Kirjoittaja Aihe: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys  (Luettu 17282 kertaa)

maarit.s

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« : 01.09.12 - klo:10.12 »
Minulla on vanha käytettynä hankittu Osborne-merkkinen tietokone, johon on asennettu Ubuntu 10.04 LTS.

Kiintolevy on 20 GiB, josta käytettävissä 10,3 Gib.
Muisti : 489,1 MiB
Suoritin 0: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2,80 Ghz
Suoritin 1: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 2,80 Ghz
Netti on 1 Megan kiinteä laajakaista.

Voinko/kannattako minun päivittää 12.04 LTS versioon vai pysynkö vanhassa 10.04:ssä. Tämä on minun ainoa kone, joten en halua tehdä kokeiluja ja saada konettani sekaisin.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #1 : 01.09.12 - klo:10.52 »
En itse kyllä suosittele päivitystä tuoreimpaan Ubuntuun. Suositeltavampaa olisi ottaa varmuuskopiot kaikista omista tiedostoista ja tehdä puhdas asennus esim. Xubuntulla.

Miksi näin? Koska Ubuntu 10.04 käyttää Gnome2:sta ja uusimmassa on huomattavasti raskaampi Unity. Tuolla muistinmäärällä koneen suorituskyky tipahtaa aika onnettomalle tasolle. Xubuntu on xfce käyttöliittymäinen ja sekin hiukan poikkeaa Gnome2:sta, mutta itse pitäisin sitä suhteellisen luonnollisena jatkumona vanhalle Gnomelle. Se poikkeaa valikoiltaan hiukan nykyisestäsi, mutta paljon vähemmän kuin Unity.

Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #2 : 01.09.12 - klo:11.01 »
Komppaan qwertyä.

Xubuntun oletusohjelmat ovat osittain kevyempiä kuin vakio ubuntussa, mutta siihen voi asentaa kaikki tutut ohjelmat. Esimerkiksi omaan Xubuntu-läppäriini(468MB ram) olen asentanut LibreOfficen ja Firefoxin, sekä  tietysti xubuntu-restricted-extras.

MUOKS: Firefox onkin Xubuntun oletusasennuksessa.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
« Viimeksi muokattu: 01.09.12 - klo:22.12 kirjoittanut Jallu59 »
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #3 : 01.09.12 - klo:11.23 »
Uusin Ubuntu ei todennäköisesti ole oikea vaihtoehto, monestakin syystä johtuen (muisti, näytönohjain), tuolle koneelle - kuten edellä on jo kerrottu.

Xubuntua ja kaikkia muitakin asennus-kandidaatteja kannattaa ensin kokeilla live-levyllä ja katsoa, että kaikki toimii (verkko, äänet, näytönohjain jms). Live-levyltä ajaminen on hidasta, mutta sitä ei kannata hätkähtää - varsinainen asennus toimii kuitenkin paljon nopeammin.

Lisämuistin hommaaminen voisi joka tapauksessa olla hyödyllistä - hieman riippuen käyttötavoistasi. Kannattaa seurata muistinkäyttöä (System Monitor) ja katsoa hidasteleeko kone joskus kohtuuttomasti. Liian pienestä muistista ei kannata kärsiä - oma vaivansa lisäyksessä on mutta kuluja ei niinkään ... olettaen että ei puhuta erikoismuisteista (= selvitettävä asia joka tapauksessa ensin).

Ota huolella kaikki talteen ulkoisella levylle ennen asennuksia. Tuo 20 GB:n levy on kummallisen pieni. Kannattaisiko hommata hieman uudempi=nopeampi levy ja tehdä asennus sille? Tällöin jäisi vanha asennus vielä ylimääräiseksi backupiksi ... tarkoitan sitä, että kun pelkäsit sekaisin menoa ja kone on ainoasi. Isompia levyjä, esim. 60-200 GB, saa vaikkapa tämän Foorumin kauppapaikasta hyvin halvalla tai lähes ilmaiseksi. Levyn tyyppi pitää tietysti selvittää ensin - joten onhan siinä oma vaivansa jos ei ole perehtynyt asiaan.

