Kirjoittaja Aihe: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva  (Luettu 36972 kertaa)

Illu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1089
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #20 : 07.10.12 - klo:08.43 »
Siitä turvasta, itse modemilla ei ole hätää ellei erikseen laita päälle että sen asetuksia saa muttaa netin puolelta --- tuo lienee ainut vaarallinen asia tuon laitteen kannalta minkä käyttäjä voi aiheuttaa.    
Minulle ei ole osunut kohdalle tuollaista modeemia, jossa olisi vaihtoehto valita moinen (siis minulle).

Joten kuinka on Saunalahden (Elisa) Bewian-modeemi, jota hallitaan juurikin Elisan sivujen kautta, siinä ei ole mahdollisuutta (?) tehdä  asetuksia paikallisesti. Eikö tuollaista mallia voisi sitten kuka vaan ulkoa komennella?

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #21 : 07.10.12 - klo:12.15 »
...
Modeemi vaan on yhä siltaavana ja sillä kaverina reititin NAT reitittävänä.

Tuon kommentin myötä ja viitaten edellisiinkin, putosin kärryiltä siitä mitä sinulla siellä oikeasti on.

Ensinnäkin, mikä tuo "modeemi" oikeasti on? Lukeeko siinä modem/firewall/router -paketissa tai jossakin. Jos siinä lukee vain "modem", niin eihän se silloin voikaan toimia "reitittimenä".

Siis jos sinulla ON koneella 192.168.0.101 ( tai jotain vastaavaa ), niin silloinhan sinulla ON reitittävä ratkaisu käytössä. Sanoit että www.yle.fi löytyy numerolla ja ilmeisesti muutenkin - missä tapauksessa? mikä osoite on tällöin koneella?

Vai tarkoitatko vaihtoehtoisesti sitä, että sinulla on kuitenkin kaksi laitetta: modeemi ja reititin? Jos on näin, niin modeemin laittamisesta vielä toiseksi reitittimeksi ei ole hyötyä ... muutenkin reititin reitittimen perässä on sitten oma konfiguroitava asiansa.

Toisaalta: Voi olla että tässä on nyt terminologia/suomennus ongelmakin. Esimerkiksi tuossa edellä mainitsemallani Ciscolla, NAT-toimintatapa tarkoittaa valikoissa "vain" Gateway toimintoa. Siis se, että toisella puolella on (esim.) Soneran verkko ja toisella puolella oma aliverkko 192.168.0 on vain NATia ja menussa se on Gateway-toiminta valikossa "Advanced Routing". Tästä Ciscosta EI siis valita Router toimintoa, koska se tarkoittaisi jo aika paljon enemmän. Ehkä sinullakin on modeemissa joku valinta, jonka merkitys ei ole sitä mistä tässä on puhuttu. Oikeasti sinun pitäisi näyttää ne Telewellin menut ruutukopioina ja kertoa mitä koneella näkyy, jo edellä mainitussa, Connection Information valinnassa.

Näillä tiedoilla on mahdollista, että sinulla itse asiassa kaikki koneet ovat jo NAT-verkossa eikä mitään todellista ongelmaa olekaan ...?

Ahaa... Onko siis NAT juuri sama asia kuin reititin? Luulin, että on joku elektroniikalla tehty reititin ja NAT sitten vielä ohjelmallinen juttu sen lisäksi. Tätä tämä on kun käytetään termejä ristiin maallikon kuullen.  ;D Joo... on verkon sisäpuolella omat 192. alkuiset osoitteet, siis NAT toimii. Ip osoite maailmalle alkaa 88.

Laatikon päällä lukee: TeleWell TW-EA510 v3. ADSL-modeemi + kytkin + palomuuri + WLAN-tukiasema. Sen suomenkielinen käsikirja nimittää sitä modeemiksi, vaikka eihän se edes ole modulaattori/demodulaattori vaan kantataajuus päätelaite vaihe-amplitudi moduloidulle sarjadatalle.
(Laitteesta on valmistajan sivuilla kummallinen ohje asettamisesta siltaavasta reitittäväksi. Se on tosiaan niin sekava ja puhuu niin oudoista asetuksista, että en sellaisia löydä koko toosasta.)

On tosiaankin tehdasasetuksena NAT päällä kahdessa portissa 1 ja 2. Ja NAT ei ole päällä kahdessa portissa 3 ja 4. Kaikki portit saadaan NAT:in taakse helposti. WLAN on aina NAT:in takana jos ei erikseen aseteta muuta.

