Tuo säikeeni "Nopea työasema" tällä samalla boardilla vastaa kysymykseesi käsittääkseni aika hyvin. Aika lopussa on siellä kokoonpano mihin olen päätynyt ja josta olen jo yhden kappaleen rakentanutkin.
Seuraavassa yksityiskohtaisempia kommentteja.
...
Käyttöjärjestelmäksi tulee Debian tai Ubuntu, mutta valitettavasti hommaan on vedettävä Windows (luultavasti Windows 7) mukaan, sillä yliopistojen ja työnantajien kanssa on "pakko" vielä nykypäivänäkin käyttää mm. Adoben ohjelmia, kuten esimerkiksi Photoshop (kuvankäsittely), Illustrator (vektorigrafiikka) ja InDesign (taitto). Vaikka nämä edellä mainitut ohjelmat tulevat olemaan kovassa käytössä, paljon muuta ei Windowsilla tulla tekemään. Linuxin puolella tehdään siis kaikki muu, myös samoja asioita kuin näillä Adoben ohjelmilla.
Ihan hyvä. Tähän vain se maininta, että mitään dual-bootteja jms. ihan turhaa ajatella tuohon käyttöön. Windowsia kannattaa ajaa virtuaalisena, jolloin kaikki pelaa samaan aikaankin. Kaikki maailmanlopun-dual-boot-grub-partitiointi-ongelmat loistavat tällöin myös poissaolollaan. Jos luet yllämainittuja säiettä, niin ajan kolmea virtuaalikonetta, jotka ovat kaikki huomattavasti raskaammassa käytössä kuin edellä mainitut, samanaikaisesti.
VMware Player on tähän ammattitasoinen mutta ilmainen ratkaisu. Virtualisoinnista löytyy tältä foorumilla mielestäni aika kattavat vasta-alkajan ohjeet.
Windows asennukset muuttuvat tässä myös trivaaleiksi, koska drivereitä ei tarvitse haeskella eikä asennella ollenkaan.
Kone tulee myös viihdekäyttöön, joka tulee olemaan toinen pääasiallinen käyttötarkoitus. Mm. "internetmarkkinoiden" kuvanlaadultaan parhaiden videoiden katseleminen HDMI:n välityksellä televisioruudusta pitäisi onnistua. Myös kaikenlainen näytönohjaimen kiusaaminen erilaisilla turhilla tehosteilla, sekä 3D-mallinnus tulisi koneella onnistua. Jotkin mallinnusohjelmathan hyödyntävät näytönohjainta hyvinkin raskaasti, joten eikö konetta voisi melkein hakea "pelikäyttöön"?
Listassani on mukana myös OpenGL-ohjain joista parempi toimii ihan OK - siis vaativassa ammattikäytössä. Se ei ole mikään hirmuvehje, mutta hiljainen se on koska siinä ei ole puhallinta lainkaan.Tuohon hintaan 100+ euroa ei taida parempaa saadakaan.
Graafinen suunnittelu (myös 3D-mallinnus yms.)
- katettu
"Vaativa" viihdekäyttö
- tähän yhdistäisin aina kunnollisen äänenlaadun. Triviaalikonsti joka toimii Ubuntussa heittämällä on ulkoinen EMU 0202 USB äänikortti (noin 100 eur), jolla saat semi-pro äänenlaadun MP3-musiikista. Emolevykortit ovat tähän nähden hirveitä ... siis kun nyt käytit termia "vaativa"
Nopea isojenkin kuvien selaaminen
-on, erittäin nopea (raudan puolesta).
SSD
- on. Hyvin nopea sellainen. Valittu levykoko ei riitä mihinkään dualbootteihin (Win 7 on hirmuinen tilarosvo kaikkinensa), mutta älä tee sellaisia -kommentoitu enemmän muualla.
USB 3.0
-on
USB-portteja edessä vähintään 4. Ja välit pitäisi olla sen verran isot porttien välillä, että mahtuu muutakin kuin pelkät USB-kaapelit vierekkäin. (Onko tähän helpompi ratkaisu kenties vain jonkinlainen USB hub, vai syökö nopeutta?)
