Kirjoittaja Aihe: Äänikorttien erot??  (Luettu 19934 kertaa)

pikkalle

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 389
    • Profiili
Äänikorttien erot??
« : 14.01.12 - klo:12.33 »
Olen mittaillut äänivahvistimien ja muiden audiolaitteiden säröjä jaaa-analysaattoriohjelmalla käyttäen tavallista äänikorttia SB Model: CT4810. Mittauksissa olen aluksi käynnistänyt Jack-ohjelman ja sen jälkeen jaaa-analysaattoriohjelman. Näytteenottotaajuus oli mittauksissa 48000 Hz. Järjestelu on toiminut ongelmattomasti, mutta haluaisin mittausdynamiikkaa lisää.

Koska tämä on aika vaatimaton kortti, niin kaverini lainasi minulle paremman SB Live 5.1 Model SB0100 äänikortin. Hänen kertomansa mukaan tämä on 24 bittinen kortti, jolla uskoin saavani mittauksiini dynamiikkaa lisää eli pohjakohinatasoa alemmaksi.

Suoritin koemittauksia sekä vanhalla CT4810-kortilla että SB0100-kortilla, mutta en saanut mitään eroa korttien välille. SB0100 kortilla pohjakohinataso (kvantisointikohina??) oli ihan samaa luokkaa kuin vanhalla CT4810-kortilla. Kun laitoin korttien sisäänmenoon 250 uV sinisignaalin, niin kaistanleveuden ollessa 23 Hz ja video averaging päällä oli pohjataso molemmilla korteilla 36 dB alle signaalitason. Eikö SB0100 suoritakaan AD-muunnosta 24 bitillä, koska pohjakohina ei laskenut?

Kysyn nyt viisailta UBUNTU-äänimiehiltä muutaman tyhmän kysymyksen:

- Tunnistaako Jack-ohjelma automattisesti äänikortin tyypin (24 vai 16 bittinen) ja osaako se automaattisesti konfiguroida itsensä niin, että kortilla on mahdollista saavuttaa paras mahdollinen suorituskyky?

- Miten Jack-ohjelma pitäisi konfiguroida, jotta saisin SB0100-kortin suorittamaan 24 bittisen AD-muunnoksen?

- Onko itse äänikortissa jotain jumpperia, jolla kortti saadaan tekemään 16 tai 24 bittinen AD-muuttos vai voidaanko temppu saada aikaan jollakin komennolla. Jos voidaan, niin mikä on tämä komento?

- Onko olemassa jotain toista analysaattoriohjelmaa, joka toimii paremmin 24-bitisen äänikortin kanssa kuin jaaa-ohjelma?

En tunne juuri lainkaan äänikortteja, joten en tiedä sitäkään, olenko edes kysynyt järkeviä asioita. Joku viisas voisi kuitenkin kertoa sen, kannattaako minun vaihtaa CT4810-kortti tähän 24-bittiseen SB0100-korttiin, koska en testeissäni saanut mittausdynamiikkaa yhtään lisää.

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #1 : 14.01.12 - klo:14.09 »
kaverini lainasi minulle paremman SB Live 5.1 Model SB0100 äänikortin. Hänen kertomansa mukaan tämä on 24 bittinen kortti, jolla uskoin saavani mittauksiini dynamiikkaa lisää eli pohjakohinatasoa alemmaksi.

SB0100 on 16-bittinen kortti. Ainoa "Live!"-malli, jossa on 24-bittinen DAC ja ADC on "SoundBlaster Live! 24-bit (SB0410)", joka ei edes perustu emu10k1-piiriin vaan on pikemminkin Audigy-sarjan kortti ja toimii ca0106-ajurilla.

pikkalle

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 389
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #2 : 14.01.12 - klo:19.22 »


SB0100 on 16-bittinen kortti. Ainoa "Live!"-malli, jossa on 24-bittinen DAC ja ADC on "SoundBlaster Live! 24-bit (SB0410)", joka ei edes perustu emu10k1-piiriin vaan on pikemminkin Audigy-sarjan kortti ja toimii ca0106-ajurilla.
[/quote]


Mittaukset kertoivat totuuden

Testimittaukseni kertoivat siis totuuden näistä äänikorteista. Koska molempien korttien dynamiikka oli samaa tasoa, niin molemmat kortit olivatkin 16 bittisiä. Asia on harvinaisen selvä.

