Yleisesti ottaen "me" linux käyttäjät olemme niin mukavuudenhaluisia, että asennamme mielummin hela hoidon uudestaan kun jäämme komentorivin kanssa ihmettelemään missä distropäivitys meni vikaan.
Jos tämä pala reaaliteettia nielaistaan kokonaisena niin asennusprosessi (aka päivittäminen) pitää muuttaa käytäntöön sopivaksi!
-Jokainen distro käyttää samaa erillistä /home osiota.
-Asetustiedostot yhteen kansioon /home/user/.ubu-12.04, .debian-6.0 jne.
-Uutta asennusta tehtäessä haetaan vanhan version tiedot ja vertailun kautta lisätään oletusasennettaviin aiemmat ohjelmat ja jätetään poistetut asentamatta.
Pointti on, että asennuksen jälkeen työpöytä palkkeineen on sama kuin ennen asennusta. Tutut ohjelmat ovat suoraan entisin asetuksin ja säädöin heti käytettävissä.
Mikäli prosessiin tarvitaan tietoja päällekirjoitettavalta juuriosiolta ne täytyy tietysti kopioida ensimmäisenä talteen /home/user/.ubu-11.10... osiolle myöhempää käyttöä varten.
Jos kaikkea, kuten käyttäjän lisäämien ohjelmalähteiden kääntöä uuteen versioon tms. ei voida suorittaa asennusvaiheessa, niin fiksu järjestelmä kysyy ensimmäisen käynnistyksen jälkeen: "Haluatko palauttaa aiemman versio xx.xx:n niiltä osin kun se on mahdollista?".
En nyt tältä istumalta muista onko teknisesti mahdollista, mutta bootti laturia virittelemällä voitaneen päivitysasennukskin suorittaa erilliseltä /home osiolta ilman ulkoista asennusmediaa?
Eli olisi mahdollista, ladata "vanhentuneella versiolla" jo ennen varsinaista päivitystä myös puhtaaseen asennukseen tarvittava media kovolle.
Ajatuksenjuoksun kanssa kannattanee pelata pari kierrosta flipperiä. Tilt varoitusten ja vasta neljän boltsin jälkeen "Game over". "Insert New coin".
Miksi päivitykseen ei kehitettäisi Unityn tapaista "oppivaa keinoälyä". Universaali laitteistosta riippumaton asennushan suorastaan huutaa tämän suuntaista kehitystä. Sama käyttäjänimi ja salasana on noin 80%:ti luotettava taho.
Vuodatukseni täytyy kuitemkin loppua tähän, koska "selkokielinen" logiikka tuli jo pääpiirteissään edellä esitettyä. Ehkä joku muu tietää, saako siitä kehitettyä loogisen operaatioketjun, jota ilmeisesti ohjelmoinniksikin kutsutaan.
Ilmeisesti kohtalaisen monella palstalaisellakin soivat jo kellot päässään. Näinhän minäkin suurinpiirtein teen, mutta käyttis ei osaa lukea entisiä "syntejäni ateistisiksi alleviivauksiksi".
Kommentteja lähtisikö pelittämään vai ei?