Koneen speksien kertominen olisi aika olennaista kun ylikellottamisesta puhutaan/kysellään. Jos läppäri, niin voit unohtaa kellottelut heti alkuunsa. Samoin voit tuon kellottelun unohtaa jos käytössä jokin valmispaketti. Valmispakettien emolevyistä on useimmiten kellottamiseen vaadittavat asetukset poistettu käytöstä. Modbiossilla nuo asetukset/ominaisuudet voi toki yrittää kaivaa esiin, mutta taitanee mennä liian vaikeaksi jos lähtötasoon vähän suhteutellaan..
Kellotus tapahtuu biossista, mitään ohjelmaa siihen ei tarvita ja vanhempia prosessoreita/emolevyjä ei ohjelmistojen avulla kellotella vaikka niitä uudemmille sukupolville onkin tarjolla.
Uudempia prosessoreita ja emolevyjä on periaatteessa mahdoton hajottaa kellottamalla ja kärähtäneisiin komponentteihin tarvitaan jo typpikulhoa ja kohtuullisen kovia jännitteitä. Niin kauan kuin komponenteille syötetään järkevää jännitettä niin mikään komponentti ei ota hajotakseen, vaikka kokoonpano kävisi niinkin epävakaaksi ettei suostuisi enää käynnistymään. Biossin nollaus patterin poistolla/joistan emolevyistä löytyvän painikkeen kautta palauttaa biossin tehdasasetuksiin ja leikki alkaa alusta.
Kellottaminen kannattaa aina ja nykyraudalla kellotuksen riskit ovat aivan mitättömät joten todellakin kannattaa kokeilla jos vain kokoonpano sen sallii. Prosessori tarvitsee melko suurella todennäköisyydellä paremman jäähdyttimen ja sopivien asetusten hierominen ottaa aikansa, jotta kokoonpano toimii vakaasti kaikissa tilanteissa, mutta ei tuo mitään rakettiedettä ole. Eikä varsinkaan pelättävää sellaista. Rohkeesti vaan kokeilemaan
Aiheesta kannattaa toki ensin lueskella jonkun verran, jotta on selvillä mikä vaikuttaa mihinkin ja mikä ylikellotuksen perusperjaate on.
Edit:
Ja tosiaan jos Lubuntulla alkaa takkuilemaan niin kovin tuoretta rautaa ei taida alla olla? Vanhempien kompoenttien kellottelu on melkolailla vaikeampaa ja riski rikkoontuntuneisiin komponentteihin suurempi. Vanhempien komponenttien kellottaminen voi myös vaatia itse prosessorin ja/tai emolevyn modaamista ja useimmin vanhemmalla raudalla myös kellotuksen tuomat hyödyt ja lisänopeus on jokseenkin kyseenalaista nykykomponenttien kellotuspotentiaaliin verrattuna.
Kun saisi vähän tietoa komponenteista niin osaa kertoa enemmän ja tarkemmin