Kuvakaappauksia laitoin tuonne alkuun. Niistä näkyy se harhaanjohtava asetelma. Siellä asetettavana on erikseen "siltaava/reitittävä" sekä sen vieressä "NAT päälle /pois".

Kun Ubuntu ja Xubuntu kuorossa julistavat joka aamu, että Awahi verkkopalvelujen etsintä on kytkettävä pois päältä koska verkko on astettu tilaan .lokale, joka on huono ajatus. (Kuten mainitsin jo edellä, puukotin Ubuntua ja Xubuntua sen verran, että tuo esteettinen haitta ko. huomautuksesta ei esiinny. Varsinainen vikahan silti on edelleen, jos se on vika.) Tästä syystä aloin etsiä verkostani asetuksia, jotka olisivat väärin. Kun tuon asetuksen "siltaava" kääntää asentoon "reitittävä" katkeaa yhteys. Järki sanoisi tietysti, että reitittävänä tietenkin pitää olla. Kun sormi meni suuhun aloin täältä kysellä. Se on tämän kupletin juoni.

Jotta asia menisi vielä enemmän sutturalle: entinen operaattorini Elisa oli saman modemi-kytkin-palomuuri-wlan laitteen takana ja silloin oli asetus "reitittävä" ja "NAT päällä" ja hyvin toimi vuosia. Siinä ehkä oli erilainen liikenteen kehys, vai miksi sitä sanotaan, kun se oli 1 Mbit/sek. (Tämä nykyinen Sonera on 8 Mbit/sek.) Kuitenkin Soneran tekninen tuki sanoo yhteyden toimivan varmasti myös reitittävällä päätelaitteella, vaikka suosittelevatkin siltaavaa. (Kuvakaappaus edellä myös siitä Soneran asetusmallista.)

Toisaalta, kuten mainitsin: kokeilin vanhalla Zykcelillä myös ja asettelin sen "Routed" asentoon. Sekin toimii hyvin ja vieläpä tällä nykyisellä Soneran 8 megan yhteydellä. Ehkä sen routed tarkoittaa juuri sitä, että kytketään NAT käyttöön.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #22 : 07.10.12 - klo:12.33 »
Siitä turvasta, itse modemilla ei ole hätää ellei erikseen laita päälle että sen asetuksia saa muttaa netin puolelta --- tuo lienee ainut vaarallinen asia tuon laitteen kannalta minkä käyttäjä voi aiheuttaa.    
Minulle ei ole osunut kohdalle tuollaista modeemia, jossa olisi vaihtoehto valita moinen (siis minulle).

Joten kuinka on Saunalahden (Elisa) Bewian-modeemi, jota hallitaan juurikin Elisan sivujen kautta, siinä ei ole mahdollisuutta (?) tehdä  asetuksia paikallisesti. Eikö tuollaista mallia voisi sitten kuka vaan ulkoa komennella?

En tunne tuota Bewian laitetta. Tässä TeleWell laitteessa on selvästi valikossa etähallinta kohta. (kuva)

Jos se etänä on hallittavissa niin kuka tahansa tunnuksen tietävä voi tehdä omia asettelujaan tuolla asetuksella. Ja ulkopuolelta pääsee ainakin WLAN verkosta asetusvalikkoon, kokeiltu on, mutta se tunnussana on tiedettävä.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #23 : 07.10.12 - klo:12.47 »
No juu, nyt sitten varmaan asia selvisikin: NAT on se mistä puhutaan ja sehän sinulla on jo käytössä.

En tiedä mitä noista manuaaleista ja valikoista pitäisi sanoa, mutta sanotaan vaikka tämä: Ihminen on kyllä suuressa pulassa jos pitää näitä laitteita saada toimimaan pelkästään teleoperaattorin asiakaspalvelun, manuaalien suomennosten ja sekavien, harhaanjohtavien valikoiden kanssa.

Nämä asiakaspalvelujen vastaukset ovat monesti yhtä tyhjän kanssa. Edellä mainittiin maksullinen palvelu: mahdollisesti tällaisesta saisi parempaa palvelua (ei tosin ole itsellä kokemusta). Tuo Soneran suositus siltaavasta asetuksesta voi hyvin tarkoittaa vain sitä, että pyrkivät minimoimaan omaa työtään - kuten edellä mainittu: NATin toimivuus ei mitenkään liity Soneraan vaan sinun omaan aliverkkoosi.

