Joo, en tiedä noista DRM-jutuista sen enempää virtualisoituna. Enkä myöskään tiedä, että kuvittelevatko yleensä ihmiset, että kaikki rauta-specifiset asiat toimivat virtuaalikoneissa. Yleensä tapaan ihmisiä, jotka eivät vielä ymmärrä, että kaikki tavanomaiset ohjelmat toimivat virtualisoituna ilman minkäänlaisia ongelmia - yleensä virtualisoinnissa on vain etuja varsinkin kun asia projisoidaan reaalimaailman toteutukseen. Business-elämässäkin monet vielä jahkailevat virtualisoinnin kanssa - työasemissakin kärsitään Windowseilla 15min-30min boottiajoista - aivan karmeaa jos minulta kysytään - sen seurauksena, että sille ainoalle fyysiselle koneelle halutaan väenväkisin tupata kaikki mahdollinen. Tämän seurauksena ne varsinaiset businekseen liittyvät hyötyohjelmat, kärsivät jokaisella mahdollisella tavalla ja niiden käyttö tulee erittäin kalliiksi tai erittäin kömpelöksi - kumminpäin tätä haluaa ajatella.
Yleensä ne asiat mitkä eivät virtualisoituna toimi, liittyvät jotenkin viihdeteollisuuteen, jossa halutaan tehdä ohjelmia, jotka vaativat jotakin erityistä raudalta - ehkä siksi että koodaajat todella osaavat tällaista tehdä, ehkä siksi että ohjelmat ovat edistyksellisempiä kuin tylsät business-ohjelmat.
Omassa käytössä olevia ohjelmia, jotka eivät virtualisoituna toimi (tai joiden toimintaa epäilen vahvasti)i:
- Logitech kauko-ohjaimen ohjelmointi (tosin en ole kokeillutkaan)
- Puhelimen ohjelmointi (en ole tätäkään kokeillut)
- Navigaattorin ohjelmointi (ei kokeiltu)
- DVD-rippaus Handbrakella Ubuntussa. Tästä tuli kummallisia virheitä kun yritti ajaa virtualisoituna jotka poistuivat fyysisessä Ubuntu-installaatiossa
- CD-rippaus Windowsissa. Puhutaan siis omista levyistä ja virallisesta kaupallisesta ohjelmasta. Tämä, hyvä, ohjelma lukee levyä jollakin sellaisella tavalla, joka ei toimi virtualisoinnin läpi. Tosin vastine löytyy kyllä Ubuntusta, joten tähän ei välttämättä tarvita Windowsia.
OpenGL kyllä toimii virtualisoituna. Tarkemmin sanottuna, siihen ei edes tarvita mitään rautakiihdytystä, koska käyttöjärjestelmä tukee sitä suoraan (on toiminut Windows NT 4.0 versiosta lähtien ja tietyillä lisäpalikoilla sitäkin ennen). Tämä voi riittää jossakin tapauksessa. Tämän lisäksi VMware tukee myös rautakiihdytystä. Tämän toimiminen ei ole aivan 1:1, koska lopputulos riippuu ohjelmasta, fyysisen koneen näytönohjaimesta ja sen drivereista ja molempien koneiden käyttöjärjestelmästä. Yleisesti ottaen tämä kyllä toimii nykyisillä järjestelmillä - jos näytönohjain on halpis, niin kannattaa testata huolella.
Vaativista peleistä ja Direct-X virityksistä en tiedä sen paremmin, koska en ole viime aikoina tällaisia käyttänyt. Jotkut väittävät, että nekin toimivat - onhan tietysti Direct-X tuki jo vanhempi asia kuin OpenGL tuki.