ExFAT overview - Olipa varsin mielenkiintoista luettavaa. Ei sinänsä, etteikö tuo olisi erittäin selkeä ja yksinkertainen. Mutta eniten fiksusta ajattelusta tuli pisteitä sen osalta, että FAT taulukkoa ei ole edes pakko käyttää, silloin kun fragmentoitumista ei ilmene. Eli yhtenäiset tiedot voidaan merkata suoraan hakemistoon alkuklusterilla ja datan pituudella. Sekä tietenkin päivittämällä freespace bitmap, mutta FATiin ei ole pakko koskea lainkaan.
Tuossa on haettu sitä, että ei tarvitsisi kirjoitella moneen paikkaan levylle. Varsinkin Solid State medioilla write amplification on järkyttävä pienillä kirjoituksilla. Tämä olennaisesti vähentää sitä. Pahimmillaan USB flash tikku tai SD kortti kirjoittaa 4 megatavua jokaista yhden tavun kirjoitusta kohti, kun kirjoitukset tehdään random writenä eri levyn osoitteisiin. Tämä näkyy myös tikkujen nopeudessa, varsinkin tiedostojärjestelmillä jotka eivät osaa välttää näitä hajakirjoituksia. (NTFS on yksi pahimmista, jonka huomaa varsinkin kun kirjoittaa tikulle kasan pieniä fileitä ja sen jälkeen valitsee heti dismountin / ejectin.)
Mainio systeemi siis varsinkin USB-tikuille ja "medialevyille" joilla käsitellään suhteellisen pientä määrää isoja tiedostoja. Mitä sitten tulee noihin tiedostonkokorajoituksiin kun niistä valitetaan, niin uskoisin että tuo 16 eksatavua riittää alkuun vähän kovemmallekkin 3D HD warettelijalle.
exFAT pelaa XP:llä, käytännössä kaikilla Windowsseilla ja myös Ubuntulla ja Linuxilla.
Vanhan XP:n kanssa pitää tosin ladata
päivitys.
Olen tuota exfattia käytellyt reilut pari vuotta usb-tikuilla ja hyvin on pelannut. Ainoa riesa tosissaan on tuo että joskus törmää vanhoihin XP vermeisiin joilla se ei sitten pelaa.
Ubuntulla löytyy asennettavat paketit
exfat-utils ja
exfat-fuse.
Edit, jatkot:
Jos aihe kiinnostaa, niin kannattaa myös lukaista ajatuksen kanssa
tämä ja
tämä.