Edellä on jo kerrottu paljon. Oheisena omasta puolestani joitakin kommentteja jotka mahdollisesti auttavat ongelman hahmottamisessa.
1.
Ainahan NATia ("reititystä") voi käyttää. Ei sillä ole Soneran kanssa mitään tekemistä. Tarkoitan sitä, että kaikki perusasioinnit verkossa toimivat NATin takaa. Jos käytetään servereitä, ja niitä käytetään jollakin tietyllä tavalla, vaikkapa tietokantapalvelinta, niin silloin asiat pitää laittaa kuntoon verkossa tämän sovelluksen ehdoin. Mistään tällaisesta ei kuitenkaan kotikäytössä ole kyse.
2.
Oma asiansa on se, että pitääkö modeemin olla reitittävä vai olisiko se siltaava ja sitten sen perään hommataan kunnollinen reititin.
Tyypillisesti kuitenkin kotikäytössä riittää purkki, joka on modeemi/palomuuri/reititin/kytkin/mahdollisesti langaton tukiasema ja käytetään vain tätä yhtä laitetta.
3.
Modeemi/reititin/palomuuri. En tunne Soneran tilannetta (enkä lukenut tarkasti saitko jo yllä parempia neuvoja), mutta tyypillisesti tehdasasetuksilla lähtee toimimaan. Suosittelen tätä lähtökohdaksi.
Ainoastaan sellaiset asiat pitää tarkistaa, joilla ei ole Soneran kanssa mitään tekemistä - tarkoitan, että samat kohdat pitää tarkistaa missä hyvänsä verkossa. Näistä enemmän perässä.
4.
Verkkoasetuksissa merkittäviä asioita ovat seuraavat (loput ovat toivottavasti tehdasasetuksissa oikein, voi näistäkin olla jo oikein osa):
- reitittimessä. DHCP on päällä. Tällöin reitin antaa aliverkkoon osoitteita. Tässä pitää olla todellakin aliverkon puolen DHCP päällä. Ei se, että DHCP antaisi osoitteita Soneran verkkoon. Tämä on paha virhe (=sotkisi esim. taloyhtiön verkon toiminnan, jos tämän tekisi taloverkon netissä). Tällainen väärä asetus ei varmaan ole oletuksena päällä missään laitteessa. Tämä OIKEA DHCP asetus ei välttämättä ole päällä oletuksena.
- tietokoneessa. Tarkista että tcp/ip -osoite on samassa avaruudessa eli yksinkertaisimmillaan:
x.x.x.101 , missä x.x.x on reitittimen antama osoiteavaruus. Jollei tule näin niin kerro tarkasti mitä sitten tulee. Tässä x.x.x voi olla mitä hyvänsä (ei kuitenkaan Soneran osoiteavaruus), mutta tyypillisesti se on esim. "192.168.0"
- Netmask pitää olla e.m. jutun mukaisesti "255.255.255.0". Tämä tarkoitti sitä yksinkertaisinta tapausta, varsinaisen teorian tuntemisella et tee (juuri) mitään tässä yhteydessä.
- kaikki koneet verkossa pitää olla vastaavasti, yleensä DHCP:lle annetaan että osoitteet lähtevät vaikkapa luvusta 100 kasvamaan.
- siis tyypillisesti nämä menevät automaattisesti oikein jos reititin on konfiguroitu oikein.
- Gateway (tai Default Route) pitää olla oikein jotta pääset verkostasi nettiin. Se on reitittimesi osoite, eli esim. 192.168.0.1 , edellisen mukaisesti. Ilman Gatewaytä pääset kuitenkin omassa verkossasi olevalle toiselle koneelle. DHCP-asetus antaa tämän varmaankin automaattisesti oikein.
- Nimipalvelin pitää olla oikein, jotta löydät koneita maailmalta pelkällä tavanomaisella koneen nimellä (kuten
www.yle.fi, missä www on koneen nimi ja yle.fi on domainin nimi). Tätä voit testata yksinkertaisesti käyttämällä tcp/ip-osoitetta, joka siis toimii vaikka nimipalvelin ei olisikaan oikein määritelty.
- nimipalvelin on purkkisi osoite, jos se niitä nimiä antaa, siis 192.168.0.1 . Tämä on reitittimen määritys. Parempi olisi ottaa se reitittimeltä pois (tämä ominaisuus), ja saada suoraan Soneran nimipalvelin. Sen voi myös käsin antaa Ubuntun verkkomäärittelyyn. Testimielessä voit käyttää vaikkapa Googlen nimipalvelinta joka on "8.8.8.8".
- niin tai näin, tämän pitäisi automaattisesti tulla toimivaksi.
Verkkokuvakkeen Connection Information kertoo mitä sinulla on asetettuna.