Ongelma oli kai tässä tapauksessa lähinnä se, että ominaisuuksien pudottamisesta ei mainittu oikeasta missään mitään ennenkuin se tehtiin.
Kommunikointi olisi varmasti voinut olla parempaa. Silti noista muutoksista olisi voinut alkaa keskustelemaan välittömästi ja että miten asiat olisi voinut tehdä kaikkien kannalta helpommaksi.
Käsittääkseni Canonical lyö lukkoon muutokset GNOMEa aikaisemmin Ubuntu Developer Summitissa. GNOMEn UI ja feature freeze ovat vasta myöhemmin tässä kuussa. Senkin jälkeen muutoksia voidaan vielä joissain tapauksissa tehdä.
On mielenkiintoista nähdä miten yhteisö reagoi tuleviin Gnome projektin uudistuksiin. Käytännössä kaikkien ohjelmien käyttöliittymät menee uusiksi, eikä se varmasti miellytä kaikkia.
Mitään suurempia muutoksia on mahdotonta tehdä ettei löytyisi äänekkäitä vastustajia. Juuri yksi syy miksen pitänyt tuosta aikaisemmin mainitusta 'OMG! Ubuntu!'-kyselystä oli, että se antoi väärää tietoa lukijoille ja aiheutti närää jo etukäteen. Moni tosin tuntuu vastustavan edes kokeilematta, kuten varmasti huomattu Unitynkin suhteen.
Tämä on tuhoisaa Ubuntun kannalta, koska sen on käytännössä mahdoton tuoda oikeasti yhtenäistä, helppo käyttöistä ja kilpaily kykyistä työpöytää markkinoille koodaamatta ohjelmiaan itse.
GNOMElla tavallaan sama ongelma ja näyttäisi siltä että aikovat ratkaista sen tekemällä
GNOME OS:n. GNOME ei pysty ottamaan haluamiaan tekniikoita käyttöön (kuten systemd, GStreamer 1.0, yms.) eikä tehdä muutoksia käyttöliittymiin heidän aikataulujen ja suunnitelmien mukaisesti, koska heidän pitää ottaa huomioon myös distribuutiot - jos eivät ota niin lokaa tulee niskaan, kuten on jo nähty.
Lennart Poettering: "
Ignore distributions. The job of distributions is to distribute your code. It’s not your job to adapt your code to all 10,000 of them. You should define the OS, don’t let the distribution take that away from you."
Uskon myös että Canonical lähtee selkeämmin omille teilleen vielä, kuten on jo monilta osin tehnytkin. Varmasti helpottaa jatkossa heidän työskentelyään vaikka toisaalta ikävää onkin.
Kynnys forkkaamiseen tuntuu olevan nykyisin hyvin matala.
Tuo Benjamin Otte:n teksti nyt oli vähän niin ja näin. Hän väittää tekstissä ettei Emmanuele Bassi eikä Vincent Untz ole enää kehittämässä GNOMEa, mikä ei pidä paikkaansa -
Emmanuele -
Vincent. Kyllä varmastikin joitain keskeisiä kehittäjiä on lopettanut Sun:in ja SuSE:n myötä.
Benjaminin viesti sai aikaan aikamoisen myllytyksen myös. Valitettavasti mitään positiivista siitä ei tainnut seurata.