Kirjoittaja Aihe: Realtek Wlan N USB-donglen ajurit (RTL8188CUS) [toimii]  (Luettu 2920 kertaa)

uggeli

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 351
  • Profiili
Elikkäs tuli pistettyä tilaukseen tuollainen "halpaa kuin leipä" merkkinen, micro kokoinen Wlan N @ 150 Mbps tikku jossa Realtekin piirit. Elikkäs itse dongle:

SkyCity SY-W8509
ja Wikidevin tiedot tuosta

Tuo sivun mukaan tuossa olisi siis Realtek RTL8188CUS piiri, mutta sitten kun mennään itse ajuri asiaan, niin...

Realtek ajurien lataussivu

Tätä kirjoittaessa tuolla näkyy Linuxille tarjolla ajuri versio 3.0.1590 josta on maininta Linux driver for Kernel 2.6.38(and later). Päivitys: Tämä ajuri toimii myös vanhemmalla kernelillä, itselläni esim. 2.6.32-32-generic


Itselläni on kuitenkin käytössä ubuntu 10.04 (64bit siinä koneessa johon tuo yulee vaikkakaan ei taida merkitystä olla bittisyydellä). Kuitenkaan kun 10.04 versiossa ei ole noin uutta kerneliä, niin mikäs tuossa olisi se järkevin keino toimia? Tuota ajuriversiota tuskin voi asentaa vanhenpaan eli tuo maininta on otettava oikeasti huomioon. Mutta entäs vanhemmat ajuriversiot, saako ne helposti jostain tuolta myös otettua (vaikken nähnytkään itse mistä), vai onko järkevää lähteä päivittämään kerneliä tai jopa jakelua ellei kernel päivitykset muutoin tuttuja ja / tai haluaa että jatkossa tietotuvapäivitykset tulee autom. ?

Eli miten etenisitte tikun toimintaan saattamisessa? Mainittakoon toki, että ko tikku ei ole vielä itselläni, ja mikäli huono tuuri, niin se ilmainen toimitus tarkoittaa taas polkupyörälähettiä.. :D Eli tuossa voi kestää ja tulee hankittua joku toinen jo sitä ennen, ellei muuta niin väliaikaisesti käytettynä edes (tai sitten se 300Mbps josta myös toisessa ketjussa kyselin). Tämä nyt tuli tilattua vaan pikaisesti siinä toivossa että kerrankin tulisi nopeasti. Olisi nimittäin ihan mukava tuolla läppärilläkin nettiin päästä (piuhan veto ei kuitenkaan tule kyseeseen). :) Päivitetäänpäs tähän tämänkertainen polkupyörälähetin nopeuskin. :) 22.6. tuli tieto että tuote on lähetetty ja 6.7. tuote saapui postilaatikkoon.

Edit: otsikkoa muutettu
Edit2: Päivitetty tieto toimivuudesta vanhemmallakin kernel versiolla ym. tietoa
« Viimeksi muokattu: 06.07.11 - klo:17.26 kirjoittanut uggeli »
Linux: Be root
Windows: Reboot

mrl586

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 4554
  • Profiili
Vs: Realtek Wlan N USB-donglen ajurit (RTL8188CUS)
« Vastaus #1 : 18.06.11 - klo:22.02 »
Ota tämä PPA käyttöön ja asenna sieltä uudempi kerneli.

uggeli

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 351
  • Profiili
Vs: Realtek Wlan N USB-donglen ajurit (RTL8188CUS)
« Vastaus #2 : 20.06.11 - klo:11.35 »
Kiitos! Täytyy tehdä tuo jahka kotiin pääsen. Tosin se polkupyörälähetti on yhä matkallaan.. :D Mutta raportoin tänne kuinka tuo pelittää, jahka palikka saapuu.

