Kirjoittaja Aihe: Musiikintuotanto Linuxilla  (Luettu 131287 kertaa)

planetisti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 421
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #280 : 06.08.15 - klo:10.02 »
Sinun täytyy asentaa myös tuossa mainitut paketit.
Ymmärrän sen mainiosti, mutta kuten sanottua, käytän Debian stablea enkä ala erillisiä .debejä roppakaupalla erikseen asentelemaan. Alkuperäinen pointtini pätee edelleen, rt-ydintä ei tälle jakelulle ole helposti saatavilla. Headers-pakettia en ole mihinkään tarvinnut ilmeisesti siksi, koska käytän intelin grafiikkapiiriä? Joka tapauksessa 4.0.0-2-rt-amd64 on tässä nyt ollut käytössä ja ihan selvästi tämä läppäri + usb-äänikortti cc-moodissa tarvitsevat oikean rt-ytimen, sillä tilanne ei ole enää täysin toivoton vaan siedettävähkö.

koivukoski1

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 727
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #281 : 08.08.15 - klo:11.09 »
Rt-ytimista viela.
Debian Wheezy RT kernelissa , system timer 250Hz, kuten Pengutronixissa.
MIDIssa 1000Hz parempi.
Ko. timerin voi tarkastaa, /boot/config-"kernelin_nimi" tiedostosta.

Ja tuolta aiemmin unohtui, grub confauksen jalkeen
 
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub.

-Koivukoski1

koivukoski1

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 727
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #282 : 15.08.15 - klo:22.44 »
Ardour 4.2 released.

-Koivukoski1

planetisti

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 421
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #283 : 04.09.15 - klo:14.07 »
Ardour 4.2 released.

-Koivukoski1

Taas kävi samalla tavalla. Päivitin uusimpaan Ardouriin, unohdin scannata vst-plugarit, avasin session enkä huomannut ilmoituksia puuttuvista plugareista, ehdin tehdä jotain muutoksia kunnes tajusin että osa plugareista puuttuu. Ehkä .bak tiedostosta saisi näissä tapauksissa tilanteen palautettua? Koska ehdin tallentaa ja poistua sessiosta, en tiedä pystyykö. Siinähän käy tosiaan niin, etten enää muista missä käytin vst-plugareita eikä niiden asetuksia tietenkään missään ole.

Yksi sessio ei avaudu ollenkaan. A4.2 valittaa pro-dyn plugarista (linuxdsp) ja kaatuu. Muutamaa minuuttia aikaisemmin kaikki toimi vielä hyvin. Snapshot on mutta todella vanha eikä siinä ole kaikkia äänitettyjä raitoja. Kun sessiotiedostoa muokkaa käsin poistaakseen pro-dyn plugarin tai muuttaakseen sen ei-aktiiviseksi, sessio avautuu mutta kaikki faderit on joko nollissa tai unityssä, sekä kaikki pannerit joko täysin L tai R. Paul Davis ei osannut sanoa asiaan mitään kun ircissä kyselin.

Että tämmöistä, tuttua hommaa muttei kovin tehokasta audiotyöskentelyä. Tosiaan myöhemmin tänä vuonna tulee siirtyminen Cubaseen, on pakko.

koivukoski1

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 727
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #284 : 05.09.15 - klo:09.43 »
Taitaa Ardour tallentaa 120 s valein? Sen .bak toimii Ardourilla ihan normaalisti, mutta onko sekin jo tallentunut vikatilanteen mukaiseksi?
Mixbusissa on backupit omassa hakemistossa, josta voi kaivaa vanhempia shotteja. Mitenhan A4?

Pelasit kylla riskilla, avaamalla keskeneraisen projektin uudella A-versiolla.
Talletus heti uudella nimella, olisi...tai confaamalla tuo talletus aikavali riittavan isoksi.

Itsella samankaltainen tilanne, kun siirryin UbSt 15.04, jotkin kaupalliset plugarit katosi, kunnes sain lisenssit kohdalleen.

Oli jarjestelma mika tahansa, paivitykset vasta kun riittavat backupit.

Cubase on muuttunut paljon Yahaman aikana...esim. ASIO Guard2 ehka hyva tuotannossasi.

-Koivukoski1

Postimies

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 2629
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #285 : 17.09.15 - klo:09.24 »
Rt-ytimista viela.
Debian Wheezy RT kernelissa , system timer 250Hz, kuten Pengutronixissa.
MIDIssa 1000Hz parempi.
Ko. timerin voi tarkastaa, /boot/config-"kernelin_nimi" tiedostosta.

Ja tuolta aiemmin unohtui, grub confauksen jalkeen
 
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub.