Olen hieman tuossa olettanut että puhut työasemasta - jos kyseessä on läppäri niin vaikeusaste/hintataso raudan parantamisessa hieman kasvaa, mutta ei muutu mahdottomaksi, jos kuitenkin tarpeen. Kannattaa kysellä täällä lisää jos nämä asiat kiinnostavat/ovat tarpeellisa.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #4 : 01.09.12 - klo:19.56 »
Minulla on Xubuntu ja juuri 20 GB:n levyn koneessa. Hyvin riittää, enkä kai koskaan saa kerättyä niin paljoa pötyä, että sekään täyttyisi. Rammia on kylläkin 1 GB, mutta puoletkin riittäisi hyvin koska muistin käyttö näillä normaaleilla ohjelmilla on melkein aina alle 300 MiB.

Jos asennat niin valitse osiointivaiheessa "osioi käsin" vaihtoehto ja tee / osio n. 6000 MB (ne koot ovat siinä ikkunassa megoina) swap osio n. 1000 MB ja loput /home osioksi. Kyllä siitä hyvä tulee.

Siinä on oletuksena kaksi panelia. Yläpaneli on melkein kuin vanha kunnon Lucid 10.04 ja lisäksi on piiloutuva alapaneli, joka on oikein käytännöllinen. Sitä työpöytää oppi aika helposti muokkaamaan itselle sopivaksi, jota ominaisuutta Ubuntun Unityllä ei juuri ole.

Onnea asennukseen.  :D
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

maarit.s

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #5 : 02.09.12 - klo:14.34 »
Koneeni on pöytäkone, mutta todella vanhanaikainen, vaakaversio, vaikka pidänkin sitä pystyssä tilan puutteen takia. Tässä ei ole myöskään polttavaa CD-asemaa. Tästä vaakaversiosta johtuen kone on noin puolet pienempi kuin tavalliset pöytäkoneen, joten toista kovalevyä ei saa asennettua koneeseen.

Minulla on asennettuna vain OpenOffice ja Firefox Adblock plussalla terästettynä ei esim. pelejä tms., enkä tallenna kovalevylle juuri mitään. Vaikuttaako kovalevyn koko koneen nopeuteen?

Tästä muistin vähyydestä varmaankin johtuu, että joskus surffaillessani koneeni tökkää ja värit häviävät, vai onko 1 Megan internetnopeus liian vähän? Kuinka paljon pitäisi vähintään olla muistia, että kannattaa asentaa Ubuntu 12.04 LTS?

Xubuntu taitaa olla englanninkielinen ja en ole aiemmin asennuksia tehnyt. Jos ja kun saan jostain Xubuntu-CD:n, täytynee tutustua käyttöjärjestelmään, jos se on parempi vaihtoehto kuin nykyinen. Olen kyllä pitänyt Ubuntu 10.04:stä.




Jallu59

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3430
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #6 : 02.09.12 - klo:17.11 »
Xubuntu on ihan yhtä paljon suomekielinen kuin Ubuntukin, kunhan vain asennettaessa valitsee suomenkielen ja nettiyhteys(mieluiten langallinen) on toimiva.

Kovalevyn koko ei vaikuta koko koneen nopeuteen.

Muistin loppuessa kone hidastuu monikymmenkertaisesti, joten siitä ilmeisesti on kyse. 1 Mbit/s ei ole kovin paljon nettivideoille. Näytönohjaimen kapasiteetti ja muistimäärä ovat myös palikoita tässä teho-ongelmassa.

Ubuntu 12.04 uusine Unity työpöytineen vaatii mielellään ainakin 1GB keskusmuistia, minkä lisäksi näytönohjaimelta vaaditaan aika paljon potkua. Xubuntu 12.04 ei tuhlaa tehoja kehyksiin, vaan jättää puhtia varsinaisiin töihin. Ja jos Xubuntu12.04 hyytyy käytössä, on vielä vaihtoehtona vielä kevyempi ja vauhdikkaampi Lubuntu 12.04, jolla silläkin työt sujuvat.

