Edellä esitetyillä konsteilla voit muutella, mutta kysyit muutakin.
Nautiluksella voit muuttaa oikeuksia, mutta kun sinulla on kolmen eri järjestelmän tapaus, niin sen näyttämä epätäydellinen informaatio voi johtaa harhaan. Eikä se riitä kaikkeen.
Ensinnäkään et ole koskaan käyttäjä, sanotaan vaikka "pekka", muuta kuin sen järjestelmän kannalta missä olet. Siinäkään et oikeasti ole "pekka", vaan olet "1000", jos tämä oli ensimmäinen perustamasi käyttäjätunnus, seuraava on "1001" jne.
Toisinsanoen muiden järjestelmien kannalta katsottuna, tiedostojen omistaja voi olla jotakin muutakin, esim. 1001/1002 riippumatta siitä kutsutko näitä käyttäjiä nimellä "pekka" vai et ... tai "ei-mikään", jos tällaista numeroa ei ole olemassa.
Kysyit siis, miksi näkyy root omistajana - ehkä siksi, että numeroa ei ole olemassa ... tai toisaalta mitä olet oikein muuttamassa? Jos katsot juuresta systeemitiedostoja, niin kyllä niiden omistajan pitääkin olla "root". Älä muuta mitään muita kuin käyttäjien tiedostoja.
Toisaalta, jos nämä tiedostot ovat toisen järjestelmän hallussa, niin älä muuta näitäkään - ihan noin vain - koska silloin ne muuttuvat mahdollisesti käyttökelvottomiksi toisen järjestelmän kannalta ja vaikeasti ymmärrettäviä ongelmia voi olla edessä (onhan siellä piilotiedostoja, ohjelmien konfiguraatioita ja kaikkea muutakin seassa /home:ssakin).
Parhaiten takaat yhteiskäytön sillä, että pidät datan erillään järjestelmän tiedostoista, esim. vaikkapa itse luodun "/home/pekka/data" - hakemiston alla, jolloin kaikki löytyy yhdestä paikasta eikä sen alla ole mitään järjestelmään liittyvää, edes piilossa ... ja sitten pidät huolta, että "pekka" on 1000 jokaisessa järjestelmässä. Tai sitten käytät ryhmiä ja niihin liittyviä käytäntöjä (joita ei kuitenkaan Nautiluksella saa aikaiseksi). Tämän kaiken tekeminen jälkikäteen ei ole ihan triviaalia, riippuu tapauksestasikin.
E.m. juttujen vuoksi, kannattaisi ehkä opiskella juyli:n edellä kertomat komennot, koska niillä voi tehdä mitä vain ja aina olet selvillä mitä olet tekemässä. Toki tarvitaan jotakin muutakin, esim. komento "cat /etc/passwd", jolla pääset selville siitä "mikä numero tämä "pekka" oikein on". Komento "ls -l" kertoo hyvin mikä on tilanne oikeuksien suhteen ... jne.