- on kotelon päällä etureunassa. Ei niitä 4 tarvitse eteen - käytä jatkokaapeleita takaa, ajaa ihan saman asian ja on paljon helpompaa järjestää. Toisaalta käytä sellaisia - kunnollisia - USB-levyjä joissa on oma virtakytkin. Tällöin levyt voivat aivan yhtä hyvin olla kytkettyjä taaksekin, esim. LaCie 2 TB:n malli. Eteen ei välttämättä saa USB 3.0 levyjä, koska kotelot ovat vielä vanhanaikaisia tässä suhteessa - joten siksikin kytke osa taakse. Välijohtoja on myös 10 cm:n pituisina ...
Musta ja hieno kotelo (hiljaisuudesta tingitään taiteilijan mukaan ennemmin kuin kotelon ulkonäöstä.
)
- on musta ja on hieno. Tosin tämän saa myös Arctic White värityksellä, joka on myös erittäin hieno. Itse kun rakensin neljä kappaletta, niin niissä on kaikissa erivärinen kotelo ja yksi on White -malli (jossa kaikki pellit ovat valkoisia), joka on ajateltu juuri naisen käyttöön
Raudan päivittäminen helppoa vaatimustason noustessa, mutta toisaalta kokoonpanon pitäisi tyydyttää päivittämättömänäkin pitkään, opiskelijoita kun olemme.
- onhan se aina helppoa isoissa koteloissa. Sinänsä komponenttien parantamisen varaan ei hirveästi kannata rakentaa, uutta ja lisää voi ostaa. Vanhentuneen teknologian ostaminen parin vuoden päästä uutena, ei juuri kannata.
- tuskin tätä ihan heti tarvitsee päivittääkään
- käyttikselle näkyy 8 prosessoria, joten tehoa riittää
HDMI
- on.
Muistikorttipaikat (kortinlukija-hub?)
- ei ole minulla mukana. Lukijoita saa kaupasta. Hyvä ja toimiva voi olla hakusessa.
Polttava dvd-asema (Blu-rayssa ei taida olla järkeä jos harvojen Blu-ray-elokuvien katseluun löytyy jo ps3?)
- on. Samsung on ongelmaton, mutta itse hankin tähän Asuksen pelit saatavuuden jms vuoksi. BluRay ei mahdu budjettiisi.
Rauta mahdollisimman Linux-yhteensopivaa.
- onhan nuo Asukset ja nVidiat sitä.
SSD:lle pitäisi saada siis varmaankin molemmat käyttöjärjestelmät, sekä raskaimmat ohjelmat Windowsin puolelta ja luultavasti ainakin muutamia ohjelmia Linuxin puolelta, jos tässä SSD-hommassa nyt yleensäkään on mielestänne järkeä?
- kommentoitu jo edellä. Ainoastaan Linux SSD:lle. Virtuaalikoneet isoille SATA-II/III -levyille, koneitahan voi siis olla N kpl eri käyttötarkoituksiin. Raskaat koneet, joita ajetaan samanaikaisesti, kannattaa sijoittaa eri levyille (tosin sellaista tilannetta et edellä raportoinut, mutta voihan sellainen tilanne tulla jossakin "renderöinnissä tms").
Loput roinat, eli elokuvat, mahdolliset pelit, musiikit, lukuisat isot kuvat jne. pitäisi sitten mahduttaa riittävän kokoiselle kiintolevylle ja ulkoisille kiintolevyille. 500GB Buffalon ulkoinen "taskuun mahtuva" kovalevy on jo ennestään ja koneen oston yhteydessä mahdollisesti pitäisi sitten ostaa myös lisää ulkoista tilaa vähintään teratavun verran, jos "sisäinen" kovalevy ei ole merkittävästi halvempi tai muuten järkevämpi?
- ainahan levyjä pitää olla. Omassa kokoonpanossani on kolmen isoa levyjä. Sinulle voisi 2 kpl 2TB Western Digital Green levyjä ajaa asian. Tällöin toinen levy on data backup.
- ulkoinen pikkulevy, esim. tuo 500 GB Buffalo on sitten oma juttunsa, mobiilidatalle tms.
