Seurasin tarkasti koneen kellosta milloin pitäisi lähteä että varmasti ehdin. Aika tuli mutta satuin vilkaisemaan toista kelloa: Eiiii, tuo toinen kellohan on 15 minuuttia enemmän ! Ja kaikki muutkin kellot.
Olin käynnistänyt koneeni eilen ja se herjasi kellonajan häviämisestä. Kävin ostamassa uuden patterin (tyyppi CR2032) mutta en ollut vielä vaihtanut sitä. Ei olisi välttämättä pitänyt olla aihettakaan kun koneeni tarkentaa kellonsa verkkoaikaan automaattisesti kun se käynnistetään. Jotain oli pielessä. Seurasi pieni asian tarkempi tutkailu.
Aluksi päätin että en tyydy enää pelkkään "kello aikaan käynnistyksessä" vaan asennan oikean NTP: n käyttöön. NTP pitää kelloa ajassa jatkuvasti hakemalla tarkkuusajan monelta eri aikapalvelimelta.
sudo apt-get install ntp
Seuraavaksi editoin "/etc"ntp.conf" -tiedostoa jossa on aikapalvelimien nimet:
gksudo gedit /etc/ntp.conf
Tuolla on rivejä jotka alkavat "server" -sanalla ja perässä aikapalvelimen nimi. Tiputin pois (risuaita eteen riittää) sieltä Ubuntun omat aikapalvelimet ja lisäsin nipun suomalaisia aikapalvelimia. Julkisia aikapalvelimia ovat ainakin Mikesin:
time1.mikes.fi
time2.mikes.fi
Täällä on niistä kerrottu lisää, katso kohta "julkinen palvelu":
http://www.mikes.fi/frameset.aspx?categoryID=3&url=page.aspx%3FpageID%3D831%26contentID%3D214Laitoin lisäksi oman verkko-operaattorini "ntp.inet.fi" sekä nipun muita kuten "ntp.keso.fi" ja "ntp.netsor.fi".
Tuon jälkeen:
sudo service ntp restart
ja ei ole kelloni enää retuperällä. Toimintaa voi seurata "NTP Query" ohjelmalla:
ntpq -p
Kannattaa katsoa vasta vähintään parin minuutin kuluttua jolloin se on ehtinyt valita pääaikapalvelimensa, merkitty tähdellä. Lisäksi (kun odottelet tarpeeksi) se valitsee seuraavat suosikkinsa, merkitty plussalla. Odottelemaan laitetut on merkitty miinuksella. Tuo järjestys muuttuu kun aikaa kuluu enemmän, nuo päivittyvät jatkuvasti --- en tunne millaisen algoritmin mukaan.
Edit: No nyt ne plussat, miinukset ja tähti eivät ilmesty rivin alkuun, merkillistä, mikähän logiikka tuossa on ?
Ja taas tulevat... kukahan tuon selittäisi ?Täällä on jotain selitystä itse merkeistä, toiminta/algoritmi sen sijaan hämärän peitossa:
http://sunsite.ualberta.ca/Documentation/Misc/ntp-4.0.99a/ntpq.htm