Itselläkin on hyllyssä yksi (D-linkin) reititin/palomuuri/kytkin/Wlan-tukiasema, jonka eräs kaveri toi minulle kiukuspäissään kun ei saanut sitä toimimaan. Ei siinä mitään vikaa ollut - oli vain yksi "täppä" väärässä paikassa. Ehkä asiaa hämmensi vielä se, että kyseessä oli erään virolaisen halpis-verkkokaupan alennustuote, jossa on ainoastaan saksankieliset valikot  :)

ditl

  • Vieras
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #24 : 07.10.12 - klo:13.09 »

Ahaa... Onko siis NAT juuri sama asia kuin reititin?

Kuitenkin Soneran tekninen tuki sanoo yhteyden toimivan varmasti myös reitittävällä päätelaitteella, vaikka suosittelevatkin siltaavaa. (Kuvakaappaus edellä myös siitä Soneran asetusmallista.)

Kun laitetta ajattelee lohkokaaviotasolla niin asia hahmottuu.

Laitteen ytimessä on reititys/kytkentälohko. Sille on (yleensä) konfaus siltaava/reitittävä.
Siltaavana se kytkee Ethernet kehyksiä (joiden sisällä on IP-paketti). Reitittävässä moodissa se riisuu
pois Ethernet-kuorikerroksen ja reitittää IP-paketteja.

NAT on lisäominaisuus reititysmoodissa ja erikseen konfattavissa. Se kuitenkin on välttämätön turvallisuuden takia ja kun yksi operaattorilta saatu osoite halutaan jakaa usean koneen kesken.

Turvallisuuden kannalta haluat moodin reititys ja NAT. Jos käytät laitetta siltana (Ethernet kytkimenä) niin sisäverkon koneet saavat osoitteet suoraan operaattorilta ja näkyvät internetiin. Silloin niihin murtaudutaan ennenkuin ehdit sulkea ne.

Reitityslohkon jälkeen laite muodostaa internetiin lähtevän signaalin IP-pakettien päälle. Tässä voi valita
signaalin kehysrakenteen tuolla hämäävällä konfauksella "siltava/reitittävä". Se ei kuitenkaan vaikuta reititysytimen toimintaan vaan on eri asia. Se vaikuttaa siihen mitä IP-pakettien päälle lisätään. "Siltaava" moodi lisää ensin Ethernet kehyksen ja sen päälle ATM kerroksen. Reitittävässä tapauksessa ei lisätä Ethernet kehystä. Tuosta Ethernet kehyksestä ei taida olla tässä hyötyä mutta se nyt vain on sovittu käytettäväksi. RFC 2684 "standardi" on muuten Soneran Heinäsen aikoinaan laatima ja sisältää paljon muitakin moodeja kuin tämä. 

Soneran paikalliskeskuksessa oleva DSLAM-laite on konfattu "siltaavaksi" ja oletan että se toimii vain kun se saa oikeanlaisen kehyksen (nämä tuskin on adaptoituvia). Nopeus 1M tai 8M ei tässä tapauksessa vaikuta.

Soitto asiakaspalveluun saattaa auttaa tai olla auttamatta. Sanoit että sieltä oli sanottu että reitittävä moodikin käy. Mitä silloin tarkoitettiin? Kun kaksi asiaa tarkasti osaamatonta keskustelee niin usein käy niin että toinen luulee yhtä ja toinen toista.
« Viimeksi muokattu: 07.10.12 - klo:13.22 kirjoittanut ditl »

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #25 : 07.10.12 - klo:13.59 »
Minä kun vaihdoin tuon siltaavasta reitittävään niin netti katkes siihen.  En saanut toimimaan reitittävänä.   Telewell TW-EA510 v3(c) on purkki.  En varmasti osannut muita asetuksia laittaa kohdalleen että toimeisi reitittävänä.....

Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #26 : 07.10.12 - klo:14.04 »
Minä kun vaihdoin tuon siltaavasta reitittävään niin netti katkes siihen.  En saanut toimimaan reitittävänä.   Telewell TW-EA510 v3(c) on purkki.  En varmasti osannut muita asetuksia laittaa kohdalleen että toimeisi reitittävänä.....

Laita tänne ruutukopio Telewellin menuista joista muutit. Laita myös koneelta, jolla kokeilet, listaus komennosta "ifconfig" tai mieluiten netti-ikonista valittu "Connection Information" ruutukopio.