Koneesi prosessori on kohtuu puhdikas, näytönohjaimesta ei ole tietoa ja keskusmuistia kannattaisi kasvattaa, jos mahdollista. Joku paikallinen nörtti voisi tutkia muistin lisäämisen mahdollisuuden tai sitten voit kertoa täällä koneen tarkan mallin. Tuon ikäiseen koneeseen saanee vielä kohtuu halvalla ainakin käytettyjä muisteja.

Ystävällisin terveisin

Jallu59
Jari J. Lehtinen, Wanhempi (iki?)tietoteekkari & tietotekniikkakonsultti Turust, P4-HT / 3,0 GHz, Intel945 IGP 226MB & 4GBram & UbuntuStudio 14.04. Toshiba Satellie 50-C, i5 dual-core 2,3GHz, ubuntu-mate 16.04 LTS

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #7 : 02.09.12 - klo:18.15 »
Varaa kirjastosta koneaikaa. Lompsit sinne pari tyhjää CD-levyä mukanasi. Xubuntun ja Lubuntun molempien .iso tiedostojen lataaminen kestää kirjaston nopealla yhteydellä varttitunnista puoleen tuntiin. (Voit joutua pyytämään kirjaston henkilökuntaa apuun asentamaan sen lisukkeen, jonka Windows tarvitsee, ellei ole niin hienosti, että teidän kirjastossa on Linux. En ole ihan varma, tarvitaanko siihen mitään lisukkeita nykyisin Windowsillakaan.*) Sitten poltto hitaimmalla poltto-ohjelman nopeudella muutaman minuutin. (Nopea poltto tekee usein sekundaa.) Sitten kotona testaat niitä kaikessa rauhassa sillä "kokeile asentamatta" vaihtoehdolla. Kun sitten näet, että verkkoyhteys toimii kokeillessakin, voit saman tien siirtyä asentamaan työpöydällä olevasta käynnistimestä. Sitten vaan seuraat ohjeita. Osiointi on se vaikein. Jos uskallat, niin osioi käsin kuten tuolla edellä kerroin, mutta jos et uskalla niin valitse "käytä koko levyä" niin asennusohjelma tekee kaiken. Hyvä siitä sittenkin tulee. Laita asennuksen alussa täpät niihin kohtiin, joissa kysytään lisäkilkkeiden asentamista samalla.

Muista siirtää ensin tärkeät tiedostosi USB-tikulle tai johonkin sopivaan ulkopuoliseen turvaan, vaikka pilveen.

EDIT: * Näyttäisi ettei sitä lisuketta enää tarvita kun Windowsilla poltetaan .iso CD-levylle. Mutta se kannattaa katsoa, että löytää siitä poltto-ohjelmasta, mikä se sitten onkin, kohdan jossa sanotaan jotain sinne päin, että "polta image". Ettei polta pelkkää tavallista datalevyä. Kun sitä levyn lopputuloksen sisältöä katsoo, siellä pitäisi olla paljon tiedostoja, eikä yksi iso tiedosto. Toivottavasti en nyt sotke liikaa asioita, siitä kun on aikaa kun Windowsiin koskin.  ::)

EDIT2: Ja sitten asennuksen jälkeen pitää varata pari tuntia aikaa, sillä 1 M nopeudella, kun päivitetään pari sataa rästissä olevaa päivitystä.
« Viimeksi muokattu: 02.09.12 - klo:18.39 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #8 : 02.09.12 - klo:20.01 »
Selvyyden vuoksi:

En ehdottanut kovalevyn vaihtoa siksi, että se olisi pakollista vaan:

1. Noin pieni levy on todennäköisesti armottaman hidas (merkkikoneissa harrastetaan juuri tuollaista eli laitetaan jo myytäessä vanhentunut, halvin mahdollinen komponentti). Sikäli koko vaikuttaa, koska isompi, nyt ostettava on kuitenkin aina nopeampi, todennäköisesti 2-3 kertaa nopeampi.

2. Jos uusi järjestelmä ei toimi, niin jäät tyhjän päälle. Toisella levyllä voit palata takaisin. Sinullahan ei ollut toista konetta.

