Ajattelin, että Ubuntu voisi olla kevyempi käyttis jolla saisin raudastani enemmän irti ja HD-editointi saattaisi onnistua.
Videotoiston ja editoinnin sujuvuus on enemmän kiinni ohjelmistosta kuin käyttöjärjestelmästä. Näytönohjaimen rautapurusta voi olla hieman apua, mutta vain jos lähdevideo on H.264-formaatissa (esim. AVCHD). Lisäksi suotimia voidaan ajaa näytönohjaimella, mutta silloin puhutaan prosumer-tason ohjelmista, jotka maksavat enemmän kuin tehokas tietokone.
Windows voi toki hidastaa työskentelyä, jos ajossa on paljon ylimääräisiä taustaprosesseja, kuten virustorjunta ja palomuuri, tai niiden puuttuessa näkymättömiä haittaohjelmia.
Nyt minulla on asennettuna Ubuntu 10.04 uusin versio ja siihen päivitykset. Myös näytönohjaimelle on asennettuna omat Nvidian ajurit, mutta suorituskyky on vielä Vistaakin jäljessä. Onko Ubuntu edes kevyempi käyttis kuin Vista? Mistäköhän kannattaisi yrittää puristaa lisää tehoja ulos. Tällä hetkellä HD-videoiden katselukin tökkii VLC-playerillä, kun Vistassa media player classic pyörittää samat videot sujuvasti.
MPC(-HC?) -asennuksesi käyttää joko näytönohjaimen rautapurkua DXVA:n kautta tai siinä on säikeistetty H.264-dekooderi. Ubuntu 10.04:n VLC:ssä ei ole tukea kummallekaan, vaan sen dekooderi toimii yhdessä säikeessä ilman näytönohjaimen apua.
Kokeile toistaa videota MPlayerillä, VDPAU-rautapurun avulla:
mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau, videotiedosto.mts
Onko Ubuntuun/ linuxille olemassa jotain hyvää video-editointisoftaa joka osaa hyödyntää tietokoneen näytönohjainta.
Periaatteessa MLT-pohjaiset Kdenlive ja OpenShot osaavat purkaa videota VDPAU:n avulla, mutta kokeilin juuri uusinta sunab-PPA:n paketointia, jossa tuo rautapurku ei ainakaan toiminut.
Esikatselukuvan tökkiminen on tällä hetkellä suurin ongelma videoita editoitaessa.
Tähän ei tällä hetkellä taida olla muuta ratkaisua kuin raaka prosessoriteho. Nopea Sandy Bridge olisi hyvä, jolloin säikeistämätönkin dekooderi riittänee reaaliaikaiseen AVCHD-purkuun.
Nykyiset avoimet videoeditorit ovat melko löysää koodia, eikä tilanne ole paljon parempi kaupallisella puolellakaan.
Ja onko olemassa jotain helppoa keinoa, millä saan koneeni tarkat speksit helposti esiin? Tällöin voisin jakaa ne teidän kanssa niin näkisitte onko koneellani mitään mahdollisuuksia editoida HD-kuvaa, tai mikä kohta koneessani on pullonkaula.
Prosessori on oleellisin komponentti. Aja päätteessä
cat /proc/cpuinfo