Kirjoittaja Aihe: Windows lisenssit  (Luettu 21624 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #40 : 04.11.12 - klo:15.11 »
Nyt sitten otin yhteyden Microsoftin asiakaspalveluun. Yleensä en tee niin kuin äärimmäisessä kiireessä, koska mielestäni silloin on aika hukassa jos pitää tällaisista yleisistä asiakaspalveluista yrittää saada jotakin järkevää informaatiota - en heti muista milloin olisin saanut oikeaa tietoa mistään yleisestä it-asiakaspalvelusta. Microsoftin asiakaspalvelusta kuitenkin vastattiin nopeasti ja neuvojen antaja toimi mielestäni oikein hyvin ... joten luulin olleeni väärässä tässä asiassa, mutta myöhemmin huomasinkin erehtyneeni ... tarkemmin:

Homma sujuu asiakaspalvelun ilmoituksen mukaan näin:

Lähtökohta: Uusi yritysasiakas, ei vanhoja käyttökelpoisia lisenssejä, ei konetta, mutta tarve ajaa Win XP Pro 32-bit lisenssiä (virtuaalikoneessa).

Neuvot:

1. Hanki Vista tai Win 7 OEM-lisenssi. Tämähän on hyvin mahdollista, koska uusien koneiden myötä tällaiset lisenssit on helppo hankkia. Retail-lisenssit EIVÄT käy - tämähän on vain hyvä, koska olisivat paljon kalliimpia (vähintäinkin moninkertainen hinta tai kytkykaupan vuoksi täysin ylimääräinenkin hinta - riippuen miten ja mistä ostaa koneet).


2. Lainaa XP Pro OEM media "jostakin". Siis pitää olla OEM, Retail EI käy.

En kiusannut heitä tällä "jostakin" selityksellä, koska henki oli että voi lainata mistä vain. Lainasin sitten median, jossa luki "Älä lainaa tätä mediaa". Siis luki ihan selvällä suomenkielellä näin. En tiedä mitä tällä kommentilla on merkitystä juridisesti.

Mediassa luki myös, että "älä tee laittomia kopioita". No, tuohan on ihan OK, koska en ollutkaan tekemässä laitonta kopiota vaan laillista kopiota, ainakin luulisin näin koska asiakaspalvelu kehotti tällaisen lainauksen tekemään.

Katselin hieman nettiä ja siellä näkyi olevan "yleinen konsensus" sille, että laillisista lähteistä XP medioita ei saa (siis netistä ei saa).

Oma asiansa on sitten, että voinko todistaa, että asiakaspalvelu sanoi noin ... tämä on vähän arvelluttavaa, mutta unohdetaan tämä vaikeus, koska tämän luotettava selvittäminen tulisi varsin kalliiksi - koska hyvät juristit ovat kalliita eikä tässä ole kyse kuluttaja-asiasta.


3.
Asenna XP.

Tämähän toimii periaatteessa hyvin oli sitten kyseessä fyysinen kone vai virtuaalikone. Jälkimmäisellä XP:n asentaminen on käytännössäkin helppoa, fyysisellä koneella pitää osata aika paljon, jotta kaikki ajurit ja muut saa toimimaan ... siis tässähän ei ole kyseessä laitevalmistajan laitesidonnainen oma asennusmedia, jossa vaikeudet on poistettu (esim. Asus) tai ainakin osittain poistettu (esim. Dell).


4.
Soita asiakaspalveluun, jotta saa XP:n aktivoitua käyttäen edellä mainittuja Vista tai Win7 OEM-lisenssejä. Kuulemma helppoa ja vain muodollisuus. Lisäksi neuvottiin mihin kannattaa soittaa, jotta ei joudu odottelemaan tässä asiassa langan päässä turhan kauaa.


Kaikki hyvin? Ainoastaan niin kauan, kunnes yrittää oikeasti toimia neuvon mukaan - periaatteessahan edellisellä tavalla asiat sujuisivat ihan nopeasti - jos unohdetaan tuo specifisen XP-median lainaamisen mahdollinen hankaluus (=riippuu ystäväpiirin laajuudesta) ja laillisuuden arvelluttavuus.

XP:tä ei pysty asentamaan ilman lisenssiavainta, kokeilin lähinnä SP2-tasoisella versiolla. Tämä tarkoittaa sitä, että XP media EI ole tarpeeksi, pitää olla myös OEM-lisenssi. Lainatun lisenssin käyttäminen on mielestäni selvästi Microsoftin omien lisenssiehtojen vastaista.