3. Varmuuskopiot pitää ottaa erittäin huolella kun uudella järjestelmällä tyhjennät levyn. Ota kahteen kertaan, äläkä unohda piilotiedostoja (esim. sähköposteja ja selaimen linkkejä). Jollakin oli vieläpä salausavaimet ja hän ei tässä vaiheessa puhunut mitään siitä, että hänen levynsä oli kryptattu = iso virhe. Jos sinulla on tärkeää dataa, niin tämä on erittäin tärkeä kohta tässä asiassa. Tässä mielessä toiselle levylle asennus on huomattavan turvallista levyn tyhjentämiseen nähden. Sinun pitää itse arvioida onko tämä varovaisuus ollenkaan tarpeellista vai ei.

4. Isomman levyn kanssa ei tarvitse mitään tuollaista edellä esitettyä osiointirituaalia. Oletukset riittävät hyvin. Osiointi voi tuntua hankalalta jos siitä ei ole kokemusta. En tietenkään osaa sanoa onko näin?


Nyt jos koneeseesi ei sovi molemmat levyt kiinni, niin kohdat 2 ja 3 eivät suju aivan kuten elokuvissa tässä ehdotuksessani.

Muutenkin, on tietysti makuasia (tai oikeasti osaamisasia), että mikä on helpompaa = yhden levyn kanssa pelaaminen vai rauta-hommat kahden levyn kanssa? En tiedä minkälaista nörttitukea on saatavana tai tarvitsetko sellaista edes?

Unity-käytössä varmaan 1 GB on minimi. Näytönohjaimen ei tarvitse olla tehokas, mutta siinä pitää toimia uudet piirteet ja ajurin pitää olla kunnollinen. Näin ei asianlaita ole välttämättä vanhemmissa näytönohjaimissa. Esim. Asus eeePC901:ssa ei todellakaan ole mikään erityinen näytönohjain, mutta Unity toimii siinä jopa live-käytössä hyvin - siinä on vain kunnollinen näytönohjain ja siihen kunnollinen tuki.

itse laittaisin Xubuntun tai jopa Lubuntun - ei niissä ole mitään vikaa, jos ei vanhanaikaista käyttöliittymää laske viaksi. Uusin Ubuntu vaatii myös prosessorilta PAE-tuen, joten se ei välttämättä toimi muutenkaan. Xubuntu 12.04 on myös LTS ja sikäli ihan todellinen vaihtoehto.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #9 : 03.09.12 - klo:14.49 »
Varmuuskopioita tehdessä usein unohtuu Firefoxin kirjanmerkit: =>Kirjanmerkit =>Näytä kaikki kirjanmerkit =>Tuo ja varmuuskopioi =>Vie kirjan merkit HTML tiedostoon.

Ja sitten uuteen Foxiin saa ne samat: alku kuten edellä ja =>Tuo kirjanmerkit HTML tiedostosta.

Se HTML tiedosto löytyy sieltä minne se on talletettu, yleensä kotikansio. Kotikansiosta kannattaa katsoa myös piilokansiot ja tiedostot Ctrl+h ja tallettaa tärkeäksi nähtävät.

Usein unohtuu tallettaa työpöydän muistilappujen sisällöt. Voi tehdä vaikka OpenOfficella lehden sitä varten ja copypasteta ne laput sille.

Kannattaa myös selailla mitä sovelluksia on asennettuna ja mitä on tottunut käyttämään ja tehdä niistä lista. Uudessa Xubuntussa on todennäköisesti aika erilainen valikoima. Niitä on sitten helpompi poistella ja lisäillä Ubuntun sovellusvalikoiman avulla, joka on täysin Xubuntunkin käytössä. Esim OpenOfficea ei enää ole vaan sen virkaa toimittaa paljon parempi LibreOffice. Se on täysin yhteensopiva OO:n materiaalille, kannattaa asentaa sen koko sarja. Xubuntulla on muistaakseni oletuksena vain Abivord, joka ei taida olla tosikirjoittajalle riittävä, minä poistin sen. Viesti-ilmaisimeksi MailNotification. (Joku Gmailin oma viesti-ilmaisin poksautti prosessorin tehot täysille, lienee vielä keskentekoinen. Sääilmaisin Weather-indicator tekee satunnaisesti samaa, joten en suosittele asentamaan sitäkään.)
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #10 : 03.09.12 - klo:15.23 »
Varmuuskopioita tehdessä usein unohtuu Firefoxin kirjanmerkit: =>Kirjanmerkit =>Näytä kaikki kirjanmerkit =>Tuo ja varmuuskopioi =>Vie kirjan merkit HTML tiedostoon.

