Olen alkanut jurppiintua tähän ubuntuun.. Kun laitteiden kanssa koko ajan onkkelmia, osa peleistä ei toimi, bluetooth toimii, ei toimi, toimii ei toimi..Macissa näitä ongelmia ei olisi(KO?) Ja päästyäni hieman hipelöimään mäkkiä huomaan että se on hyvin pitkälle saman moinen ubuntun kanssa. varsinkin tän uusimman.. Toki makkiin siirtyminen vaatii sitten uuden koneen ostoa mutta se taitaa olla edessä enivei.
Jos ongelmasi on se, että koneen rauta ei toimi ja aiot kuitenkin ostaa uuden koneen, kannattaa muistaa että Linux toimii ihan samalla lailla kuin Mac, mikäli vaan ostat oikean koneen. Minulla on Thinkpad, ja vannon että kertaakaan ei ole tarvinnut komentoriviä avata jonkin koneen osan toimimaan saattamista varten (eikä kyllä ole tarvinnut tehdä mitään muutakaan: kaikki toimi heittämällä välillä Ubuntu 10.04 - 11.04).
Noin yleisesti ottaen Macit on siitä kivoja, että ne toimivat täydellisesti, mikäli niitä käyttää kuten Applen insinöörit ovat suunnitelleet. On kuitenkin turha luulo, ettei niissäkin olisi raudan kanssa ongelmia. Tuttavapiiristä löytyy useampia tapauksia, joissa jokin laite ei ole toiminut yhteen macin kanssa tai uusi päivitys on sekoittanut toimivan systeemin. Sellainen on ihan tyypillistä tietokoneille: kun on useita muuttujia, syntyy ennalta arvaamattomia tilanteita. Silloin WLAN-toimintojen järjestelmäpäivitys saattaa aiheuttaa äänitysohjelman kaatuilua, järjestelmästä riippumatta (tällainenkin tapaus oli, järjestelmänä sillä kertaa OS X).
Jos ostaa Applen läppärin, ongelmat ovat tietenkin vähäisempiä, koska kaikki komponentit ovat vakioita, eikä paljon mitään lisälaitteita tarvita. Toisaalta, samahan pätee myös Thinkpadiin, jossa on Linux. Tai muuhun 100% Linux-tuettuun rautaan. Applen koneiden plussaksi on kyllä mainittava touchpad, jonka veroista en ole muissa koneissa tavannut. Se on yksiselitteisesti vaan paras.
OS X on mainio järjestelmä, kevyt ja vakaa. Komentoriviltä aukeaa melko tutunoloinen maailma. Järjestelmä on BSD-tyyppinen, mutta monet apuohjelmat GNU-softaa. Näin esimerkiksi komentotulkkiohjelma, joka on bash. Ongelmaksi muodostuukin lähinnä järjestelmän säätömahdollisuuksien vähyys. Lisäksi on pakko todeta, että Ubuntun Unity -käyttöliittymä on joissain asioissa OS X:n Aqua-käyttöliittymää kehittyneempi. Esimerkiksi Launcherin piilotus ruudun laitaan toimii kätevämmin kuin Dockin piilotus. Samoin ohjelmien etsiminen ja käynnistäminen sujuu sutjakasti. OS X:ään on myös vasta äskettäin tullut Ubuntu Software Centerin tapainen toiminnallisuus, jossa ohjelmia voi asentaa "Apple App Storesta". Se on siis suoraan Linuxista kopioitu, enkä tiedä miten hyvä se vielä tässä vaiheessa on.
Toinen Macceja riivaava ongelma on tietenkin hyvien ilmaisohjelmien puute. Maksullisia softia kyllä löytyy ja ovat oikein mukavia, mutta ilmaisohjelmat ovat tietyillä aloilla hyvin rajoittuneita. Esimerkiksi ilmaisia musiikinteko- tai videosoftia on huomattavasti vähemmän saatavilla kuin Linuxiin. Tämä ei tietenkään ole ongelma, jos GarageBand tai iMovie riittää. Harvalle kuitenkaan riittää.
Peruskäytössä (nettisurffailu, musiikin kuunteleminen, tekstinkäsittely) taas Linux vs. Mac on aika samantekevää: jos ostaa hyvän koneen ja tarkistaa tulostinta hankkiessa, että se toimii varmasti omassa järjestelmässä, niin siinäpä se. Pelien pelaaminen ei ole kummankaan järjestelmän vahvuuksia. Tuntemani Mac-käyttäjät pelaavat lähinnä retropelejä emulaattoreilla. Mainitsinko muuten, että iTunes ei soita FLAC- eikä OGG-tiedostoja? Eikä paljon muitakaan. Pienellä säätämisellä saattaa saada muutkin tiedostot toimimaan, mutta varma en ole.