Näistä todennäköisesti näkyy mitä on konfiguroinnissa ongelma.

Kuten edellä olevasta keskustelustakin näkee, verkkoasiat ovat ilman täsmällistä informaatiota hankalia keskusteltavia - ne ovat sittenkin joskus hankalia.

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #27 : 07.10.12 - klo:14.25 »
Minä kun vaihdoin tuon siltaavasta reitittävään niin netti katkes siihen.  En saanut toimimaan reitittävänä.   Telewell TW-EA510 v3(c) on purkki.  En varmasti osannut muita asetuksia laittaa kohdalleen että toimeisi reitittävänä.....

Laita tänne ruutukopio Telewellin menuista joista muutit. Laita myös koneelta, jolla kokeilet, listaus komennosta "ifconfig" tai mieluiten netti-ikonista valittu "Connection Information" ruutukopio.

Näistä todennäköisesti näkyy mitä on konfiguroinnissa ongelma.

Kuten edellä olevasta keskustelustakin näkee, verkkoasiat ovat ilman täsmällistä informaatiota hankalia keskusteltavia - ne ovat sittenkin joskus hankalia.


Lainaus
wlan0     Link encap:Ethernet  HWaddr 78:e4:00:37:47:5c 
          inet addr:192.168.0.102  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::7ae4:ff:fe37:475c/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:338815 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:227620 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:418933181 (418.9 MB)  TX bytes:28224101 (28.2 MB)

Tuo missä lukee Sillattu niin sen valitsin reititetyksi.  ja pitäisikö tuon ipv6 olla päällä?   Hämäriä nämä jutut vaikka ohjetta luen samalla kun tuolla pyörin.......
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #28 : 07.10.12 - klo:14.33 »
Eikös muuten tuo IP TV profiili tuossa asetuskuvassa väitä, että eri porteilla olisi eri toiminnallisuus. Siis tarkoitan sekä reitittäviä, että sillattuja portteja?

Tuo varmaan kyllä selviäisi heti valmistajan manuskaa lukemalla.

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #29 : 07.10.12 - klo:14.38 »
Eikös muuten tuo IP TV profiili tuossa asetuskuvassa väitä, että eri porteilla olisi eri toiminnallisuus. Siis tarkoitan sekä reitittäviä, että sillattuja portteja?

Tuo varmaan kyllä selviäisi heti valmistajan manuskaa lukemalla.

Kun en oikein ymmärrä----->>

https://www.telewell.fi/files/ohjekirjat/TW-EA510_v3c_finnish_manual.pdf
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #30 : 07.10.12 - klo:14.42 »
Tarkoitatko sitä, että noilla asetuksilla, Telewell ja tietokone, homma toimii?

Eikös tämä ole juuri sama tapaus kuin mitä edellä keskusteltiin ja mihin tuli teoriavastauskin ditl:ltä?

Eli sinulla on nyt toimiva systeemi ... jos nämä kuvat olivat siis toimivasta kuten oletan ... ja oikeasti NAT on tuo mihin pyritään. Sehän sinulla on päällä.

Se mihin qwertyy viittaa on se, että eri porteilla on mahdollisesti erilaisia toiminnallisuuksia ... mutta jos nyt saat jostakin portista osoitteeksi tuon ilmoittamasi 192.168.0.102 ja se toimii, niin se portti on oikea.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #31 : 07.10.12 - klo:14.43 »
No siellähän se onkin mainittuna 4.4.3.2.1

Lainaus
Laitteessa on useita eri profiileja. Profiilin voi valita alasvetovalikosta. Muutos
tallennetaan valitse-painikkeesta. Oletuksena laitteen asetus on profiili 8. Muita
normaalissa käytössä käytettäviä profiileja ovat 0, 1 ja 2. Muut profiilit on tarkoitettu
erikoiskäyttöön.

