Kirjoittaja Aihe: 12.04 päivitys johtaa turmioon eli Grub kateissa? Miten korjataan?  (Luettu 3663 kertaa)

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Ubuntu 12.04 (32 bit) ns. puhdas asennus ok, levyllä ei siis mitään muuta. Toimi ok, mutta kun annoin ladata tarjotut päivitykset, bootti tökkäsi tällaiseen tekstiin:

Lainaus
GNU GRUB version 1.99-21ubuntu3.1 minimal BASH-like line editing is supported. for the first word, TAB lists possible command completions. anywhere else TAB lists possible device or file completions.
grub>
Kun suomalainen ei usko kerralla, niin homma on tehty kaksi kertaa ja sama tulos. Alla yksi lainaus siitä, mitä CD:ltä ladattu Ubuntu näyttää levystä. En tiedä, mitä tehdä. Olen selaillut nettiä, mutta en ole löytänyt viisastenkiveä. Voiko korjata, vai pitääkö asentaa uudelleen ja jättää päivitykset tekemättä, jos ne johtavat tällaiseen, vai onko asennettava joku vanhempi versio?

Alla olevaan sopivat teminaalikomennot, joilla korjaantuisi, olis tietysti tervetulleita... Terminal on siis auki odottelemassa  8)

Lainaus
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 200.0 GB, 200049647616 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 24321 cylinders, total 390721968 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000169e7

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   388628479   194313216   83  Linux
/dev/sda2       388630526   390721535     1045505    5  Extended
/dev/sda5       388630528   390721535     1045504   82  Linux swap / Solaris
ubuntu@ubuntu:~$

Sori, jos jossain on jo valmis ratkaisu olemassa, en sitä kuitenkaan löytänyt.

t. Uti
« Viimeksi muokattu: 24.08.12 - klo:08.38 kirjoittanut Uti »
Uti

juyli

  • Vieras
Ubuntu 12.04 (32 bit) ns. puhdas asennus ok, levyllä ei siis mitään muuta. Toimi ok, mutta kun annoin ladata tarjotut päivitykset, bootti tökkäsi ...

Asennusmedian avulla voit asentaa grub2:n uudelleen. Vaihtoehtona mahdollisesti kiintolevyosiolla /dev/sda1:llä olevan /boot/grub/grub.cfg:n editointi (ei niin suositeltavaa).
Palstalta varmasti löytyy ohjeistus, kuinka grub2 asennetaan uudelleen.

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Kiitos...

Joo, esim. tuolla http://wiki.ubuntu-fi.org/Grub2-kaynnistyslataaja näyttää olevan ohjetta. Täytyy kurkistella, kun on aikaa. Kummalista asiassa oli mielestäni se, että levy on ainoa koneessa oleva ja... Ubuntun oma päivitys aiheutti moisen ongelman? Kyseessä ei liene sattuma, kun sain sen toistettua täsmälleen samalla tavalla uudelleen.

Vaihdoin koneeseen nyt levyn, formatoin ja 12.04 on asentumassa... Katsotaan, miten käy...

t. Uti
Uti

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Kiitos...
...
Kummalista asiassa oli mielestäni se, että levy on ainoa koneessa oleva ja... Ubuntun oma päivitys aiheutti moisen ongelman? Kyseessä ei liene sattuma, kun sain sen toistettua täsmälleen samalla tavalla uudelleen.
...

On se kummallista. Ehkä kannattaisi tutkia levyn kuntoa ja miksei myös kytkentöjä, koska levy lienee IDE-levy. Joskus Slave-jumpperointi ei ole oikein ollut Ubuntun mieleen boottaavana levynä.

Päivityksiä ei pidä jättää asentamatta. Oliko ongelma lopulta päivityksissä? ... vai oliko se vain uudessa bootissa ... tai ensimmäisessä kylmässä bootissa asennuksen jälkeen ... tai jotain muuta?

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Levy oli 200 GT Serial ATA, mutta kuten kerroin vaihdoin jo levyä.
Nyt on 30 GT IDE, formatoin ja asensin Ubuntu12.04 (32 bit) nettiyhteyden kanssa kielivalintana Suomi. Firefoxissa valikot olivat seka UK-Suomi. No so what. Boottasin pari kertaa: No problem!