-Koivukoski1
Ei kernelin kääntäminen vaikeaa ole kun sen on muutaman kerran tehnyt. Itse olen pistänyt tuon system timerin aina 1000 Hz. Nykykoneet kääntää kernelin jopa muutamassa minuutissa. Hitaatkin tunnissa. Itsellä menee tyyliin make oldconfig, make menuconfig, make -j6, make install, make modules_install. Lopuksi käännetään mahdolliset ajurit. Ennen kääntämistä kopioidaan sopiva .config pohjaksi ja linkki lähdekoodiin oikein. Aikaa menee 10-20 min. initrd jätän pois. update-grub lopuksi jos muuten ei osaa käynnistää uutta kerneliä.

koivukoski1

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 727
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #286 : 17.10.15 - klo:16.55 »
Ardour 4.4.0 julkaistu.
Tuntuu toimivan. Oiskohan AVX paremmin hallussa, kuin ennen?
DSP kuormat taitaa olla pienemmat, kuin A4.2 ja sama projekti?

-Koivukoski1

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1243
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #287 : 06.02.18 - klo:10.15 »
Hei

Kaivoin tämän vanhan säikeen esiin, ja koska kysymykseni liittyy musiikin puolelle ja kun käyttiksenö on Ubuntu niin:

Kysymys olisi samplauksesta. Haluaisin vanhan Casion CT-647:n yhden soundin talteen soiteltavaksi toisella soittimella tietsikan softasynan tai muun avustuksella. Olen jotenkin ymmärtänyt, että tuosta soittimesta pitäisi ottaa ääninäytteitä, ja varmaan mitä paremman lopputuloksen haluaa, sen useampia näytteitä kai tarvitaan.  Soittimessa on 49 kosketinta, joten jospa vaikka noin joka toisen, eli valkoiset koskettimet talteen, mutta millä tavalla? Laitteessa on stereokuulokeulostulo, ja se on varmaan paras keino. Käytettävissä on myös Zoom R24, joka noukkii äänet stereowaviksi varmaan kohtuullisen laadukkaasti, kunhan tasot katsoo kohdalleen. Olin ajatellut, että josko äänittäisi kaiken yhteen tiedostoon, jokaista kosketinta noin 5-6 sekuntia, ja sitten pieni tauko jne. Saako tuollaisesta tiedostosta samplattua ja millä ohjelmalla/keinoin? Erilliset wavit ovat työläs urakka, mutta jos on pakko, niin kai se on sitten niinkin tehtävä. Voin tietysti ulkoistaakin samplauksen, eli jos nyt joku olisi halukas auttamaan, niin ok. Itse äänityksen teen kyllä itse koska se sujuu. Eli, kaikki apu ja neuvot projektiin olisi avuksi. Lopputuote voisi olla mielellään soundfont.

Heikki Ketoharju

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 716
 • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
  • Profiili
  • heikki.ketoharju.info
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #288 : 11.02.18 - klo:20.15 »
Hei!

Halvan syntikan samplaaminen ei välttämättä maksa vaivaa. Paremman tuloksen saat, kun lataat jonkun softasyntikan ja etsit siitä mieleisen soundin.

Mutta jos silti haluat samplata, ehdottaisin että äänität helppouden nimissä syntikan kuulokeulostulosta tietokoneelle. Siinä voi tulla jonkin verran hurinaa mukaan, koska joidenkin lelusyntikoiden kuulokeliitännät ovat heikkolaatuisia. Kokeilemalla ja kuuntelemalla se selviää.

Äänittämiseen kannattaa käyttää esimerkiksi Audacityä. Joka toinen kosketin voi olla heikkolaatuisessa soitinäänessä liioittelua, mutta totta toki on, että mitä tiheämmästä sampleja nauhoittaa, sitä parempi lopputulos on mahdollista saada.

Kun olet äänittänyt, joudut käsipelissä pilkkomaan ääniraidan yksittäisiksi sampleiksi, käsittelemään jokaisen samplen erikseen (esim voimakkuuden säätö, ekvalisointi tms) ja sitten tallentamaan erillisiksi waveiksi. Tämä on aikaa vievä työn osa, jota ei tietääkseni voi vielä automatisoida. Minä käyttäisin pilkkomiseen ammattimaista ohjelmaa, kuten Ardouria, mutta sen asentaminen ja opetteleminen vie aikaa. Audacitylläkin pilkkominen onnistuu, mutta ei välttämättä ole niin kätevää.