Profiilien selitykset:
Type0 = Kaikki Ethernet-portit sekä WLAN ovat NAT:in takana
Type1 = Kaikki Ethernet-portit ovat sillatussa tilassa
Type2 = Ethernet-portit 1, 2 ja 3 sekä WLAN ovat reitittävässä tilassa NAT:in takana,
Ethernet-portti 4 on sillatussa tilassa
Type8 = Ethernet-portit 1 ja 2 sekä WLAN ovat reitittävässä tilassa NAT:in takana,
Ethernet-portit 3 ja 4 ovat sillatussa tilassa

Tuli mieleen että omalla operaattorillani jouduin käyttämään PPPoE asetuksia, kun en halunnut käyttää mitään kirjautumisohjelmaa netin aukaisuun, vaan käytin koko ajan päällä olevaa yhteyttä. Tämä tietysti riippuu operaattorista, että mitä he vaativat. Oletus taisi olla kuitenkin RFC1483 reitititetty tila, joka vaati siis, että koneelta pitää oikeasti kirjautua nettiyhteyteen. Jotain alkaa tuleen mieleen kun lueskelee tätä ketjua.
« Viimeksi muokattu: 07.10.12 - klo:14.46 kirjoittanut qwertyy »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #32 : 07.10.12 - klo:14.54 »
Eikös muuten tuo IP TV profiili tuossa asetuskuvassa väitä, että eri porteilla olisi eri toiminnallisuus. Siis tarkoitan sekä reitittäviä, että sillattuja portteja?

Tuo varmaan kyllä selviäisi heti valmistajan manuskaa lukemalla.

Joo... kyllä TeleWell TW-EA 510 v3 manuaalissa myös on niin sanottu. Tehdasasetuksilla on portit 3 ja 4 ilman minkäänlaista palomuurin suojausta ja ovat varattu IP TV käyttöä ja VoIP sovitinta varten. He käyttävät niistä termiä "sillatussa tilassa".

Tuossa edellä jo neuvottiin kuinka saa näkymään omien tietokonelaitteiden ip osoitteet, ja verrattua onko ne paikallisesti eri kuin ulkoiseen maailmaan internetiin näkyvät. Jos on niin silloin ollaan turvassa ja NAT tekee ne paikalliset. Tämän nyt olen oppinut.

Kun katsoo klikkaamalla Ubuntun verkkokuvaketta tiedot verkosta saa myös hyvän pikakäsityksen osoitteista. (kuva) Ja oman ulos näkyvän ip osoitteen saa netistä esim. osoitteesta: http://ip.tupeux.com/
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #33 : 07.10.12 - klo:15.07 »
Hienoa kiitos :)

Yhteys toimii ja natti on päällä ja asetus reitittävä niin homma onn bueno :)

Nyt vaan tarvii muistaa että 3 ja 4 portti on siltaavia, ettei kytke omia koneitaan  noihin portteihin. Tai voishan sen muuttaa tähän asetukseen: Type0 = Kaikki Ethernet-portit sekä WLAN ovat NAT:in takana

Nyt on taas hyvä mieli kun porukka auttaa ja vastaukset tulee nopeaan :)

Kiitos :)
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

Tempo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 753
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #34 : 07.10.12 - klo:15.11 »
nythän mä tajusin että lukee se tässäkin nuo osotteet että ip osoite ja sitten tuo maskattu osoite.
Oppia kaikki kotiinpäin :)
Läppäri aikakausi alkaa olla lopuillaan. (lopen kyllästynyt läppäreihin)
Fujitsu siemens E5925 EPA, Intel core 2 duo, 8 G ram, SSD, yms yms......

Ja linkki pääte ohjeisiin-------->http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=32091.msg282369#msg2823

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #35 : 07.10.12 - klo:18.11 »
Kun kerran näistä purkeista puhutaan niin kaivoin vielä malliksi toisenlaiset asetusvalikot sisältävän laitteen. Paketin päällä lukee hintalapussa: 14.03.2006 tarjous 99,00 €. Ja laite on: ZyXEL Prestige 660W/HW ADSL 2+4 Port Gateway with 802.11g Wireless.

Kun jossain laitteessa on valikko ja siinä lukee siltaava, niin kai viisas kädellinen ajattelee sen sitten olevan siltaava. Mutta tarkemmin tutkittuna se ei kuitenkaan ole noin yksinkertaista. Se TeleWell ei suostunut toimimaankaan jos laittoi reitittäväksi, siis sen napin asennon, mutta siltaavana se toimii hyvin ja reitittää silti. Jos tästä ei viisas kädellinen jo mene hämilleen niin mistä sitten?

