Kirjoittaja Aihe: Parhaat rautavinkit  (Luettu 34243 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Parhaat rautavinkit
« : 18.08.12 - klo:08.31 »
Oikeastaan ei "parhaat vinkit" vaan "halvin ja paras tapa saada kaikki toimimaan jos muuten ei onnistu".

Tarkoitan sitä, että monesti saatetaan turhautuneena kysellä raudan yhteensopivuudesta, joskus jopa sivu kaupalla, vaikka oikeasti kannattaisi kävellä kauppaan ja ostaa 3 euron uusi verkkokortti.

Tämän ohjeen idea olisi tarjota tietoa siitä, mitkä ovat halvimmat rautavaihtoehdot, jotka "varmasti toimivat".

Esimerkkejä:

- verkkokortti, uusi, 10/100, 3 euroa. Ratkaisee työaseman ongelmat ja helpottaa testausta jos vika ei kuitenkaan ole rautapohjainen
- langaton USB-tikku, 10 euroa. Aika halpaa, jos läppärin oma ei toimi

- mokkulan tukiasema, 20 euroa. Ratkaisee ikuiselta tuntuvat mokkulan toimintaongelmat Ubuntun eri versioissa.

- nVidian (tai ATIn) näytönohjain, 30 euroa. Tällä saa kaiken toimimaan työasemassa.


Ongelmia:
- se, että "kaikki toimii", vaatisi että näitä ostetaan ja oikeasti testataan. Halpojahan nämä ovat, joten ei sinänsä ole ongelmallista.
- kaikkea tämä ei suinkaan ratkaise, ei lähellekään. Toisaalta, nämä kattavat kyllä suuren osan ongelmista, joita on palstoilla suht. vaikeata saada ratkaistua. Juuri verkko-ongelmat vaativat yleensä hyvin paljon ohjeistusta, testausta ja keskustelua. Toimimattoman raudan kanssa testailu on mielestäni erityisen vaikeata, jotta siitä saa luotettavia tuloksia vian lähteestä.
- listaa pitää tietenkin pitää yllä, ottaen huomioon myös saatavuus. Koska lista olisi käytännönläheinen, niin saatavuuteen pitää ottaa kantaa. Esim. Data Systems jälleenmyy Deltacon rekkuloita, joten sieltä löytynee näitä kustannustehokkaita vaihtoehtoja. Deltaco itsessään ei käy, koska se on tukku eikä sieltä kuluttaja voi ostaa. Joku Koneboxi voi olla halpa, mutta valikoima vaihtelee hyvin usein.
- jos listoilla on Laite X-234a, niin joku kysyy kuitenkin toimiiko X-111x, koska sitä saa Citymarketista tällä viikolla lähes yhtä halvalla ja onko se yhtä hyvä, ettei tarvitsisi maksaa 2 euron postikuluja? No, saahan sitä aina kysyä, mutta vastaaminen ei liity tähän ohjeeseen, vaan menee yleisen keskustelun puolelle, missä joku voi tietää asiasta.


Se mistä EI ole kyse:
- tehdä jonkinlaista kattavaa yhteensopivuuslistaa. Tässä on ideana vain testata yksi, yleisesti saatavana oleva vaihtoehto. Jokaisen oma asia on sitten haluaako ratkaista ongelman tällä helpolla tavalla, vai katsooko jonkun muun tavan paremmaksi.

Olisiko tällaisessa ohjeessa ideaa?

Taustalla on tietysti se, että suuri osa pahoista Ubuntu-ongelmista, joita täällä kysellään liittyvät yhteensopimattomaan rautaan. Erityisesti läppäreissä, niitä ei ole aivan helppoa ratkaista jos asiaan ei ole perehtynyt. Edellä mainituilla tavoilla saisi kuitenkin suuren osan rautaongelmista ratkaistua hyvin halvalla ... siis varsinaisia Ubuntu-läppäreitä odotellessa voisi "oikeasti jo tehdä jotakin".
« Viimeksi muokattu: 18.08.12 - klo:08.37 kirjoittanut Ganymedes »

oh1xe

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 363
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #1 : 20.11.12 - klo:14.31 »
Hyvä idea.

Itsellä juurikin oli ongelma saada konetta pystyyn, Wlan ei toiminut -> USB tikku. Nettimokkula ei toiminut 12.04 Ubuntulla -> Reititin. Kuulokeliitäntä ei toimi -> irtokajarit kuulokeliitäntään  :)

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=43907.0

Mukava oli myös "parhaat rautavinkit" kokoonpanoista jotka toimii heittämällä. Jokin pisteytys äänet tähtinä olisi kiva  :)
Itse kun kasailin osista uuden pöytäkoneen sain täältä loistavat neuvot, kiitos!