Jos siis haluan dynamiikkaa lisää, niin minun täytyy ostaa SB0410 tai SB0460 äänikortti koneeseeni. Ennen kortin ostamista pitäisi vain selvittää se, toimivatko Jack-control ja jaaa-analysaattoriohjelma automaattisesti oikein 24-bittisen kortin kanssa vai pitääkö tehdä vielä joitakin kikkailuja, jotta paremmalla kortilla todella saadaan parempi dynamiikka. Jos näillä ohjelmilla operointi ei enää onnistu, niin onko Linuxille saatavissa jotain muuta vastaavaa analysaattoriohjelmaa, joka osaa keskustella 24-bittisen äänikortin kanssa?

Ilmeisesti Windows XP:lle löytyy sopivia analysaattoriohjelmia, jotka osavat keskustella SB0410-kortin kanssa, mutta Windowsin puolella lähes kaikki on maksullista. Siksi haluaisin edelleen suorittaa mittauksiani Linux-ohjelmilla.


nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #3 : 15.01.12 - klo:17.06 »
Jos siis haluan dynamiikkaa lisää, niin minun täytyy ostaa SB0410 tai SB0460 äänikortti koneeseeni.

Jälkimmäinen on kai X-Fi XtremeMusic? X-Fi-sarjan ajurituki on ollut huonoa Linuxissa, mutta nykyisin perusominaisuudet kai toimivat melko hyvin. En kuitenkaan osaa sanoa, miten 24-bittinen ääni kulkee DSP-piirin läpi. Esimerkiksi monet Audigy-sarjan kortit toimivat pääosin 16-bittisinä, ja 24-bittinen stereoääni voi olla vaikea tai mahdoton saada kulkemaan Jackille asti muuttumattomana. SB0410:ssa ei ole samanlaista DSP-piiriä välissä, joten sen tapauksessa tilanne lienee parempi.

Suosittelisin katselemaan muiden valmistajien kortteja. Ainakin ESI Juli@ tarjoaa hyvän hinta-laatu-suhteen. Käytettynä sen voi saada n. 50 eurolla. M-Audio Revolution 7.1 on myös ok. Seuraavan tason laitteista joutunee maksamaan käytettynäkin yli 100 euroa.

Ulkoinen USB-äänikortti voisi myös olla hyvä vaihtoehto. Niitä liikkuu paljon mm. Huuto.netissä. Esimerkiki M-Audio FastTrack Pro käy, joskin 24-bittinen ääni voi edelleen vaatia ajurin paikkauksen ja uudelleenkääntämisen. Creative Audigy 2 NX:kin saattaisi riittää. Nämä USB1.1-laitteet eivät toimi duplex-tilassa täydellä 96 kHz:n näytteenottotaajuudella USB 1.1 -väylän matalan siirtonopeuden vuoksi, mutta sinulla ei ilmeisesti ole tarvetta toistaa ääntä samalla kuin kappaat sitä?

Ennen kortin ostamista pitäisi vain selvittää se, toimivatko Jack-control ja jaaa-analysaattoriohjelma automaattisesti oikein 24-bittisen kortin kanssa vai pitääkö tehdä vielä joitakin kikkailuja, jotta paremmalla kortilla todella saadaan parempi dynamiikka.

Jack Control -ohjelman Setup-ikkunassa on kohta "Word Length", jossa voi vaihtaa näytteen kooksi 24-bittiä, mikäli ajuri sen mahdollistaa. Jotkut äänikortit tarjoavat 24-bittistä ääntä vain tietyn hw-äänilaitteen kautta, joten sitäkin voi joutua vaihtamaan Input Device ja Output Device -kohtien oikealle osoittavan nuolen kautta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #4 : 15.01.12 - klo:18.01 »
En tiedä Jackista, mutta perustuen kuuntelukokemuksiin ja vertailuihin:

En oikeastaan enää ole kiinnostunut tavanomaisista halpiskorteista ollenkaan, koska ero kunnolliseen, esim. EMU 0202 USB, on niin suuri. Alussa oli vaikea uskoa, että MP3 äänilähteenä on edes niin hyvä - vertailukohtana 16-bit SB Live.

Sen lisäksi EMU tarjoaa kunnolliset liitännät, 3.5 mm leluliitännän sijaan joka tuo omat harminsa.

