Jos olisi joku maksullinen DAW-softa saatavissa Linuxille, niin voisin sen kyllä ostaa mukisematta. Kitaran puolella tuntuu Guitar Rig 4 toimivan myös Linuxilla mitä olen sitä kokeillut ja se meneekin todennäköisesti tulevaisuudessa ostoslistalle.
Itse asiassa maksullisia DAW-softia Linuxille löytyykin, ja kokonaista kolme kappaletta!
1) Renoise [
http://www.renoise.com/ ] - tracker-tyyppinen softa. Sopii synteettisen musiikin tekemiseen, en muista että onko siinä äänitysmahdollisuutta
2)EnergyXT [
http://www.energy-xt.com/ ] - tässä on sekä midi- että audio-ominaisuudet. En ole suuremin testaillut. Louigi Verona haukkui ko. softan ihan pataluhaksi, että ilmeisesti ei ainakaan Trancen tekemiseen sovellu
3) Harrison Mixbus [
http://www.harrisonconsoles.com/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=114 ]
- ihan stock-Ardour, johon Harrison on asentanut omien miksauspöytiensä EQ:t. Suurimmaksi osaksi tämä softa on avointa lähdekoodia, ja vain tuo itse EQ-plugin -köntti on suljettu. Tätä on kehuttu paljon.
Olen kuitenkin sitä mieltä, että Ardour vaan on paras DAW Linuxille, vaikka nuo maksullisetkin ottaisi lukuun (poislukien Harrison Mixbus, joka on käytännössä Ardour plus pluginit). Ainut ongelma onkin pluginien puolella: juuri tässä äskettäin joku Linux Audio Conferencessa valitteli, että kunnollista multiband-kompuraa ei ole saatavilla ilmaiseksi Linuxiin.
Mua ehken eniten vaikeuttaa linuxin puolella nauhottelu ja miksaaminen kun ei saa maksullisia plugareita toimimaan järkevästi. Onhan tietysti kait VST-tukea olemassa mut yleensä vaan too much hazzle. Jotain ideointia ym vois kyllä harrastaa linukan puolella kun kone on kuitenkin about aina auki, ei viittis jonkun idean takia kääntää windowsin puolelle konetta.
Joo, kuten sanottua niin Windowsille tehdyt plugarit toimii vaihtelevasti Ardourin kanssa. En ole koskaan itse testannut, mutta käsittääkseni vaihtelevat tosi vakaasta käyttökelvottomaan.
Jos maksullisia plugareita haluaa, kannattaa varmaankin ekaksi tilata LinuxDSP:ltä ja Loomerilta ihan oikeat natiiviplugarit.
Ja sitten on toki ilmaisplugarit, joiden valintaan auttaa tämä sivu:
http://ardour.org/pluginsMinä olen aina - löydettyäni hyvän pluginin valtavien plugin-vuorien keskeltä - laittanut sen Ardourin Plugin favorites -valikkoon. Erittäin näppärää, kun kaikki parhaat plugarit löytyy helposti.
***
Ja ettei ihan off-topikiksi menisi, niin todetaan vielä loppuun, että kernelit on kyllä parantuneet huimasti musiikintekijän kannalta. Nykyään pystyy stock-kernelilläkin tekemään ihan hyvin musiikkihommia siinä missä vielä joitain vuosia takaperin rt-kerneli oli pakkovaatimus.