- iso ulkoinen levy voi myös olla backup-levynä. Se, että käyttääkö ulkoista vai sisäistä on makuasia, koska hintojen absoluuttinen ero ei ole merkittävä. Periaatteessa tärkeä data pitäisi viedä aika ajoin ulkoisella levyllä jonnekin muualle säilytykseen (eri palo-osastoon) - tai jos riittää niin polttaa DVD:lle ja viedä sillä.
Budjetin ehdoton yläraja siis alussa mainittu 1000e, mutta vähemmänkin voi tietenkin maksaa, jos vaatimukset täyttyvät. Priorisointi siis luultavasti näytönohjaimeen, prosessoriin ja muistikampoihin? Windowsin ostoa ei tarvitse sisällyttää budjettiin.
- tiukkaa tekee kylläkin e.m. jutuilla. Näytönohjain on tuossa jo tingitty. Emosta voit ottaa saman sarjan halvemman mallin, jos tingit USB 3 / e-sata / firewire kelpoisuudesta. Juttu tuossa emossa on P67-piirisarja. Prosessorista voit ottaa i5-sarjan prossun, jossa säästät.
- kotelossa Antec Sonata III koteloa on joskus saanut powereineen 100 eurolla. Ajaa saman asian ja on ihan hyvä sekin. Ei mielestäni yhtä hieno, mutta on se sekin hieno.
- muisteissa 8 GB riittänee sinulle, joten tuossa säästät. Kingston muistit ovat testattuja, varmista yhteensopivuus kuitenkin aina kaupassa, jolloin ovat velvoitettuja vaihtamaan.
- katso Jimm's PC:stä, saattaa tulla sieltä halvemmaksi kuin Verkkokaupasta, jossa on muutenkin surkea takuutoiminta (tahallaan tekevät jotta säästäisivät kustannuksissa eivätkä ihmiset palauttaisi kaikkea viallista, komponenteissahan ON PALJON viallisia verrattuna muihin kuluttajatuotteisiin).
...ehkä jopa kokoamaan valmiin paketin.
- seuraavassa on oma pakettini, johon viittaan
Luulisin, että seuraavilla valinnoilla saat mahtumaan budjettin:
- ei dual-boottia, jolloin et tarvitse isompaa SSD-levyä
- WD Caviar Green levyt (ovat kummallisen nopeita nekin, tai sitten Samsungin levyt joita on k.o. säikeessä suositeltu)
- Jimm's PC ostopaikkana
- 8 GB-muistia (no, siis tämän riittävyyttä en voi tietää)
Mielestäni muusta - eli ei mistään oleellisesta - sinun ei tarvitse tinkiä seuraavaan listaan nähden.
Vielä tuosta virtualisoinnista ja sen nopeudesta - se ei ole ollenkaan (koskaan) 1:1. Jos et virtualisoi vaan teet dual-bootin, niin sinun pitää sijoittaa 150+ euroa enemmän SSD-levyyn - hintahan pompsahtaa (yhtä nopealla levyllä) kun kokoa kasvatetaan. Tällöin sinun pitää tinkiä muista, esim. prosessorista tai emosta. En menisi ollenkaan takuuseen, että saat tällöin nopeamman Windowsinkaan, Linux on varmasti tällöin hitaampi. Jos taasen et käytä SSD-levyä, niin silloin järjestelmä on Ubuntun suhteen varmasti hitaampi. Muutenkin jos käytät fyysistä Windows-konetta, niin ajan kuluessa se hidastuu kuitenkin - virtualisoinnissa koneiden kanssa pelaaminen on paljon helpompaa, koska niitä voi olla useita, niitä voi varmistella, ja siten niiden hidastumiseen ei tarvitse tyytyä. Joten virtualisoinnilla saat Linuxista kaiken tehon irti SSD-levyllä ja virtualisoidulla Windowsilla kaiken tehon mitä siitä voi saada - voihan sillekin ostaa oman SSD-levyn myöhemmin kun hinnat putoavat, jolloin senkin saa tosi nopeaksi. Virtuaalikoneitahan voi siirrellä koneelta toisella ja levyltä toisella milloin huvittaa. Tällöin niihin saa helposti (=triviaalisti) lisää vauhtia heti kun budjetti antaa myöten.