljetut ohjelmat sisältävät call to home ominaisuden joka viestitättää yrityksille sen mitä käyttäjät tekee.
Tuo ei kyllä pääsääntöisesti pidä paikkaansa. Mitä minä olen nähnyt niin asiasta kyllä ilmoitetaan käyttäjälle niin, ettei asiaa voi missata ja samassa yhteydessä on valinta haluaako kuuluta näihin "parannusryhmiin" vai ei. Vaikka kuuluisit tuohon, niin ei sinne lähetetä kuin tiettyjä tietoja, kuten mitä järjestelmäpalveluita on päällä/aktiivisena jne.
Tuossa pätee ihan sama EU-laki mikä pätee (ikävä kyllä) myös nykyisiin nettisivustoihin kun joka sivusto kertoo, että "kappas, me käytetään keksejä, tiesitkö?".
Esim avast ilmainen versio ja ehkä maksullinen versio online webistä onko jokin exe turvallinen vai ei.
Ei pidä paikkaansa. Kyllä se on loppukäyttäjällä oleva tietokanta mikä päivitetään. Miettikää nyt hyvänen aika paljonko tuo kuormittaisi verkkoa jos käyttäjien jokainen hiukankaan poikkeava executable vietäisiin jokaiselta käyttäjältä. Kyllä se on sitä ns. heurestiikkaa joka tuon homman hoitaa. Toki jos löytyy tunnistus niin silloin softat pääsäätöisesti kyllä voi lähettää tietoa palveluntarjoajalle. Jos on hyväksynyt niin tehtäväksi.
Samalla käytttäjät luovuttavat tietoa siitä mitä käytetään firmoille ja jää heidän varaan talletaanko tätä tietoa vai ei. Jos talletaan niin miksi mitä sillä tiedolla tehdään.
En tiedä yhtään yleistä virustorjunta firmaa, joka ei ilmoittaisi että tiedot tallennetaan pysyvästi ja niin että käyttäjän voi tunnistaa. Miksi tuo tehdään on tietysti ihan ilmiselvää. Heurestiikan tiedot pitää varmistaa. Jos etsit haittaohjelmista tietoa, niin varmasti törmää käsitteeseen "false positive" jossain vaiheessa. Niistä torjuntasoftat luonnollisesti haluaa eroon.
Ne virusohjelmat mitkä tiedän ja olen tutkinut menee kerneliin saakka rikkoen samalla Linux:n turvallisuus rakenteen kononaisuudessan. Samalla siis periaatteessa ja käytännössä virustutkan valmistaja pääsee hallitsemaan käyttäjän konetta.
Melkoisen folioon kääritty väite. Nyt haluaisin kyllä piin kovat perusteet, että miten se virustutkan valmistaja hallitsee loppukäyttäjän konetta? Sehän on toki selvä, että torjuntasoftan pitää päästä tutkimaan varsin syvältä suoritettavaa koodia ja tietyissä tilanteissa myös suorittaa varsin radikaaleja komentoja. Muuten torjuntaohjelma ei voi tietysti edes toimia. Mutta se on ihan eriasia kuin, että valmistaja hallitsee konetta. En väitä että torjuntaohjelmat on Linux-käyttäjille millään lailla pakollisia jos käyttäjä käyttää järkeään, mutta tuossa tuli muutamat väitteet, jotka kuulostaa ihan täydeltä pelottelulta ja jos nuo pitäisi paikkaansa, niin nettisivustoilla olisi varmasti melkoiset myrskyt päällä.