Ja sitten uuteen Foxiin saa ne samat: alku kuten edellä ja =>Tuo kirjanmerkit HTML tiedostosta.
Itse harrastin tätä myös aika pitkään, mutta jossain välissä varmuuskopiot sitten muutamat kerran unohtui ottaa. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeileen Xmarks lisäosaa, jonka saa melkein jokaiseen selaimeen. Synkronoi automaattisesti linkit kaikkien tuettujen selainten välillä ja bonuksena heidän nettisivuilleen kun kirjautuu, niin voi tarkistaa sama miltä koneelta omia linkkejä.

Vika/fiba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 660
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #11 : 03.09.12 - klo:19.59 »
Varmuuskopioita tehdessä usein unohtuu Firefoxin kirjanmerkit: =>Kirjanmerkit =>Näytä kaikki kirjanmerkit =>Tuo ja varmuuskopioi =>Vie kirjan merkit HTML tiedostoon.

Ja sitten uuteen Foxiin saa ne samat: alku kuten edellä ja =>Tuo kirjanmerkit HTML tiedostosta.
Itse harrastin tätä myös aika pitkään, mutta jossain välissä varmuuskopiot sitten muutamat kerran unohtui ottaa. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeileen Xmarks lisäosaa, jonka saa melkein jokaiseen selaimeen. Synkronoi automaattisesti linkit kaikkien tuettujen selainten välillä ja bonuksena heidän nettisivuilleen kun kirjautuu, niin voi tarkistaa sama miltä koneelta omia linkkejä.
Kirjanmerkit voi myös varmuuskopioida json-muotoon: Kirjanmerkit =>Näytä kaikki kirjanmerkit =>Tuo ja varmuuskopioi =>Varmuuskopioi
Palautuksessa alku kuten edellä ja =>Palauta
Saman asian ajaa /Home/Käyttäjä/.mozilla-kansion kopiointi ja vaihtaminen uuteen järjestelmään automaattisesti luodun .mozilla-kansion tilalle. (huomaa piste: .mozilla on piilotettu kansio, joka näkyy tiedostoselaimessa, jos painat ctrl+h tai valikosta Näytä=> Näytä piilotiedostot ).
Jokainen voi tietenkin itse arvioida, haluaako tallentaa omat kirjanmerkkinsä Xmarksin tai jonkin muun auliin palveluntarjoajan palvelimelle. Itse luotan omaan tikkuuni.
Koneeni on pöytäkone, mutta todella vanhanaikainen, vaakaversio, vaikka pidänkin sitä pystyssä tilan puutteen takia. Tässä ei ole myöskään polttavaa CD-asemaa. Tästä vaakaversiosta johtuen kone on noin puolet pienempi kuin tavalliset pöytäkoneen, joten toista kovalevyä ei saa asennettua koneeseen.
Et ehkä tarvitse kahta kovalevyä (samanaikaisesti käytössä), vaan voit vaihtaa sen ainoan isompaan, ehkä nopeaan flash-levyyn (SSD ). Irrotetulla, käytöstä poistuneella kovalevyllä säilyy vanha, toimivaksi tiedetty Ubuntu 10.04, ja uudelle levylle voit asentaa uuden Ubuntun cd:ltä tai usb-tikulta. Jos ei toimi, vanha levy on aina vaihdettavissa käyttöön.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #12 : 03.09.12 - klo:20.27 »
...
Et ehkä tarvitse kahta kovalevyä (samanaikaisesti käytössä), vaan voit vaihtaa sen ainoan isompaan, ehkä nopeaan flash-levyyn (SSD ). Irrotetulla, käytöstä poistuneella kovalevyllä säilyy vanha, toimivaksi tiedetty Ubuntu 10.04, ja uudelle levylle voit asentaa uuden Ubuntun cd:ltä tai usb-tikulta. Jos ei toimi, vanha levy on aina vaihdettavissa käyttöön.