Toisaalta, jos minulla jo ON lainattu lisenssiavain, mahdollisesti ylimääräinen OEM lisenssiavain, niin mihin sitten tarvitsen Vista tai Win7 lisenssi ollenkaan? Vai tarvitaanko ne sitten siihen, että asiasta saadaan "laillinen" - lainausmerkit siksi, että en tiedä tekeekö Microsoftin asiakaspalvelun kanssa keskusteleminen asiasta Suomessa laillista vai ei. Tällöin siis asiakaspalvelu korvannee XP OEM avaimen jollakin muulla aktivointiprosessin aikana - tai jotain, en tiedä tarkalleen mitä tekisivät.


Miksi tämä on tärkeää? Yleensä lienee hyvä idea tuotannollisissa it-projekteissa varmistua, että asiat toimivat laillisilla menettelytavoilla. Siksi tämä ei ole ainoastaan tärkeää, vaan jopa pakollista. Valitettavasti tätä ei nyt pysty kokeilemaan ostamatta ylimääräistä Vista tai Win7 lisenssiä - tai jos ne ostaisi, niin pitäisi ostaa myös kone, koska eihän näitä lisenssejä saa myydä ilman konetta ... siis tässä skenariossa.

Siis jos kokeillakseni ostaisin koneen ja sen mukana Vista/Win7 OEM-lisenssin, niin mitä järkeä siinä olisi? Samallahan voisin siirtyä skenarioon 2 ja ostaisin suoraan viallisen, halvan, XP-koneen, siinä OEM-lisenssin ja päivittäisin tämän koneen kunnolliseksi.
« Viimeksi muokattu: 04.11.12 - klo:15.24 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #41 : 10.11.12 - klo:13.02 »
Jos jotakin tämä vielä kiinnostaa, niin asia saatiin "selvitetyksi".

Asiakaspalvelusta löytyi tällä kertaa "Liisa", jonka ei tarvinnut ollenkaan kysellä eikä varmistella asioita keneltäkään muulta.


Vaihtoehto 1

(Asiakaspalvelun tarjoama ratkaisu)

1. Ostetaan Vista/Win 7 OEM-lisenssi. (Retail ei käy)
2. Lainataan "jostakin" vastaava XP OEM-lisenssi ja media (Retail ei käy). Sallittua Microsoftin "Liisan" mukaan vaikka levyssä lukee "Älä lainaa tätä".
3. Asennetaan e.m. versio, joka on siis se mitä halutaan käyttääkin. Jälleen "Liisan" mukaan sallittua, vaikka periaatteessa juuri näin ei saisi koskaan tehdä. Nyt se on laillista, koska takataskussa on kohdassa 1 ostettu lisenssi, joka oikeuttaa Downgradeen.
4. Microsoftin Aktivointi suostuu tämän yhdistelmän aktivoimaan kun palveluun soittaa.


Vaihtoehto 2

(Asiakaspalvelun tarjoama ratkaisu)

Ostaa vastaavan XP Retail version lisensseineen ja medioineen jostakin. Tällaisen myyminen ja ostaminen on edelleen ihan laillista kuluttajalle ja yritykselle. Tietysti pientä "sumutusta" tässä sikäli, että Microsoft on lopettanut näiden valmistamisen jo aikaa sitten, joten käytännössä näitä saa vain käytettyinä.


Vaihtoehto 3

Tämä on vaihtoehto jota asiakaspalvelun mukaan EI saa tehdä : Vanhan koneen kunnostaminen uudeksi, siten että emolevy vaihtuu, ja siten XP OEM-lisenssin kierrättäminen.

Tämä siis tarkoittaisi sitä, että Ebay kaupankäynti (- siis se mistä olen edellä kirjoittanut - ) on laitonta. Microsoft sanoi, että lisenssiehdot ovat kaikkialla samat - joten eroa ei olisi esim. Suomen ja USAn välillä.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos koneestasi hajoaa emolevy, niin lisenssioikeus menee samantien. Poikkeuksena ovat vain takuuhuollossa korjatut emolevyt - joihin "merkkiliikkeet" voivat järjestää voimassa olevan lisenssin.

Tuo olisi ihan kiva lukea Tietokone lehden artikkelista, jossa Microsoft selittää miksi OEM lisenssi lakkaa olemasta voimassa kun koneesta hajoaa (merkkikoneen takuun ulkopuolella) emolevy. Tuolla voisi päästä jopa Kauppalehden takasivulle ... luulisin. Tuon kiellon loppusijoituspaikka voisi mielestäni olla jossakin EU:n tai EY:n elimessä ...?

Joka tapauksessa "Liisa" sanoi, että Microsoft ei suostu aktivoimaan OEM-lisenssiä jos emolevy on vaihdettu. Ymmärsin niin, että asia ei rajoitu XP:hen. Liisaahan tässä on uskominen, koska tuolla edellä hän antoi luvan kaverilta lainatun XP:n asentamiseen itselle - joten ei kai tätä kieltoakaan sitten voi epäillä.


