Oikeastaan ei "parhaat vinkit" vaan "halvin ja paras tapa saada kaikki toimimaan jos muuten ei onnistu".
Tarkoitan sitä, että monesti saatetaan turhautuneena kysellä raudan yhteensopivuudesta, joskus jopa sivu kaupalla, vaikka oikeasti kannattaisi kävellä kauppaan ja ostaa 3 euron uusi verkkokortti.
Tämän ohjeen idea olisi tarjota tietoa siitä, mitkä ovat halvimmat rautavaihtoehdot, jotka "varmasti toimivat".
Esimerkkejä:
- verkkokortti, uusi, 10/100, 3 euroa. Ratkaisee työaseman ongelmat ja helpottaa testausta jos vika ei kuitenkaan ole rautapohjainen
- langaton USB-tikku, 10 euroa. Aika halpaa, jos läppärin oma ei toimi
- mokkulan tukiasema, 20 euroa. Ratkaisee ikuiselta tuntuvat mokkulan toimintaongelmat Ubuntun eri versioissa.
- nVidian (tai ATIn) näytönohjain, 30 euroa. Tällä saa kaiken toimimaan työasemassa.
Ongelmia:
- se, että "kaikki toimii", vaatisi että näitä ostetaan ja oikeasti testataan. Halpojahan nämä ovat, joten ei sinänsä ole ongelmallista.
- kaikkea tämä ei suinkaan ratkaise, ei lähellekään. Toisaalta, nämä kattavat kyllä suuren osan ongelmista, joita on palstoilla suht. vaikeata saada ratkaistua. Juuri verkko-ongelmat vaativat yleensä hyvin paljon ohjeistusta, testausta ja keskustelua. Toimimattoman raudan kanssa testailu on mielestäni erityisen vaikeata, jotta siitä saa luotettavia tuloksia vian lähteestä.
- listaa pitää tietenkin pitää yllä, ottaen huomioon myös saatavuus. Koska lista olisi käytännönläheinen, niin saatavuuteen pitää ottaa kantaa. Esim. Data Systems jälleenmyy Deltacon rekkuloita, joten sieltä löytynee näitä kustannustehokkaita vaihtoehtoja. Deltaco itsessään ei käy, koska se on tukku eikä sieltä kuluttaja voi ostaa. Joku Koneboxi voi olla halpa, mutta valikoima vaihtelee hyvin usein.
- jos listoilla on Laite X-234a, niin joku kysyy kuitenkin toimiiko X-111x, koska sitä saa Citymarketista tällä viikolla lähes yhtä halvalla ja onko se yhtä hyvä, ettei tarvitsisi maksaa 2 euron postikuluja? No, saahan sitä aina kysyä, mutta vastaaminen ei liity tähän ohjeeseen, vaan menee yleisen keskustelun puolelle, missä joku voi tietää asiasta.
Se mistä EI ole kyse:
- tehdä jonkinlaista kattavaa yhteensopivuuslistaa. Tässä on ideana vain testata yksi, yleisesti saatavana oleva vaihtoehto. Jokaisen oma asia on sitten haluaako ratkaista ongelman tällä helpolla tavalla, vai katsooko jonkun muun tavan paremmaksi.
Olisiko tällaisessa ohjeessa ideaa?
Taustalla on tietysti se, että suuri osa pahoista Ubuntu-ongelmista, joita täällä kysellään liittyvät yhteensopimattomaan rautaan. Erityisesti läppäreissä, niitä ei ole aivan helppoa ratkaista jos asiaan ei ole perehtynyt. Edellä mainituilla tavoilla saisi kuitenkin suuren osan rautaongelmista ratkaistua hyvin halvalla ... siis varsinaisia Ubuntu-läppäreitä odotellessa voisi "oikeasti jo tehdä jotakin".