Kirjoittaja Aihe: Kysymys GNOMEsta  (Luettu 7146 kertaa)

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Kysymys GNOMEsta
« : 10.08.12 - klo:19.35 »
Parin päivän ajan olen seurannut eri Linux foorumeita. Kielitaitoni ei ole täydellinen mutta jotain on ilmeisesti tekeillä GNOMEn suhteen. Mm OMG Ubuntu sivuilla ilmenee tyytymättömyyttä uuteen Nautilukseen.  http://www.slideshare.net/juanjosanchezpenas/brightfuture-gnome Kyseisen linkin sivu 17 pisti ajattelemaan "Mitä hitsin pimpulaa on tapahtumassa: aivovuotoa ja käyttäjäpakoa?" (oma suomennus). Osaisiko joku kerta laajemmin mistä on kyse? terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #1 : 11.08.12 - klo:14.58 »
Gnome on tehnyt paljon radikaaleja muutoksia viimeaikoina, joista viimeisin on ollut pudottaa monia monille tärkeitä ominaisuuksia Nautiluksesta pois. Tämän jälkeen Cinnamon tiimi forkkasi Nautiluksen Nemoksi, SolusOS on alkanu patchailemaan Nautilusta mieleisekseen ja Ubuntu on harkinnut sen vaihtamista johonkin muuhun tai vanhassa versiossa pysymistä.

Ei tuskin tule kenellekkään yllätyksenä, että Gnomen suosio on laskenut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Väkeä on valunut LXDE, XFCE, Unityn, Cinnamonin, KDE:n, Enlightementin ja Elementaryn pariin. Samalla Gnome on menettänyt kehittäjiä, vaikka sillä saralla tilanne ei kai ole hirveästi muuttunut.

Vika/fiba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 660
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #2 : 11.08.12 - klo:18.13 »
Tein itse käyttäjäpaon Unity<Cinnamon. Tämän ei pitäisi olla Gnome-näkökulmasta ongelma.
Lainaus
Ei tuskin tule kenellekkään yllätyksenä, että Gnomen suosio on laskenut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Väkeä on valunut LXDE, XFCE, Unityn, Cinnamonin, KDE:n, Enlightementin ja Elementaryn pariin. Samalla Gnome on menettänyt kehittäjiä, vaikka sillä saralla tilanne ei kai ole hirveästi muuttunut.
Eikös  ainakin Unity ja Cinnamon perustu Gnomeen?
« Viimeksi muokattu: 11.08.12 - klo:18.20 kirjoittanut Vika/fiba »

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #3 : 11.08.12 - klo:19.46 »
Mm OMG Ubuntu sivuilla ilmenee tyytymättömyyttä uuteen Nautilukseen. 

'OMG! Ubuntu!' tekemä kysely oli mielestäni hieman harhaanjohtava. Esimerkiksi kyselyssä oleva kuva on jo vanhentuneesta Nautilus-versiosta Ubuntu rikkinäisellä teemalla. Nautilukseen on kuvan ottamisen jälkeen tullut jo muutoksia ja Ubuntun teemauskin on käsittääkseni jo huomattavasti paremmassa kunnossa. Toisekseen artikkeli antaa ymmärtää että esimerkiksi template 'New file' on poistettu, mikä ei pidä paikkaansa. Artikkelissa ei valitettavasti selitetä syitä muutoksille tai millaisia muutoksia on vielä tulossa.

Artikkeli sai paljon huomiota tuolla sivulla ja paljon toivottuja klikkauksia.

GNOME tulevista muutoksista voi saada jonkainlaista mielikuvaa vilkaisemalla mockupeja:
https://github.com/gnome-design-team/gnome-mockups

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #4 : 12.08.12 - klo:00.17 »
Eikös  ainakin Unity ja Cinnamon perustu Gnomeen?
Ne pohjautuvat Gnome kirjastoihin ja sen ohjelmiin, mutta en silti lähtisi kutsumaan niitä "Gnomeksi". Esimerkiksi Ubuntu jo nyt korvaa useita Gnome projektin ohjelmia omillaan. Unity korvaa ikkunamanagerin, työpöydän, käynnistimen, valikot ja vierityspalkit. Ero tulee selvästi vain kasvamaan tulevaisuudessa, kun Gnomen ottama suuntaus ei Canonicalia innosta.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:00.32 kirjoittanut Teho »

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #5 : 12.08.12 - klo:08.32 »
Ne pohjautuvat Gnome kirjastoihin ja sen ohjelmiin, mutta en silti lähtisi kutsumaan niitä "Gnomeksi".

Todella usein kuulee vielä mainittavan että "Unity on GNOME 3". Vaikka varmasti määritelmä ei olekaan tarkka että mitä vaaditaan että voi sanoa jonkin olevan "GNOME 3", niin silti ainakin käyttöliittymien tapauksessa se on hieman ongelmallista. GNOME verkkosivu ja siellä olevat ohjeet ovat kuitenkin todella sidoksissa nimenomaan Gnome-shelliin.

Ainakin omasta mielestäni on selkeämpää jos käytettäisiin GNOME 3 tarkoittamaan nimenomaan GNOMEa Gnome-shellillä.

Ero tulee selvästi vain kasvamaan tulevaisuudessa, kun Gnomen ottama suuntaus ei Canonicalia innosta.

Itsestäni välillä tuntuu, että Canonical on tehnyt täysin tietoisen ratkaisun ottamalla pesäeroa GNOMEn ja tekemällä näin Unitystä heidän oman käyttäjäkokemuksen (UX) josta nimen omaan Ubuntu erotetaan ja tunnetaan. Toisaalta nykyisin Unity alkaa olemaan jo huomattavasti helpompi kääntää stock GNOMEn kirjastoja vasten (puutteellisin toiminnallisuuksin), joten eiköhän Unity löydy ainakin paketoituna monista distroista piakkoin (Fedora ainakin). Kauanhan se kyllä kesti ...

Ubuntu kehittäjät toimivat mielestäni myös passiivisesti Nautiluksen suhteen. En ainakaan huomannut että Ubuntun kehittäjät olisivat ottaneet viime aikaisia muutoksia ja niiden aiheuttamia ongelmia puheeksi postituslistalla tai patchien bugi-raporteissa. Vasta kun kehittäjä Yorba:lta pisti viestin Ubuntun postituslistalle  kolme kuukautta myöhemmin, niin syntyi hieman keskustelua.

GNOME Boston Summit lähestyy. Toivottavasti Canonical lähettää sinne kehittäjiä keskustelemaan aiheista ja ottamaan osaa GNOMEn kehitykseen.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:08.36 kirjoittanut aho »

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #6 : 12.08.12 - klo:12.58 »
Ubuntu kehittäjät toimivat mielestäni myös passiivisesti Nautiluksen suhteen.
Ongelma oli kai tässä tapauksessa lähinnä se, että ominaisuuksien pudottamisesta ei mainittu oikeasta missään mitään ennenkuin se tehtiin. Gnome ei ole ennalta-arvattava ja sen takia Ubuntu on jopa harkinnut yhden julkaisun väliä upstreamiin. Gnome projekti on hylännyt mm. Canonical dbus-menun ja indikaattorit, joka on osa syy miksi Unity ei toimi muilla jakeluilla. Se myös heijastaa sitä kuinka vaikea upstream Gnomen kanssa on työskennellä.

On mielenkiintoista nähdä miten yhteisö reagoi tuleviin Gnome projektin uudistuksiin. Käytännössä kaikkien ohjelmien käyttöliittymät menee uusiksi, eikä se varmasti miellytä kaikkia. Samalla Elementary/Yorba tuo jatkuvasti uusia ohjelmia, jotka perustuvat Gnome kirjastoihin, mutta poikeavat muuten radikaalisti sen ohjelmista ja Cinnamon/SolusOS tiimit luultavasti jatkavat ohjelmien patchaamista/forkkailua. Myös Ubuntu on forkannut ainakin Gnome Control Centerin, joka tuskin jää sen viimeiseksi. Sitten rinnalla vielä pyörii vielä MATE, joka saatetaan portata GTK+ 3, joka tekisi sen ohjelmista myös kilpailu kykyisiä näiden kanssa.

Tämä on tuhoisaa Ubuntun kannalta, koska sen on käytännössä mahdoton tuoda oikeasti yhtenäistä, helppo käyttöistä ja kilpaily kykyistä työpöytää markkinoille koodaamatta ohjelmiaan itse.

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #7 : 12.08.12 - klo:13.02 »
Perimmältään kiinnostukseni nyky GNOMEen heräsi kun keräsin tietoa Debianista. Tuli pompittua eri foorumeilla ja keskustelu palstoilla. Minulle asiat tulivat yllätyksenä, koska olen aina pitänyt GNOMEa "yhtenä suurista, jotka vaan jaksaa porskuttaa". GNOME:han on muutakin kuin pelkkä työpöytäympäristö. Sitten löytyi tuo linkin keskustelu: http://www.reddit.com/r/linux/comments/x8mza/were_at_guadec_ask_a_gnome_dev_something/
Jotenkin tuli inha olo kun luin tuota, pari viikkoa vanhaa, keskustelua. terveisin Timo  

ps:
Teho ehti ensin:
Lainaus
Tämä on tuhoisaa Ubuntun kannalta, koska sen on käytännössä mahdoton tuoda oikeasti yhtenäistä, helppokäyttöistä ja kilpailukykyistä työpöytää markkinoille koodaamatta ohjelmiaan itse.
Tämä on minunkin pelkoni, polut alkavat erota ....
"Linux, made in Finland"

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #8 : 12.08.12 - klo:13.59 »
Ongelma oli kai tässä tapauksessa lähinnä se, että ominaisuuksien pudottamisesta ei mainittu oikeasta missään mitään ennenkuin se tehtiin.

Kommunikointi olisi varmasti voinut olla parempaa. Silti noista muutoksista olisi voinut alkaa keskustelemaan välittömästi ja että miten asiat olisi voinut tehdä kaikkien kannalta helpommaksi.

Käsittääkseni Canonical lyö lukkoon muutokset GNOMEa aikaisemmin Ubuntu Developer Summitissa. GNOMEn UI ja feature freeze ovat vasta myöhemmin tässä kuussa. Senkin jälkeen muutoksia voidaan vielä joissain tapauksissa tehdä.

On mielenkiintoista nähdä miten yhteisö reagoi tuleviin Gnome projektin uudistuksiin. Käytännössä kaikkien ohjelmien käyttöliittymät menee uusiksi, eikä se varmasti miellytä kaikkia.

Mitään suurempia muutoksia on mahdotonta tehdä ettei löytyisi äänekkäitä vastustajia. Juuri yksi syy miksen pitänyt tuosta aikaisemmin mainitusta 'OMG! Ubuntu!'-kyselystä oli, että se antoi väärää tietoa lukijoille ja aiheutti närää jo etukäteen. Moni tosin tuntuu vastustavan edes kokeilematta, kuten varmasti huomattu Unitynkin suhteen.

Tämä on tuhoisaa Ubuntun kannalta, koska sen on käytännössä mahdoton tuoda oikeasti yhtenäistä, helppo käyttöistä ja kilpaily kykyistä työpöytää markkinoille koodaamatta ohjelmiaan itse.

GNOMElla tavallaan sama ongelma ja näyttäisi siltä että aikovat ratkaista sen tekemällä GNOME OS:n. GNOME ei pysty ottamaan haluamiaan tekniikoita käyttöön (kuten systemd, GStreamer 1.0, yms.) eikä tehdä muutoksia käyttöliittymiin heidän aikataulujen ja suunnitelmien mukaisesti, koska heidän pitää ottaa huomioon myös distribuutiot - jos eivät ota niin lokaa tulee niskaan, kuten on jo nähty.

Lennart Poettering: "Ignore distributions. The job of distributions is to distribute your code. It’s not your job to adapt your code to all 10,000 of them. You should define the OS, don’t let the distribution take that away from you."

Uskon myös että Canonical lähtee selkeämmin omille teilleen vielä, kuten on jo monilta osin tehnytkin. Varmasti helpottaa jatkossa heidän työskentelyään vaikka toisaalta ikävää onkin.

Kynnys forkkaamiseen tuntuu olevan nykyisin hyvin matala.

Tuo Benjamin Otte:n teksti nyt oli vähän niin ja näin. Hän väittää tekstissä ettei Emmanuele Bassi eikä Vincent Untz ole enää kehittämässä GNOMEa, mikä ei pidä paikkaansa - Emmanuele - Vincent. Kyllä varmastikin joitain keskeisiä kehittäjiä on lopettanut Sun:in ja SuSE:n myötä.
Benjaminin viesti sai aikaan aikamoisen myllytyksen myös. Valitettavasti mitään positiivista siitä ei tainnut seurata.
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:14.47 kirjoittanut aho »

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #9 : 12.08.12 - klo:15.44 »
Mitään suurempia muutoksia on mahdotonta tehdä ettei löytyisi äänekkäitä vastustajia.
Ero Gnomen tapauksessa on se, että ominaisuuksia poistetaan ilman hyvin perusteltuja syitä. Käytönnössä ainoa tapa saada niitä ikinä takaisin on forkkaus ja niin on nyt käymässä usean ohjelman suhteen. Tämä jatkuva yhteisön fragmentoituminen ei vaan voi jatkua loputtomiin. Miten tämä sitten vaikuttaa Gnome projektiin pitkällä tähtäimellä jää nähtäväksi.

Esimerkiksi KDE projekti menetti todella suuren osan käyttäjistään 4.0 aikoina. Ne ovat kuitenkin vuosien saatossa lisänneet käytännössä kaikki menetetyt ominaisuudet takaisin ja käyttäjä kunta on lähtenyt kasvuun. Jos oletukset eivät mielytä niin sen saa ainakin muokattua mieleisekseen. Gnome on tässä tapauksessa erilainen. Jos projektin visio ei maistu niin joudut etsimään uutta. Siksi myös potentiaaliset tappiot ovat paljon suurempia.

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #10 : 12.08.12 - klo:16.12 »
Ero Gnomen tapauksessa on se, että ominaisuuksia poistetaan ilman hyvin perusteltuja syitä.

Ainakin mitä Nautilukseen tulee, niin mielestäni tiettyjen ominaisuuksien poistaminen on ollut perusteltuja.
Tärkeintä tässä vaiheessa on mielestäni kuitenkin käyttöliittymien tekeminen yhtenäisiksi ja projektin perustusten tekeminen valmiiksi.
BEYOND DEAD RECKONING

Nautilus kehittäjä/ylläpitäjä: "I understand it might be upsetting to lose a pet feature, but other different features will come back: it's still under development."

Nautilus kehittäjä/ylläpitäjä: "At this moment (and I think all the cleanups in Nautilus point to this direction too) I'm more interested in getting the majority of common functionality streamlined, polished, and working correctly than losing a feature."

Käytönnössä ainoa tapa saada niitä ikinä takaisin on forkkaus ja niin on nyt käymässä usean ohjelman suhteen.

Forkkauksen sijaan itse olen Ubuntun kehittäjien kanssa samoilla linjoilla:
viesti: "I vote we just ride along with GNOME on this one and patch it to fit better when running under Unity."

viesti: "For the future, if there are people to spare, then it would probably be the best to stick with Nautilus that is patched so it fits in with Unity for at least a couple of cycles."

viesti: "Maximal features should not be our goal. What's best for the default install should be."
« Viimeksi muokattu: 12.08.12 - klo:16.19 kirjoittanut aho »

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #11 : 13.08.12 - klo:09.24 »
http://www.gnome.org/foundation/contacts/
Pystyykö tämän sivun yhteystiedoilla lähettämään oman mielipiteensä GNOMEsta ja kysymään missä mennään? terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #12 : 13.08.12 - klo:10.42 »
Lainaus
Pystyykö tämän sivun yhteystiedoilla lähettämään oman mielipiteensä GNOMEsta ja kysymään missä mennään?
Eipä taida säätiö olla oikea paikka ja arvaan että he eivät varmaan niin mielellään ota vastaan yksittäisiä uteluja (paitsi jos kysymys koskee "miten voin taloudellisesti tukea projektia")  vaan toivovat ihmisten lukevan postituslistoja, tms.   Oikeampaa paikkaa kommentointiin etsisin ehkä täältä:

http://www.gnome.org/teams/

ja siellä "Design" alueelta.

(Eli kuvittelisin säätiön käsittelevän ennemminkin taloudellisia juttuja ja projektin tiimien puolestaan tekevän teknistä suunnittelua/toteutusta, korjatkaa jos olen väärässä.)

Tuolla on myös alue minne voi viskoa mitä hyvänsä toteutusideoita:

https://live.gnome.org/Design/Playground
« Viimeksi muokattu: 13.08.12 - klo:11.01 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #13 : 13.08.12 - klo:10.59 »
Lainaus
http://www.gnome.org/teams/
TNX fer info, terveisin Timo

ps. kirjoittelen Debian 6.0.4 live-tikulla. GNOME työpöytä käytössä mutta latauksessa on myös KDE versio ... löytöretki alkakoon  :D
"Linux, made in Finland"

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #14 : 13.08.12 - klo:11.17 »
http://www.gnome.org/foundation/contacts/
Pystyykö tämän sivun yhteystiedoilla lähettämään oman mielipiteensä GNOMEsta ja kysymään missä mennään? terveisin Timo

Ihan mielenkiinnosta ... mitä mieltä olet GNOME:sta?

GUADEC 2012 videot ilmestyvät varmaan pian verkkoon. Niissä kerrotaan missä ovat nyt ja mihin ovat menossa. Siellä oli yksi esitys myös GNOME:n historiasta, joten sekin tulee tutummaksi :)

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #15 : 13.08.12 - klo:13.56 »
Lainaus
Ihan mielenkiinnosta ... mitä mieltä olet GNOME:sta?
Pystytkö vaikuttamaan GNOMEn kehitykseen jos kerron? Muuten laitan YV:n. Sopiiko?
Lainaus
GUADEC 2012 videot ilmestyvät varmaan pian verkkoon. Niissä kerrotaan missä ovat nyt ja mihin ovat menossa. Siellä oli yksi esitys myös GNOME:n historiasta, joten sekin tulee tutummaksi Smiley
Kiitos vinkeistä, terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #16 : 13.08.12 - klo:16.19 »
Lainaus
Ihan mielenkiinnosta ... mitä mieltä olet GNOME:sta?
Pystytkö vaikuttamaan GNOMEn kehitykseen jos kerron? Muuten laitan YV:n. Sopiiko?

En pysty vaikuttamaan GNOME kehitykseen sen enempää kuin kukaan muukaan käyttäjä.

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #17 : 14.08.12 - klo:18.01 »
GNOME OS http://afaikblog.wordpress.com/2012/08/07/gnome-os/
Lainaus
We have set the goal of having a touch-compatible GNOME 3 within a maximum of 18 months.
Ollaanko tuohon suuntaan ollaan menossa? Käsitinkö oikein? terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

aho

  • Vieras
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #18 : 15.08.12 - klo:21.40 »
GNOME OS http://afaikblog.wordpress.com/2012/08/07/gnome-os/
Lainaus
We have set the goal of having a touch-compatible GNOME 3 within a maximum of 18 months.
Ollaanko tuohon suuntaan ollaan menossa? Käsitinkö oikein? terveisin Timo

Kannattaa lukaista parin vuoden ajalta GUADEC konferenssien materiaalia sekä tutustua GNOMEn wikisivuihin ja dokumentaatioon.

Kyllä, kosketusnäytöt otetaan onneksi myös huomioon.

Samalta sivulta:
"During our discussions last week we talked about how existing types of devices – primarily laptops and desktops – have to remain the primary focus for GNOME. These are what the members of our community use every day, and they are the primary market for existing GNOME-based distributions."

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Kysymys GNOMEsta
« Vastaus #19 : 15.08.12 - klo:23.07 »
Lainaus
primarily laptops and desktops – have to remain the primary focus for GNOME
Jep, hyvä tarkennus.
Haulla GUADEC 2012 on löytynyt viime meettingistä kirjoituksia. Osa jutuista menee yli hilseen reippaasti mutta jotain sentään jää pälvikaljun alle. Esimerkiksi oheista linkistä minulle jäi kuva työmäärän suuruudesta, jota GNOME 3 käytetään.  http://blogs.gnome.org/aklapper/2012/08/03/guadec-2012-discussions/
terveisin Timo
"Linux, made in Finland"