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #2 : 20.11.12 - klo:18.58 »
Hyvä idea.
...

Jaaha, ehdin jo hetken (3 kk) kuvitella, että tämä ei ollutkaan hyvä idea  :-\

Konekokoonpanojen kanssa on ehkä hivenen vaikeampaa kun ne vanhenevat puoliksi puolessa vuodessa ja täysin vuodessa. Samat periaatteet toki säilyvät hivenen pidempään - tosin esim. SSD-levyt heiluttavat periaatteitakin.

Postimies

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2619
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #3 : 20.11.12 - klo:20.39 »
A-linkin USB-wlan toimi minulla kun vain pisti koneeseen. Noissa USB-palikoissa se vika, että valmistaja voi muutella piirisarjaa muuttamatta mallimerkintää. Piti pistää tarkka malli, mutta on jossa hukka nimisessä paikassa. Ainakin parin betoniseinän läpi wlan toimi. Tai sitten kiersi ovien kautta?

TV-kortti Philips Semiconductors SAA7146 piirillä toimii kun pistää vaan PCI väylään ja virittää kanavat. Tämä siis kaapelissa DVB-C. Löytyy  korteista esim Terratec Cinergy 1200 ja Satelcon vastaavasta. Myös HD-kanavat, kun oikeat kodekit datan purkamiseen. Terratec/Satelco kauko-ohjain & USB vastaanotin toimii paitsi ei repeat toiminto mikä hidastaa äänenvoimakkuuden säätöä (USB ID 0419:0001 Samsung Info.). Noita saa noin 10 Eur. vaatii lirc-paketin ja pientä säätöä riipuen ohjelmasta.

salai

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2126
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #4 : 29.11.12 - klo:22.21 »
Oikeastaan ei "parhaat vinkit" vaan "halvin ja paras tapa saada kaikki toimimaan jos muuten ei onnistu".
. . .
- mokkulan tukiasema, 20 euroa. Ratkaisee ikuiselta tuntuvat mokkulan toimintaongelmat Ubuntun eri versioissa.
Missä tuollainen on myynnissä ja minkä mokkuloitten kanssa olet testannut sen toimivuuden?
Olen yrittänyt etsiä tuollaista (pariinkin kertaa) mainostamaasi tukiasemaa löytämättä yhtään noin halpaa.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5661
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #5 : 30.11.12 - klo:04.26 »
Muistaakseni verkkokauppa.comin sivuilla olen nähnyt jonkin olikohan netwjork merkkisen (jotenkin oudosti kirjoitettu network niminen kuitenkin) juuri tuohon noin 20e hintaluokkaan. Tuli vain mieleen kun satuin lukeen, eli kyllä niitä tuohon hintaluokkaankin löytyy. Tosin suurin osa näyttää kyllä olevan suorastaan naurettavan kalliita. Tiedä sitten mikä joissain malleissa makssa, ei ole tullut tutkittua.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Parhaat rautavinkit
« Vastaus #6 : 30.11.12 - klo:16.49 »
Deltacon tarjonnassa on useampiakin TP-Linkin tukiasemia välillä 20-28 euroa, verkkovirralla tai USB-virralla ja langattoman verkon nopeuden vaihdellessa.

Itse käytän kuitenkin akulla varustettua TP-Linkin mallia TL-MR3040. Akun vuoksi se on erinomaisen kätevä - latautuu USB:llä.

Kaikki nämä osaavat muutakin kuin toimia langattomana 3G-tukiasemana.

Varsinaista mokkulatestausta en ole tällä tehnyt - toimii "normaalilla" Elisan antamalla Huawei E-160E mokkulalla. Sellainen erikoisuus käytössä on, että mokkulan sinisen valon vilkkuminen ei tarkoita sitä, etteikö yhteyttä vielä olisi - tukiaseman valo kyllä ilmoittaa yhteyden olemassaolon. Mokkulan valo alkaa palaa jatkuvasti vasta sitten kun yhteyttä alkaa käyttämään.

Tämän säikeen ideana oli myös testata näitä laitteita ja tarjota oikeat paikat hankintaan. Deltaco tukku ja sikäli ei sovellu kaikille. E.m. hintoihin tulee ALV-päälle. Ainakin Data Systems on jälleenmyyjä, siellä näyttää tämän akkumallin hinta olevan 47.50 eur (sis alv).