Kirjoittaja Aihe: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle  (Luettu 12935 kertaa)

Helsingforce

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« : 19.07.11 - klo:23.15 »
Hei!

Tähän asti olen saanut tältä foorumilta tarvittavan avun vain hakemalla ja lukemalla, mutta nyt kysymys on sen verran käyttäjäkohtainen, että vuoden käyttämättömänä ollut tunnukseni pääsee vihdoin avaamaan suunsa.

Tarvitsisin siis apua raudan valitsemisessa, ja täältähän tuntuu saavan hyviä vinkkejä, usein jopa valmiiksi koottuja ostoskoreja. ;) Asiaan... Kyseisen tietokoneen budjetin ehdoton yläraja on 1000e, joka toivottavasti riittää suhteellisen tehokkaaseen pakettiin. Tietokone tulee tyttöystävälleni, joka opiskelee graafista suunnittelua, joten rautavalintojen pitäisi lähteä siltä pohjalta. Kyseisestä tietokoneesta olisi myös tarkoitus tulla työkoneen lisäksi talouden ykköskone, jolla pitäisi pystyä tekemään asioita laidasta laitaan. Käyttöjärjestelmäksi tulee Debian tai Ubuntu, mutta valitettavasti hommaan on vedettävä Windows (luultavasti Windows 7) mukaan, sillä yliopistojen ja työnantajien kanssa on "pakko" vielä nykypäivänäkin käyttää mm. Adoben ohjelmia, kuten esimerkiksi Photoshop (kuvankäsittely), Illustrator (vektorigrafiikka) ja InDesign (taitto). Vaikka nämä edellä mainitut ohjelmat tulevat olemaan kovassa käytössä, paljon muuta ei Windowsilla tulla tekemään. Linuxin puolella tehdään siis kaikki muu, myös samoja asioita kuin näillä Adoben ohjelmilla.

Kone tulee myös viihdekäyttöön, joka tulee olemaan toinen pääasiallinen käyttötarkoitus. Mm. "internetmarkkinoiden" kuvanlaadultaan parhaiden videoiden katseleminen HDMI:n välityksellä televisioruudusta pitäisi onnistua. Myös kaikenlainen näytönohjaimen kiusaaminen erilaisilla turhilla tehosteilla, sekä 3D-mallinnus tulisi koneella onnistua. Jotkin mallinnusohjelmathan hyödyntävät näytönohjainta hyvinkin raskaasti, joten eikö konetta voisi melkein hakea "pelikäyttöön"? Tässä asioita, joita olen listannut kuuluvan vaatimuksiin:

(Huomatkaa valitettava tietämättömyyteni hardware-puolesta, olen tottunut vähintään viisi vuotta vanhoihin laitteisiin, jotka ovat olleet aina jonkun vanhoja valmiskoneita, joihin sitten olen lisäillyt muistia ja vaihdellut kovalevyjä. Alla oleva lista sisältää siis luultavasti lapsellisia ja perusteettomia oletuksia jonkin asian ylivertaisuudesta tai tärkeydestä.)

-Graafinen suunnittelu (myös 3D-mallinnus yms.)
-"Vaativa" viihdekäyttö.
-Nopea isojenkin kuvien selaaminen
-SSD
-USB 3.0
-USB-portteja edessä vähintään 4. Ja välit pitäisi olla sen verran isot porttien välillä, että mahtuu muutakin kuin pelkät USB-kaapelit vierekkäin. (Onko tähän helpompi ratkaisu kenties vain jonkinlainen USB hub, vai syökö nopeutta?)
-Musta ja hieno kotelo (hiljaisuudesta tingitään taiteilijan mukaan ennemmin kuin kotelon ulkonäöstä. :D)
-Raudan päivittäminen helppoa vaatimustason noustessa, mutta toisaalta kokoonpanon pitäisi tyydyttää päivittämättömänäkin pitkään, opiskelijoita kun olemme.
-HDMI
-Muistikorttipaikat (kortinlukija-hub?)
-Polttava dvd-asema (Blu-rayssa ei taida olla järkeä jos harvojen Blu-ray-elokuvien katseluun löytyy jo ps3?)
-Rauta mahdollisimman Linux-yhteensopivaa.


SSD:lle pitäisi saada siis varmaankin molemmat käyttöjärjestelmät, sekä raskaimmat ohjelmat Windowsin puolelta ja luultavasti ainakin muutamia ohjelmia Linuxin puolelta, jos tässä SSD-hommassa nyt yleensäkään on mielestänne järkeä? Loput roinat, eli elokuvat, mahdolliset pelit, musiikit, lukuisat isot kuvat jne. pitäisi sitten mahduttaa riittävän kokoiselle kiintolevylle ja ulkoisille kiintolevyille. 500GB Buffalon ulkoinen "taskuun mahtuva" kovalevy on jo ennestään ja koneen oston yhteydessä mahdollisesti pitäisi sitten ostaa myös lisää ulkoista tilaa vähintään teratavun verran, jos "sisäinen" kovalevy ei ole merkittävästi halvempi tai muuten järkevämpi?

Budjetin ehdoton yläraja siis alussa mainittu 1000e, mutta vähemmänkin voi tietenkin maksaa, jos vaatimukset täyttyvät. Priorisointi siis luultavasti näytönohjaimeen, prosessoriin ja muistikampoihin? Windowsin ostoa ei tarvitse sisällyttää budjettiin.

Tässä siis joitain ajatuksia ja pohdintaa tulevasta koneesta. Toivottavasti paketti selkeytyy viimeistään kuukauden sisällä, sillä hankinta pitäisi tapahtua elokuun puolessavälissä. Pahoittelen pitkää ja pitkäveteistä viestiä. Toivottavasti joku kuitenkin vaivautuu antamaan vinkkejä ja kommentteja, ehkä jopa kokoamaan valmiin paketin.  :-*

Kiitos paljon! :)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #1 : 20.07.11 - klo:10.53 »
Tuo säikeeni "Nopea työasema" tällä samalla boardilla vastaa kysymykseesi käsittääkseni aika hyvin. Aika lopussa on siellä kokoonpano mihin olen päätynyt ja josta olen jo yhden kappaleen rakentanutkin.

