Tuossa oli monenlaista vaatimusta. Itse olen suosinut kotiverkossa yksinkertaisuutta, koska haluan jättää ylläpidon mahdollisimman pienelle ja arvostan toimivuutta.
Oheisena joitakin mietteitä toteutuksesta tapauksesi huomioonottaen:
1.
Tiedostojen jako.
Onnistuu Samballa helposti. Oikeusasioita eri käyttäjätunnusten välillä täytyy opiskella ja säätää. Toimii myös Windowsin suuntaan ihan samalla konfiguroinnilla ja Windows-koneella ei tarvitse tehdä mitään.
2.
Musiikin soitto.
Tuolla tarkoitit sitä, että client on mikä tahansa kone ja serveri toimii serverinä. Tällöin siis vaatimus on todellinen client/server -sovellus joka toimii myös Windowsissa. Tällaiset olen jättänyt suosiolla toteuttamatta, koska vaikka sen saisi toimimaankin, niin kaikkien koneiden pitäminen toimivina kaikissa päivityksissä ja myös eri Windows-versioissa - ja haluan myös tilapäisesti liitettävien koneiden toimivan - vaatii jo administrointia ja perehtymistä. Lisäksi pidän toimimattomuutta erittäin kiusallisena tässä asiassa.
Käytän siis koneilla omaa ohjelmaansa, yleensä Totem (elokuvasoitin) tai Windowsissa Winamp, ja normaalia Samba-jakoa. Toimii aina ja konfiguraatio ei vaadi administrointia.
Sellainen piirre on kuitenkin ollut, että kaikki Ubuntun soitto-ohjelmat eivät toimi yksinkertaisesti mountatun Samba-jaon kanssa - aiemmin ei toiminut Totemkaan - kiersin tämän ongelman synkroinoimalla pääasiallisen client-koneen kovalevyn serveriltä rsync-scriptillä ja soittamalla paikallisesta hakemistosta. Tämä toimii nopeasti sillon kun se on kerran ajettu aiemmin. Samalla syntyy musiikkitiedostoista myös backup. Tämä ei ole lähtökohtaisesti ongelma, koska kun siirryt käyttämään tiedostopalvelinta, jossa on kaikki data, vapautuvat työaseminen levyt tällaiseen käyttöön - nehän ovat monesti melko suuria pelkkää työasemakäyttöä ajatellen.
E.m. ongelma ei siis koskenut ollenkaan Windows-koneita, koska kaikki Windows-softat kyllä toimivat "Connect Network Drive" tavalla luoduista driveistä.
3.
Videot, kuvat
Nuo sujuvat täsmälleen samalla tavalla kuin musiikkikin (silloin kun client/server -ohjelmistoa ei käytä).
4.
Verkkoyhteydet
Jätän nuo suosiolla erilaisten "boksien" hoidettavaksi, esim. ADSL/modeemi-reititin tms. Tällöin serveri toimii vain tiedostopalvelimena ja on yhdistetty samaan kotiverkkoon kuin kaikki muutkin.
Sisäverkossa tarvitaan vähintäin 100 Mbit/s verkkoa silloin kun dataa liikkuu vähänkään enempää. Tuo kyllä on toteutunut jo monet vuodet automaattisesti.
5.
Yhteydet ulospäin
Tuon konfiguroinnista taisit jo saadakin ohjeita. Itse en tarvitse. En ihan heti kuitenkaan ajattelisi avaamani tiedostopalvelintani ulospäin, vaan pyhittäisin siihen jonkun muun koneen - ihan vain tietoturvan vuoksi. Tällöin lipsahdukset tietoturvassa eivät heti kostaudu. Tiedostopalvelimellahan on KAIKKI data, ja sen korruptoituminen on lähtökohtaisesti erittäin paha juttu. Yleensä backuppejakaan ei seurata ammattimaisesti, jolloin backupillakin voi olla sama osittain korruptoitunut tilanne, jos asiaa ei huomaa heti tai ole järjestetty kiertävää backup-järjestelyä, joka mahdollistaa osittaisen palaamisen paljon vanhempaa tilanteeseen (joka tapauksessa erittäin työlästä ja hankalaa vaikka kaikki kunnollinen data olisikin jossakin, jos siis uusin backup ei olekaan kunnossa kuin osittain).
Muutenkin, tiedostopalvelimen backuppien järjestäminen kannattaa tehdä samalla kun sinne ensimmäisen kerran kopioi tiedostot.
6.
Ohjelmien ajaminen serveriltä
Tuossa pitäisi tietää mitä nämä ovat - oikeat client-server -ohjelmat ovat työläitä ylläpitää. Miksi sellaisia tarvitaan?
Triviaaliratkaisu on ajaa ohjelmaa terminaali-ohjelmalla, jolloin siis kyseessä ei ole client/server -tilanne, vaan pelkkä server-ohjelma. Tällaista voi aina tehdä helposti, jos tarpeen. Toimii Windowsiltakin käsin yhtä hyvin kunhan terminaaliyhteyden järjestää sopivasti (ja ehkä lataa jonkun pikkuohjelman Windowsillekin, VNC-tms). Esimerkkinä tällaisesta serveriohjelmasta voisi olla vaikka Bit Torrent - tosin itse en missään tapauksessa ajaisi juuri tällaisia ohjelmia yksityisellä tiedostopalvelimellani, nämä ohjelmat ovat aivan liian edistyksellisiä ja voivat tehdä mitä hyvänsä jos ei ole tarkkana (ja voivat siltikin tehdä).
7.
Printterin jako
Ohjeita oli edellä.
8.
Sähköposti serverillä.
Käytä G-mailia.