Kokeilin tuota monessa paikassa kehuttua Mint-Gnome, 12 versiota. Ihan mukavan oloinen. Päällisin puolin aivan sama kuin Gnome 2, ideoiltaan siis. Ainoa häiritsevä yksityiskohta on nuo kaksi turhaa ikonia työpäydällä - ehkä niillä voittaa jonkun äänen Windows käyttäjiltä. Selkeästi parempi kuin edellinen mitä kokeilin (11 joku versio), jossa oli Windows-juttuja, jotka olivat kaikki mielestäni huononnuksia.
Käytettävyys - en halua sinänsä rakentaa tästä mitään semanttista kiistelyä sanojen merkityksestä, mutta jotakinhan pitää olettaa - itse oletan Wikipedian (suomenkielisen) määritystä ISO standardin mukaan. Virkkeessä mainittu "tyytyväisyys" viittaa mielestäni konkreettisiin asioihin, kuten työn sujuvuuteen tai vaikkapa hiirikäden rasitukseen - eiväthän ISO standardit toki ole mitään psykologian teorioita.
Gnome 2:ta voi kernaasti pitää miellyttävämpänä kuin Unityä - tämähän on ihan jokaisen oikeus ja TÄYSIN Linux maailman hengen mukaista: valinnanvaraa on jokaiselle.
Mutta mielestäni Gnome 2 käyttäjien on ihan turha tuudittautua siihen uskoon, että Gnome2 on jotenkin parempi käyttävyydeltään (edellä esitetyn määritelmän mukaisesti). Olen tuossa toisessa säikeessä perustellut monia asioita aika paljonkin ja osoittanut että Unity tarjoaa Gnome2:een nähden huomattavan paljon uutta funktionaalisuutta ja hyvin helpolla tavalla. Tämä funktionaalisuus helpottaa työpöydän käyttöä aivan oleellisesti tilanteessa jossa sillä on jotakin väliä - eli käytössä on useita työpöytiä ja useita ohjelmia. Mielestäni Unity tarjoaa hämmästyttävän paljon uutta ja tarpeellista funktionaalisuutta Gnome 2:een nähden - joka sinänsä on mielestäni ihan hyvä käyttöympäristö sekin.
Gnome 2 ei ole yhtään helpompi käyttää kuin Unity - muuten kuin siinä mielessä että ainahan on aluksi helpompaa hyödyntää vanhoja taitoja kuin opetella uutta.
Sinänsä en ota kantaa Unityn tekniseen toimintaan ja sopivuuteen erilaisilla koneilla - koska näistä minulla ei ole kokemusta. Räätälöintiin en ota myöskään kantaa koska silloin mennään taas psykologian puolelle. Käytän itse useita koneita ja ne vaihtuvat usein, jolloin suurempaa aikaa ja mielenkiintoa räätälöinnin kanssa pelaamiseen ei jää.
Unity on mielestäni sen verran nerokas, että katsoisin tämän hyväksi aluksi Canonicalille oikeasti erottautua joukosta. Seuraava askel voisi olla vaikkapa, tavalla tai toisella, järjestää Ubuntuun sopivan raudan saatavuus - se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Jos ajatellaan tämänkin Foorumin kysymyksiä, niin suuri osa niistä koskee puuttuvaa rautatukea (vastauksia kysymyksiin, ajureiden lataus, toimimattomuuden syyt, raudan kanssa toimiminen, raudan saatavuus, yhteensopivan koneen valinta tai kasaaminen, versioiden väliset erot ja lopuksi yhteensopimaton rauta). Kaikki nämä voisivat tapahtua kaupallisen tahon toimesta, kuten tapahtuu Windowsissa ja Applessa (vaikka ovatkin erilaisia kaupallisia malleja).
EDIT:
Vielä tuosta käytön helppoudesta tuore esimerkki. Tein juuri pari virtuaalikonetta, toisessa Mint12 ja toisessa Ubuntu 11.10. Ensimmäisiä hommia oli saada näytön automaattinen sammutus pois - sehän on oletuksena yleensä aivan liian pian.
Gnome2:ssa löytyy mielestäni fiksusti - System - Preferences ... ja sieltä alta, ei ole montaa vaihtoehtoa. Päävalikko on mielestäni juuri oikein. Tämä vain vertailukohtana - pääkone on nyt 10.10.
Mint12 - kesti aika kauan. Siellä on kaikenlaisia kummallisia valintoja - Other Applications ja sen alla systeemityökaluja. Gnomen logiikka sössitty näennäisen loogiseksi hierarkiaksi. Löytyi kuitenkin yli viiden kokeilun jälkeen - kokeiluja on hankala tehdä, koska jo kokeillut unohtaa, tein yhden kokeilun kaksi kertaa.
Unity - Dash auki, ohjelmahakuun kirjoitin "po..." tarkoittaakseni Power Managementia. Ei löytynyt uusi yritys, kirjoitin "mo..." tarkoitin Monitoria. Löytyi kuvake "Screen" ja sieltä itse asia.
Tämä oli Unitylla huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin Mintillä - kun kummankaan valinnasta ei ollut oikein etukäteen mitään tietoa/muistikuvaa. Unityn nerokkaalla sumealla logiikalla olen tarkoittanut sitä mikä tässäkin tuli esille: "Screen" sanassa ei ole mitään "mo" merkkijonoa - kaikenlaista tällaista näkyy olevan koodattuna hakuihin. Tämä on sitä hakujen nykyaikaa.