...
Olen yrittänyt sammuttaa koneen virtakytkimestä, mutta kun ei sammu.
...
Kyllä se sammuu, jos se siitä käynnistyykin. Nappia pitää vain pitää pohjassa 4-6 s.
Reset-napin toimimattomuus voi johtua puuttuvasta kytkennästä emolevyn ja kotelon välillä.
Tuskin sillä miten koneen saa virrattomaksi, on suurta väliä - tarkoitan, että jos katkaiset siitä sähköt, niin sama se on mikä ne katkaisee (nappi, johto, irrallinen kytkin, powerin kytkin (jota sinulla ei liene kun käytät johtoa).
Silti, AINA, kannattaa yrittää ajaa kone alas kunnolla. Voi olla että kone ei mene loppuun asti alas, mutta voi mennä rittävästi alas, jolloin virrankatkaisu ei enää voi tehdä tuhoja. Edellä oli jo esitetty tapoja miten sitä voi näppäimistöltä yrittää, vaikka työpöydällä ei olisi mitään näkyvissäkään.
Yksi tapa on avata ikkuna näppäimillä: Control + Alt + F1 ja ajaa terminaali-ikkunasta (Pääte) alas. (Takaisinkin pääset yhdistelmällä Control + Alt + F7, jos päätät ettet tarvitsekaan terminaali-ikkunaa).
Jos järjestelmän on liian jumissa, niin näppäimistön kautta alasajo ei välttämättä onnistu.
Kun järjestelmä nakittaa noinkin paljon, niin kannattaa tosiaan testata rautapuolta. Esim. näiden toiminnasta kannattaa (yrittää) varmistua:
- muistit, bios-asetus (palauta tehdasasetukset), bioksen virransäätöasetukset (yleensä tehdasasetukset ovat hyvä lähtökohta), kovalevyjen kunto (Ubuntun levytyökalu tms)
- koneessasi ei taida olla SATA-levyjä, mutta jos olisi, niin bios tehdasasetukset eivät ole välttämättä parhaat levyjen osalta. Oletan tässä, että bioksessa ei ole ihme säätöjä joita sattuisit tarvitsemaan - tunnet ne varmaan itse. Jos et tunne, niin nyt on hyvä aika varmistua tästäkin, jotta bioksessa ei ole älyttömyyksiä (joku tehnyt aiemmin, kauppapaketissa jo ollut väärin, tms.)