Kirjoittaja Aihe: Venäjä luopuu amerikkalaisista suorittimista ja siirtyy linuxin käyttäjäksi  (Luettu 6940 kertaa)

mrl586

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4638
    • Profiili
Russia is building its own ARM processors for the government computer

Russian President Vladimir Putin sees the national computer as independent from American technology. The new computer chip Baikal must provide in the future for the old and new equipment protection from the NSA.

As the Russian news agency Itar-Tass reports, Russia wants to become independent from American suppliers with the development of its own computer processors.
By 2015, the first Baikal processor must be ready. It is being developed by Baikal Electronics, a subsidiary of the manufacturer of supercomputers, T-Platforms. Baikal is based on the core Cortex A-57th This 64-bit SoC has eight cores with a clock speed of two gigahertz and is the fastest processor design that the British company Advanced Risc Machines (ARM) currently has on offer.

Russia wants from next year to be no longer dependent on U.S. suppliers. The operating system for the new Russian computer is Linux, Linux is already widely used in Russia since the end of 2010.

http://www.ingenieur.de/Themen/IT-Hardware/Russland-baut-eigene-ARM-Prozessoren-fuer-Staatscomputer

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Sinällään harmillinen uutinen, että noin suuret ratkaisut alkavat kiinnostamaan harrastelijahäiriköitä. Valtioiden välillä lienee jo nyt tiukkaa vakoilua ja häiriköintiä, jota ei haluta kertoa vastapuolelle. Kun käyttäjäkunta laajenee, alkaa kiinnostus viruksien ym. laatimiseen lisääntyä.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Aika jännä. Olen nimittäin ollut ihan täysin siinä luulossa, että ARM:t ei ole koskaan ollutkaan jenkkien kehitelmiä tai varsinkaan valmistamia. Näemmä olen väärässä. Aina luullut että sen juuret on ollut brittien Acorneissa ja luulin että Commodore (Amiga) on myös pohjautunut siihen.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Eikös ne ARM:it OLE brittien kehittämiä? Commodoren Amigoissa ARM suorittimia ei koskaan ollut, niissä CPU:n virkaa hoitivat Motorolan 680x0 suorittimet (68000, 68020, 68030, 68040 ja turbokorteissa 68060)
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
En sanonutkaan, että Amigassa olisi ollut ARM-suorittima, vaan että ne olisi osittain pohjautuneet ARM:n suunnitteluun. Siis lähinnä siellä ihan viimeisissä malleissa. Muistaakseni "kookytech" näin itse mainitsi jossain videossaan, jota olen pitänyt aika asiantuntevana Amiga tietolähteenä.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3369
    • Profiili
Hmm mahdollistahan tuo on, tosin muistaakseni Commodoren viimeinen Amiga malli oli se Amiga 4000T, eli tornimallin A4000. Itselläni ei viissatkua uudempaa Amigaa ole koskaan ollut, mutta olen siinä käsityksessä, että viimeisissä malleissa isoin tekninen ero ammattikäyttöön tarkoitetun A4000:sen ja kotikäyttöön tarkoitetun A1200:sen välillä oli lähinnä prosessoripuolella (68020 vs 68030 tai 68040) ja laajennattavuudessa. Näytönohjaus, ja äänipiiristö yms. tavara oli olennaisesti samaa, ja pysyi samana.

Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 24.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16428
    • Profiili
Aika jännä. Olen nimittäin ollut ihan täysin siinä luulossa, että ARM:t ei ole koskaan ollutkaan jenkkien kehitelmiä tai varsinkaan valmistamia.

Niin, eihän uutisessa mitään tällaista väitettykään. Venäläiset haluavat lopettaa AMD:n ja Intelin suorittimien käytön ja siirtyvät siksi ARMiin. Oma piirituotanto ja käyttöjärjestelmän lähdekoodin auditointi sulkevat NSA:n ovet Putinin tietoverkkoihin.

meizirkki

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1039
    • Profiili
Tarkoittaakohan tämä että saadaan vihdoin läppäreihinkin asiallinen akkukesto?
Fanitan:
Bitcoin, maailman suurin virtuaalivaluutta ja hajautetun laskennan projekti.
Enlightenment, helposti kustomoitava työpöytä. => PPA ubuntulle

Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
Tarkoittaakohan tämä että saadaan vihdoin läppäreihinkin asiallinen akkukesto?

Uskon että noita prossuja ei käytännössä koskaan tulla näkemään Venäjän hallinnon ulkopuolella. (Klassinen moka, sitten jos näin tapahtuukin. Hah, mutta joo, todennäköisyyden pitäisi olla aika marginaalinen.)

Erilaisia sulautettuja järjestelmiä ja laiteratkaisuita on vaikka kuinka ja paljon, mutta silti niitä ei näy massamarkkinoilla (tietokoneissa). Kuitenkin esim. elektroniikka ja erilaiset laitteet on niitä pullollaan. Mutta useimmat ihmiset eivät välitä asiasta yhtään, eikä se edes useimpia kiinnosta. Tiedätkö sä mm. millainen prosessori sun reitittimessä, televisiossa, digiboksissa, jne laitteissa on? Entäs mitä prossua sun mahdollinen vanhentuva navigaattori ja mp3 soitin käyttävät jne?