Vaihtoehto 4

Jos on tarkoitus samalla hankkia jostakin "pc-putiikista" uusi kone, johon XP lisenssi tarvitaan (kuten nyt on tilanne tässä keskustelussa), niin pyytää heitä toimittamaan vastaava XP OEM-lisenssi (media ja avaimet) koneen mukana.

Nimittäin, heillä saattaa olla käyttämättömiä XP-lisenssejä varastossa ja sikäli toimitus on aivan laillinen ... siis edelleenkin vaikka XP OEM tuotetta ei enää valmistetakaan, mutta saa sitä myydä ja toimittaa.
« Viimeksi muokattu: 10.11.12 - klo:13.06 kirjoittanut Ganymedes »

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #42 : 10.11.12 - klo:14.51 »
Liisa vaan puhui skeidaa 3. kohdassa. Hänen antama esimerkki lisenssin naittamisesti emolevyyn on periaatteessa oikein, mutta pykälää ei ole luettu ihan loppuun asti. Lisenssi nimittäin ei lakkaa olemasta emolevyn rikkouduttua. Seuraava ihan MS:n omilta sivuilta.

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#fbid=Aj3vfVt47Ph
Lainaus
Q. Can a PC with an OEM Windows operating system have its motherboard upgraded and keep the same license? What if it was replaced because it was defective?

A. Generally, an end user can upgrade or replace all of the hardware components on a computer—except the motherboard—and still retain the license for the original Microsoft OEM operating system software. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created. Microsoft OEM operating system software cannot be transferred to the new computer, and the license of new operating system software is required. If the motherboard is replaced because it is defective, you do not need to acquire a new operating system license for the PC as long as the replacement motherboard is the same make/model or the same manufacturer's replacement/equivalent, as defined by the manufacturer's warranty.
Ts. alku tulkittu ihan oikein, mutta emolevyn rikkoutuminen kuitenkin sallii lisenssin käytön uudelleen, jos se on alkuperäinen tai valmistajan alkuperäisentyyppiseksi määrittelemä.

Käytännössä tuo pykälä on kuulemma tehty juuri käytettyjen lisenssien kauppaamisen kieltämisen takia (juurikin tuo eBay tyyppinen OEM-lisenssien myynti). Heidän on pitänyt määritellä jokin komponentti, millä voi tavallaan yksilöidä PC:n. Sinänsä ihan looginen, koska jos näin ei tee niin lisenssejä voisi myydä vaikkapa hiiren kylkiäsenä. Sehän on osa keskiverto PC:tä nykypäivänä. Kuitenkaan tietenkään eivät ole halunneet estää mm. muistipäivityksiä, kiintolevyn vaihtoja yms. niin aika lailla ainut "järkevä" tapa käyttää emolevyä tuohon määrittelyyn. Itse asiassa MS taisi tehdä pikku mokan ehtoihin jokunen vuosi sitten ja lisenssin pystyi osamaan ihan laillisesti vaikkapa tuon hiiren kanssa jonkin aikaa, ennen kuin hoksasivat tukkia tuon porsaanreiän.

Tomsin foorumilla Sonex käyttäjä on kirjoittanut mielestäni aika hyvin
Lainaus
The reason for this licensing rule primarily relates to the End User Software License Terms and the support of the software covered by that End User Software License Terms. The End User Software License Terms is a set of usage rights granted to the end user by the PC manufacturer and relates only to rights for that software as installed on that particular PC. The system builder is required to support the software on the original PC. Understanding that end users, over time, upgrade their PCs with different components, Microsoft needed to have one base component "left standing" that would still define the original PC. Since the motherboard contains the CPU and is the "heart and soul" of the PC, when the motherboard is replaced (for reasons other than defect) a new PC is essentially created. The original system builder did not manufacture this new PC, and therefore cannot be expected to support it.

Takaisin aiheeseen, niin käsitinkö oikein, että Vistan/seiskan lisenssin omistaminen riittää downgradeen? Lisenssiä ei siis tarvitse varsinaisesti konvertoida XP:lle ja XP:n siis saa asentaa lähes sama millä lisenssiavaimella? Jos noin helppoa niin pakko kyllä antaa propsit toiminnasta. Olen pitänyt kutakuinkin varmana, että lisenssi pitää muutella asiakaspalvelussa, mutta tämä on ollut ihan oma oletukseni aiheesta. En ole edes tutkinut asiaa ikään.
« Viimeksi muokattu: 10.11.12 - klo:14.54 kirjoittanut qwertyy »

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4063
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #43 : 10.11.12 - klo:15.59 »
Liisa vaan puhui skeidaa 3. kohdassa. Hänen antama esimerkki lisenssin naittamisesti emolevyyn on periaatteessa oikein, mutta pykälää ei ole luettu ihan loppuun asti.