Seuraavassa yksityiskohtaisempia kommentteja.

...
Käyttöjärjestelmäksi tulee Debian tai Ubuntu, mutta valitettavasti hommaan on vedettävä Windows (luultavasti Windows 7) mukaan, sillä yliopistojen ja työnantajien kanssa on "pakko" vielä nykypäivänäkin käyttää mm. Adoben ohjelmia, kuten esimerkiksi Photoshop (kuvankäsittely), Illustrator (vektorigrafiikka) ja InDesign (taitto). Vaikka nämä edellä mainitut ohjelmat tulevat olemaan kovassa käytössä, paljon muuta ei Windowsilla tulla tekemään. Linuxin puolella tehdään siis kaikki muu, myös samoja asioita kuin näillä Adoben ohjelmilla.

Ihan hyvä. Tähän vain se maininta, että mitään dual-bootteja jms. ihan turhaa ajatella tuohon käyttöön. Windowsia kannattaa ajaa virtuaalisena, jolloin kaikki pelaa samaan aikaankin. Kaikki maailmanlopun-dual-boot-grub-partitiointi-ongelmat loistavat tällöin myös poissaolollaan. Jos luet yllämainittuja säiettä, niin ajan kolmea virtuaalikonetta, jotka ovat kaikki huomattavasti raskaammassa käytössä kuin edellä mainitut, samanaikaisesti.

VMware Player on tähän ammattitasoinen mutta ilmainen ratkaisu. Virtualisoinnista löytyy tältä foorumilla mielestäni aika kattavat vasta-alkajan ohjeet.

Windows asennukset muuttuvat tässä myös trivaaleiksi, koska drivereitä ei tarvitse haeskella eikä asennella ollenkaan.

Lainaus
Kone tulee myös viihdekäyttöön, joka tulee olemaan toinen pääasiallinen käyttötarkoitus. Mm. "internetmarkkinoiden" kuvanlaadultaan parhaiden videoiden katseleminen HDMI:n välityksellä televisioruudusta pitäisi onnistua. Myös kaikenlainen näytönohjaimen kiusaaminen erilaisilla turhilla tehosteilla, sekä 3D-mallinnus tulisi koneella onnistua. Jotkin mallinnusohjelmathan hyödyntävät näytönohjainta hyvinkin raskaasti, joten eikö konetta voisi melkein hakea "pelikäyttöön"?

Listassani on mukana myös OpenGL-ohjain joista parempi toimii ihan OK - siis vaativassa ammattikäytössä. Se ei ole mikään hirmuvehje, mutta hiljainen se on koska siinä ei ole puhallinta lainkaan.Tuohon hintaan 100+ euroa ei taida parempaa saadakaan.

Graafinen suunnittelu (myös 3D-mallinnus yms.)
- katettu

"Vaativa" viihdekäyttö
- tähän yhdistäisin aina kunnollisen äänenlaadun. Triviaalikonsti joka toimii Ubuntussa heittämällä on ulkoinen EMU 0202 USB äänikortti (noin 100 eur), jolla saat semi-pro äänenlaadun MP3-musiikista. Emolevykortit ovat tähän nähden hirveitä ... siis kun nyt käytit termia "vaativa"  ;D

Nopea isojenkin kuvien selaaminen
-on, erittäin nopea (raudan puolesta).

SSD
- on. Hyvin nopea sellainen. Valittu levykoko ei riitä mihinkään dualbootteihin (Win 7 on hirmuinen tilarosvo kaikkinensa), mutta älä tee sellaisia -kommentoitu enemmän muualla.


USB 3.0
-on


USB-portteja edessä vähintään 4. Ja välit pitäisi olla sen verran isot porttien välillä, että mahtuu muutakin kuin pelkät USB-kaapelit vierekkäin. (Onko tähän helpompi ratkaisu kenties vain jonkinlainen USB hub, vai syökö nopeutta?)
- on kotelon päällä etureunassa. Ei niitä 4 tarvitse eteen - käytä jatkokaapeleita takaa, ajaa ihan saman asian ja on paljon helpompaa järjestää. Toisaalta käytä sellaisia - kunnollisia - USB-levyjä joissa on oma virtakytkin. Tällöin levyt voivat aivan yhtä hyvin olla kytkettyjä taaksekin, esim. LaCie 2 TB:n malli. Eteen ei välttämättä saa USB 3.0 levyjä, koska kotelot ovat vielä vanhanaikaisia tässä suhteessa - joten siksikin kytke osa taakse. Välijohtoja on myös 10 cm:n pituisina ...


Musta ja hieno kotelo (hiljaisuudesta tingitään taiteilijan mukaan ennemmin kuin kotelon ulkonäöstä. :D)
- on musta ja on hieno. Tosin tämän saa myös Arctic White värityksellä, joka on myös erittäin hieno. Itse kun rakensin neljä kappaletta, niin niissä on kaikissa erivärinen kotelo ja yksi on White -malli (jossa kaikki pellit ovat valkoisia), joka on ajateltu juuri naisen käyttöön  :)


Raudan päivittäminen helppoa vaatimustason noustessa, mutta toisaalta kokoonpanon pitäisi tyydyttää päivittämättömänäkin pitkään, opiskelijoita kun olemme.
- onhan se aina helppoa isoissa koteloissa. Sinänsä komponenttien parantamisen varaan ei hirveästi kannata rakentaa, uutta ja lisää voi ostaa. Vanhentuneen teknologian ostaminen parin vuoden päästä uutena, ei juuri kannata.
- tuskin tätä ihan heti tarvitsee päivittääkään
- käyttikselle näkyy 8 prosessoria, joten tehoa riittää

HDMI
- on.


Muistikorttipaikat (kortinlukija-hub?)
- ei ole minulla mukana. Lukijoita saa kaupasta. Hyvä ja toimiva voi olla hakusessa.


Polttava dvd-asema (Blu-rayssa ei taida olla järkeä jos harvojen Blu-ray-elokuvien katseluun löytyy jo ps3?)
- on. Samsung on ongelmaton, mutta itse hankin tähän Asuksen pelit saatavuuden jms vuoksi. BluRay ei mahdu budjettiisi.