Tietokonekäytössä kuulokkeiden käyttö on toisinaan kätevää ja EMUn kautta kuulokkeetkin saa kunnollisella vahvistuksella, esim. suuri-impedanssisten laatukuulokkeiden kanssa, laadukkaasti käyttöön.

EMU 0202 USB toimii heittämällä Ubuntun kanssa. Tällä hetkellä myynnissä olevaa 0204 USB mallia en ole päässyt kokeilemaan. Näitä saa Thomann:lta Saksasta, hinta 98 eur, jota pidän suorastaan halpana laatuun nähden.

Saahan niitä halpiskortteja mittailla, mutta miksi ? ... nehän jo kuulee huonoiksi  ;D .

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #5 : 15.01.12 - klo:19.09 »
En oikeastaan enää ole kiinnostunut tavanomaisista halpiskorteista ollenkaan, koska ero kunnolliseen, esim. EMU 0202 USB, on niin suuri.

Unohdinkin kokonaan Creativen E-MU-tytäryhtiön laitteet. 0202 ja 0204 ovat tosiaan erinomaisia ratkaisuja.

Alussa oli vaikea uskoa, että MP3 äänilähteenä on edes niin hyvä - vertailukohtana 16-bit SB Live.

SB Live! on tunnetusti äänenlaadultaan huono. Uudemmissa nimekkäiden valmistajien halpiskorteissa ja emolevyjen äänipiireissäkin laatu on jo sen verran hyvä, että sitä on vaikea erottaa korvakuulolla ammattitason laitteista. Mittauksissa ja vakavammassa harrastustoiminnassa on toki satsattava laadukkaampiin vehkeisiin.
« Viimeksi muokattu: 15.01.12 - klo:19.13 kirjoittanut nm »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #6 : 15.01.12 - klo:19.32 »
...
ja emolevyjen äänipiireissäkin laatu on jo sen verran hyvä, että sitä on vaikea erottaa korvakuulolla ammattitason laitteista.
...

Vertailukohtana olivat toki emolevyjen (Asus, AMD-emot) äänipiiritkin. Ne olivat niin huonoja, että vaistomaisesti kuvittelin SB:n peruskortit paremmiksi. Ei todellakaan ole vaikeata erottaa laatua ... en puhu itsestäni, vaan myös muista kuuntelijoista. Läppärien äänipiirit ovat erityisen kamalia.

Tietysti otokseni emojen äänipiireistä on varsin pieni ja onhan mahdollista että hyviäkin on joukossa ... ei ole osunut kohdalle.

Äänenlaadun vertailussa on aina kyse siitä, että:

- pitää todella verrata. Muuten pitää olla kapellimestari huomaamaan erot
- pitää olla todella hyvät kaiuttimet tai hyvä kuulokkeet, jotta vertailu on mielekästä
- äänilähteet pitää olla valikoituja

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #7 : 15.01.12 - klo:22.24 »
Vertailukohtana olivat toki emolevyjen (Asus, AMD-emot) äänipiiritkin. Ne olivat niin huonoja, että vaistomaisesti kuvittelin SB:n peruskortit paremmiksi. Ei todellakaan ole vaikeata erottaa laatua ... en puhu itsestäni, vaan myös muista kuuntelijoista. Läppärien äänipiirit ovat erityisen kamalia.

Minkä ikäpolven laitteita olet kokeillut? AC97-kodekit ja yli viisi vuotta vanhat HDA-kodekit olivat huomattavasti heikompia kuin nykyiset piirit. Lisäksi integroitu vahvistin voi vaikuttaa havaittavaan laatuun, jos kytket korkean impedanssin hifikuulokkeet suoraan kuulokeulostuloon, etkä käytä erillistä vahvistinta. Tällöin äänenvoimakkuus voi jäädä maksimissaankin liian pieneksi, jolloin voimakkaampaa ääntä tuottava vertailulaite kuulostaa paremmalta.
« Viimeksi muokattu: 15.01.12 - klo:22.44 kirjoittanut nm »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #8 : 15.01.12 - klo:22.46 »
Emot ovat olleet 2-4 vuotta vanhoilla läppäreillä ja M2-, M3- ja M4-sarjan Asus/AMD-emoja (useimmiten kuitenkin M2-sarjaa). Uudemmilla en ole vaivautunut enää kokeilemaan.

Kyllä noissa emoissa on riittänyt potkua suuri-impedanssisiin kuulokkeisiinkin, mutta olen kokeillut muitakin - tosin tuo on voinut vaikuttaa huonontavasti äänenlaatuun - sehän oli minulla alkuperäinen pointtikin. Eihän muuta vaihtoehtoa ole tarjolla noissa halpiskorteissa - EMUssa on oma kuulokevahvistin.

