Kirjoittaja Aihe: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?  (Luettu 19013 kertaa)

roikale

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 321
    • Profiili
Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« : 01.05.11 - klo:11.31 »
Oma vastaukseni: En ole. Ei ole ollut rohkeutta. Ei ole tietämystä. Ei riittävää kokemusta. Olen aina pelännyt ostavani vain kasan komponentteja saamatta aikaan yhtikäs mitään. Ja niin varmasti kävisikin vaikka saisin oikeat komponentit hankittua.

Mutta Robert Pogsonin blogissa on esimerkki, kuinka runsaalla 250 (Kanadan) dollarilla rakennetaan (toivottavasti) toimiva Linux-PC. (USB???esim. CD/DVD:stä ei tosin mainintaa, hinta noussee siis kuitenkin yli 300 dollarin).

http://mrpogson.com/2011/04/30/building-a-pc/

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Motherboard, MSI 785GM-P45 with 6 SATA, 1 PATA, gigabit, 4 DDR3, and ATI Radeon HD 4200 video on-board bundled with AMD Athlon II 160U processor with 1 MB cache. See the manual This CPU is 64bit and contains two cores with the second one disabled. Unlocked, the CPU runs as a X2 260.

Hinta: $79.99
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RAM two sticks of Corsair DDR3 2gB 1333MHz

Hinta: $39.98
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2 500gB SATA hard drives, Seagate

Hinta: $75.98
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Case, Coolermaster Elite 350 Black ATX Mid Tower Case 400W 4X5.25 1X3.5 6X3.5INT, a decent basic case with room to expand.

Hinta: $59.98
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

YHTEENSÄ: $255.93


Miten siis ylipäätänsä lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan oman Linux-PC:n rakentaminen? Käyttäjän omat tarpeet tietenkin on selvitettävä (pelikone, toimistokone, multimedia jne...) Entä miten varmistetaan että komponentit ovat "yhteensopivia"? Ja kun PC on lopulta onnistuttu koota millaisia toimintoja (esim. BIOS) on suoritettava ennenkuin varsinaiseen järjestelmän asennukseen päästään? Esimerkkikäyttöjärjestelmänä voisi olla vaikkapa Ubuntu 10.04 LTS.
« Viimeksi muokattu: 01.05.11 - klo:11.35 kirjoittanut roikale »
Kannettava (17,3") Intel - järjestelmät Linux Mint 17.2 ja Ubuntu 15.04

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #1 : 01.05.11 - klo:12.02 »
Tuo on aika pitkä tarina.

Kokoaminen ja bios-jutut joihin viittaat on mielestäni kohtalaisen helppoa ... paljon helpompaa kuin joku "mopon korjaaminen". PC:stä pitää vain tietää joitakin perusasioita.

Jos kerrot vaatimuksesi, niin varmaan joku antaa sinulle esimerkkikokoonpanon - tällaisia keskusteluja on täällä ollut joitakin viime vuoden aikana - tosin täsmälliset komponentit ovat luultavasti KAIKKI hieman erilaisia kuin vuosi sitten, mutta perusperiaatteet ehkä eivät niinkään. Teknologiakin on kyllä vuodessa jo muuttunut (esim. USB 3).

Toisaalta, yksi helppo tapa:

- valitse jokin ASUS-perusemolevy, jonka hinta on välillä 60-120 euroa, riippuen siitä miten nopeaa konetta luulet tarvitsevasi (peruskäyttöön riittää tuon haarukan alapäästä oleva)

- kävele sisään Verkkokauppaan ja kysy asiakaspalvelusta, mitkä ovat hyvät komponentit tämän emon ympärille. Varmista vielä tuo emolevysi valinta, että se on järkevä käyttötarkoitukseesi kysymällä sitä Asiakaspalvelusta. Kysy yhteensopivuus ja sopiva balanssi suorituskyvylle. He kyllä osaavat neuvoa mielestäni aika hyvin. Soveltaen tietysti jokin muukin kauppa käy, mutta eihän niistä kaikista voi mennä takuuseen... riippuuu paikkakunnastasi mitä kauppoja siellä on?