Olisin myös hyvin epäluuloinen sen suhteen, kallistuisiko Suomen oikeuslaitos tai EU korjatunkaan tulkinnan kannalle. Oikeuden tulkinta voisi hyvin olla se, että asiakas on ostanut lisenssin tarkemmin määrittelemätöntä konetta varten. Ja eikös muuten Yhdysvalloissakin tuoreen oikeuden päätöksen mukaan käytettyjen ohjelmien eBay-kauppa ole laillista? Tosin se ei välttämättä koske käyttöjärjestelmiä eikä vallankaan OEM-lisenssejä, mutta on tyypillinen osoitus ohjelmafirmojen lisenssiehtojen ja oikeuslaitoksen tulkintojen ristiriidasta.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #44 : 10.11.12 - klo:17.09 »
Voi olla että OEM-lisenssi kuitenkin sidotaan nimensä mukaisesti tiettyyn rautaan. Lisenssien myyntiin on tulossa tai ehkä jo muuttunutkin käytäntö. Onhan se aika erikoista, että mitään DRM-suojattua digitaalista tuotetta ei saisi myydä eteenpäin, kun fyysisen tallenteen taas saa. Ei kovin reilua kuluttajaa kohtaan.

En tiedä onko näistä mitään oikeudellisia ennakkotapauksia, mutta kuvittelisin kyllä, että tosiaan kotimaan oikeudessa katsottaisiin tietokone enemmänkin kokonaisuudeksi kuin esim. pelkäksi emolevyksi. Tämä on siis ihan omaa spekulointia.

On kyllä varsin erikoista, että softan suhteen yrityksille edes sallitaan tehdä ihan naurettavia käyttöehtoja yksityisiä henkilöitä kohtaan. Jotenkin ne ehkä ymmärtäisi yritysmaailmassa, mutta yksityishenkilöitä kohtaan tuntuu olevan loputon suo ehtoja, jotka on kutakuinkin jo valmiiksi laissa kielletty. No tietysti suurin osa ohjelmistojen kotipaikoista on jenkkilässä, missä kaikki tuntuu olevan mahdollista.

No joo. Alkaa menee vähän ohi aiheen.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #45 : 10.11.12 - klo:23.00 »
Mainittakoon tässä heti aluksi että "Liisa" on keksitty nimi eikä hän, jos sellainen sattuisi Microsoftilla olemaan ole vastuussa tai ansioitunut tässä asiassa.

Lainaus
Takaisin aiheeseen, niin käsitinkö oikein, että Vistan/seiskan lisenssin omistaminen riittää downgradeen? Lisenssiä ei siis tarvitse varsinaisesti konvertoida XP:lle ja XP:n siis saa asentaa lähes sama millä lisenssiavaimella? Jos noin helppoa niin pakko kyllä antaa propsit toiminnasta. Olen pitänyt kutakuinkin varmana, että lisenssi pitää muutella asiakaspalvelussa, mutta tämä on ollut ihan oma oletukseni aiheesta. En ole edes tutkinut asiaa ikään.

Tämä on mielestäni se varsinainen asia tässä säikeessä.

Vista/Win7 OEM-lisenssin omistaminen riittää (Retail ei käy). XP:n asennuksessa ei tarvitse teknisesti tehdä mitään erikoista vaan normaali asennus riittää. Ainoa tässä on se, että asennus pitää tehdä lainamedialla ja laina-avaimilla. Koska kyse on yritysasiasta, en tietenkään voi suositella mitään sellaista tapaa, jonka laillisuus ei ole varmaa. Tästä syystä johtuen "Liisan lupa" asialle oli välttämätön.

Sinänsä aktivointiprosessin kulkua en tarkemmin tunne, mutta siitä sanottiin että "se on vain muodollisuus". Joten oletan että se sujuu helposti puhelimella. Tätähän en pysty kokeilemaan ennenkuin koneet ja niihin liittyvät Vista/Win7 OEM-lisenssit on hankittu.


Liisa vaan puhui skeidaa 3. kohdassa. Hänen antama esimerkki lisenssin naittamisesti emolevyyn on periaatteessa oikein, mutta pykälää ei ole luettu ihan loppuun asti. Lisenssi nimittäin ei lakkaa olemasta emolevyn rikkouduttua. Seuraava ihan MS:n omilta sivuilta.

http://www.microsoft.com/oem/en/licensing/sblicensing/pages/licensing_faq.aspx#fbid=Aj3vfVt47Ph
Lainaus
Q. Can a PC with an OEM Windows operating system have its motherboard upgraded and keep the same license? What if it was replaced because it was defective?

