Laitonpas itsekin kokeiluun tuon tuoreimman AV linuxin. Poltin DVD: n ja käynnistin livenä asennusDVD: ltä. Käynnistyminen onnistui "Failsafe" -menuvalinnalla, samainen asia on kerrottu myös myös täällä:
http://www.linuxjournal.com/content/home-av-linuxKokeilin monenlaisia asioita ja kaikki toimi liki kuten odotinkin. Firewire-ajurin (tms muuta siihen liittyvää) sain jossain vaiheessa epäjärjestykseen niin että piti käynnistää kone uusiksi, jack ei suostunut enää käynnistymään herjaten että ajurin lataus epäonnistui "NT....jotain". FFADO-mikseri kuitenkin toimi edelleen joten mikä lienee mennyt ristiin, siksi luulisi että ajuri ei ollut kokonaan jumissa.
Tuo Linux Sampler / Fantasy soitteli ihan mukavasti .gig-tiedostoa. Latasin siihen yhden "gigapianon" jonka olin joskus aiemmin tiputtanut, en muista mistä se oli tullut. Lähti piano soimaan ok. Kokeilin myös Pianoteq: in pianoita ja sf2-pianoa Qsynth: in kautta.
Ovat aika eri luonteisia nuo pianot. Jos äkkiä vertaisi niin Pianoteq tuntui soittaessa hyvin (jopa liioitellen) dynaamiselta mutta sävyltään tummalta ikäänkuin diskanttipää olisi jotenkin tummennettu tai vajaa. Se gigapiano puolestaan jota kokeilin kuulosti ääneltään selkeämmältä ja tarkemmalta mutta oli jotenkin tunnoton/eloton keskialuueeltaan. Miellyttävin piano tuntui edelleen olevan yksi sf2-piano johon olin jo aiemminkin mieltynyt sopivan soittotuntuman ja melko miellyttävän sävynsä takia. Täytyisi varmaankin vielä haeskella löytyisikö noista erilaisita gigapianoista haastajaa tai jopa parempi.
Kokeilin myös mukana tullutta viritysmittaria bassoni kanssa kun vaihdoin uudet kielet siihen. Temppuili hieman ennen luin sain oikein sen käyntiin Jackin kautta mutta oikein käynnistyttyään tuo oli erinomainen väline basson sävelasteikon tarkkuuden säätöön. Näyttö oli nopea ja siitä näki heti kaiken kiinnostavan. Tämä on itse asiassa paljon enemmän kuin pelkkä viritysmittari, se näyttää myös spektrin samaan aikaan jolloin näkee miten perussävel ja harmooniset sammuvat eri kohdissa basson kaulaa. Tuollahan pystyy arvioimaan jo basson tarkkuutta ja jälkisointia sen jälkeen jun säädöt on tehty. Sattui olemaan "Tobias" se bassoni jota nyt virittelin.
Kokeilin myös noita "Bristol" nimisiä vanhojen syntikoiden jäljitelmiä, kaikki lähtivät soimaan ALSAN: n kautta. Monenkaista naukumista ja mouruamista noilla sain pikakokeessa aikaan, ei ollut aikaa syventyä noiden säätöihin. Tuo Hammond B3 ei oikein vakuuttanut, ei mitään sinne päinkään kuin löytyy Yoshimi: stä kun ottaa "Organ" presetit esille. Jostain syystä tässä AV Linuxissa eivät nuo hyvät presetit löytyneet (kuten Ubuntu Natty Studiossa) vaan siellä näkyi tyhjä lista. Lieneekö unohtuneet vai johtuneeko tuo siitä että ajoin DVD: ltä livenä ?
Paljon on tutkimatta vielä ja aina vaan uusia mielenkiintoisia asioita löytyy soittajalle näistä Linuxeista.