Rauta mahdollisimman Linux-yhteensopivaa.
- onhan nuo Asukset ja nVidiat sitä.


SSD:lle pitäisi saada siis varmaankin molemmat käyttöjärjestelmät, sekä raskaimmat ohjelmat Windowsin puolelta ja luultavasti ainakin muutamia ohjelmia Linuxin puolelta, jos tässä SSD-hommassa nyt yleensäkään on mielestänne järkeä?
- kommentoitu jo edellä. Ainoastaan Linux SSD:lle. Virtuaalikoneet isoille SATA-II/III -levyille, koneitahan voi siis olla N kpl eri käyttötarkoituksiin. Raskaat koneet, joita ajetaan samanaikaisesti, kannattaa sijoittaa eri levyille (tosin sellaista tilannetta et edellä raportoinut, mutta voihan sellainen tilanne tulla jossakin "renderöinnissä tms").

Loput roinat, eli elokuvat, mahdolliset pelit, musiikit, lukuisat isot kuvat jne. pitäisi sitten mahduttaa riittävän kokoiselle kiintolevylle ja ulkoisille kiintolevyille. 500GB Buffalon ulkoinen "taskuun mahtuva" kovalevy on jo ennestään ja koneen oston yhteydessä mahdollisesti pitäisi sitten ostaa myös lisää ulkoista tilaa vähintään teratavun verran, jos "sisäinen" kovalevy ei ole merkittävästi halvempi tai muuten järkevämpi?
- ainahan levyjä pitää olla. Omassa kokoonpanossani on kolmen isoa levyjä. Sinulle voisi 2 kpl 2TB Western Digital Green levyjä ajaa asian. Tällöin toinen levy on data backup.
- ulkoinen pikkulevy, esim. tuo 500 GB Buffalo on sitten oma juttunsa, mobiilidatalle tms.
- iso ulkoinen levy voi myös olla backup-levynä. Se, että käyttääkö ulkoista vai sisäistä on makuasia, koska hintojen absoluuttinen ero ei ole merkittävä. Periaatteessa tärkeä data pitäisi viedä aika ajoin ulkoisella levyllä jonnekin muualle säilytykseen (eri palo-osastoon) - tai jos riittää niin polttaa DVD:lle ja viedä sillä.


Budjetin ehdoton yläraja siis alussa mainittu 1000e, mutta vähemmänkin voi tietenkin maksaa, jos vaatimukset täyttyvät. Priorisointi siis luultavasti näytönohjaimeen, prosessoriin ja muistikampoihin? Windowsin ostoa ei tarvitse sisällyttää budjettiin.
- tiukkaa tekee kylläkin e.m. jutuilla. Näytönohjain on tuossa jo tingitty. Emosta voit ottaa saman sarjan halvemman mallin, jos tingit USB 3  / e-sata / firewire kelpoisuudesta. Juttu tuossa emossa on P67-piirisarja. Prosessorista voit ottaa i5-sarjan prossun, jossa säästät.
- kotelossa Antec Sonata III koteloa on joskus saanut powereineen 100 eurolla. Ajaa saman asian ja on ihan hyvä sekin. Ei mielestäni yhtä hieno, mutta on se sekin hieno.
- muisteissa 8 GB riittänee sinulle, joten tuossa säästät. Kingston muistit ovat testattuja, varmista yhteensopivuus kuitenkin aina kaupassa, jolloin ovat velvoitettuja vaihtamaan.
- katso Jimm's PC:stä, saattaa tulla sieltä halvemmaksi kuin Verkkokaupasta, jossa on muutenkin surkea takuutoiminta (tahallaan tekevät jotta säästäisivät kustannuksissa eivätkä ihmiset palauttaisi kaikkea viallista, komponenteissahan ON PALJON viallisia verrattuna muihin kuluttajatuotteisiin).

...ehkä jopa kokoamaan valmiin paketin.  :-*
- seuraavassa on oma pakettini, johon viittaan

Luulisin, että seuraavilla valinnoilla saat mahtumaan budjettin:
- ei dual-boottia, jolloin et tarvitse isompaa SSD-levyä
- WD Caviar Green levyt (ovat kummallisen nopeita nekin, tai sitten Samsungin levyt joita on k.o. säikeessä suositeltu)
- Jimm's PC ostopaikkana
- 8 GB-muistia (no, siis tämän riittävyyttä en voi tietää)

Mielestäni muusta - eli ei mistään oleellisesta - sinun ei tarvitse tinkiä seuraavaan listaan nähden.

Vielä tuosta virtualisoinnista ja sen nopeudesta - se ei ole ollenkaan (koskaan) 1:1. Jos et virtualisoi vaan teet dual-bootin, niin sinun pitää sijoittaa 150+ euroa enemmän SSD-levyyn - hintahan pompsahtaa (yhtä nopealla levyllä) kun kokoa kasvatetaan. Tällöin sinun pitää tinkiä muista, esim. prosessorista tai emosta. En menisi ollenkaan takuuseen, että saat tällöin nopeamman Windowsinkaan, Linux on varmasti tällöin hitaampi. Jos taasen et käytä SSD-levyä, niin silloin järjestelmä on Ubuntun suhteen varmasti hitaampi. Muutenkin jos käytät fyysistä Windows-konetta, niin ajan kuluessa se hidastuu kuitenkin - virtualisoinnissa koneiden kanssa pelaaminen on paljon helpompaa, koska niitä voi olla useita, niitä voi varmistella, ja siten niiden hidastumiseen ei tarvitse tyytyä. Joten virtualisoinnilla saat Linuxista kaiken tehon irti SSD-levyllä ja virtualisoidulla Windowsilla kaiken tehon mitä siitä voi saada - voihan sillekin ostaa oman SSD-levyn myöhemmin kun hinnat putoavat, jolloin senkin saa tosi nopeaksi. Virtuaalikoneitahan voi siirrellä koneelta toisella ja levyltä toisella milloin huvittaa. Tällöin niihin saa helposti (=triviaalisti) lisää vauhtia heti kun budjetti antaa myöten.
« Viimeksi muokattu: 20.07.11 - klo:13.11 kirjoittanut Ganymedes »