Kun olet pilkkonut samplet yksittäisiksi waveiksi, voit tehdä niistä Soundfontin. Löysin tällaisen ohjelman, jolla työn luulisi onnistuvan. En ole itse tuota ohjelmaa kokeillut, koska aikoinaan kun samplasin jonkun soittimen, tein siitä LinuxSamplerilla soitettavan tiedoston, ja siihen on oma erillinen ohjelmansa.

polyphone-soundfonts.com/en/

Ennen kuin aloitat, kannattaa selvittää, kuinka pitkiä sampleja kannattaa nauhoittaa. Oleellinen kysymys mielestäni on, saatko samplet looppaamaan soundfontissa. Monestihan sample-instrumenteissa käytetään tekniikkaa, jossa samplen alkuiskun jälkeen toistetaan tasaisen kuuloista keskikohtaa niin kauan kuin soittaja pitää kosketinta pohjassa. Kun soittaja irroittaa koskettimen, soitetaan samplen häntä.
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1243
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #289 : 16.02.18 - klo:17.21 »
Kiitos vastauksesta, olin tässä reissun päällä välillä. Joo, pitää katsoa mitä tekee. Ei tuo Casio ihan lelu ole, aika monipuolinen, vaikka selvästikin kotilaite. Miellyin tuohon samaiseen Casion "kirkkourkusoundiin" jo aikanaan, kun perheessä oli Casion soitin myös lapsella. Tuo nykyinen on lainapeli. Mielestäni parhaat "A Whiter Shade of Pale" -tyyliset soundit, mitä olen mistään saanut. Tietsikan kautta olen tuolla uudella Rolandilla kokeillut ties mitä Hammond-mallinnuksia, mutta en ole päässyt lähellekään. Casion äänessä on sellainen kiva oikeankuuloinen hidas kierto, jonkinlainen vaihevirhe-efekti tms., joka tekee siitä hyvän kuuloisen. Lisäksi kuulokeulostulo on selkeästi stereo ainakin siinä mielessä, että koskettimiston äänet painottuvat eri paikkoihin sijainnin mukaan. Mutta, jos jollakin on heittää sopivaa samplea, niin kelpaa sekin, ja säästää työtä paljonkin. :)

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16302
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #290 : 16.02.18 - klo:18.53 »
Tietsikan kautta olen tuolla uudella Rolandilla kokeillut ties mitä Hammond-mallinnuksia, mutta en ole päässyt lähellekään. Casion äänessä on sellainen kiva oikeankuuloinen hidas kierto, jonkinlainen vaihevirhe-efekti tms., joka tekee siitä hyvän kuuloisen.

Mitä mallinnuksia olet kokeillut? Sampleista kyhätyillä soundfonteilla ei ainakaan pääse kovin pitkälle. GSI VB3 lienee suositeltavin Hammondia emuloiva VST-instrumentti, hintaa 50 euroa. Demoja löytyy Youtubesta:

https://www.youtube.com/watch?v=IpTrWBpugjM
https://www.youtube.com/watch?v=Zp40M3Z1ys4

Native Instruments B4 II on toinen yleisesti ehdotettu vaihtoehto, ja ilmaisella ORGANized trio -VSTi:llä voisi päästä alkuun.
Aiempaa keskustelua aiheesta: https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=44373.0
« Viimeksi muokattu: 16.02.18 - klo:19.00 kirjoittanut nm »

Heikki Ketoharju

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 716
 • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
  • Profiili
  • heikki.ketoharju.info
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #291 : 19.02.18 - klo:01.42 »
Casion äänessä on sellainen kiva oikeankuuloinen hidas kierto, jonkinlainen vaihevirhe-efekti tms., joka tekee siitä hyvän kuuloisen.
Kyseessä lienee jonkinlainen emulaatio Leslie-kaiuttimesta, joka luo Hammond-urun ääneen tunnistettavan aaltoilun. Hammond-urkua soitetaan aina kyseisen kaiuttimen lävitse. Samplaamalla et kyseistä soundia varmastikaan saa hyvin talteen.

Suosittelisin asentamaan SetBFreen, joka on avoimen lähdekoodin hammond-mallinnus. Sillä pääsee kivasti alkuun. Tässä esimerkkivideo, miltä kyseinen urku kuulostaa:
https://www.youtube.com/watch?v=Lm78xL-mJA8

nm edellä suositteli kaupallisia mallinnoksia, joita kannattaa sitten seuraavaksi koettaa, mikäli SetBFree ei miellytä tai tuntuu liian hankalalta käyttää.

Aiheen vierestä uskallan myös suositella toista mielenkiintoista avointa urkumallinnosta Linuxille: Foo-yc20.
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org

New_user

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 1243
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #292 : 04.03.18 - klo:21.15 »
Oli taas aikaa vähän testailla, ja kokeilin tuota Setbfreetä sovelluksena. Käynnistyy kun Jack on päällä, ja sovelluksen virtuaalikoskettimet soivat kyllä mutta mutta; Jack-kytkennöissä Setbfree näkyy midi-välilehdellä kun taas kiipparini (usb-midi) näkyy Alsa-välilehdellä ja milläs ne sitten kytket??? Qsynth jos on käytössä, se näkyy Alsa-välilehdellä kuten kiipparikin. Onko mitään tehtävissä Setbfreen suhteen?