A. Generally, an end user can upgrade or replace all of the hardware components on a computer—except the motherboard—and still retain the license for the original Microsoft OEM operating system software. If the motherboard is upgraded or replaced for reasons other than a defect, then a new computer has been created. Microsoft OEM operating system software cannot be transferred to the new computer, and the license of new operating system software is required. If the motherboard is replaced because it is defective, you do not need to acquire a new operating system license for the PC as long as the replacement motherboard is the same make/model or the same manufacturer's replacement/equivalent, as defined by the manufacturer's warranty.
Ts. alku tulkittu ihan oikein, mutta emolevyn rikkoutuminen kuitenkin sallii lisenssin käytön uudelleen, jos se on alkuperäinen tai valmistajan alkuperäisentyyppiseksi määrittelemä.

No enpä tiedä. Käytännössä Liisan tulkinta on oikea/rehellinen - tarkoitan siis sitä, että jos Microsoft vetää linjaa "kone=emolevy=OEM-lisenssin ainoa oikeutus=muuta ei sallita eikä aktivoida". Tuossa siteerauksessa sanotaan, että jos emolevy on hajonnut, voi käyttää vain valmistajan samanlaiseksi ilmoittamaa emolevyä. Esim. kahden vuoden jälkeen aivan samanlaista ei saa mistään uutena. Muutaman vuoden jälkeen samanlaista ei kannata enää ostaa. Joten kyllähän tässä faktisesti rajoitetaan kuluttajan oikeuksia alkuperäiseen koneeseen - mitä sama emolevy oikeasti, siis teknisesti, tarkoittaa. En ainakaan minä ole koskaan korvannut rikkoutunutta emolevyä aivan samanlaisella.

Silloin kun puhutaan merkkikoneen takuupalvelusta, aivan samanlaisia emoja tietenkin on heillä varastossa ja tällöin lisenssi säilyy - muuten ei säily.


Lainaus
Käytännössä tuo pykälä on kuulemma tehty juuri käytettyjen lisenssien kauppaamisen kieltämisen takia (juurikin tuo eBay tyyppinen OEM-lisenssien myynti). Heidän on pitänyt määritellä jokin komponentti, millä voi tavallaan yksilöidä PC:n. Sinänsä ihan looginen, koska jos näin ei tee niin lisenssejä voisi myydä vaikkapa hiiren kylkiäsenä. Sehän on osa keskiverto PC:tä nykypäivänä. Kuitenkaan tietenkään eivät ole halunneet estää mm. muistipäivityksiä, kiintolevyn vaihtoja yms. niin aika lailla ainut "järkevä" tapa käyttää emolevyä tuohon määrittelyyn. Itse asiassa MS taisi tehdä pikku mokan ehtoihin jokunen vuosi sitten ja lisenssin pystyi osamaan ihan laillisesti vaikkapa tuon hiiren kanssa jonkin aikaa, ennen kuin hoksasivat tukkia tuon porsaanreiän.

Hiirestä ei tämän säikeen aiemmissa spekulaatioissa ollut kyse. Ebay:n määrittely oli non-peripherial osa.

Ebay:ssä ei myöskään myyty ilman "konetta", kuten edellä tutkin. Siellä "kone" oli määritelty rikkoutuneeksi emoksi ja rikkoutuneeksi koneeksi. Yhdessä oli määritelty "kone" rikkoutuneeksi kovalevyksi.

Sen sijaan Huuto.net:n kauppaamat tavarat olivat mitä sattuu - siellä ei liene mitään sääntöjä myytäville tuotteille - kaikki tämä hyvin pikaisen tutkimisen perusteella.

Tässä on tietysti kyse hieman eri asioista - laillisuus pitäisi määritellä tarkemmin:

- laillisuus ostaa tai myydä ... eri asioita
- laillisuus ottaa käyttöön ... riippuu miten tekee
- laillisuus kuluttajalle tai yritykselle ... eri asioita

Joten lyhyesti - voi siis myydä rikkoutuneen emon kanssa, ihan Microsoftin mukaankin. Voi myös ostaa. Tosin ei voi käyttää jos ei korvaa emoa aivan samanlaisella emolla - mitä ei välttämättä saa ostettua mistään. Tai jos saa, niin tuskin aivan samanlaista emoa kannattaa ostaa, jolloin lisenssioikeudet menetetään.