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #2 : 20.07.11 - klo:11.03 »
Tässä oma kokoonpanoni, johon olen päätynyt (lue kommentteja ja perusteluja tarkemmin "Nopea työasema" -säikeestä):


Emo: Asus P8P67Pro, Rev 3.1

Prosessori: Intel i7 2600K 3.4 GHz Boxed Unleashed (LGA 1155 kanta)

Muistit:Kingston HyperX 2x2x4 GB DDR3 1600 MHz CL9

Systeemilevy: OCZ Agility 3 SSD 60 GB, Sata-III

Datalevyt: Western Digital Caviar Black, Sata-III, 1 TB, 3 kpl

Kotelo: Fractal Design Define R3 ATX Black/Silver/Titanium /White-malli (hieman kalliimpi)

Virtalähde: Chieftec PSU 650W (erikseen kytkettävät kaapelit)

Näytönohjain: Asus ENGTS450 1 GB PCI-E

DVD RW-asema: Asus DRW-24B3ST Retail / Samsung bulk-mallit riittää Linuxissa


Tämä on myös hyvin hiljainen yhdistelmä. Vaikka tuolla edellä siitä vaatimuksesta hivenen tingittiin, niin mielestäni ei pitäisi tinkiä. Ei kukaan kuuntele "vaativassa viihdekäytössä" puhaltimien ujellusta - huonojen puhaltimien äänitasohan nousee vielä myöhemmin. Esim. tässä kotelossa tulee virtalähteen puhallin koneen pohjalle alaspäin - suodattimella varustettuna.

Hiljaisuudesta vielä:

- kotelossa on vaimennusmatot valmiina
- kotelotuulettimet (vakiona yksi takana ja yksi edessä) eivät pidä ääntä oikein suunniteltuina. Mukana on myös näiden pyörintänopeuden manuaalinen säätö sijoitettavaksi takapaneeliin.
- virtalähteen puhallin tulee pohjalle, puhallin alaspäin (suodatin)
- emolevyllä ei ole puhallinta
- näytönohjaimessa ei ole puhallinta
- prosessori on Boxed malli eli mukana on Intelin oma jäähdytin/puhallin. Tämän voi vaihtaa parempaa (60...80+ euroa) jos haluaa. (Tietysti jos tämä olisi oleellista ja tiedossa etukäteen, kannattaisi prosessorista ottaa eri malli ja tutkia hyvä jäähdytin erikseen.) Ei tämä Boxed mallikaan pahalta vaikuttanut tässä kotelossa.
« Viimeksi muokattu: 22.07.11 - klo:12.43 kirjoittanut Ganymedes »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #3 : 20.07.11 - klo:11.12 »
Mitä tuo 1000€ budjetti sitten sisältää? Ei varmaankaan mitään oheislaitteita? Entä Windowsin? Itse nimittäin vasta kasasin koneen noin 700€ (osat, hinnat ei ihan 100% oikein) (kun lasketaan pelkkä keskusyksikkö), tosin se ei ollut ihan yhtä tehokas kuin tuo Ganymedeksen kone ja siinä on omanlaisensa painotukset, joista varmaankin voi tinkiä.

Noista ulkoisista levyistä. Kannattaa ostaa USB 3.0 (SuperSpeed ;D) tai eSata-levy, jos haluaa nopean ulkoisen levyn. USB 2.0 on aikamoinen pullonkaula. Silloin pitää tietenkin varmistaa, että sellainen löytyy myös koneesta. Lisäkortitkaan eivät ole kalliita (saikohan niitä jo 20€ hintaan).
« Viimeksi muokattu: 20.07.11 - klo:11.14 kirjoittanut Tomin »
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #4 : 20.07.11 - klo:11.37 »
...
Noista ulkoisista levyistä. Kannattaa ostaa USB 3.0 (SuperSpeed ;D) tai eSata-levy, jos haluaa nopean ulkoisen levyn. USB 2.0 on aikamoinen pullonkaula. Silloin pitää tietenkin varmistaa, että sellainen löytyy myös koneesta. Lisäkortitkaan eivät ole kalliita (saikohan niitä jo 20€ hintaan).

USB 3 pikkulevyjä olen juuri mittaillut läppäreissä ja ei niillä vielä kuuhun mennä. Niillä saa suunnilleen tuplanopeuden verrattuna USB 2.0:aan. Kunnollinen, sisäinen SATA-II -levy (työasemassa) antaa lähes tuplavauhdin ulkoiseen USB 3.0:aan nähden. Joten jos datalla on kiire, niin kannattaa käyttää sisäistä levyä työasemassa tai SSD-levyä läppärissä.

Itse järjestin niin, että läppärissä on SSD-levyt ja ulkoisella pikku USB 3.0 -levyllä on dataa jota voi vaihtaa SSD-levylle, silloin kun on tarve saada se (esim. virtuaalikone) toimimaan mahdollisimman nopeasti.

Kyseiset tulokset tulivat Verbatim USB 3.0 1 TB pikkulevyllä. WD:n USB 3 -levyä ei pystynyt kokeilemaan silloin koska se ei toiminut missään USB 2:lla varustetussa koneessa - joka on oma varoituksen aiheensa. Verbatim kylläkin toimii kaikkialla.

... joten tuossa paletissa on monta liikkuvaa osaa, jossa pitää miettiä mihin sen nopeuden oikein haluaa saada ... tuossa edellähän ei otettu kantaa isoihin USB 3.0 -levyihin ...

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #5 : 20.07.11 - klo:11.43 »
Eli USB 3.0 on pullonkaula (nykyisellään ainakin). eSata tuskin on? Sehän on sama kuin sisäinenkin, mutta ymmärtääkseni nopeus on rajoitettu 3 Gb/s eli sama kuin SATA 2, mikä riittää mainiosti perinteisille levyille.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #6 : 20.07.11 - klo:11.53 »
Eli USB 3.0 on pullonkaula (nykyisellään ainakin). eSata tuskin on?
...

