Ubuntua ei saa kokonaan RAMiin, mutta Chromen saat..
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=15417.0Ei ole montaa päivää kun naputtelin tuonne jotain ohjeen tynkää. Lopussa ihan Chromelle omistettu osio. Tmpfs:n ja profile-sync-daemonin kanssa saa koko Chromen, profiileineen ja cacheineen ohjattua RAMin puolelle.
Noatime asetukset osioille voi myös jeesata (ettei aikaleimaa suotta kirjoiteta aina kun levyltä luetaan jotain)
Kevyen ikkunamanagerin käyttö (openbox, fluxbox jne) tietysti vähentää sitten niin muistinkäyttöä, prosessorikuormaa kuin näytönohjaimenkin taakkaa. Kaikenlaiset läpinäkyvyydet ja muutkin työpöytätehosteet kannattaa karsia suoriltaan pois ja palveluista karsia ylimääräiset.
Tiedostojärjestelmää voikin sitten twiikkailla fstabin ja hdparmin kanssa "loputtomiin" jos perehtyy aiheeseen ja hyväksyy sen tosiasian, että koneen sammuessa/kaatuessa hallitsemattomasti voidaan menettää paljonkin tuoretta dataa ja kohdata korruptoitumista.
Helpoimmalla pääsee kun valitsee oikean kevytdistron esim. CrunchBangin. Ubuntu+kevyt ikkunamanageri on huomattavasti kevyempi kuin Ubuntu+Gnome/Unity/KDE/XFCE mutta ei kuitenkaan pääse lähellekkään sitä keveyttä mikä vaikka CrunchBangillä saavutetaan, se kun on lähtökohtaisesti rakennettu kevyeksi.
CrunchBang ei tietenkään ole niitä helppokäyttöisimpiä distroja, mutta jos käyttö on lähinnä nettiselailua ja "chättäilyä" niin en usko, että isompia ongelmia tulee vastaan. Pohjautuu vakaaseen Debianiin (backports-versiolla saa uudemman kernelin, Xorgin yms.) joten suurimman osan Ubuntussa toimivista sovelluksista saa siihenkin ja pakettienhallinta toimii samalla tavalla.