Kiitos neuvoista.
Kokeilen vielä korjata ulkoisen kovon, vaikka se on wanha,sen kotelo kun on vielä ehyt. Uusien hinnat ovat tulleet vuosien saatossa alaspäin ja koko kasvanut.
Tutkin hieman tarkemmin Lacie Grand koteloa ja huomasin, että neljä kiinnitysruuvia olivat piilotettu alumiinikotelon kumitassujen reunojen alle.
Kovon poisto kotelosta onnistui seuraavasti:
1) Avasin ristipää-meisselillä alumiinikotelon 4 ruuvia ja työnsin sisäisen kotelon ulos alumiinikotelosta.
2) Sitten irroitin varovasti etumuovilevyn kiinnikkeistään kotelosta sekä
3) avasin sisäkotelosta kovalevyn reunoissa olleet 4 ruuvia sekä
4) työnsin varovasti kovalevyn irti SATA-telakan kiinnityksestään ja nostin irti sisäkotelosta.
Kovon asennus takaisin onnistui käänteisessä järjestyksessä.
Kovalevyn poisto oli suhteellisen helppoa neuvoillanne, vaikka Lacie- Supportissa ei löytynyt neuvoja tai kuvia ja muutokset asemaan pitää kuulemma tehdä omalla vastuulla, kun laitteen takuu loppui jo toissa vuonna.
Miksi Laciella on vain 2 v takuu, mutta erikseen ostettuna Seagate- kovoilla on 5 v?
Kokeilin jo muutamaa pienempää kovalevyä (hyllystäni löytyi hyvät Seagate ja Samsung: 80, 200 ja 250 GB) sisäkoteloon bootteineen ja kopiointeineen ja ne toimivat kaikki moitteetta, eli vika oli vain siinä alkuperäisessä Seagate 1 TB kovalevyssä. Katselen vielä tilalle koteloon datojen varmuuskopiointiin jonkin isomman kovon; 1, 2 tai 3 TB, kunhan kerkiän.
Porasin myös kotelon muovipäätyjen yläosiin 3 kpl * 6 millin tuuletusreikää (omalla vastuulla), ettei kovo käy niin kuumana.
Tiedostojen kopiointi onnistui Linux:ssa suhteellisen hyvin, mutta pieni osa tiedostoista oli vain 0 kB, eli tiedostot olivat jonkin Bad sector:n kohdalla eikä kopiointi onnistunut.
Yritän löytää puuttuvien tiedostojen tilalle jostakin alkuperäiset.
Onko Linux:lla vastaava ohjelmaa kuin Window:n Windiff, jolla pystyy vertaamaan hakemistojen tiedostojen samankaltaisuutta tai eroavaisuuksia?
Kokeilin myös Testdisk- ohjelmalla datojen palautusta ja kopiointia, mutta se ei enään toiminut niin hyvin (ehkä kovo rikkoontui jo enemmän välitesteissä), vaan testeissä kopioitui jopa n. 30 % vähemmän tiedostoja, jota ihmettelin.
Myös Windows:ssa toimii datojen palautuksessa kohtuullisen hyvin PC Inspector File Recover 4 ja Minitool Power Data Recovery 6.6 (ohjelmassa on 1 GB ilmaisraja, jonka jälkeen on ostettava lisenssi, jos haluaa datat talteen). Muutaman kokeilun perusteella voin todeta, että kaikki kovon datojen palautusohjelmat toimivat hieman eri tavalla ja lopputulos on erilainen.
Päivitin myös ennen tyhjennystä Seagate 1 TB kovalevyn FW:n uudempaan, jolloin kovon nopeustiedot näkyivät paremmin testiohjelmilla.
Millä ohjelmalla tämä kovo kannattaa nollata (KillDisk 4.1 tai DBan 1.07 jolla poistui myös Maxtor:n kovon SMART-tiedot tai ...), josko jotenkin niistä Bad sector:sta ja virheellisistä SMART- tiedoista pääsisi vielä eroon vai onko tämä jo totaalisesti kierrätettävä romu kovo (kelpaa enään vain verkon painoksi tai kalastuskelojen rikka- ja jousi-osiksi)?
Tiedättekö, miten tämän USB 2.0 Lacie Grand kotelon kiinnitystelakan tiedonsiirtonopeutta saa Linux:ssa paremmaksi?
Asennettuna USB 2.0 kotelossa testeissä lukunopeus näyttää olevan vain tasaisesti n. 40 MB/s, kun vastaavasti suoraan SATA-väylään kytkettyjen kovalevyjen nopeudet ovat korkeimmillaan n. 75 MB/s (uusissa jopa yli 100).
Lacie:lla oli Windows:iin jokin +33 % USB turbo- ohjelma, mutta miten on Linux:n kanssa?