Lainaus
Tomsin foorumilla Sonex käyttäjä on kirjoittanut mielestäni aika hyvin
Lainaus
The reason for this licensing rule primarily relates to the End User Software License Terms and the support of the software covered by that End User Software License Terms. The End User Software License Terms is a set of usage rights granted to the end user by the PC manufacturer and relates only to rights for that software as installed on that particular PC. The system builder is required to support the software on the original PC. Understanding that end users, over time, upgrade their PCs with different components, Microsoft needed to have one base component "left standing" that would still define the original PC. Since the motherboard contains the CPU and is the "heart and soul" of the PC, when the motherboard is replaced (for reasons other than defect) a new PC is essentially created. The original system builder did not manufacture this new PC, and therefore cannot be expected to support it.


No, tässähän puhutaan siitä mitä koneen toimittajan "pitää tukea". Tämä ei voisi vähempää kiinnostaa, eikä liity yrityksen tai kuluttajan lisenssiteknisiin oikeuksiin oikeastaan yhtään mitenkään sen jälkeen kun takuuaika on mennyt. "Rakentajan velvollisuuksien" ja "ostajan oikeuksien" liittäminen yhteen, on mielestäni sumutusta useammassa kuin yhdessä dimensiossa.

Joten yhteenvetona tästä "emolevyasiasta":

Jos XP-koneesta, joka lienee vähintäin muutamia vuosia vanha, hajoaa emolevy:

- pitää käyttää aivan samanlaista käytettyä emoa, koska uutta ei saa mistään. Tämä on teknisesti todennäköisesti varsin hölmö ajatus, koska vanhan koneen emon hajoaminen on usein tyyppivika ja joka tapauksessa teknis/taloudellisesti huono päätös. Kannattaisi todennäköisesti vaihtaa tuoreempaan mallisarjaan tai eri valmistajaan ja joka tapauksessa valikoimat olisivat isommat jos emon voisi valita vapaasti.

- jos et ole itse rakentaja, niin edellinen vaihtoehto ei oikein istu. Tällöin pitää hankkia uusi-uusi emo kaikkine lisätarvikkeineen ja hankkia uusi käyttöjärjestelmälisenssi. Jos haluat käyttää XP:tä, asia onnistuu hankkimalla 109 euron lisenssin. Samalla hintaa voisit käyttää myös Win 7:aa (lisenssimielessä, koneen kyvyt ja niiden mahdollinen päivitystarve ovat sitten oma lukunsa).

Joten aika kalliiksi tulee emon hajoaminen - siis ihan pelkästään lisenssiehtojen vuoksi - muutoinhan rakentaja selviäisi esim. kunnollisen, yhteensopivan Asus-emon (tai vastaavan) hankinnalla, siihen menisi ehkä muutama kymppi, jos sitäkään.
« Viimeksi muokattu: 12.11.12 - klo:10.57 kirjoittanut Ganymedes »

are2

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #46 : 12.12.12 - klo:23.30 »
Kun kerran on yritys kyseessä, niin rekisteröitymällä Microsoft BizSparkiin saa muistaakseni kaikkiin Microsoftin käyttiksiin XP:stä lähtien lisenssit ja vieläpä ilmaiseksi...

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #47 : 12.12.12 - klo:23.44 »
Jos XP-koneesta, joka lienee vähintäin muutamia vuosia vanha, hajoaa emolevy:

- pitää käyttää aivan samanlaista käytettyä emoa, koska uutta ei saa mistään.
Tuolla aiemmin on jo lainattu kohta, jossa sanotaan, että asia ei noin ole.

Kerta kiellon päälle.
Lainaus
If the motherboard is replaced because it is defective, you do not need to acquire a new operating system license for the PC as long as the replacement motherboard is the same make/model or the same manufacturer's replacement/equivalent
Eli suomennettuna. Lankun pitää olla sama _tai vastaavanlainen_

Ja huom. tuo on sitten ihan mikkisoftan omilta sivuilta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #48 : 13.12.12 - klo:11.27 »
Jos XP-koneesta, joka lienee vähintäin muutamia vuosia vanha, hajoaa emolevy:

- pitää käyttää aivan samanlaista käytettyä emoa, koska uutta ei saa mistään.
Tuolla aiemmin on jo lainattu kohta, jossa sanotaan, että asia ei noin ole.

Kerta kiellon päälle.
Lainaus
If the motherboard is replaced because it is defective, you do not need to acquire a new operating system license for the PC as long as the replacement motherboard is the same make/model or the same manufacturer's replacement/equivalent
Eli suomennettuna. Lankun pitää olla sama _tai vastaavanlainen_

Ja huom. tuo on sitten ihan mikkisoftan omilta sivuilta.

