Itse käytän relatime, data=ordered ja discard-optioita. Noista relatime ja data=ordered ovat myös oletusasetuksia, joten niitä ei tarvitsisi erikseen mainita. Käytän discardia, vaikka tiedän, että monet suosivat tasaisin väliajoin ajettavaa trim-komentoa. Joku sitä käyttävä osannee kertoa siitä tarkemmin. noatimea ei taida olla käytössä missään koneella.
http://www.linux.fi/wiki/Aikaleima#atime (noatime, relatime)
https://www.kernel.org/doc/Documentation/filesystems/ext4.txt (data=ordered, discard)
Selaimen välimuisti menee SSD-levylle eli sitäkään en ole säätänyt.
/tmp on keskusmuistissa useimmilla koneilla, joissa on ainakin neljä gigatavua muistia tai /tmp-hakemiston tilantarve ei ole suuri. Monessa jakelussa tuo on nykyään oletus. Harrastan tätä perinteisellä kiintolevylläkin olevissa koneissa, koska se nopeuttaa toimintaa.
Neljäs kohta ei edes ole mikään säätö vaan muistutus, että oletus on hyvä.
Itselläni swappi on olemassa lähinnä lepotilan (hibernate) käyttöön ja sinne harvemmin mitään kirjoitellaan. En ole säätänyt edes swappinessiä. Nykyisillä isoilla muisteilla olevilla koneilla se ei muuten edes ole mikään välttämättömyys. Toisaalta SSD-levyt alkavat olla jo niin isoja (ainakin 120 GB) että ainakaan tilanpuutteen vuoksi ei yleensä tarvitse välttää sijoittamasta swappia sinne. Muita syitä toki voi olla.
Yhdellä pöytäkoneellani, jossa on myös perinteinen kiintolevy, olen laittanut kaikki järjestelmän osiot (juuri, /home, swapkin ehkä en muista sitä) SSD:lle ja sitten tehnyt muutamista isommista omassa kotihakemistossani olevista hakemistoista linkit perinteiselle kiintolevylle.
Toisella pöytäkoneellani, jossa on myös perinteinen kiintolevy, olen osioinut puolet tilasta juuriosiolle ja puolet bcachen käyttöön, joka on välimuistina kiintolevyllä olevalle /home-osiolle. Ihan näppärä systeemi ja nopeuttaa jonkin verran. Tälle ei taida mistään asennusohjelmasta löytyä vielä suoraan tukea eli vaatii jonkin verran harrastuneisuutta.
http://bcache.evilpiepirate.org/ Luotan aika paljon noiden SSD-levyjen kirjoituskestävyyteen. Mitään ihan ensimmäisiä SSD-levyjä en ole käyttänyt ja olen pyrkinyt ostamaan vain luotettavaksi tiedettyjä levyjä. Toki välillä on vaikea sanoa mikä on luotettava, kun laiteohjelmiston virheet ilmaantuvat toisinaan vasta ajan kanssa, mutta itse en ole niihin sanottavammin törmännyt. Sekin on huomattava, että mitä isomman levyn ostaa, sitä enemmän siinä on piirejä kulutettavaksi ja myöskin yleensä enemmän varattua tilaa.
Muokkaus: Yhteenvetona voisin todeta, että nähtävästi noista säädöistä ei tarvitse enää tehdä mitään pois lukien trim:n asettaminen joko discardilla tai ajastetusti ja sekin saattaa tulla jakelun puolesta asennuksessa.