ZyXEL on johdonmukaisempi. Se toimii hyvin molemmilla asennoilla, siltaava ja reitittävä*. Ja NAT asetus on erikseen. Tosin siitä en ymmärrä sen kahdesta erilaisesta asennosta, mitä eroa niillä on. Kuitenkin siinä on selvä pois asento valittavissa. Ja NAT siinä näkyy olevan toiminnassa koska se antaa ne sisäverkon oikeaoppiset muunnetut osoitteet. Siinä on myös niiden sisäverkon osoitteiden asetteluvalikko, sellainen taulukko oman nappinsa takana. Muutama kuvakaappaus niistä ihan vaan verrokiksi.  ;D

Edit:* Olin väärässä: kun tarkemmin tutkin, vain reitittävänä + NAT toimii.
« Viimeksi muokattu: 08.10.12 - klo:22.29 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

ditl

  • Vieras
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #36 : 07.10.12 - klo:19.37 »

Kun jossain laitteessa on valikko ja siinä lukee siltaava, niin kai viisas kädellinen ajattelee sen sitten olevan siltaava. Mutta tarkemmin tutkittuna se ei kuitenkaan ole noin yksinkertaista. Se TeleWell ei suostunut toimimaankaan jos laittoi reitittäväksi, siis sen napin asennon, mutta siltaavana se toimii hyvin ja reitittää silti. Jos tästä ei viisas kädellinen jo mene hämilleen niin mistä sitten?

ZyXEL on johdonmukaisempi. Se toimii hyvin molemmilla asennoilla, siltaava ja reitittävä. Ja NAT asetus on erikseen. Tosin siitä en ymmärrä sen kahdesta erilaisesta asennosta, mitä eroa niillä on. Kuitenkin siinä on selvä pois asento valittavissa. Ja NAT siinä näkyy olevan toiminnassa koska se antaa ne sisäverkon oikeaoppiset muunnetut osoitteet. Siinä on myös niiden sisäverkon osoitteiden asetteluvalikko, sellainen taulukko oman nappinsa takana. Muutama kuvakaappaus niistä ihan vaan verrokiksi.  ;D
Näyttää siltä että Telewellin konfausta "siltaava" vastaa tässä selkeämpi "ENET ENCAP", siis Ethernet kehys internetiin menevässä signaalissa. Mitä vaihtoehtoja on tuossa valikossa? Jos valitset siitä jonkin toisen niin ei toimi?

Mode "routing" tarkoittanee kytkentätapaa eli IP-pakettien reititystä. Kuvan konfauksella + NAT tullaan siis
Sonera yhteensopivaan moodiin.

Mistä on lyhenne SUA (Single User Access?).

Mode "Bridging" + ENET ENCAP kehysrakenne on sama kuin edellä. Teoriassa Ethernet paketit silloin kytketään tasolla 2 ilman että reititetään IP-tasolla. Jos silloin voi laittaa NAT päälle niin ei se puhdas silta ole vaan se sorkkii IP-osoitteita, jokin välimuoto koska silta on suojaton.

Eri laitteet voi olla omanlaisiansa virityksiä ja termejäkin käytetty luovasti.

Kokeilitko "Bridging" + None NAT, mitkä osoitteet sisäverkossa?
« Viimeksi muokattu: 07.10.12 - klo:20.30 kirjoittanut ditl »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #37 : 08.10.12 - klo:23.18 »
Koitin päivittää TeleWelliä, mutta ei onnistunut. Hetken yritti ja sitten keskeytyi ilmoitukseen "virhe päivityksessä". Niiden omilta sivuilta latasin sen viimeisen päivitystiedoston. Ihan se oli sen ko. mallin numeroiden mukainen. Purin zip paketin ja sen tarjosin päivitystiedostoksi. Kun ei kelvannut niin tyydyin sitten siihen tehdasasetukseen ja sen omalla velholla tein asetukset jällen kerran uusiksi. Toimiihan tuo nyt, joten se siitä.

Kunn kerran testaamaan on ruvettu ja eteisen nurkkaan laboratorio kasattu niin testasin sen vanhan ZyXELin ominaisuuksia.

Kaksi asiaa yllätti heti: Se on kai liian vanhaa tekniikkaa, eikä palvele uudempaa tietokonetta. Fujitsu Lifebook AH 531 ja Ubuntu 12.04 ei saanut siitä edes linjavaloa syttymään ethernetkaapelilla. WLAN yhteys syntyi mutta ei verkkoyhteyttä, vaikka vieressä oli eee 901 ja Xubuntu 12.04 kauniisti verkossa. Kaapin perältä kaivoin ikääntyneen varaläppärin Asus A6R, jossa Ubuntu 10.04. Se toimi hienosti molemmilla tavoilla. Näillä kahdella sitten testailin. Toinen asia oli, että asetusvalikoissa täytyy tietysti tökätä äpply nappia, ennen kun tekee syvälle meneviä johtopäätöksiä. Hosuessa vaan tulee tuollaisia lipsahduksia. Korjasin edellä olevaan puheenvuorooni virheeni.