- koteloon joudut ottamaan ehkä itse kantaa mieltymystesi perusteella, mutta hyvä 1. arvaus on Antec Sonata III (kaikki varusteet, hyvin suunniteltu ja hiljainen, kohtuuhintainenkin 100 eur virtalähteen kanssa).


Erityisesti jos sinulla EI OLE mitään erityisiä vaatimuksia, kuten raskaat pelit, serverikäyttö, raskaat ammattisovellukset, niin periaatteessa mikä tahansa uusi kone täyttää nämä vaatimukset, jos osat on yhtään järkevästi valittuja - valintaan tarvitaan joku joka tietää niistä jotakin, kuten e.m. Asiakaspalvelu.

Suosittelen kuitenkin, että ensimmäisen koneesi rakennat jonkun sellaisen kanssa, joka on tehnyt niitä ennenkin. Saahan elektroniikan tietysti helposti rikki eikä kytkentävirheitä saa tehdä jos aikoo saada sen toimimaan - sinänsä, montaa kytkentäähän siinä ei ole.
« Viimeksi muokattu: 01.05.11 - klo:12.05 kirjoittanut Ganymedes »

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #2 : 01.05.11 - klo:12.16 »
Mitä itse olen noita rakentanut (uusia 3 kpl), olen kiinnittänyt huomion muutamaan asiaan (lue: jos olet eri mieltä, korjaa väitteitäni vapaasti):

No ihan ensiksi miten paljon siihen koneeseen voi pistää rahaa. :P

Yhteensopivuus:

Näytönohjain kannattaa olla akselilta Intel, Ati, Nvidia. Noista koneista yhdessä on Intel, jolla ei pelata ja siihen se sopii mainiosti, Ati toisessa ja sen kanssa on vähän ollut ongelmaa, koska Catalystin asennuksen jälkeen pitää kirjoittaa xorg.confiin oikea reso ja viimeisessä Nvidia, joka on toiminut hyvin. Tosin sekin on sellainen jolla ei pelata, joten nopeus on vaatimaton. (kirjoitin muuten käänteisessä järjestyksessä hankinta-aikoihin nähden) SiS:n ja VIA:n näytönohjaimia kannattaa välttää.

CrossFire (mahdollisesti myös SLI) kokoonpanoja kannattaa välttää. Eli ei kahta näytönohjainta tai korttia jossa on kaksi näytönohjain piiriä (aivan kalleimmat mallit). Niistä voi olla ylimääräistä vaivaa. Itse en ole sellaisia juuri kyseisestä syystä rakentanut. Vaikka valmistajan ajurit tukisivatkin tuollaista kokoonpanoa, avoimet radeon tai nouveau ajurit eivät välttämättä. Kannettavissa kannattaisi huomioida myös Optimus, mutta tämä keskittyy nyt pöytäkoneisiin (sehän tässä oli ajatuksena).

Pöytäkoneista ei kyllä juuri muuta huomion arvoista löydy tietääkseni. Ellei sitten mennä erikoisempaan rautaan, kuten tv- (tuetut mallit) tai wlan-kortteihin (näistä ainakin Intelin piirit ovat turvallisia valintoja).

Suorittimet, piirisarjat, muistit ja kiintolevyt toimivat yleensä ilman ongelmia. Luulen, että näissä ongelmat ovat enemmän raudansisäisiä (käyttöjärjestelmä ei vaikuta), mutta en ole itse moisiin törmännyt. Virtalähteessä ei ole mitään yhteensopivuuteen vaikuttavaa, valitsee vaan riittävän laadukkaan ja tehoa 300-500W verran (varmasti riittää useimmille). Jos haluaa olla vihreä, voi tuijotella 80 plus, bronze, silver, gold (tjsp.) merkintöjä.

Ominaisuudet:
Itse ainakin kannatan vähintään tuplaydinsuoritinta jos mahdollista ja sitten tarpeen mukaan parempi näyttis. Intel on niin perus näyttis, ettei sitä kannata laittaa koneeseen jos aikoo pelata muutakin kuin flash-pelejä tai mahjongia (esimerkki). ATI ja Nvidia ovat aika tasavahvoja valintoja, ATI kuluttaa vähän vähemmän, mutta Nvidialla on VDPAU-videopurku, joka ATI:lla jää toistaiseksi ilmeisesti käytännössä pois käytöstä (siis Linuxissa).