En ole noita eSata-levyjä mittaillut ... muistaakseni tuossa edellä ehdottamassani PRO-version emossa ei ole eSata liitäntää (EVOssa on) - voin muistaa väärinkin, mutta tarkkana kannattaa olla, koska tällaiset ominaisuudet tulevat aina kalliimmissa malleissa mukaan, jos oikeasti haluaa eSata levyjä käyttää.

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #7 : 20.07.11 - klo:12.00 »
Eli USB 3.0 on pullonkaula (nykyisellään ainakin). eSata tuskin on?
...

En ole noita eSata-levyjä mittaillut ... muistaakseni tuossa edellä ehdottamassani PRO-version emossa ei ole eSata liitäntää (EVOssa on) - voin muistaa väärinkin, mutta tarkkana kannattaa olla, koska tällaiset ominaisuudet tulevat aina kalliimmissa malleissa mukaan, jos oikeasti haluaa eSata levyjä käyttää.

Ehdottamassasi kotelossa on eSata.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #8 : 20.07.11 - klo:12.12 »
...
Ehdottamassasi kotelossa on eSata.

Niinpä taisi ollakin. Liitännät ovat ihan kätevästi edessä ylhäällä.

Helsingforce

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #9 : 12.08.11 - klo:03.00 »
Hei!

Kiitos kattavista vastauksista!

Tässä on nyt vierähtänyt tovi jos toinenkin tutustuessa muun muassa virtualisointiin ja hardware-puoleen yleensäkin.

Virtualisointi tuntuu nyt todellakin ainoalta oikealta vaihtoehdolta, kiitos Ganymedeksen. :) Myös ehdottamasi kokoonpano tuntuu vähintäänkin yhtä oikealta. Muutama asia on kuitenkin minulle vielä epäselvä:

-Emolevystä on mainittu tässä keskustelussa ja useaan otteeseen Nopea työasema -säikeessä REV 3.1, mutta esimerkiksi Jimmsiltä on saatavilla vain REV 3.0 ja verkkokauppa.comissa emolevyn tiedoissa asiasta ei ole edes mainintaa (http://www.verkkokauppa.com/fi/product/41845/cxqrv/Asus-P8P67-PRO-B3-Intel-P67-LGA1155-ATX-emolevy). Erona näissä on siis:

REV 3.0 – NEC USB 3.0 controllers
REV 3.1 – ASMedia USB 3.0 controllers

Onko tällä asialla mitään väliä? Valmistajan kannalta varmastikin, mutta näin kuluttajan kannalta?

-Onko kerroinlukollisesta prosessorista (2600 vs 2600K) muuta hyötyä kuin mahdollinen pieni hintaero, JOS kellotushommiin ei ole aikomusta ruveta. En siis tietenkään rupea rajoittamaan mahdollisuuksia millään lukoilla parin kympin vuoksi jos lukosta ei ole jotain hyötyä...

Huomioita:

-Vain yksi teran kiintolevy näin alkuun tuomaan hintaa alas tonniin. Ei ole tarvetta ainakaan vielä suurille data backupeille, eikä virtualisenakaan samaan aikaan ajeta vielä useita koneita
-Dvd-aseman nappaan vanhasta koneesta myöskin budjetin vuoksi.

---

Virtalähde:

Chieftec CFT-650 650W 14cm ATX Kaapelinhallinnalla

66,86
Konebox.fi
https://www.konebox.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=111809

78.00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/CFT-650-14CS?pid=1313009022142

---

Emolevy:

Asus P8P67 PRO B3 Intel P67 LGA1155 ATX-emolevy

145,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/41845/cxqrv/Asus-P8P67-PRO-B3-Intel-P67-LGA1155-ATX-emolevy

P8P67 Pro, Rev 3.0, LGA1155, Intel P67, DDR3, USB 3.0, ATX

154,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/P8P67-PRO-REV-3.0?pid=1313009686735

---

Prosessori

Core i7 2600K, LGA1155, 3.4 GHz, 8MB

291,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/26572/cvrdd/Intel-Core-i7-2600K-3-4-GHz-LGA1155-suoritin-boxed

276,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/BX80623I72600K?pid=1313009969459
(Onkohan tämä Jimmsin prosessori nyt se boxed vai ei? Kun tuotekoodi antaa ymmärtää että olisi boxed, mutta missään taas ei lue että olisi, vai onko tuulettimen kuuluminen pakettiin vain niin itsestäänselvyys? Hintakin antaisi viitteitä siitä ettei ole boxed, sillä tämä on ainoa tuote (tässä kokoonpanossa) missä Jimm's on selvästi halvempi kuin Verkkokauppa.com)

---

Muistit:

Kingston HyperX 2x4 GB DDR3 1600 MHz CL9

54,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/50692/cntkr/Kingston-HyperX-Genesis-KHX1600C9D3K2-8GX-8GB-2x4GB

55,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/KHX1600C9D3K2%2F8GX?pid=1313103192320

Näitäkö ne nyt sitten pitää olla?

---

Järjestelmälevy

60GB Agility 3 Series SSD-kiintolevy, 525/475, MLC, 2.5", SATA III

116,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/AGT3-25SAT3-60G?pid=1313013614625

120,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/16575/dbkrd/OCZ-Agility-3-60GB-2-5-SSD-SATA-III-kiintolevy

---

Datalevy

1TB Caviar Black, SATA 3, 7200rpm, 64MB

83,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/WD1002FAEX?pid=1313014688935

Tai 1,5TB 99,00

---

Näytönohjain

Asus ENGTS450 DIRECTCU/DI/1GD5 1GB PCI-E

114,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/47699/ctjdt/Asus-ENGTS450-DIRECTCU-DI-1GD5-1GB-PCI-E-naytonohjain
-halvempi
-hiljaisempi?

Asus ENGTS450 DC OC/DI/1GD5 1GB PCI-E

124,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/31621/cxqgh/Asus-ENGTS450-DC-OC-DI-1GD5-1GB-PCI-E-naytonohjain
-ylikellotettu


Olisiko näistä mitään kommenttia? NäistäKIN olen liian pihalla osatakseni tehdä päätöksen.

Näytönohjaimen budjettiin voisi jopa laittaa 50e lisää, jos se on kannattavaa. Ganymedeshan mainitsi, että paketissa ollaan tingitty näytönohjaimesta.

