Tuossa oli todella hyviä pointteja. Ei ole mitenkään minusta enää järkevää sanoa, että aloitteleva käyttäjä, jolla on Windows ja Mint asennettuna ja tuossa vaiheessa lykäämässä asennuslevyä uudelleen koneen sisään. Käyttäjä ei voi olla enää "aloittelijatasoinen" jos hän tietää mihin kumpaakin järjestelmää tarvitaan.
Minusta asennin on tällä hetkellä erittäin käyttäjäystävällinen Buntulaisissa. Sehän kertoo suoraan vaihtoehdot. Asennetaanko sen Windowsin rinnalle, jyrätäänkö kaikki pois ja laitetaan ainoaksi järjestelmäksi. Kaikki mikä ei kuulu kahteen edeltävään, ei mielestäni liity enää mitenkään, eikä millään lailla aloittelevan käyttäjän toimintoihin. Kokeileppas ladata CentOS tai katso nykyisen openSUSE:n oletusosioinnin tarjoamia vaihtoehtoja ja tule sen jälkeen sanomaan, että buntulaiset on vaikeita asentaa
Voin sanoa että openSUSE:n kohdalla viimeksi jouduin katsomaan pari kertaa uudelleen asetussivut, että onko järjestelmä nyt tekemässä oikeasti tuollaisen määrän osioita, vai onko nämä liitoskohtia vai mitä nämä nyt on. Sen verran poikkeavasti asiat ilmoitetaan. CentOS:n ja Fedoran tyyppisessä asentimessa on taas minusta todella erikoisia hölmöyksiä. Tavallaan yksinkertaisen käyttää, mutta asiat tavallaan pitää kuitata tehdyksi, vaikka muutoksia ei tekisi mihinkään.
Kaukana on nuo AT-ajat joilloin piti osata jumpperoida, laittaa lukuisat väärin laitettavat kaapelit täsmälleen oikein tai emolevy saattoi korventua kertalaakista. Kaikki kiintolevyjen parametrit piti olla käyttäjällä tiedossa tai pahimmillaan oli riski saada jopa mekaanista vauriota laitteisiin. Samoin kaikki osiot piti tehdä numeerisessa muodossa ja osata hahmottaa kaikki toiminnot.
Nyt jos rautapuoli vain on kunnossa, niin suurin kynnys on löytää asetus mistä saa boottaamaan ulkoiselta medialta jos asetukset ei ole valmiiksi kunnossa. Tuota osiointia ei vain yksinkertaisesti saa mitenkään kyllä enää helpommaksi nykypäivänä. Se on ihan varma asia. Jos haluat jonkin täsmällisen koon, niin no sitten on käyttäjän siihen puututtava. Vaihtoehtoja ei vain ole.
Ihan hiukan olen Janin kanssa eri mieltä siitä, että minusta oletusosiointityyli ei sekään ole mielestäni kovin huono. Lähinnä ominaisuus mitä kaipaa vain enemmän "tehokäyttäjä" ihmiset. Itse nimittäin oletan että jos käyttäjä ei tiedä miten käyttis asennetaan, niin joku muu joka hommain taitaa ei näe tuota kuitenkaan minään esteenä. Käyttäjän kannalta tuo on kuitenkin periaatteessa ja käytännössä täysin näkymätön asia. Oletan siis että täysin ummikolle käyttäjälle tehdään aina normaali käyttäjätili, eikä hän voi käytännössä saada rikottua järjestelmää millään helpolla konstilla.