Toinen juttu mitä yritin olis yhden käyttökelpoisen .sfz -formaattisen samplen käyttö, mutta sitähän taas ei Qsynth niele, ja Linuxsamplerin paketin löytäminen oli toivotonta. No, kuitenkin tuo eka eli Setbfree kiinnostaa nyt eniten. En kuitenkaan haluaisi sitten taas lähteä Wine-VST-DAW -linjalle, kun kyse on lähinnä soittelusta, ja äänityksiin on taas rautatavara mieluisampaa.


nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16302
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #293 : 04.03.18 - klo:22.07 »
Jack-kytkennöissä Setbfree näkyy midi-välilehdellä kun taas kiipparini (usb-midi) näkyy Alsa-välilehdellä ja milläs ne sitten kytket???

a2jmidid toimii välittäjänä ALSA-MIDI:n ja Jack-MIDI:n välillä. Asentuu suoraan Ubuntun ohjelmalähteistä.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install a2jmidid
Oletko lukenut Heikin kirjoittamia ohjeita Linux.fi:stä? Siellä on kerrottu näistä asioista varsin kattavasti: https://www.linux.fi/wiki/JACK_Audio_Connection_Kit#Midi-liit.C3.A4nn.C3.A4t

pultsi

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 6
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #294 : 29.05.21 - klo:00.27 »
moi,,

siirryin windowsista takaisin ubuntun käyttäjäksi,
haluaisin tuota Reaperia käyttää. se on nyt asennettu, mutta siellä ei näy audiodevicei ja midilaitteita.
alsamixer ainakin näyttää löytävän laitteet.

// haluaisin sellaisen järjestelyn, että koneen muut kaikki äänet kulkee koneen HD-audion kautta, ja Reaperin äänet ohjata USB-mixerilaitteeseen..

koivukoski1

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 727
  • Profiili

redu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 487
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #296 : 18.08.21 - klo:14.50 »
Tallennus mp3:lle

Jos ja kun soittelen Yoshimi softasynalla, niin mikä olisi helpoin konsti tallentaa soitantaa mp3:lle?
Ei siis mikrofonilla, vaan suióraan Yoshimista tai Jack:ista tiedostoksi.

Kokeilin homma Audacity:llä, mutta Ubuntun (20.04) repositoryn Audacity taitaa olla vanhaa mallia ja rikki?
Ubuntua 98%, Winkua 2%

nm

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 16302
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #297 : 18.08.21 - klo:14.56 »
Tallennus mp3:lle

Jos ja kun soittelen Yoshimi softasynalla, niin mikä olisi helpoin konsti tallentaa soitantaa mp3:lle?
Ei siis mikrofonilla, vaan suióraan Yoshimista tai Jack:ista tiedostoksi.

jack_capture: https://github.com/kmatheussen/jack_capture

Sijaitsee paketissa jack-capture.

redu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 487
  • Profiili
Vs: Musiikintuotanto Linuxilla
« Vastaus #298 : 30.08.21 - klo:10.46 »
Tallennus mp3:lle

Jos ja kun soittelen Yoshimi softasynalla, niin mikä olisi helpoin konsti tallentaa soitantaa mp3:lle?
Ei siis mikrofonilla, vaan suióraan Yoshimista tai Jack:ista tiedostoksi.

jack_capture: https://github.com/kmatheussen/jack_capture

Sijaitsee paketissa jack-capture.

Kiitos nm!

MP3 tallennus toimii hyvin komennolla jack_capture -mp3.
Simppeli sovellus. Tallennus alkaa heti kun antaa komennon, ja  loppuu näämmäs, kun sulkee terminaalin? Mitään tasoasetuksia ei ole, eikä kai tarvitakaan?
Ubuntua 98%, Winkua 2%

redu

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 487
  • Profiili
sendmidi
« Vastaus #299 : 30.08.21 - klo:10.57 »
Olisi tarvis lähettää Yoshimille NRPN MIDI komentoja
Mahtaisiko toimia sendmidi nimisellä sovelluksella?
Onko kukaan käyttänyt sendmidi:ä?
Netistä löytyy sendmidi-linux-x86-1.0.15.tar.gz
mutta en osaa kääntää sovellusta Ubuntuun, kun ei ole mitään ohjeita. Netistä löytyy vain kaamean monimutkainen käyttöohje, ja paketin mukana on vain man-tyyppinen käyttöohje.
Ubuntua 98%, Winkua 2%