---

Kotelo

Fractal Design Define R3 Black Pearl

99,00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/FD-CA-DEF-R3-BL?pid=1313015498793

99,90
Verkkokauppa.com
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/34166/csvqs/Fractal-Design-Define-R3-Black-Pearl

---

Halvimmilla ostopaikoilla

956,56 Jos Jimmsin prosessori on boxed ja näytönohjain directCU

966,56 Jos Jimmsin prosessori on boxed ja näytönohjain OC

972,46 Jos Jimmsin prosessori ei ole boxed ja näytönohjain directCU

982,46 Jos Jimmsin prosessori ei ole boxed ja näytönohjain OC

---

Osat siis pitäisi saada lähipäivinä tilaukseen. Viimehetken vinkkejä siis kaipailisin. Varsinkin Ganymedekselta, jolla kokemusta paketista on.

Todella paljon kiitoksia edellisistä ja tulevista vastauksista! :-*



Viitsisitkö Ganymedes vielä kertoa, oliko kokoamisessa mitään ihmeellisyyksiä/epäselvyyksiä, ja onko antaa vinkkejä kyseisen kokoonpanon kasaamisesta kun olet näitä kerran 4 kasannut? :D

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #10 : 12.08.11 - klo:08.12 »
OK, oheisena kommentteja, toivottavasti pongaan tässä kaikki kysymykset:

0.
Hankintapaikoiksi ovat vakiintuneet Jimms PC ja Data Systems (Espoo) ... Konebox.fi :stäkin löytyy jotakin (varsinkin ulkoisia). Verkkokaupassa törmäsin (taas) erittäin huonoon takuuasian hoitoon, jota tekevät tahallaan selvästikin, joten toistaiseksi en osta sieltä mitään. Osat saa todellisuudesta noista yllämainituista paikoista halvemmalla tai kätevämmin.

1.
Emo.
Ostin juuri 4 tuollaista emoa ja kaikki olivat revisio 3.1 - taitavat olla vanhaa varastoa jos ovat 3.0. Paikka oli Data Systems.

2.
Kellotus.

Tämä emo osaa itse säätää kellotustaan - siinä on emon ekalla sivulla graafiset menut, joista voi suoraan valita "High Performance". Joten kalliimpi prosessori tulee hyötykäyttöön ... tosin, tässä on hengästyttävän paljon vaihtoehtoja, joten ei aio väittää että oikeasti tietäisin, mitä milloinkin tapahtuu - sitä pitäisi tutkia ihan omana projektinaan.

3.
Boxed.

Joo, ei niissä selosteissa aina lue Boxed. En tiedä onko se itsestään selvää tuolla prosessorimallilla - kannttaa kysyä tilauksen yhteydessä. Hinnat voivat olla erilaisia - tosin Jimms PC antaa sivuilla "suositukset" jäähyistä, joka viittaisi siihen, että sitä ei ole. Sinänsä ymmärrän kyllä, jos joku haluaa vaihtaa vakiojäähyn pois  tuollaisessa state-of-the-art -koneeseessa.

4.
Näytönohjain.

Noin muutoinkin, lue vielä tuon toisen säikeen viimeisimmätkin postit. Halvempi näytönohjain ei lopulta toiminut (käytännössä ollenkaan) yhdessä jutussa mikä minulla oli vaatimuksena.

En osaa sanoa muista malleista, ENGS450 on äänetön, koska siinä ei ole puhallinta.


5.
Kovalevy.

Backup-koko = virtuaalikoneen koko. Tämä on luokkaa 20-30 GB riippuen mitä teet, Tästä haluat varmaan säilyttää useampia versioita. Varsinainen data, jos sitä on paljon, kannattaa varmaan säilyttää jossakin muualla kuin virtuaalikoneella (=file serverrillä, joka voisi olla vaikkapa fyysinen kone). Sellainen data mikä aina on käytössä, kannattaa pitää virtuaalikoneella, koska muutoin virtuaalikoneen kopio EI ole täydellinen, itsenäinen, toimiva kokonaisuus (=joka on usein hyvin kätevää).

Tällä tarkoitin vain hahmotelmaa backupin koosta. Jonnekin, ERI levyllehän niitä pitää tehdä.

Levyissä kannattaa ostaa yleensä suurin jossa MB hinta on alimmillaan. 1 TB todennäköisesti ei ole sitä - riippuen levyn tyypistä. 2 TB lienee lähempänä. No, sinullahan oli 1.5 TB jo katsottuna.

5.
Muistit.

Näitä on HYVIN montaa eri mallia. Genesis ei ollut se malli mitä minä ostin. Esim. Data Systemsissä osasivat katsoa listoilta mikä on täsmälleen se tyyppi, jolla Kingston on itse testannut (ainakin julkaissut) toiminnan kyseisellä levyllä. Kannattaa varmistaa kaupasta.


koivukoski1

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 728
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #11 : 12.08.11 - klo:10.57 »
Kasaus:
 Liittimet saa laitettua vain oikeisiin paikkoihin ja manuaalissa hyvät ohjeet. Itse nojailen kasaillessa koneen runkoon staattisen sähkön vuoksi (ilman villapaitaa / sukkia?).

Kellotus:
 Vakio jäähyillä pääsee noin 3,8 Ghz, joka ydin. Aika vakio bios säädöillä.
Toinen koneeni on "paremmilla" jäähyillä ja kellottuu helposti 4,7 Ghz.

Näytönohjain:
 Cuda kiinnostaa, joten otin Nvidian.

Muistit:
Taitaa nykyjään olla 2100Mhz Cl9, jos tarvitsee?

t. Koivukoski1

tuke81

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1667
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #12 : 12.08.11 - klo:14.04 »

Virtalähde:

Chieftec CFT-650 650W 14cm ATX Kaapelinhallinnalla

66,86
Konebox.fi
https://www.konebox.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=111809

78.00
Jimmspc.fi
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/CFT-650-14CS?pid=1313009022142

---


Hyh 4 12V linjaa. Henkilökohtaisesti karsisin miuluummin modulaarisuudesta kuin railien määrästä(Ja 650W on aika overkill, ellet laita kunnon näytönohjainta).

http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/P1-650S-NLB9?pid=1313146451676
http://www.jimmspc.fi/tuoteinfo/SST-ST60F-ES?pid=1313146536863
Miksi tehdä jotain helposti, kun sen voi tehdä vaikeastikin...