Lause oli irrotettu asiayhteydestään.

Pointti ei ollut kertoa minkälainen "vastaava emo" on, vaan se, että tyypillisesti esim. 5 vuotta vanhaa, suoraan korvaavaa emoa tavallinen kuluttaja ei saa mistään uutena. Kysehän on nyt XP:stä tänä vuonna ja XP:n osto on arvattavasti tapahtunut keskimäärin 5 vuotta sitten.

Microsoftin edustaja oli mielestäni ainoastaan rehellinen sanoessaan, että lisenssin menetystä XP:ssä ei tapahdu "kuin hyvin harvoin", "ainoastaan merkkikoneissa takuuaikana lisenssi ei mene". Siis koska muulloin "vastaavaa emoa" ei löydy mistään ... tosin kuten sanoin, rakentelija sen löytää ja osaa ostaa käytettynä.

Tämä on kyllä - artikkelien mukaan - nyt ratkaistu Windows 8:ssa tyylikkäästi. Ehdoissa on määritelty suoraan, että OEM-lisenssi on kiinnitetty emoon. Jos emo hajoaa, niin lisenssikin menee. Joten enää ei tarvitse miettiä mitä aktivoinnissa sanotaan kun emolevy vaihtuu.

... ei sillä, että sen jälkeen kun Windowsiin tuli luvanvarainen aktivointi, että olisin kuvitellutkaan koskaan ostavani moista tuotetta omilla rahoillani yksityiskäyttöön. Jos joku ostaa, niin saa ostaa, mutta minä en. Tässä mielessä tämä keskustelulinja ei hirveästi kiinnosta, eikä ole aivan sitä mitä tässä keskustelussa ajoin takaa. Kysymyshän ratkesi jo edellä - tarvittiin vain "Microsoftin Liisalta" lupa tehdä jotakin sellaista joka yleensä on kiellettyä jopa median hologrammipainatuksessa itsessään: lisenssien ja median lainaaminen jostakin muualta, koska kaupoista ei niitä saa, ja niillä asentaminen. Tämä on teknisesti kohtuullisen helppo tapa - juridisesti käsittämätöntä.
« Viimeksi muokattu: 13.12.12 - klo:12.32 kirjoittanut Ganymedes »

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #49 : 15.12.12 - klo:10.01 »
Tämä ei nyt varsinaisesti liity Ganyn ongelmiin mutta muistoja menneiltä ajoilta ... Aikanaan hyvä paikka lisenssitarrojen metsästykseen oli paikallinen kaatopaikka. Romutukseen menevistä tietokoneista sai linkkarin terällä irrotettua tarroja ja pahemmin vaurioituneista kopsasi vihkonsivulle lisenssikoodin. Rikos on jo vanhentunut  :) terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #50 : 16.12.12 - klo:09.52 »
Tämä ei nyt varsinaisesti liity Ganyn ongelmiin mutta muistoja menneiltä ajoilta ... Aikanaan hyvä paikka lisenssitarrojen metsästykseen oli paikallinen kaatopaikka. Romutukseen menevistä tietokoneista sai linkkarin terällä irrotettua tarroja ja pahemmin vaurioituneista kopsasi vihkonsivulle lisenssikoodin. Rikos on jo vanhentunut  :) terveisin Timo

Joo, ihan totta, tämä tarina ei suoranaisesti liity ongelmaani, joka on jo ratkaistu yllä, vaikka e.m. asioitakin on tutkittu. Itse ratkaisu on teknisesti ja taloudellisesti kohtuullisen helppo ja edullinen. Asia selvisi Microsoftilta itseltään kun he pystyivät kolmannella soittokerralla (ilmaisella), sellaisen esittämään - kaksi ensimmäistä vastausta olivat joko vääriä ja vajavaisia. Tietysti tulkintani siitä, että vastaus on nyt oikein, on osittain vain minun tulkintani, mutta siltä se näyttää erinäiset asiat (kuten miten XP:n asennus oikeasti toimii) huomioonottaen.

Mutta näistä "tarrojen irrotuksesta" - joka olisi voinut olla ratkaisu sekin - seuraavaa on käynyt ilmi:

1.
Vanhojen XP OEM-tarrojen (=lisenssien) käyttö on laillista tapauksessasi, vain siinä mielessä, että olet kunnostamassa määrittelemääsi romukonetta. Jos vaihdat kunnostuksessa emolevyä sen pitää olla valmistajan määrittelevä korvaava emolevy - puuttumatta nyt siihen miten sellaisen voi kukakin hankkia. Kaikkia muita osia, kotelo ja prosessori mukaanlukien, voi vapaasti vaihdella. Näillä ehdoilla tarraa voi käyttää - implisiittisesti tämä tarkoittaa sitä, että sinulle ei luovutettu/myyty pelkkää lisenssiä vaan koko kone.