Kiintolevyä ja muistia tarpeen mukaan. 500 GB kiintolevyt ovat jo melko halpoja (noin 40€ muistaakseni), joten pienemmän hankkimisesta ei saavuta etua. Muistia voi hankkia gigan tai vaikka neljä riippuen mitä tekee. Uskon, että gigallakin pärjää, mutta pajoa siinä ei säästä, jos hankki vain yhden kahden sijasta. Jos hankkii vähintään kaksi, kannattaa valita parillinen määrä kampoja (saa dual-channelin, vaikka en tiedä paljonko sillä saa tehoetua). Nyt tosin taitaa säästää ostamalla yhden 2GB:n DDR2-kamman.

CD/DVD-aseman voi halutessaan jättää pois. Se on melko turha, muistitikut on keksitty (korvasivat levykkeet ja CD:t osittain). Tietysti DVD:n katselua se voi haitata ja myös Linuxin levitystä, jos CD:tä haluaa käyttää, mutta itse olen ratkaissut tämän hankkimalla yhden ulkoisen aseman.

Kotelo on makukysymys. Antec Sonata III on tosiaan edullinen ja ihan hyvä valinta (täällä yksi), sadan euron hintaan saa mukaan myös hyvän virtalähteen (Antecin Basiq 500W muistaakseni). Itse ajattelin kuitenkin kesällä hankkia koneen Fractal Desingin R3:lla (vaikka olen noita kasannut, itselläni ei vieläkään ole oikeaa pöytäkonetta, palvelinta ei lasketa).

Jos ajattelee, tulevaisuuteen kannattaa ostaa riittävän pitkälle kestävä emo. AMD:llä tulee kesällä AM3+-kanta, johon käyvät tulevat Bulldozerit (uudet suorittimet). Aiemmin AM2+-emoon kävivät AM3-kannalliset suorittimet. Intelillä tämä on vaikeampaa, koska kanta tahtoo vaihtua suoritin perheen vaihtuessa (LGA775 -> LGA1556 tjsp. eli ei onnistu enää).

Näillä periaatteilla olen itse valinnut.

Valmistelut:
BIOSista Cool 'n' Quiet tai se Intelin vastaava päälle ja jos siellä on käyttikselle asetuksia niin niitä voi säätää (jossain olen nähnyt valinnan Windows 7, Windows XP tai Other, tiedä sitten mihin vaikuttaa). Myös käynnistysjärjestys niin, että muistitikku on ennen kiintolevyä. Eipä siinä muuta sitten ole.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

3rp3

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #3 : 01.05.11 - klo:12.59 »
Itse kasasin tällaisista osista täydellisesti linux-yhteensopivan koneen. Hintakin jäi alle neljäänsataan euroon.

Codegen M-610 -kotelo
Sony AD-5240S-0B DVD+-RW SATA-asema
2x Transcend JetRam 2GB 1333MHz DDR3 -muistimoduli
AMD Athlon II X3 435 AM3 2.9GHz
Asus M4A785TD-V EVO AMD 785G AM3 ATX-emolevy
Western Digital Caviar GP 640GB SATA2 32MB

Ja kauppa oli tietysti verkkokauppa.com :D

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #4 : 01.05.11 - klo:13.10 »
Olen samoilla linjoilla Tomin kanssa. Itse en oikeastaan puhunut yllä mitään Linux-yhteensopivuudesta vaan keskenäisestä yhteensopivuudesta, koska Linux-sopivuudessa ei työasemassa ole ihmeempiä ongelmia. Kuitenkin siihen, että joku asiakaspalvelu osaa tässä asiassa auttaa, suhtaudun varauksella (paremminkin sieltä saat helposti ohjeita, jotka eivät perustu tietoon vaan johonkin kummalliseen MUTUiluun), mutta kannattaa näyttää listaasi tällä Foorumilla.