Tuollaista vaihtoehtoa tarkoitin yllä - hyvä selvennys tietysti. Tosin jos nyt on 20 GB:n levy, niin ei kai tuossa emossa oikein voi olla SATA-väylää?

Sen toisen levyn kyllä saa kiinni USB:n kautta. Erityisen käteviä ovat nämä levytelakat, joihin irtonainen levy kiinnitetään vain sellaisenaan - ei tarvitse ruuvailla mitään. Näitä saa muutamalla kympillä (=monia erilaisia, erilaisille levyjen määrille ja tyypeille - yksinkertaisin malli riittää tähän). Malli pitää ottaa levysi tyypin mukaan IDE, jonka oletan olevan kyseessä - SATA tyyppinen toimii vielä helpommin, jos sellainen sattuisi olemaan. Oletan, että koneessasi on kuitenkin USB 2.0 -liitännät.

... tosin jos koneessasi on CD/DVD-asema, niin toisen levyn saa kyllä tilapäisesti kiinni tuon aseman sijasta ... vähintäinkin näin ... lisäksi tila kotelon sisällä voi olla eri asia kuin emolevyn liitännät (voithan käyttää konetta tilapäisesti vaikka ilman koteloa), jolloin toinen levy voisi olla samaankin aikaan CD/DVD-aseman kanssa. Joten oikeasti en usko siihen, ettei koneeseesi saisi toista levyä kiinni - ainakin tilapäisesti - USB 2.0 telakka on tietysti kätevintä vaikka saisikin sisälle tilapäisesti.

CVTP

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 192
  • Artif.sweeteners are used not by me, nor my family
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #13 : 03.09.12 - klo:23.23 »
Mikset kokeilisi (Live-levyltä) Cruchbangia? Aikanaan perustui Ubuntuun,
sittemmin Debianiin, mutta yhtä kaikki vähän tilaa ja resursseja vaativa.
Jos kerran koneessasi pyörii Ubuntu 10.04, toimii Crunchbang siinä monin-
verroin nopeammin. Toki riippuu siitä mihin konettasi käytät. Kaikki riittävä
toimisto-ohjelmisto toimii(LibreOfficekin, itse silti käytän Abiwordia), selai-
mena Firefoxin variantti Iceweasel(samat profiilit voi siirtää puolin ja toisin
kun vain vaihtaa piste-tiedoston nimen(esim: .firefox -> .iceweasel))
Sama pätee Thunderbirdiin, joka Crunchbangissa on nimellä Icedove.

Työpöytä on kolkko, mutta sitä hetken kokeiltuani ja nopeuteen/keveyteen
viehdyttyäni en mukavampaa ole löytänyt(kaikki tarvitsemani toimii hyvin,
eikä kaatuile).

Toinen jota voisit kokeilla on Bodhi(Tablet-ulkoasulla). Kevyempi on, mutta
ei yhtä vakaa kuin Crunchang. Mutta live-levyllä sekin kannattaa koeajaa.
Siinä ei kyllä ole suomenkieltä, ainakaan toistaiseksi.

Edit:
kirjoitusvihre korjattu, Thunderbirdin variantti on Icedove.
« Viimeksi muokattu: 05.09.12 - klo:11.38 kirjoittanut CVTP »
Ubuntu14041+CrunchB11/Lenovo 510i i5
FreeBSD 9.3/Dell D600
OS X Leopard/MacMini PPC
FreeBSD9.3/ASUS 701 4G
Android 4.X.X. NEXUS ASUS 7"
Android 4.X.X. LenovoA1000 7"
FreeBSD 10/Lenovo Thinkcenter M55

Luurit erikseen..