Äänentoistolaitteita on ollut useammanlaisia, mm.:

- kuulokkeet Sennheiser HD 650 ja 380 Pro, Sony MDR 7xxx Professional (takavuosien paras malli)
- vahvistin Sony VA-333 ES (enpä heti lähtisi epäilemään tuon vahvistimen kykyjä)
- joku Sonyn QT-sarjan vahvistin
- kaiuttimet Hifi 90/5 (erot kuuluvat huonommillakin)
- Genelec Bi-Amp (en muista tyyppiä, hintaluokka 1500 eur, tosin tässä käytössä edullinen mikseri huonontaa kuuluvasti äänenlaatua, eivätkä tämänhintainen Genelecit muutenkaan vielä pärjää)

// OK - tämä kappale oli turhaa, koska tarkoitit muuta - En ihan tiedä mitä tarkoitat tuolla kommentilla "integroiduista vahvistimista". Kyllähän niitä on aina tehty kunnollisiakin. Samoin huonoja esivahvistimia ja huonoja ei-integroituja vahvistimia - lähinnä muodin mukaanhan noiden tekeminen on vaihdellut ... että pitääkö olla kaksi laatikkoa vai vain yksi. Esim. Yamaha on tehnyt jo 70-luvulta lähtien erittäin hyviä viritinvahvistimiakin ... integroiduista vahvistimista puhumattakaan //

Tavallaan hienointa tuollaisessa USB-äänikortissa on se, että kunnollisen äänenlaadun saa myös esim. Asus EEE mopo-läppäristä, jossa ajaa Ubuntua, ihan heittämällä. Lisäksi sitten se, että ulkoisella äänikortilla saa erillisen, kunnollisen kuulokekuuntelun ja saa myös kunnolliset liitännät muihin järjestelmiin, mikä sekin on vähintäinkin miellyttävää jollei suoranaisesti äänenlaatuun vaikuttavaa sekin (nimimerkki "Useampia läppäriemoja 3.5mm:n leluliitännän rikkoutumisen vuoksi vaihdattanut")  ;D
« Viimeksi muokattu: 16.01.12 - klo:08.08 kirjoittanut Ganymedes »

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #9 : 15.01.12 - klo:22.52 »
En ihan tiedä mitä tarkoitat tuolla kommentilla "integroiduista vahvistimista".

Siis tarkoitin vain kuulokeulostuloa eli emolevyllä olevaa integroidun äänipiirin vahvistinta, mutta muokkasin äsken viestiäni hieman selkeämmäksi.

Hieman yllättäviä havaintoja silti, jos noiden emojen äänipiirit kuulostavat 0202:een verrattuna yhtä huonolta SB Live!.
« Viimeksi muokattu: 15.01.12 - klo:22.56 kirjoittanut nm »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #10 : 15.01.12 - klo:23.03 »
...
Hieman yllättäviä havaintoja silti, jos noiden emojen äänipiirit kuulostavat 0202:een verrattuna yhtä huonolta SB Live!.

Joo no, noin emojen ja SB Live:n keskinäinen vertailu jäi kyllä lähinnä mielikuvatasolle. Molemmat totesin vain selkeästi huonommaksi kuin EMU. Kuten tuolla aiemmin jo kerroin - pitäisi aivan oikeasti verrata samanaikaisesti.

planetisti

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 421
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #11 : 16.01.12 - klo:14.08 »
Ennen kortin ostamista pitäisi vain selvittää se, toimivatko Jack-control ja jaaa-analysaattoriohjelma automaattisesti oikein 24-bittisen kortin kanssa vai pitääkö tehdä vielä joitakin kikkailuja, jotta paremmalla kortilla todella saadaan parempi dynamiikka.

Melkein täydellä varmuudella voin sanoa, että toimii suoraan oikein, mutten tiedä yksityiskohtia. Ilmeisesti jack jutellessaan äänikortin kanssa määrittää bittisyvyyden. Qjackctl:ssa on näköjään "Force 16-bit" optio, en ole sitä koskaan kokeillut. Lisäksi qjackctl ehkä antaa tietoa käytetystä bittisyvyydestä käynnistyessään.