Juuri nyt päivitykset pörisemässä eli 390 päivitystä, 250,3 Megaa käsittelyssä. Katsotaan, josko meinisi läpi ja sekakielisyyskin oikenisi?

t. Uti
Uti

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Yep, levytyypin vaihdon myötä tilanne ainakin muuttui aivan erilaiseksi - esim. emolevyn suhteen.

Toisaalta, nuo levyt eivät ole ikuisia ja niiden toimivuus boottaavana on vielä oma lukunsa. Minullakin on levyjä joista kone ei boottaa vaikka levyt muuten toimivat. Päivityksessä ei ole tarvinnut olla yhtään mitään vikaa - se vain paljasti levyvian. Tämä on siis vain yksi mahdollisuus ...

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Levyn vaihdon jälkeen kokoonpano toimi ennen päivitystä muutaman bootin ajan kokeilut moitteetta, mutta nyt kuoli sitten päivitys n. puolivälissä, eikä mikään Ubuntussa värähdä. Tässä on taas joku uusi mahdollisuus. Alkaa olla vähintään mielenkiintoista  8)

Bootin jälkeen ajokielto käynnistyspalkissa ja tekstiä, miten pitäisi suorittaa oikealla painikkeella (missähän?) pakettien hallinnassa katsoa, mikä on vikana... virheeksi kerrotaan: "Virhe: BrokenCount >0...

Huonoja levyjä? Taas olemme vasta päivityksen yhteydessä näissä ongelmissa. Kaikki päivitykset ehtivät latautua, mutta sitten siis kolahti, kun paketteja oli jonkun verran jo purettu.

Olisko vinkkejä siitä, miten päivitystä voisi jatkaa, vai voiko ja kannattaako?

Jahah... Osittainen päivitys läksi käyntiin... Peukalot pystyyn  ;D
« Viimeksi muokattu: 24.08.12 - klo:15.11 kirjoittanut Uti »
Uti

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Päivitykset läpi ja Firefox sai Finskit valikot... Nyt kun saisi siinä näkymään nuo Ylen, maikkarin ja lehtien flashit, niin jo voisi kohta luovuttaa omistajalle. Missäs ne välilehdet olikaan, millä sallitaan tai kielletään "ulkoinen" roju" tai yleensä se, mitä löytyy ja mitä ei paketeista?

Hyvältä siis alkaa näyttää, mutta selittämättömäksi jää, mistä kiikasti, koska hyvin pelailee, kun vaan sai vähän vaiheittain päivityksen tehtyä.

t.Uti
« Viimeksi muokattu: 24.08.12 - klo:15.46 kirjoittanut Uti »
Uti

Eesaurus

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3454
    • Profiili
Nyt kun saisi siinä näkymään nuo Ylen, maikkarin ja lehtien flashit, niin jo voisi kohta luovuttaa omistajalle.

Asenna ubuntu-restricted-extras -paketti, suomenkieliseltä nimeltään "Ubuntun rajoitetut lisäosat", niin alkaa flashit toimia. Flashin toimivuudessa on tosin viime aikoina ollut joillakin ongelmia, ja ilmeisesti enimmäkseen 32-bittisissä Ubuntuissa.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Itsellä on 64-bit käytössä ja mitään Flash ongelmia en ole huomannut nyt enkä aiemminkaan.

Siinä, että päivitys katkeaa, ei ole mitään mystistä. Joko oma yhteytesi tai sitten kyseinen Ubuntu-serveri (oletuksena Suomen serveri) on ollut pois pelistä jonkin aikaa ... kuvauksesi perusteella veikkaisin jälkimmäistä. Normaalitilanteissa hommaa jatkuu, kun yhteys palaa. Foorumiltakin voi etsiskellä päivityksen korjauskonsteja epänormaalissa tilanteessa, joita konsteja aina välillä kysytään - itse en ole tarvinnut milloinkaan.

Se, että nyt toimii toisella levyllä ilman ongelmia (päivityksen katkeaminen on aivan eri asia), tarkoittanee sitä, että levytyyppi tai levy sinänsä on voinut olla syyllinen aiempiin ongelmiin ... ei sitä edelleeenkään ole vielä todistettu, mutta yleensähän tällainen todistelu ei ketään kiinnosta sitten kun homma toimii. Itse ajelisin kyllä levylle kuntotarkistuksia jotta voisin heittää menemään, jos jotain ilmenee ja jollei ilmene, niin ottaisin datalevykäyttöön enkä yrittäisi enää boottikäytössä.

juyli

  • Vieras
Itsellä on 64-bit käytössä ja mitään Flash ongelmia en ole huomannut nyt enkä aiemminkaan.

