Tuanoinnii... Eikös tuo nm ole ihan sama pakettikasa sekä Ubuntulla, että Xubuntulla? Meinaan vaan, että mikä toimii Ubuntulla pitäisi toimia myös Xubuntulla. Noita konditionaaleja vaan ei saisi viljellä jos ei kerran tiedä.
WLAN reititin tikkuyhteyttä varten on kyllä kätevä sillä tavalla, että siihen saa useammankin koneen kiinni samalla tikulla. Myös sellainen etu tulee, että reitittimen paikan voi valita talossa juuri sen ikkunan lähelle, jossa kenttää on parhaiten.
Nykyisin kaikilla matkapuhelimilla on operaattorin pakkomyymänä datasiirtokaistaa joku minimi ainakin. Puhelin toimii oikein hyvänä WLAN reitittimenä, jos siinä on WiFi vehkeet sisällä. Oikeastaan ihan turha maksaa sekä puhelimesta, että tikusta. Kun talossa on yleensä useita puhelimia, voi niillä pitää eri operaattorien mobiililaajakaistat. On sitten varayhteydet kun ne kuitenkin toisinaan pätkii.
Tätä tikkujen reititintä en ole kokeillut, mutta ihan sama periaate on puhelin-wlan-jaolla ja sitä on meillä käytetty sekä Ubuntulla, että Xubuntulla, sekä yhdessä, että erikseen, aivan ilman vaikeuksia. On Saunalahden ja DNA:n liittymät ja molemmat toimii. Saunalahti on hitaampi nimellisesti, mutta käytännössä nopeampi. Puhelimella voi myös pakottaa yhteyden käyttämään vain wcdma protokollaa. Jos se saa itse sen automaattisesti valita (gsm/edge/wcdma), se toisinaan vaihtelee sitä yhtenään ja tekee siinä vaihdossa aina katkoksen. En tiedä voiko tikulla sitä määrätä.
Semmonen vaikeus kyllä on havaittu, että puhelimien mikroaaltokanava on aina kanava 6. En ole keksinyt kuinka sen voisi vaihtaa. Jos sen reitittimen ostaa, niin olisi hyvä jos sen kanavan voisi valita kuten oikeassa reitittimessä. Jos on paljon samalla kanavalla wlan verkkoja lähistöllä niin ne saattavat sotkea toisiaan, joka näkyy hidastumisena. Verkkojen määrän, kanavat ja voimakkuudet näkee kätevästi Android-puhelimen sovelluksella WiFiRadar.