Maailmalla on monia, jotka käyttävät Linuxia musiikin tuottamiseen ja äänittämiseen, ja 24-bittisyys on tietenkin silloin oltava ihan peruskauraa.

pikkalle

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 389
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #12 : 27.01.12 - klo:00.13 »
Saako E_MU 1212m kortin toimimaan Linuxissa?

Satuin hankkimaan E-MU 1212m 24 bittisen äänikortin, mutta en saanut sitä heittämällä toimimaan Ubuntussa. Windowsin puolella sain kortin toimimaan laakista, mutta Ubuntun puolella en saa ääniä kuulumaan, eikä ääniasetuksissa näy edes mitään äänilaitetta. Voisivatko viisaat UBUNTU-miehet kertoilla, hankinko ihan sopimattoman äänikortin, vai löytyykö joitakin poppakonsteja, jolla saan  E-MU 1212m kortin toimimaan?
 
Komennolla lshw saan äänikortin kohdalla seuraavan tekstin:

  *-multimedia UNCLAIMED
             description: Multimedia audio controller
             product: SB0400 Audigy2 Value
             vendor: Creative Labs
             physical id: 8
             bus info: pci@0000:00:08.0
             version: 00
             width: 32 bits
             clock: 33MHz
             capabilities: cap_list
             configuration: latency=32 maxlatency=20 mingnt=2
             resources: ioport:ec00(size=64)


Komennolla lspci saa äänikortista seuraavat tiedot:

00:08.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB0400 Audigy2 Value
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400] (rev a1)


nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #13 : 27.01.12 - klo:00.31 »
Saako E_MU 1212m kortin toimimaan Linuxissa?

On mahdollista saada toimimaan. Tarvitset firmwaren, joka löytyy esimerkiksi Medibuntun alsa-firmware-paketista. Esimerkiksi Ubuntu 11.10:een sen voi ladata tältä sivulta: http://packages.medibuntu.org/oneiric/alsa-firmware.html

Firmwaren puuttumisen pitäisi näkyä kernelin lokissa, kun järjestelmä yrittää ladata ajuria. Loki näkyy päätteessä komennolla dmesg.

uhappo

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1029
  • Sissos
    • Profiili
    • Urkin sivut
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #14 : 27.01.12 - klo:10.42 »
EMUn USB-laatikot (itellä 0404) on aikuisten oikeesti AD/DA-muuntimiltaan hintaansa nähden ihan super-kauraa. Oon erilaisia äänirautoja kokeillu studiohommissani ja EMU hintaansa nähden pesee aika helposti kalliimmatkin raudat. Ja toimii heittämällä Ubuntussa
HP i7-pohjainen desktop ja itsekasattu i7-pohjainen desktop, uusin ubuntu 64bit
Ubuntu since 2008 Feb

pikkalle

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 389
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #15 : 27.01.12 - klo:11.35 »
Saako E_MU 1212m kortin toimimaan Linuxissa?

On mahdollista saada toimimaan. Tarvitset firmwaren, joka löytyy esimerkiksi Medibuntun alsa-firmware-paketista. Esimerkiksi Ubuntu 11.10:een sen voi ladata tältä sivulta: http://packages.medibuntu.org/oneiric/alsa-firmware.html

Firmwaren puuttumisen pitäisi näkyä kernelin lokissa, kun järjestelmä yrittää ladata ajuria. Loki näkyy päätteessä komennolla dmesg.


Kun päätteessä antaa komennon dmesg, niin äänikortista tulee seuraavat tiedot:

...
[   22.547310] type=1505 audit(1327655960.423:11):  operation="profile_load" pid=692 name="/usr/bin/evince-thumbnailer"
[   22.552271] EMU10K1_Audigy 0000:00:08.0: PCI INT A -> GSI 19 (level, low) -> IRQ 19
[   22.552396] emu1010: Special config.
[   22.552483] emu1010: EMU_HANA_ID = 0x3f
[   22.552487] emu1010: filename emu/emu1010b.fw testing
[   22.552494] EMU10K1_Audigy 0000:00:08.0: firmware: requesting emu/emu1010b.fw
[   22.608703] firmware: emu/emu1010b.fw not found. Err = -2
[   22.608712] emu1010: Loading Firmware file emu/emu1010b.fw failed
[   22.609373] EMU10K1_Audigy 0000:00:08.0: PCI INT A disabled
[   22.609407] EMU10K1_Audigy: probe of 0000:00:08.0 failed with error -2
...