Tarkoitin itsekin tuolla Asus-jutulla, Asus/AMD yhdistelmää. Intelin suorittimia en ole käyttänyt pitkään aikaan muissa kuin läppäreissä.

Perus-nVidiat (alle 100 eur) ovat kaikki toimineet ilman mitään ongelmia. Joillakin malleilla (ei kalleilla malleilla) saa myös Full HD-kuvan kiihdytyksen (välttämätön Digi-TV HD-katselussa, jos sellaista pystyy käyttämään). Tämä HD-business on hivenen oma tieteenhaaransa.

Kuten yllä mainittiin, monessa asiassa uusi teknologia merkitsee parempaa suorituskykyä samalla hinnalla tai jopa halvemmalla. Vanhoihin ei kannata takertua, jos ei erikseen ole jotain syytä.

CD/DVD-asemaksi käy esim. Verkkokaupan perus-Samsung, joka osaa kaiken. Hinta alle 30 eur. Älä jätä sitä pois jos et tiedä mitä olet tekemässä.

Keskustelussa, joku aika sitten, joku halusi välttämättä ostaa 320 GB:n levyn, koska "se riitti". Oikeasti se maksoi sen hetken listoilla noin 2 euroa enemmän kuin 500 GB:n levy. Jos haluaa parantaa hallittavuutta, suorituskykyä ja varmuutta, niin 2 levyä kannattaa aina olla työasemassa. Yhdelläkin pärjää ja läppäreiden kanssa näin on (lähes aina) pakkokin pärjätä - tosin siitähän niiden nikottelu käytössä sitten paljolti johtuukin.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #5 : 01.05.11 - klo:13.20 »
Itse kasasin tällaisista osista täydellisesti linux-yhteensopivan koneen. Hintakin jäi alle neljäänsataan euroon.

Codegen M-610 -kotelo
Sony AD-5240S-0B DVD+-RW SATA-asema
2x Transcend JetRam 2GB 1333MHz DDR3 -muistimoduli
AMD Athlon II X3 435 AM3 2.9GHz
Asus M4A785TD-V EVO AMD 785G AM3 ATX-emolevy
Western Digital Caviar GP 640GB SATA2 32MB

Ja kauppa oli tietysti verkkokauppa.com :D

Jos katselet erinäisiä "rautaohjeita webistä", niin niissä on tyypillisesti kaikenlaista kiihkoilua sen suhteen miten joku on nopeampaa kuin joku muu. Samoin suomenkielisen lehdistön artikkelit ovat vastaavalla tavalla melkoista lööperiä - täysin suhteetonta kirjoittelua, no jostakinhan sitä jutun ainesta pitää repiä.

Tuo ylläesitetty esimerkkikokoonpano on mielestäni kaikessa normaalissa työssä jo erittäin hyvä - hakkaa mennentullen huonosti tehdyn windows-marketti-koneen. Toinen levy vielä, niin se on jo hyvä perus-virtualisointialustakin - levyjähän saa kaupasta myöhemminkin.

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #6 : 01.05.11 - klo:13.57 »
Tuossa on jo aika hyvin juttua, mutta haluaisin vielä lisätä. Kasasin tuossa ihan hetki sitten pitkästä aikaa itselleni oikein teho/hupityöaseman. Kokoonpanosta tuli suoraan sanottuna erittäin arvokas (plus 1k€), mutta yksi asia häiritsee edelleen. Budjetin takia päädyin ostamaan mega/hintasuhteeltaan edullisimman 1,5Tb kiintolevyn arkistointitarkoituksiin. En vielä siis rahallisista syistä hommannut aikomaani SSD-asemaa ja luonnollisesti kun muuten kone on kasassa en malttanut olla kokeilematta asentaa tuolle peruskiintolevylle käyttiksiä. Ja voi mikä pettymys.. Läppärissäni on 64Gt perus SSD-asema ja käyttökokemus kyseisellä läppärillä on parempi kuin lukuisia kertoja nopeammalla pöytäkoneella. Todella masentavaa katsoa kun esim. tiedostojen pakkaus käy ihan salamannopeasti, mutta homma tyssää kuin seinään luku- ja kirjoitusnopeuden takia.