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5777
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #14 : 04.09.12 - klo:13.10 »
Tuossa ylhäällä on hyviä vaihtoehtoja, kuten Crunchbang, mutta kannattaa muistaa, että näissä käyttöliittymä poikkeaa sitten aika kovasti vrt. Ubuntu 10.04.

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #15 : 04.09.12 - klo:13.27 »
Tuosta aloittajan kysymyksestä olin tekevinäni johtopäätöksen, että hän haluaa loppuunkäyttää vanhan koneen, joka on vain vanha, ei käyttökelvoton. Uusia koneitahan saa kaupasta vain vähän enemmällä rahalla kuin vanhan modernisointiin kuluu. Toisaalta, jokapäiväisen Firefoxinsa ja sähköpostinsa saa pyöräytettyä vähemmälläkin hössötyksellä. Ei siinä uusinta uutta ja nopeinta tarvita.

Ubuntun asennushan on haasteellista jos ei ole DVD-asemaa. Xubuntu asennusmedia mahtuu CD-levylle.

Ubuntun 10.04 toimii vielä pitkään, tai siis päivityksiä tulee ensi kevääseen asti. Ei siis ole mitään kiirettä. (Minusta oli suorastaan haikeata luopua vanhasta ystävästä, Lucid Lynx 10.04:stä, oli se niin mainio.)

Kun asennus on hiukan mutkikasta sen polttavan CD-aseman puuttuessa, voisin suositella myös JoliCloud käyttöjärjestelmää:

http://www.jolicloud.com/jolios

Olen kokeillut sitä. Se muistuttaa jossain määrin Ubuntua, jonka serkku se onkin, ja on aika kevyt. En tiedä nykyisestä: vilahtaako siinä yhtään suomenkielen sanaa, mutta Foxihan puhuu suomea kyllä kun sen niin asettelee. Parasta tässä tapauksessa on, että sen voi asentaa verkon yli, siis ilman asennuslevyn tekoa. Periaatteella: paina nappia install, syö pitsa, paina restart ja ala käyttää. Tietysti se varmuuskopioiden teko on hoidettava tässäkin. Ja asioiden mennessä mönkään voi jäädä vaille mitään käyttöjärjestelmää, jolloin on sitten kuitenkin tehtävä se levy siellä kirjastossa. Mutta epäonnistumisprosentti on vain "muutama". Hyviin puoliin lasken senkin, että se täytyy asentaa vain kerran. Sen jälkeen se päivittyy maailman tappiin asti.

Tulee pitkä ketju jos kaikkia n. 500 jakelua joku vuorollaan kehuu.  ;D

http://fi.wikipedia.org/wiki/Linux

Ks. kuva "sukupuu"
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo

maarit.s

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 50
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #16 : 04.09.12 - klo:21.38 »
Kiitos neuvoista. Tärkein tieto oli, etten tee päivitystä Ubuntu 12.04 LTS. Koska kirjastossakaan ei ole polttavia asemia ja päivitykset pelaavat vielä ensi kevääseen, käytän toistaiseksi Ubuntu 10.04 LTS.

Suunnitelmana on tiedustella, saisinko samasta paikasta, mistä hankin tämän koneen, toisen 1 GiB muistilla ja ehkä isommalla kovalevyllä varustetun koneen. Kirjastoon on kuulemma tulossa Ubuntu 12.04 LTS asennuslevy, joten "uuteen" koneeseen voisi asentaa Ubuntu 12.04 LTS. Mikäli tämä ei onnistu, yritän järjestää jostain Xubuntun asennuslevyn.

En ollut tiennytkään, että Firefoxin kirjanmerkit voidaan varmuuskopioida. Kiitos tiedosta.
« Viimeksi muokattu: 04.09.12 - klo:21.42 kirjoittanut maarit.s »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #17 : 04.09.12 - klo:21.57 »
...
Mikäli tämä ei onnistu, yritän järjestää jostain Xubuntun asennuslevyn.
...