Pitäisikö minun päivittää UBUNTU uudempaan versioon, jotta saisin kortin toimimaan? Jos se sittenkin toimii vain 16-bittisenä, niin täytyy sitten myydä äänikortti jollekin Windows-käyttäjälle?


Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #16 : 27.01.12 - klo:12.23 »
EMUn USB-laatikot (itellä 0404) on aikuisten oikeesti AD/DA-muuntimiltaan hintaansa nähden ihan super-kauraa. Oon erilaisia äänirautoja kokeillu studiohommissani ja EMU hintaansa nähden pesee aika helposti kalliimmatkin raudat. Ja toimii heittämällä Ubuntussa

Hyvä tietää ammattilaisen arvio  ;D

Itse olen päätellyt vastaavaa vain maineen, kuuntelutestien ja yleisen toiminnan perusteella (liitännät, potikoiden toiminta jms).

nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #17 : 27.01.12 - klo:13.22 »
[   22.552487] emu1010: filename emu/emu1010b.fw testing
[   22.552494] EMU10K1_Audigy 0000:00:08.0: firmware: requesting emu/emu1010b.fw
[   22.608703] firmware: emu/emu1010b.fw not found. Err = -2

...

Pitäisikö minun päivittää UBUNTU uudempaan versioon, jotta saisin kortin toimimaan?

Ei. Tarvitset vain fimwaren. Jos käytät Ubuntu 10.04:ää, paketti löytyy sivulta: http://packages.medibuntu.org/lucid/alsa-firmware.html

(Lisäys: Näemmä paketti on sama kaikille jakeluille 10.04:stä lähtien, eli riittää että lataat 32- tai 64-bittisen version jakelusi mukaan.)

Toki voit myös ottaa koko Medibuntun repositorion käyttöön ja asentaa sitten alsa-firmwaren pakettienhallinnan kautta.
« Viimeksi muokattu: 27.01.12 - klo:13.48 kirjoittanut nm »

pikkalle

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 389
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #18 : 27.01.12 - klo:20.42 »
Välillä äänet kuuluivat

Toimin ohjeiden mukaisesti, ja sainkin äänet kuulumaan. Jack ohjelma alkoi toimia normaalisti ja jaaa-ohjelman generaattoritoiminnot toimivat kunnolla, mutta spektrianalysaattoria en saanut toimimaan.

Kun muutaman tunnin kuluttua käynnistin koneen, niin äänet eivät taas kuuluneet, eikä Jack-ohjelmakaan toiminut normaalisti. Komennolla dmesg  sain nyt seuraavan listan. Mitä listassa oleva interrupt: PCI error oikein tarkoittaa?  Poistuisiko vika sillä, jos laittaisin äänikortin toiseen paikkaan?


[   24.709021] NVRM: loading NVIDIA Linux x86 Kernel Module  96.43.17  Thu Apr 15 05:28:41 PDT 2010
[   24.733060] emu1010: Hana Firmware loaded
[   24.733114] emu1010: Hana version: 1.6
[   24.733172] emu1010: Card options = 0x1
[   24.733197] emu1010: Card options = 0x1
[   24.733688] emu1010: Card options3 = 0x1
[   24.752118] Audigy2 value: Special config.
[   24.753563] EMU outputs on
[   24.753572] EMU2 inputs on
[   24.763872] interrupt: PCI error
[   25.966519] agpgart-sis 0000:00:00.0: AGP 2.0 bridge
[   25.966547] agpgart-sis 0000:00:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
[   25.966602] nvidia 0000:01:00.0: putting AGP V2 device into 4x mode
[   34.556019] eth0: no IPv6 routers present
[   62.799919] ISO 9660 Extensions: Microsoft Joliet Level 3
[   62.843788] ISOFS: changing to secondary root



nm

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 16430
    • Profiili
Vs: Äänikorttien erot??
« Vastaus #19 : 27.01.12 - klo:21.13 »
Komennolla dmesg  sain nyt seuraavan listan. Mitä listassa oleva interrupt: PCI error oikein tarkoittaa?  Poistuisiko vika sillä, jos laittaisin äänikortin toiseen paikkaan?

Kannattaa ainakin kokeilla. En tiedä, mitä tuo virhe tarkoittaa, mutta tällä foorumilla oli aiemminkin tapaus, jossa sama ongelma esti EMU 0404:n käytön. Luultavasti ajurissa on bugi.