Lyhyesti mielipiteeni. Melkein sama minkälaisen koneen kasaat tai ostat, mutta _älä missään nimessä_ ala tinkiä järjestelmäajoon käytettävässä asemassa. Siihen ihan oikeasti kannastaa panostaa ja paljon. Jos alat tinkiin, niin tulet ihan takuuvarmasti huomaamaan sen jos pääset käytteleen huonompaakin konetta missä vain on kunnollinen käyttisasema.

*edit*
huomaa ylläolevan mainita asema. En puhu lainkaan kiintolevystä. Se ei minusta ole käyttöjärjestelmälle nykykoneissa lainkaan soveltuva laite. Vain SSD takaa kunnollisen käyttökokemuksen.
« Viimeksi muokattu: 01.05.11 - klo:13.59 kirjoittanut qwertyy »

3rp3

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #7 : 01.05.11 - klo:15.16 »
Tuossa on jo aika hyvin juttua, mutta haluaisin vielä lisätä. Kasasin tuossa ihan hetki sitten pitkästä aikaa itselleni oikein teho/hupityöaseman. Kokoonpanosta tuli suoraan sanottuna erittäin arvokas (plus 1k€), mutta yksi asia häiritsee edelleen. Budjetin takia päädyin ostamaan mega/hintasuhteeltaan edullisimman 1,5Tb kiintolevyn arkistointitarkoituksiin. En vielä siis rahallisista syistä hommannut aikomaani SSD-asemaa ja luonnollisesti kun muuten kone on kasassa en malttanut olla kokeilematta asentaa tuolle peruskiintolevylle käyttiksiä. Ja voi mikä pettymys.. Läppärissäni on 64Gt perus SSD-asema ja käyttökokemus kyseisellä läppärillä on parempi kuin lukuisia kertoja nopeammalla pöytäkoneella. Todella masentavaa katsoa kun esim. tiedostojen pakkaus käy ihan salamannopeasti, mutta homma tyssää kuin seinään luku- ja kirjoitusnopeuden takia.

Lyhyesti mielipiteeni. Melkein sama minkälaisen koneen kasaat tai ostat, mutta _älä missään nimessä_ ala tinkiä järjestelmäajoon käytettävässä asemassa. Siihen ihan oikeasti kannastaa panostaa ja paljon. Jos alat tinkiin, niin tulet ihan takuuvarmasti huomaamaan sen jos pääset käytteleen huonompaakin konetta missä vain on kunnollinen käyttisasema.

*edit*
huomaa ylläolevan mainita asema. En puhu lainkaan kiintolevystä. Se ei minusta ole käyttöjärjestelmälle nykykoneissa lainkaan soveltuva laite. Vain SSD takaa kunnollisen käyttökokemuksen.

Nyt kun otit SSD-asemat puheeksi, niin kysyisin, onko linuxissa jo olemassa trim-tuki? Entä mitä tiedostojärjestelmää kannattaa käyttää? Ilmeisesti nuo journaloivat teidostojärjestelmät vaihngoittaa SSD-levyjä. Muita huomioitavia juttuja SSD-aseman käyttämisessä? :)

Storck

  • Vieras
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #8 : 01.05.11 - klo:16.17 »
Ilmeisesti nuo journaloivat teidostojärjestelmät vaihngoittaa SSD-levyjä.

Faktaa pöytään!!

qwertyy

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 5778
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #9 : 01.05.11 - klo:16.53 »
Nyt kun otit SSD-asemat puheeksi, niin kysyisin, onko linuxissa jo olemassa trim-tuki? Entä mitä tiedostojärjestelmää kannattaa käyttää? Ilmeisesti nuo journaloivat teidostojärjestelmät vaihngoittaa SSD-levyjä. Muita huomioitavia juttuja SSD-aseman käyttämisessä? :)
Trim tuki on ollut jo jonkin aikaa ytimessä.

