Kirjoittaja Aihe: Ubuntun kansioiden ja tiedostojen käyttöoikeuksien muuttaminen.  (Luettu 4039 kertaa)

rmv

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 138
    • Profiili
Minulla on koneellani käytössä kolme eri versiota Ubuntusta.
Versio 8.04 LTS on yhdellä kiintolevyllä /dev/sdd1.
Versio 10.04 LTS on toisen kiintolevyn ensimmäisellä osiolla /dev/sda1.
Betaversio 12.04 LTS on toisen kiintolevyn kuudennella osiolla /dev/sda6.
Tarkasteltaessa /dev/sdd1 ja /dev/sda6 osioilla sijaitsevien kansioiden ja tiedostojen ominaisuuksia ja sen oikeudet välilehteä on omistajaksi ja ryhmäksi nimetty root. Myös saman välilehden alaosassa on teksti: "Et ole kohteen omistaja, joten et voi muuttaa sen oikeuksia".
Miten näihin on voinut kirjautua omistajaksi root?
Miten saan muutettua näitä oikeuksia?
12.04 betaversiossa oikeudet ovat kirjautuneet niin kuin pitääkin eli omistajaksi ja ryhmäksi on merkitty minun, ylläpitäjän, tunnukseni.
Samalla koneella on myös asennettuna Windows XP, mutta se on omalla kiintolevyllä (sdb).

aku506

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 356
    • Profiili
Helpoiten saat muutettua käyttöoikeuksia, kun kirjoitat päätteeseen (terminal)
Koodia: [Valitse]
gksudo nautilus, annat salasanasi ja vaihdat käyttöoikeudet normaalisti auenneella ohjelmalla. (eli ihan sillä vakiotiedostoselaimella)

Siinä on vähän työtä, mutta se taitaa olla silti  helpompaa kuin puhtaasti päätteestä.

Tämä ei vielä muuta tiedostojen omistajaa. Siinä en osaa auttaa.

juyli

  • Vieras
Minulla on koneellani käytössä kolme eri versiota Ubuntusta.
Versio 8.04 LTS on yhdellä kiintolevyllä /dev/sdd1.

Ihan perusasioita Linux/Unix-ympäristössä. Oikeuksia omistaja/ryhmä/käyttäjä muunnellaan komennoilla:
chown, chmod ja chgrp.
Vastaavat man-sivut kertovat sitten aiheesta laajemmin.
Huom. Ubuntu 8.04 LTS -versiota tuetaan enää palvelinsovellutuksien osalta. Työpöytäkäyttöön tuota enää ei voi suositella.

JaniAlander

  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 3329
    • Profiili
Menisikö jotenkin näin Päätteessä sudo chown -R käyttäjätunnusjollemuutetaan hakemistonnimi


Se -R parametri muistaakseni muuttaa kaikki kansion tiedostojen ja alikansioiden omistukset myös.
Core i5-9400F 2.9ghz 32GB Ram, Nvidia RTX2060 Kubuntu 22.04-64bit, Windows 10 Pro 64-bit Samsung Series 5, AMD A-6 2.1 GHz 4 Gt Ram, Ubuntu 18.04 64-bit.
Lenovo T60 Core2Duo 2GB Ram Ati Mobility Radeon 128 MB Ubuntu Mate 16.04-64bit
Commodore Amiga 500 1MB Ram.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Edellä esitetyillä konsteilla voit muutella, mutta kysyit muutakin.

Nautiluksella voit muuttaa oikeuksia, mutta kun sinulla on kolmen eri järjestelmän tapaus, niin sen näyttämä epätäydellinen informaatio voi johtaa harhaan. Eikä se riitä kaikkeen.

Ensinnäkään et ole koskaan käyttäjä, sanotaan vaikka "pekka", muuta kuin sen järjestelmän kannalta missä olet. Siinäkään et oikeasti ole "pekka", vaan olet "1000", jos tämä oli ensimmäinen perustamasi käyttäjätunnus, seuraava on "1001" jne.

Toisinsanoen muiden järjestelmien kannalta katsottuna, tiedostojen omistaja voi olla jotakin muutakin, esim. 1001/1002 riippumatta siitä kutsutko näitä käyttäjiä nimellä "pekka" vai et ... tai "ei-mikään", jos tällaista numeroa ei ole olemassa.

Kysyit siis, miksi näkyy root omistajana - ehkä siksi, että numeroa ei ole olemassa ...  tai toisaalta mitä olet oikein muuttamassa? Jos katsot juuresta systeemitiedostoja, niin kyllä niiden omistajan pitääkin olla "root". Älä muuta mitään muita kuin käyttäjien tiedostoja.

Toisaalta, jos nämä tiedostot ovat toisen järjestelmän hallussa, niin älä muuta näitäkään - ihan noin vain - koska silloin ne muuttuvat mahdollisesti käyttökelvottomiksi toisen järjestelmän kannalta ja vaikeasti ymmärrettäviä ongelmia voi olla edessä (onhan siellä piilotiedostoja, ohjelmien konfiguraatioita ja kaikkea muutakin seassa /home:ssakin).

Parhaiten takaat yhteiskäytön sillä, että pidät datan erillään järjestelmän tiedostoista, esim. vaikkapa itse luodun "/home/pekka/data" - hakemiston alla, jolloin kaikki löytyy yhdestä paikasta eikä sen alla ole mitään järjestelmään liittyvää, edes piilossa ... ja sitten pidät huolta, että "pekka" on 1000 jokaisessa järjestelmässä. Tai sitten käytät ryhmiä ja niihin liittyviä käytäntöjä (joita ei kuitenkaan Nautiluksella saa aikaiseksi). Tämän kaiken tekeminen jälkikäteen ei ole ihan triviaalia, riippuu tapauksestasikin.

E.m. juttujen vuoksi, kannattaisi ehkä opiskella juyli:n edellä kertomat komennot, koska niillä voi tehdä mitä vain ja aina olet selvillä mitä olet tekemässä. Toki tarvitaan jotakin muutakin, esim. komento "cat /etc/passwd", jolla pääset selville siitä "mikä numero tämä "pekka" oikein on". Komento "ls -l" kertoo hyvin mikä on tilanne oikeuksien suhteen ... jne.