Ja sitten vastauksia kysymyksiin:

Lainaus
Näyttää siltä että Telewellin konfausta "siltaava" vastaa tässä selkeämpi "ENET ENCAP", siis Ethernet kehys internetiin menevässä signaalissa. Mitä vaihtoehtoja on tuossa valikossa?
--Mode = Routing ja Bridge. Vain Routing kelpaa. (Toisin kuin ensin väitin kun hosuin kokeiluissa.)
--Encapsulation = PPPoA ja PPPoE antaa errorin, pyytää tunnuksia.
--Encapsulation = RFC 1483 ei anna erroria, mutta ei toimi.
--Encapsulation = ENET ENCAP toimii kun myös LLC ja VBR.
--Multiplex = LLC ja VC. Pitää olla LLC.
--ATM QoS Type = CBR, UBR ja VBR. Pitää olla VBR.
--Obtain an IP Address Automatically. Vain tällä toimii.
--Static IP Address. Tällä ei toimi.

Lainaus
Jos valitset siitä jonkin toisen niin ei toimi?
--Näin on.

Lainaus
Mode "routing" tarkoittanee kytkentätapaa eli IP-pakettien reititystä. Kuvan konfauksella + NAT tullaan siis Sonera yhteensopivaan moodiin.
--Näin on. Muu ei kelpaakaan.

Lainaus
Mistä on lyhenne SUA (Single User Access?).
--Ei aavistustakaan, eikä siitä toisestakaan, mutta täppä voi olla kummassa vaan, kunhan ei ole None.

Lainaus
Mode "Bridging" + ENET ENCAP kehysrakenne on sama kuin edellä. Teoriassa Ethernet paketit silloin kytketään tasolla 2 ilman että reititetään IP-tasolla. Jos silloin voi laittaa NAT päälle niin ei se puhdas silta ole vaan se sorkkii IP-osoitteita, jokin välimuoto koska silta on suojaton.
--Bridge asento ei anna valita ENET ENCAP, vain RFC 1483 ja PPPoA, eikä niilläkään synny yhteyksiä. Ei parane vaikka laittaa NAT mihin tahansa. Sisäverkon osoitteetkin pysyvät kaikissa tapauksissa 192. alkuisina. Jos olisi antaa sille PPPoA osoitteita, tunnussanoja ym. niin ehkä sitten.

Lainaus
Eri laitteet voi olla omanlaisiansa virityksiä ja termejäkin käytetty luovasti.
--Niin näkyy olevan. TeleWell halusi ehdottomasti Bridge + NAT. ZyXEL haluaa Routed + NAT. Ja vaikka mitä laittaa niin sisäverkossa on 192.168. osoitteet. Ulkoverkko vaan yhdistää tai ei.

Lainaus
Kokeilitko "Bridging" + None NAT, mitkä osoitteet sisäverkossa?
--Ei ulkoverkon osoitteita eikä tietysti yhteyttä. Sisäverkon osoitteet yhä 192.168. alkuiset ja laitteet sisäverkossa pingaavat keskenään niillä. Kun asettaa Bridge, NAT menee itse asentoon None. Sen voi asetta NAT SUA Only tai Full Feature asentoon ja tilanne säilyy samana kuin None asetuksella.

Hassu ilmiökin sattui siinä testillessa: Yllättäen kaikki ZyXELin lamput syttyivät hetkeksi ja laite teki uuden asettelun, ei käynnistystä vaan lyhyemmän. Sitten huomasin (ulkoisen) ip-osoitteen muuttuneen tyystin toiseksi kuin ennen. Ennen oli 88. alkuinen ja nyt se muuttui 80. alkuiseksi ja aivan uudeksi muutenkin. Kun testaus oli ohi ja kytkin TeleWellin taas töihin, se poimi taas sen entisen 88. alkuisen, joka tässä pistorasiassa on näkynyt sen kytkennästä lähtien.  :o

Nooh... kyllä tässä taas on jotain opittu. Mm. sen että äpply nappia pitää painaa kun haluaa asetusten menevän purkkiin sisään. ::)

DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #38 : 08.10.12 - klo:23.33 »
--Encapsulation = PPPoA ja PPPoE antaa errorin, pyytää tunnuksia.
Operaattori antoi ainakin tunnukset käyttämääni nettiliittymään. Itse asiassa täällä päin en ole vielä törmännyt liittymään, joka olisi toiminut ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa kun puhutaan DSL-liittymistä. Kuidut sitten erikseen (tai no itseasiassa sielläkin varmastikin on kyllä asetukset sisällä, mutta ei ole tarvinut sorkkia). Nämä siis laitetaan boksin hallintaohjelmaan ja boksi nousee langoille automaagisesti sen jälkeen.