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #13 : 12.08.11 - klo:20.30 »
Tuolla jossain välissä oli juttua että virtualisoida Windows. Jos ketjun alussa mainittu "vaativa viihdekäyttö" tarkoittaa myös pelaamista, niin unohda se Windowsin virtualisointi välittömästi ja laita se Windows host järjestelmäksi ja virtualisoi Linux. Jos koneella ei pelata tai tehdä mitään vaativia 3D-juttuja niin silloin taas toisinpäin.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #14 : 12.08.11 - klo:21.34 »
Tuolla jossain välissä oli juttua että virtualisoida Windows. Jos ketjun alussa mainittu "vaativa viihdekäyttö" tarkoittaa myös pelaamista, niin unohda se Windowsin virtualisointi välittömästi ja laita se Windows host järjestelmäksi ja virtualisoi Linux. Jos koneella ei pelata tai tehdä mitään vaativia 3D-juttuja niin silloin taas toisinpäin.

Riippuu ihan tapauksesta:

- muut virtualisointiratkaisut tarjoavat monessa asiassa, erityisesti OpenGL suorituskyvyssä, erittäin paljon huonomman toiminnan kuin VMware (kesällä julkaistun PC-lehden vertailun mukaan, en muista lehteä)

- peleissä asia lienee hyvin suhteellista, riippuu pelistä
- DirectX-tilanteesta en tiedä mitään, mutta sen tuki on ollut VMwaressa kauemmin kuin OpenGL-tuki, mutta eihän se sinänsä välttämättä mitään todista

- SSD-levy on erittäin paljon parempi alusta kuin kovalevy virtualisoinnissa. SSD-levyllä toimii esim. erittäin vaativa OpenGL sovellus nopeammin kuin fyysisellä koneella (katso edellä olevia perusteluja tässä säikeessä - fyysinen kone on usein pilattu kaikella töhnällä - tämä on kuitenkin aivan käytännön esimerkki, tosin ei minun koneella)

- käytän erittäin vaativia OpenGL sovelluksia + tietokantasovelluksia, jatkuvasti virtuaalikoneella enkä fyysisellä mitään näistä. Riippuu mitä niillä oikeasti tekee - usein virtualisoinnin hyödyt ovat suurempia kuin nopeusetu, mutta välttämättä ei ole näin, riippuu aivan käytön luonteesta ja sovelluksen toimintaideasta

- Ubuntu on erittäin hyvä virtualisointialusta. Tosin ei Windows 7, 64-bit:kään vaikuta huonolta verrattuna XP 32-bittiseen, joka oli yksinkertaisesti varsin huono virtualisointialusta.

Joten riippuu siitä, että mitä oikeasti tekee ja kannattaa huomata, että VMware on huomattavasti parempi kuin esim. VirtualBox joka oli tuon testin mukaan surkea monessa asiassa. Omia vertailukokemuksia asiasta ei ole, mutta mielestäni VMware ei ole niin nopea kuin tuon testin statistiikka antaa ymmärtää - mutta SSD-levyllä VMware on toisaalta erittäin nopea - katso myös edellä esittämäni perustelut miksi virtuaalikone on usein oikeasti nopeampi kuin se yksi ja ainoa fyysinen kone.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #15 : 12.08.11 - klo:21.55 »
Lainaus
- peleissä asia lienee hyvin suhteellista, riippuu pelistä
- DirectX-tilanteesta en tiedä mitään, mutta sen tuki on ollut VMwaressa kauemmin kuin OpenGL-tuki, mutta eihän se sinänsä välttämättä mitään todista
Meni vähän ohi tuo viesti, mutta pointtini oli siis, että mikään virtualisointitekniikka ei todellakaan sovellu pelaamiseen. Käsittääkseni tuo VMwarekaan ei tue kuin DX9:ä, joka on 2002 vuoden tekniikkaa. Uudemmista peleistä taas erittäin harvat ylipäätään tukee openGL:ää.

Toisin sanottuna jos tosiaan tuo vaativa viihdekäyttö tarkoittaa pelaamista, niin sen saa uudemmilla peleillä unohtaa käytännössä täysin jos yrittää virtualisoida Windowsin. Mutta tosiaan openGL mielessä tai vaikka ihan dx, niin graafiset sovellukset kyllä pääsääntöisesti toimii virtualisoituna ihan kivasti esim. 3d cad sovellukset jos nyt ei pyöritä jotain ihan sairaankokoisia malleja, mutta kukapa silloin mitään virtualisointia edes käyttää.

Olen myös hiukan erimieltä siitä, että virtualisoitu kone on nopeampi kuin "fyysinen" asennus. Tietysti se voi olla mahdollista, mutta minusta tuo on taas merkki erittäin huonosta järjestelmän ylläpidosta jos kone on täytetty niin paljolla turhalla tauhkalla, että käyttökokemus kärsii jos kyseessä on kone joka on edes lähelläkään nykypäivän tekniikkaa.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #16 : 12.08.11 - klo:23.48 »
...
Olen myös hiukan erimieltä siitä, että virtualisoitu kone on nopeampi kuin "fyysinen" asennus. Tietysti se voi olla mahdollista, mutta minusta tuo on taas merkki erittäin huonosta järjestelmän ylläpidosta jos kone on täytetty niin paljolla turhalla tauhkalla, että käyttökokemus kärsii jos kyseessä on kone joka on edes lähelläkään nykypäivän tekniikkaa.

Jaa, itse en nopeasti ajateltuna tiedä yhtään Windows-kotikonetta, joka ei olisi täynnä tauhkaa ja sen takia hidas ja sekava. Jatkuvastihan niitä saa olla lähipiirissä pelastelemassa ja siivoamassa - ihan hirveässä kunnossa ovat yleensä.