Prosessorit on kuitenkin valittu aika huolella sen mukaan mitä niiden halutaan suorittavan. Joissain erikoistapauksissa mm. Tileran prosessorit ovat loistaneet suorituskyvyllään. Yleisprosessoreissa ei taida olla AMD:lle ja Intelille kunnollisia kilpailijoita (tehon puolesta). Mutta nehän voi ihan yllättäen tulla mm. mobiili-laitteiden kasvavien tehojen myötä. Samalla herää kysymys, kuinka paljon sitä tehoa sitten ihan oikeasti tarvitaan? Voi helposti käydä sama juttu kuin SSD / HDD asemien kanssa, että valitseekin riittävän kokoisen SSD:n sen sijaan, että ostaisi samalla rahalla tarpeettoman ison HDD:n.

Monet vaan on niin jumissa käyttöjärjestelmissä ja käskykannoissa, että tuo on vaikeaa. Mutta joku Chrome OS tai vastaava voi aika yllättäen pistää ainakin kuluttajalaitteissa sukat pyörimään. Kun teho kerran riittää muillakin ratkaisuilla, jotka on energiatehokkaampia ja kaikki kuluttajan tarpeelliseksi kokema toimii, niin sitten se voi olla menoa Intelille.

Käsittääkseni on aika faktaa että CISC komentokanta tekee prossuista turhan monimutkaisia ja kalliita. VLIV voi olla varsinkin tietyissä erikoistapauksissa todella supertehokas raktiaisu ja RISC taas yksinkertaistaa prosessorisuunnittelua, joten voi olla suuri määrä yksinkertaisia ytimiä jotka saadaan myös energiatehokkaaksi. Toisaalta, jos softat on väärin tehtyjä, niin single thread performance voi silti vielä ratkaista asian Intelin hyväksi.

Tulipa höpinää. Nää on toki mun mutua mitä olen lukenut netistä, ulkomuistista, enkä tarkistanut mitään faktoja. Joten todellakin mutulla mennään.

New_user

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1247
    • Profiili
Oma piirituotanto ja käyttöjärjestelmän lähdekoodin auditointi sulkevat NSA:n ovet Putinin tietoverkkoihin.

Rautaratkaisu, joka Euroopan olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten!

Käyttispuolella sen sijaan jotain valoa on, esim. Ranskan poliisien Linux-järjestelmä, Saksassa esim. Münchenin kaupungin Linuxiin siirtyminen jne. Yleisesti ottaen, ainakin paikkatietopuolella vapaat ohjelmistot ovat jo laajasti käytössä, myös palvelinpuolella, ja lisänneet alan osaajien määrää huomattavasti.


Sami Lehtinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 754
  • Techie
    • Profiili
    • Sami Lehtinen
En oikein teidä, kuuluuko tää nyt tähän ketjuun. Mutta kun on nyt yleishorinaa tekniikasta, prossuista jne. Niin dumppaan tähän. Saa splitata jos siltä tuntuu.

http://www.wired.co.uk/news/archive/2014-08/08/ibm-brain-like-chip

IBM on siis julkaissut 4096 coresen prosessorin, joka on tarkoitettu neuroverkko simulaatiohin. Myös tehokkuus tuossa on omaa luokkaansa verrattuna muihin ratkaisuihin.

Kiva nähdä mikä määrä koneissa on prosessoreita 10 vuoden päästä. Yltääkö kännykätkin jo yli 64+ ytimen tasoon.

Kuten sanoin aikaisemmin, erilaisia prosessoreita on pilvin ja pimein, mutta useimmat ihmiset ei vaan ikinä tutustu niihin. mm. Tileran prossut on ollut aika kova sana tietyissä piireissä.

Kiinassa on myös käsittääkseni kova pusku päällä noiden prosessoreiden kanssa. Onhan useimmissa mm. Halpis tableteissa ihan omat Kiinalaiset prossut.

Yksi valmistajista mm. https://en.wikipedia.org/wiki/MediaTek 8 ytimiset 64 bittiset prossut.

Loongson prossuja unohtamatta.

Tutkiskelin tuossa varmaan puolisen vuotta näitä erilaisia prosessorivaihtoehtoja oikein urakalla ja tulos oli se, että erilaiset prossut ei kyllä maailmasta lopu. Se on vaan toi Intelin kova pusku ja Windows kun pitää tietynlaiset prossut desktop ja yrityskäytössä kovin suosittuna. Mutta mm. mobiililaitteissa, embedded laitteissa ja muissa teollisuudenerikoisratkaisuissa käytetään sitä, mitä tarvitaan, eikä vaan sitä samaa, kuin kaikki muutkin.

Windows käyttäjänä sitä on vaan mahdoton ajatella mitään muuta vaihtoehtoista prosessoria, joka siis ei tue tiettyä käyskäykantaa. Kun taas Linux käyttäjänä voidaan tehdä optimoidut koodit ja kääntäjät mm. VLIW prossuille.

Kuten tiedämme X64 prossut erilaisine kludge optimointeineen on ihan järjettömän monimutkaisia. Tavat joissa tehdään vaikka suuri määrä merkittävästi yksinkertaisempia prosessoriytimiä on varmasti vähintäänkin tervetulleita.

Tämähän on jo vanha juttu, mutta liittyy asiaan:
http://www.extremetech.com/extreme/146850-facebook-arm-x86-and-the-future-of-the-data-center
« Viimeksi muokattu: 10.08.14 - klo:18.03 kirjoittanut Sami Lehtinen »