Lainaus
RFC 1483 ei anna erroria, mutta ei toimi.
No tämä taas vaatii yleensä PPPoE tunnukset ja nettiyhteys avataan suoraan tietokoneella. Eli siis ne mitkä pitää sitten antaa kun tehdään esim. Ubuntussa verkkoyhteysvalikossa DSL-yhteys, joka siis tarvii myös käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Käytännön ero oikeastaan on se, että PPPoE yhteydellä nuo määritellään suoraan boksiin ja kirjautumista tietokoneella ei tarvi tehdä ollenkaan. Monet tuttavat on käyttäneet oletusasetuksilla DSL-yhteyttä "Dialup" asetuksilla ja itse en kyseistä ominaisuutta voi sietää.

Ethän yrittänyt päivittää boksia wlanilla? Se muistaakseni suoraan kiellettiin ohjekirjassa.
« Viimeksi muokattu: 08.10.12 - klo:23.36 kirjoittanut qwertyy »

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: ADSL/Palomuuri/Reititin purkit ja tietoturva
« Vastaus #39 : 09.10.12 - klo:00.04 »
--Encapsulation = PPPoA ja PPPoE antaa errorin, pyytää tunnuksia.
Operaattori antoi ainakin tunnukset käyttämääni nettiliittymään. Itse asiassa täällä päin en ole vielä törmännyt liittymään, joka olisi toiminut ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa kun puhutaan DSL-liittymistä. Kuidut sitten erikseen (tai no itseasiassa sielläkin varmastikin on kyllä asetukset sisällä, mutta ei ole tarvinut sorkkia). Nämä siis laitetaan boksin hallintaohjelmaan ja boksi nousee langoille automaagisesti sen jälkeen.

Lainaus
RFC 1483 ei anna erroria, mutta ei toimi.
No tämä taas vaatii yleensä PPPoE tunnukset ja nettiyhteys avataan suoraan tietokoneella. Eli siis ne mitkä pitää sitten antaa kun tehdään esim. Ubuntussa verkkoyhteysvalikossa DSL-yhteys, joka siis tarvii myös käyttäjätunnuksen ja salasanan.

Käytännön ero oikeastaan on se, että PPPoE yhteydellä nuo määritellään suoraan boksiin ja kirjautumista tietokoneella ei tarvi tehdä ollenkaan. Monet tuttavat on käyttäneet oletusasetuksilla DSL-yhteyttä "Dialup" asetuksilla ja itse en kyseistä ominaisuutta voi sietää.

Ethän yrittänyt päivittää boksia wlanilla? Se muistaakseni suoraan kiellettiin ohjekirjassa.

Kävi joo mielessä, että nuo saattavat olla ihan niitä annettuja tunnuksia, mutta en uskaltanut niitä kokeilla. Tässä on tössitty pienmpiäkin asioita jo harjoitellessa. Hyvä tietää kuitenkin, että tuollainenkin mahdollisuus olisi. Ei tiedä vaikka joskus kävelisi vastaan sekin tarve. Ja jos joku haulla hakee niin nythän tässä on aika joukko hakusanoja.

Kyllä katsoin, vastoin tapojani, ohjekirjasta sen päivityksen. Kaapelilla tietysti sen tein, mutta sellainen oli vähällä jäädä huomiotta, että puhelinpistokkeesta pitää ottaa johto irti päivityksen ajaksi. Laitteen laatikon päällä on oikein sanottu, että se on Linux yhteensopiva, mitä se sitten tarkoittaakin, mutta voisiko olla niin, että polku päivitystiedostoon pitäisi olla johonkin C: levyyn johtava? Mistä näitä tietää... 25 € maksava laite... ehkä päivitän sen jonain päivänä serttipönttöön. Sille tulisi nyt hintaa alle 10 € per vuosi.
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo