Uusi Ubuntu tuntuu ainakin aluksi enemmän rihkamatuotteelta kuin vanha 10.04. Live-CD:ltä ajettaessa uudesta Ubuntusta näytti myös puuttuvan monia Ubuntuille ominaisia asioita, joten kehitys näyttää menneen taaksepäin.
Yleensä en vastaa provosoiviin kysymyksiin, jossa sanotaan, että vanha jakeluversio oli parempi kuin uusi. Ubuntu tekee runsaasti tutkimustyötä käytettävyyteen liittyen ja on selvä, että jos hyppäät kahden vuoden versiot yli ja siirryt suoraan 10.04:sta 12.04:een, uusi versio tuntuu todella erilaiselta. Uuden opetteluun joutuu käyttämään jonkin verran aikaa ja vaivaa. Samalla tavalla 10.04 oli merkittävästi erilainen kun se julkaistiin ja varsinkin verrattuna 8.04 versioon!
Mutta tässä vastauksia.
- En löytänyt uudesta Ubuntusta lainkaan päätettä, jolla olen tottunut käynnistelemään muutamia ohjelmia. Miten nämä ohjelmat saadaan käyntiin Ubuntu 12.04:ssä?
Pääte löytyy helposti Unityn valikosta komennolla "terminal". Unity-valikko näyttää sitä mukaa löytyvät ohjelmat ja tiedostot, kun kirjoitat sen hakukenttään kirjaimia. Kun kuvake on näkyvissä, sen voi raahata hiirellä käynnistimeksi valikkoon. Teen itse näin heti, kun alan käyttää 12.04:sta. Idea on piilottaa monimutkainen ohjelmarakenne ja se toimii ihan mukavasti, kun siihen on tottunut.
- Miten päivitysten hallinta käynnistetään 12.04:ssä. Vanhassa Ubuntussa oli ylläpito valikossa kohta "päivitysten hallinta", ja siitä asia oli helppo tarkistaa ja hoitaa kuntoon.
Päivitysten hallinta löytyy mielestäni helpoimmin ylävalikon järjestelmä-valikosta (hammaspyörä ylävalikon oikeassa reunassa). Pivitysten hallinnalla on oma indikaattori neljäntenä ylhäältä lukien, joka ilmoittaa joko "Järjestelmä on ajan tasalla" tai "Päivityksiä saatavilla". Sitä klikkaamalla päivitysten hallinta käynnistyy. Se myös lisää automaattisesti ikonin Unity-käynnistimiin, kun huomaa päivityksiä.
- Synaptic-pakettienhallinta näytti myös puuttuvan uudesta Ubuntusta.
Ohjelmia voidaan asentaa Ubuntun sovellusvalikoima -ohjelmalla, jonka käynnistin on valmiina Unity-valikossa. Sieltä löytyy myös Synaptic. Oletuksena ohjelmia voidaan graafisesti asentaa tuolla "Ubuntun sovellusvalikoima" -sovelluksella.
- Uudessa Ubuntussa on toimisto-ohjelmistona Libre Office ja vanhassa oli Open Office. Miten nämä toimisto-ohjelmat eroavat toisistaan ja tekevätkö ne samoja tiedostomuotoja? Näyttääkö Libre Office oikein Open Officella tehdyt asiakirjan muotoilut?
LibreOffice on uusi versio OpenOfficesta. Se toimii täydellisesti yhteen vanhan OpenOfficen kanssa. Oracle osti OpenOfficen ja sen jälkeen avointa versiota lähdettiin OpenOffice-yhteisän voimin kehittämään nimellä LibreOffice. Lisätietoja Wikipediasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/LibreOffice- Vanhassa 10.04:ssä ei saanut E_MU 1212m äänikorttia toimimaan kunnolla, koska sopivia ajureita ei löytynyt. Olisiko mahdollista, että Ubuntu 12.04:ssä saisin tämän äänikortin pelaamaan paremmin?
Äänikorttisi ei toimi suoraan 12.04:ssä vaan käyttäjän tarvitsee lisätä Medibuntu-pakerttilähde, josta ajurin voi asentaa. Ilmeisesti sen ajuriin liittyy tekijänoikeuskysymyksiä, joiden vuoksi jakelu suoraan perusdistrossa ei onnistu helposti. Lisätiedot 6-askeleen asennuksesta täältä:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1947676Kysyisin vielä viisailta Ubuntu-miehiltä, onko tämä uusi Ubuntu raudan suhteen paljon vaativampi kuin vanha 10.04?
Uusi Ubuntu vaatii vähän enemmän raudalta kuin vanha Ubuntu, mutta tilalle saaakin uusimmat ohjelmistot ja parannetun Unity-kokemuksen, joka aluksi tuntuu tietysti vanhaan nähden erilaiselta. Lisäksi LTS-versiopäivitykset taataan seuraavaksi viideksi vuodeksi, joten 10.04:lle niitä on enää 3 vuotta jäljellä, kun 12.04:lle niitä saa vuoden 2017 kesään asti.
Kannattaa kokeilla tuota 12.04 Live-levyä ja sillä melko helposti näkee, jos järjestelmä ei kykene kunnolla toimimaan nykyraudassasi. Itse ajelen tätä versiota miniläppärissäni (Atom N270) ja ongelmaksi näyttää muodostuvan levytila, joka asennuksessa tarvitaan. Uskonkin, että tämä on tässä koneessa viimeinen Ubuntu-versio.
Ja voit toki jatkaa huoletta 10.04 version käyttäjänä vielä kolmen vuoden ajan. Mikään pakkohan ei ole päivittää juuri nyt.