Hmm, ei kiinnostaisi asentaa uudelleen kaikkia vuosien aikana asennettuja softia. Lisäksi koneessa on RAID5 -levypakka, eikä viitsisi tehdä sen asetuksia uudelleen. Eikös nämä päivitykset ole sitä varten, että niillä saadaan vanha versio päivitetyksi uuteen?
Toki. Canonicalin resurssit eivät vain oikein riitä siihen, että kaikki mahdolliset päivitysskenaariot testattaisiin perusteellisesti erilaisissa kokoonpanoissa, tai edes siihen että kaikki yhteisön raportoimat ongelmat korjattaisiin. Käytännössä päivitykset toimivat usein, mutta eivät läheskään aina. Joskus tuloksena on mystisiä ongelmia työpöydän tai joidenkin yksittäisten ohjelmien toiminnassa. Näitä sitten selvittelee viikon tai pari, kunnes toteaa, että on parempi vain asentaa koko järjestelmä uudelleen.
Kannattaa joka tapauksessa tehdä varmuuskopiot ulkoiselle levylle tai toiselle koneelle kaikesta omasta datasta ja asetuksista (eli kotihakemistoista piilotiedostoineen). Sitten voit kokeilla päivitystä, ja jos kaikki tarvittava toimii vielä päivityksen jälkeen, voit käyttää järjestelmää tyytyväisenä.
Ja sitten pitää vielä keksiä keino päästä eroon 12.04:n Unitystä ja palata jotenkin takaisin gnomeen.
MATE on Gnome 2:n kehityshaara. Asentuu 12.04:ään
näillä ohjeilla (skrollaa alaspäin Debianin ohjeiden yli) ja 14.04:ään Ubuntun virallisista lähteistä.
Myös XFCE muistuttaa erittäin läheisesti Gnome 2:ta, mutta on kevyempi. Asentuu paketista xubuntu-desktop.
Virtuaalikoneissa ajamieni kokeilujeni mukaan uudempien Ubuntun versioiden gnome ei ole samanlainen kuin 10.04:ssä. Valitettavasti. Väritkin on niissä päin honkia - synkän mustia. Minä haluan valkoisen, niin kuin ennen vanhaan oli (eli siis nyt).
Tumma Ambiance teema oli oletuksena jo Ubuntu 10.04:ssä. Värimaailma ei muutenkaan ole muuttunut sen jälkeen oleellisesti. Vaihtoehtona on edelleen myös vaalea Radiance-teema, jonka saa käyttöön Ulkoasu-asetusikkunan kautta. Lisää teemoja saa erikseen asentamalla.
Miten pelastan bashin komentohistorian? Kai se nyt ainakin säilyy päivityksessä? Tai bashin näppäinasetukset?
Entäs Thunderbirdin meilit? Firefoxin bookmarkit? Nämähän toki sijaitsevat /home:ssa, joten ei niillä sunkaan mitään hätää ole...
Kaikki käyttäjien kotihakemistoissa sijaitsevat asetustiedostot säilyvät jakelupäivityksessä. Tosin joskus juuri nämä vanhat asetustiedostot vaikeasti selvitettäviä ongelmia uusien ohjelmaversioiden kanssa.
Puhtaassa uudelleenasennuksessa kotihakemistot säilyvät vain, jos /home on erillisellä osiolla. Silloin asennuksessa pitää käyttää mukautettua osiointia ja määrittää haluamansa osiot ja liitospisteet sinne manuaalisesti.
Varmuuskopiot on syytä laittaa ajan tasalle sekä päivityksessä että puhtaassa asennuksessa.
Tälläisten seikkojen takia asennus puhtaalta pöydältä 14.04:ään ei ole vaihtoehto
Minulla on pari monimutkaista Ubuntu-kokoonpanoa, joissa on edelleen 12.04. Perusasennukseen kuulumattomia sovelluksia ja palvelinohjelmia on kymmeniä, ja useimmat niistä ovat tärkeitä jokapäiväisessä käytössä. Teen koneisiin kesällä puhtaan 14.04-asennuksen vanhan 12.04:n rinnalle. Tällöin voin palata milloin tahansa vanhaan toimivaan järjestelmään samalla, kun testailen 14.04:ää tuotantokäytössä.