Tämä ei koske Win8 OEM-lisenssejä, koska artikkelien mukaan Win 8:ssa lisenssi on kytketty emolevyyn ja mitään lisenssioikeuksia ei ole, jos emolevy hajoaa tai sen vaihtaa. Olettaisin, että takuukorjauksissa toimittaja joko toimittaa uuden lisenssin (maksutta) tai on sopinut asian Microsoftin kanssa toisin.


2.
Jos kyseessä on Retail-versio, niin silloin luovutus/myynti on aina laillista.


Käsittääkseni hylätyn koneen käyttöönotto ei muuta tässä asiassa mitään - kyse lienee vain omistusoikeuden laillisesta siirtymisestä.

... joten kertomuksesi perusteella toimintasi saattoi olla lisenssiehtojen mukaistakin ...  :)
« Viimeksi muokattu: 16.12.12 - klo:09.54 kirjoittanut Ganymedes »

oh2ir

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 447
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #51 : 16.12.12 - klo:11.53 »
Tere

Aikanaan kun vielä Compaq oli kuvioissa ja niitä työkseni korjailin niin systeemi oli se että, kunvaihdettiin emolevy niin Compaqin omalla softalla uuteen emolevyyn asennettiin koneen sarjanumero jolloin tuo lisenssioikeus säilyi ennallaan, kone ei yksinkertaisesti käynnistynyt lainkaan, muistaakseni herjasi jotain BIOS-ongelmasta.

Tässä uudessa Asuksen läppärissäkin on BIOS :n sarjanumero jota ei pysty vaihtamaan. Sitä en tiedä miten W7/W8 tuossa suhteessa toimii, päivitin netistä W8 :n ja en tottapuhuen tiedä mitä se päivitys on tehnyt, W8 toimii kyllä niinkuin pitääkin.
73's de Kari OH2BNE

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Windows lisenssit
« Vastaus #52 : 16.12.12 - klo:12.08 »
Aikanaan kun vielä Compaq oli kuvioissa ja niitä työkseni korjailin niin systeemi oli se että, kunvaihdettiin emolevy niin Compaqin omalla softalla uuteen emolevyyn asennettiin koneen sarjanumero jolloin tuo lisenssioikeus säilyi ennallaan, kone ei yksinkertaisesti käynnistynyt lainkaan, muistaakseni herjasi jotain BIOS-ongelmasta.
...

Tuo on aika erikoista enkä ihan heti ymmärrä mitä hyötyä tuosta oli Compaq:lle.

Pystyikö tai pystyykö tuon asian kiertämään näin:

- tyhjentää levyn, resetoi Bioksen
- käyttää standardia Microsoftin OEM-levyä ja Compaqin lisenssiä (tämähän ON toimiva yhdistelmä yleisessä tapauksessa)
- asentaa normaalisti

Toimiiko? Jos toimii niin silloin ongelma ei oikeasti ole bioksessa vaan Compaqin omissa ohjelmisssa, jotka kontrolloivat koneen käynnistystä. Näitä Compaqin omia ohjelmiahan ei tässä skenariossa asenneta.

Jos ei toimi, niin sitten heillä on oma ihan oikeasti omia bios-virityksiä. Miten tällaisessa koneessa sitten yleensäkään toimii mikään muu käyttöjärjestelmä kuin Compaq:in toimittama XP ... esim. vaikka Linux? Oikeastaan en usko tähän bios-juttuun, koska käytimme yhdessä vaiheessa joitakin satoja Compaq yrityskoneita (XP-aikakaudelta) Puppy Linux -livebootilla. Tällöin siis riitti se, että Compaqin omat käynnistysohjelmat sivuutettiin omalla boottiohjelmalla.

Tarkoitan siis sitä, että bioksessa olevat asiat tuskin ovat merkittäviä, jos ei käytä Compaqin asennuskiekon tuomia ohjelmia koneessa - tällöin arvattavasti voi ajaa ihan mitä käyttistä hyvänsä (kunhan rautatuki on olemassa).

Mitään laitontahan näissä missään vaihtoehdoissa ei ole koska kyseiseen Compaq-koneeseen on ostettu XP OEM-lisenssi. Emolevyn vaihtomielessä tuo laillisuus tulee kyseenalaiseksi, mutta emolevyn sarjanumeron muuttaminen "sopivaksi" ei tee asiasta laillista - silti pitää olla yhteensopiva emo. No, miksi se ei sitä olisi jos Compaqin huolto asian tekee, mutta periaatteessa.