Kyllähän nuo kaikki asennusmediat pystyt kopioimaan nykyisellä koneellasikin verkon yli käytössäsi olevalla 1 Mbit/s kiinteällä laajakaistalla. Käytä Bit Torrenttia (löytyy aivan vakiona Ubuntusta), niin ISO image tulee koneellesi täysin luotettavasti. Se kestää jonkun aikaa, mutta lopulta se on valmis ja voi välillä vaikka sammuttaa koneen ja jatkaa - homma jatkuu taas.

En ole itse käyttänyt DVD-medioita koskaan - Ubuntun perusmediat ovat CD:tä. Tuolla yhteydelläsi toki päivitysten haku, varsinkin ensimmäisellä kerralla, kestää vähän kauemmin, mutta jos voit jättää koneesi jauhamaan esim. yli yön, niin kyllähän homma toimii niinkin.

EDIT:
Eh, sorry. Tässähän ei ollut polttavaa asemaa. Joka tapauksessa imagen saat talteen tuolla tavalla ja alempana neuvottua USB-tikku-tapaa voit kokeilla. Kokeilu on helppoa, mutta se ei aina välttämättä toimi, varsinkaan vanhemmilla koneilla, joten siitä ei kannata hermostua. Tai sitten voit polttaa imagen muualla.
« Viimeksi muokattu: 04.09.12 - klo:22.12 kirjoittanut Ganymedes »

Vika/fiba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 660
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #18 : 04.09.12 - klo:22.07 »
Jos et kaipaa mitään 10.04:stä puuttuvaa ominaisuutta, mitään kiirettä päivitykselle ei ole.
Jos koneessasi on usb-liitin, voit asentaa Ubuntun myös muistitikulta: http://wiki.ubuntu-fi.org/Muistitikku_asennuslevyn%C3%A4

Hajakenttä

  • Käyttäjä / moderaattori
  • Viestejä: 1556
    • Profiili
Vs: Vanha kone ja Ubuntu 12.04 LTS päivitys
« Vastaus #19 : 07.09.12 - klo:15.14 »
Jos Ubuntu toimisi siinä koneessa. Jos muistia lisättäisiin. Jos näytönohjain olisi sopiva. Silloinhan ei tarvittaisi mitään asennuslevyä tai -tikkua. Riittäisi kun vain päivittäisi päivitysten hallinnan kautta 10.04 LTS:n 12.04 LTS:ään. LTS jakelunhan voi aina päivittää ilman uutta asennusta seuraavaan LTS jakeluun. (Tuttavapiirissäni on jo kokeiltu, että se toimii.)

Muistin riittävyydestä olemme varmoja: puoli gigatavua on surkean vähän perus Ubuntulle nykyään. Täysi giga riittäisi jo hyvin. Aivan epäselvää on sen näytönohjaimen toimivuus millään uudella jakelulla. Sen testaamiseksi tarvitaan joko CD-levyllä tai USB-tikulla oleva asennusmedia. Ubuntun asennuslevy on tietääkseni DVD-levy. Vain alternate versio tietääkseni mahtuu CD-levylle, eikä sillä voi ajaa livenä testausta.

Xubuntu image mahtuu mainiosti CD-levylle.

Xubuntuksi ei (kai) voi päivittää Ubuntua.  Vai voiko niin, että ensin asentaa Xfcd ympäristön: "apt-get install xubuntu-desktop" t.j.s.p. ja sitten vastaavalla tavalla poistaisi gnome-desktopin, (tai vaikka ei poistaisikaan,) ja sitten päivittäisi 10.04 => 12.04 päivitysten hallinnalla? Onko ihan pöhkö ajatus? Ainakin Oneiric 11.10, jossa oli sekä Unity, että Xfcd, päivitti 12.04:ään molemmat saamalla kertaa. *

Edit: * Vielä tuosta päivityksestä sen verran, että se tehtiin 1 MB/s hitaalla yhteydellä, kännykkä mokkulana ;/ ja hyvin onnistui. Kaikki vanhat kirjanmerkit ja asetuksetkin säilyivät.

« Viimeksi muokattu: 07.09.12 - klo:15.42 kirjoittanut Hajakenttä »
DELL Latitude 5480 Xubuntu 22.04. DELL Latitude 7490 Xubuntu 24.04.
– Memento Vivere – Terv: Timo