Yrityskäytössä tilanne tuntuu olevan vielä huonompi korporaatiosoftien ja väärien turvamääritysten vuoksi.

Mitä muita vaihtoehtoja edes olisi, jos koneita on vain yksi?

Vika/fiba

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 660
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #17 : 13.08.11 - klo:00.41 »
Keskustelu vähän polveilee, joten luin uudellelleen Helsingforcen ekan viestin.
Siis tonnilla (1000€,max) pitäisi saada työkäyttöön soveltuva kone Adoben CS5-paketille, ja vielä samalla koneella pitäisi voida pelailla sujuvasti. Vaatimukset ovat kovat.
Oman käsitykseni mukaan on sijoitettava koneeseen CS5:n pyörittämiseksi (ilman virtualisointia) 1500-6000e.
Ensinnä huomiota kiinnittää muisti. Photoshop nimittäin on varsinainen muistisyöppö. Jos tarkoitus on käsitellä kuvia sujuvasti, laadukkaasti, paljon, kannattaa panostaa muistiin; ylärajaa ei ole. Alaraja jossain 4-8 gigan paikkeilla.
@ Ganymedes: koska en tunne VMwarea, kysyn, paljonko fyysisen koneen muistista VMware antaa guestille?
Toinen juttu on Photoshopin swap-osio, Adobe kutsuu sitä scratch diskiksi. Jos olisin rikas varaisin yhden 60-100 gigan SSD:n pelkästään sille. Köyhä osioi n.100gigaa jostain Sata-levyn nurkasta, kuitenkaan ei fyysisesti samalta levyltä, jossa Windows sijaitsee. Nimittäin sekä Photoshop että Windows käyttävät kovalevyä aktiivisesti.
Virtuaalikoneelle voinee antaa useita kovalevyjä?

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #18 : 13.08.11 - klo:01.21 »
...
@ Ganymedes: koska en tunne VMwarea, kysyn, paljonko fyysisen koneen muistista VMware antaa guestille?
Toinen juttu on Photoshopin swap-osio, Adobe kutsuu sitä scratch diskiksi. Jos olisin rikas varaisin yhden 60-100 gigan SSD:n pelkästään sille. Köyhä osioi n.100gigaa jostain Sata-levyn nurkasta, kuitenkaan ei fyysisesti samalta levyltä, jossa Windows sijaitsee. Nimittäin sekä Photoshop että Windows käyttävät kovalevyä aktiivisesti.
Virtuaalikoneelle voinee antaa useita kovalevyjä?

Se mitä kukakin tarvitsee riippuu yleensä hyvin paljon datasta. Vaikka en tunnekaan Photoshoppia voisin kuvitella että tämä pätee siihenkin. Peleissä asia voi olla absoluuttisempaa, koska pelit on mitoitettu tavanomaisesti jollekin grafiikalle ja jos siihen tehot eivät riitä, niin peliä ei voi mielekkäästi pelata.

VMwarelle voi jokaisessa bootissa antaa minkä muistiavaruuden hyvänsä - tämä siis 64-bittisessä maailmassa. Jos peli on 32-bittinen, niin liiallisen muistin antaminen ei auta, vaikka koneet (fyysinen ja virtuaalinen) olisivatkin 64-bittisiä. Koskaan ei kuitenkaan pidä antaa virtuaalikoneelle niin paljoa muistia, jotta fyysinen kone alkaa swappaamaan.

Virtuaalikoneelle voi luoda virtuaalilevyjä niin paljon kuin haluaa. Virtuaalilevyjä voi liikutella fyysisten levyjen välillä miten haluaa ... ja budjetti milloinkin sallii. Tässäkin mielessä käyttö on joustavampaa ja helpommin budjettiin sopivaa. Ohjeeni mukaan tehdään vain yksi levy jonka koko ei etukäteen varata - tämä ei ole nopein tapa käyttää, mikä on mainittu ohjeessa. Yhden levyn käyttö joka on kaiken muun kanssa samassa hakemistossa on tietysti helpointa ja joustavinta - useamman levyn kanssa pitää jo vähän tietää mitä tekee, jottei hukkaa levyjä.

Virtuaalikoneella voi käyttää myös suoraan fyysisen levyn raakaa partitiota, mutta se ei ole VMwaren mielestä suositeltavaa eikä toimikaan kunnolla (olen kokeillut Windows-boottilevynä - ei toiminut). Sanon tämän vain siksi, ettei joku turhaan innostu tästä mahdollisuudesta menuissa.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Kokoonpano graafiselle suunnittelijalle
« Vastaus #19 : 13.08.11 - klo:01.46 »
Mitä muita vaihtoehtoja edes olisi, jos koneita on vain yksi?
Kaksi kiintolevyä, kaksi asennettua järjestelmää ja viimeisetkin rutistukset raudasta ilman mitään muistihäviöitä yms.

Vika/fiba on myös siinä oikeassa, että monesti kuvan/videon käsittely vaatii todella paljon muistia. Sekin on asia mikä pitäisi ottaa vielä erikseen huomioon jos työskentelee virtualisoidussa ympäristössä jos todellakin haluaa raudasta kaiken irti. Ei mitään järkeä uhrata hostin ajamiseen edes gigaa keskusmuistia jos sen voi hyödyntää tehokkaamminkin.

Lainaus
Jos peli on 32-bittinen, niin liiallisen muistin antaminen ei auta, vaikka koneet (fyysinen ja virtuaalinen) olisivatkin 64-bittisiä.
Ei ihan absoluuttinen totuus. Linux maailmastakin tuttu esimerkki on erikoisemmat 32bit kernelit esim. palvelinkäytössä (PAE, löytyy myös Windowsille versioista), jotka pystyy hyödyntämään isompia muistimääriä. On siis vain ohjelmoinnista kiinni onko hyötyä vai ei. Onhan näitä mm. ramdisk kikkoja joilla voi muuttaa "ylimääräisen" keskusmuistin swap tilaksi vaikka 32bit xp:ssä. Mutta on kyllä totta että käytännössä noiden kikkojen käyttämisestä ei ole edes älyttömiä hyötyjä.
« Viimeksi muokattu: 13.08.11 - klo:01.55 kirjoittanut qwertyy »