Tagista on luettavissa, että käytössäni on sekä x86_64 -versioita sekä miniläppäreillä i386. Ei erityisempiä Adoben Flash-ongelmia. Tosin x86_64-versioissa on käytössä 32-bittinen Adoben Flash + vaaditut lisäpalikat, jotka asentuvat oletuksena.
Aiemmin 64-bittinen Adoben Flash vaati asentuakseen erityisiä manuaalisia toimenpiteitä - nykytilanteesta en ole varma.

Uti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 123
    • Profiili
Pitääpä vielä  sen verran kertoa, että päivitykset katkeilivat vielä pariin kertaan, mutta tuo nyt on huojentava tieto, että se on "normaalia". Pääsi tutustumaan erilaisiin virheilmoituksiin ja yhteen liikennemerkkiin - kielletty ajosuunta. No työvoitto tuli.

Viime keväänä oli huomattavasti helpompaa eli meni peräti kolmen erilaisen läppärin U-asennukset samassa ajassa kuin nyt tämä pöytäkone. Ehkä se johtui siitä, että ne olivat tuttujen antamia hyväntekeväisyyteen ja pääsivät tropiikkiin, missä tosin ainakin yksi jo sössittiin heti kohta sieltä paluumme jälkeen vaihtamalla sinne eräs W:llä alkava käyttis, kun ei kuulemma Lankassa ole tuttu tämä Ubuntu. SIelläpähän kärvistelevät valintansa kanssa  8)

Kiitos avusta!

t. Uti
Uti

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Jaa, siis en tarkoittanut että päivityksen katkeileminen on normaalia, vaan sitä, että "jos jotakin tapahtuu yhteydelle", niin tuo mitä näit on normaalia.

Jos päivitykset katkeilevat usein, niin kannattaa katsoa mistä kiikastaa. Teen useammalle koneelle päivityksiä ja tuo oletus-serveri, eli Suomen serveri, on aniharvoin pois päältä. Tällöin kannattaisi siis katsoa omaa ympäristöä ja sen verkon pätkimistä. Syitä voi olla monia: esim. oma reitittimesi voi pätkiä useinkin (kokemusta näistä on ihan riittävästi) ja esimerkiksi viallinen verkkopiuha voi irtoilla. Esim. jatkuvalla pingillä näet, että milloin yhteys on pois päältä, muuten voi olla vaikeata huomata, koska esim. normaalissa surffauskäytössä pientä katkeilua ei välttämättä aina huomaa tai sen laittaa koneen hidastelun piikkiin.

Adoben osalta tarkoitin itse asiassa vain sitä että Ubuntu on minulla (yleensä) 64-bit ja Flash tulee ubuntu-restricted-extras:n kautta.
« Viimeksi muokattu: 25.08.12 - klo:09.45 kirjoittanut Ganymedes »

juyli

  • Vieras
Pitääpä vielä  sen verran kertoa, että päivitykset katkeilivat vielä pariin kertaan, mutta tuo nyt on huojentava tieto, että se on "normaalia". 

Kuten jo kerrottu, ei päivitysten katkeamien ole mitenkään normaalia.
Aina on toki mahdollista, ettei jokin päivityspalvelin toimi (vaikkapa ruuhkasta johtuen)... ihan normaalia nettitoimintaa.
Ubuntu-päivitykset ovat toki toimineet vähintäänkin kohtuullisesti. Itse huolehdin siitä, että jakeluversio on aina kohtuullisen ajanmukainen ja päivitetty. Osa päivityksistä liittyy nimenomaan tietoturvaa - muut taas tarjoavat ohjelmistoja lisättyinä uusilla ominaisuuksilla tai korjaavat edellisen version todettuja ohjelmointivirheitä.

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2644
    • Profiili
 Pitääkö ne 390 päivitystä, 250,3 Megaa asentaa kerralla? Eikö ne tärkeimmät riitä aluksi. Useampi apt-get ei taida toimia yhtäaikaa joten peräkkäin se 390 on asennettava... Itse koetan jakaa osiiin yhdessä terminaalissa päivittyy työpöytä, toisessa X, kolmannessa jotain muuta