Edit:
Saattaa kestää tovi ennen kuin tänne saan palautetta tuosta tikusta, tuli näet ongelmia tuon 2.6.38.8.18 kernelin kanssa. Tästä teinkin oman aiheen. Sisäinen wlan siis toimii satunnaisesti, rautapuolessa lienee vikaa. Näinpä tämä wlan palikka olisi syytä saada toimimaan kunhan tulee. Neuvoista tarjoan pullakahvit (omakustanteena toki kun näin virtuaalisesti muuhunkaan pysty) :)

Käytännössä siis nVidian ajurit eivät toimineet sen kanssa yhteen vaikka asensin headers paketinkin jne. Kokeilin poistaakin ajurit ja asentaa uudestaan jolloin ei asentunut, ei vaikka boottasin jo vanhaan kerneliin.. MUTTA.. Se mitä tapahtui tuohon vanhaan kerneliin bootatessa, oli se, että koneen sisäinen wlan heräsi eloon (ainakin taas toviksi). Nyt siis poistettu jo uusi kernel & pakettivarastokin käytöstä ja nVidian ajurikin asentui heittämällä ja sisäinen wlan toimii yhä.

Aiemmin wlan oli siis täysin kuolleena, edes lspci ei listannut mitään siihen liityvää. Windowskaan sitä ei löytänyt, ja windowsissahan se alunperin mykäksi menikin. No nyt loppu hyvin, kaikki hyvin ainakin tovin taas. Mikäli tuo tuosta pimenee, niin täytynee teiltä kysellä apuja nVidian suhteen uudemmalla kernelillä (kysytty omassa ketjussaan), itseltäni kun loppuivat konstit kesken.


« Viimeksi muokattu: 21.06.11 - klo:11.45 kirjoittanut uggeli »
Linux: Be root
Windows: Reboot

uggeli

 • Käyttäjä
 • Viestejä: 351
  • Profiili
Vs: Realtek Wlan N USB-donglen ajurit (RTL8188CUS) [toimii]
« Vastaus #3 : 06.07.11 - klo:17.20 »
Päivitetäänpäs tilannetta.

Eli asensin tuon ajurin tosiaan 10.04 vakio kernelillä jo ennen tikun saapumista. Tänään saapui viimein tikku, laitoinkin sen koneeseen kiinni ja käynnistelin ubuntuun. Tuloksena oli että ei toiminut ensin. Laiteajureissa näkyi kyllä Realtek ajuri käytössä, mutta itse laite ei tullut network manageriin, eli koko yläpalkissa ei ollut mitään verkkoon liittyvää. Kokeilin Järjestelmä > Asetukset > Verkkoyhteydet ja lisäsin sen kautta yhteyteni tiedot ja klikkasin valinnan käytössä kaikille. Vielä yhteys ei tullut silti näkösälle eikä palikan valokaan näyttänyt elon merkkejä kun valoa ei ollut lainkaan. Päätin nopeasti testata Windowsin puolellakin toimiiko halpis palikka edes siellä, no toimihan se. Bootti takaisin ubuntuun ja nyt jo käynnistysvaiheessa rupesi valo vilkkumaan. Yhteys siis toimii myös ajurin ollessa asennettuna tämän vanhemman kernelin yhteydessä. Lupailin testailla uudemmallakin kernelillä, mutta sitä en tee nyt aivan lähiaikoina, sillä mukava viimein käyttää edes tovi konetta siellä missä haluaa. :)

Edit: Todettakoon, että en tietty epäile hetkeäkään etteikö tuo tikku toimisi uudenkin kernelin kanssa. Lähinnä se uusi kernel juttu liittyy osittain toiseen ketjuun, jossa oli puintia tuosta nVidia ajurista (josta tuossa yllä mainitsin). Eli pahoitteluni sekaannuksesta kun en muistanut tuota heti. :)
« Viimeksi muokattu: 06.07.11 - klo:18.18 kirjoittanut uggeli »
Linux: Be root
Windows: Reboot

ajaaskel

 • Palvelimen ylläpitäjä
 • Käyttäjä
 • Viestejä: 3394
  • Profiili
Vs: Realtek Wlan N USB-donglen ajurit (RTL8188CUS) [toimii]
« Vastaus #4 : 07.07.11 - klo:00.47 »
Tilasinpa tuollaisen minäkin kun näyttää toimivalta.

Edit:  Ei ole koolla pilattu tätä "tikkua" --- ehkä tämä on paremminkin sokeripala.  Laitoin Ubuntu 10.10 versioon kiinni, asensin ajurit, toimii.   Täällä lisää:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=39895.msg308310#msg308310
« Viimeksi muokattu: 31.07.11 - klo:22.30 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.