Jos sumujensaaren kieli vain taipuu, niin suosittelen ehdottomasti lukemaan seuraavan OCZ foorumeilla olevan ketjun
http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?54379-Linux-Tips-tweaks-and-alignment&highlight=linux

Sisältää lähes kaiken mahdollisen SSD:n optimoimisesta Linux käyttöön mm. miksi swappia ei kannata laittaa tavalliselle asemalle vaan itse SSD:lle, eli toisin kuin monien näkee kehoittavan ja muokata ennemmin muutamia muita asetuksia swappailuun liittyen.

Journalointi vaikuttaa tosiaan jonkin verran asemien kulumiseen joidenkin lähteiden mukaan taisi olla noin 4-12% Netistä löytyy kyllä paljon tutkimuksia, että osaa omaksutuista tavoista ei tarvitisi noudattaa lainkaan. Asemat toki kuluu, mutta niinhän kiintolevytkin kuluu. Kehtaan väittää että moderni SSD kestää sama missä käytössä pitempään kuin tavallinen kiintolevy. Osalle asemia luvattiin kyllä melkoisen pitkiä käyttöaikoja kun oli kerätty tietoa käyttäjien keskimääräisistä luku- ja kirjoitustapahtumista ja ynnäilty piirien ominaisuuksien perusteella arvioita kestoiästä.

Tässäkin ihan hyvä artikkeli, tosin aivan järkyttävä tuo sivun layout :)
http://www.storagesearch.com/ssdmyths-endurance.html
« Viimeksi muokattu: 01.05.11 - klo:17.13 kirjoittanut qwertyy »

3rp3

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 30
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #10 : 01.05.11 - klo:17.27 »
Ilmeisesti nuo journaloivat teidostojärjestelmät vaihngoittaa SSD-levyjä.

Faktaa pöytään!!

Tai no vahingoittamisesta ei ehkä voi puhua, mutta lyhentää jonkin verran elinikää, koska levylle kirjoitetaan enemmän. qwertyy tuossa yllä selittikin asiaa. Ilmeisesti vaikutus on kuitenkin pienempi, kuin ennen (siis, kun SSD-asemat alkoivat lisääntyä) on luultu.

Luultavasti kuitenkin ostan tällaisen 80GB:n SSD-asemalla, kun Ubuntu 12.04 tulee saataville. :P

Ja kiitokset qwertyylle vastauksista! :D

Storck

  • Vieras
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #11 : 01.05.11 - klo:17.50 »
Käytännössä nuo on ihan höpöhöpö-juttuja. Levyvalmistajat lupaa levyille miljoonasta kahteen ja puoleen miljoonaan tuntia käyttöä (1000000-2500000 tuntia) eli aivan sama kuluuko joku levy muutaman prosentin enemmän.

Laskekaa paljonko on miljuuna tai kaks ja puol miljuunaa tuntia vuosissa - kulukoon vaan.

JakeStyles

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 70
  • Cold, So Cold...
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #12 : 01.05.11 - klo:22.07 »
Rakentelin joskus huvikseni tämänkaltaisen
Shuttle Barebone SG41J4  180e
 - Kotelo, emolevy ja näytönohjain samassa, järkyttävän hiljainen
Intel Core 2 Quad Q8400 2.66GHz -prosessori, boxed.  140e
 - prosessori
Kingston HyperX 4096MB (4GB) 800MHZ DDR2 DIMM 60e
 - muisti

Eli jotain 380e meni. Ei aivan tuo kokoonpano mutta lähes identtinen. Pärjätty on.

Suosittelen muuten Shuttlen kamoja ainakin kokeilemaan. 3 Shuttlea porskuttaa kotona.  :D
"Who is General Failure and who is he reading my hard disk?"

Timo Virtanen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 2083
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #13 : 02.05.11 - klo:10.22 »
Lainaus
Laskekaa paljonko on miljuuna tai kaks ja puol miljuunaa tuntia vuosissa - kulukoon vaan.
24h x 365 vrk = 8760h vuodessa. 1 000 000h / 8760h = about 114 vuotta. terveisin Timo
"Linux, made in Finland"

tsp

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 10
    • Profiili
    • Ubuntu Linux Projekti
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #14 : 02.05.11 - klo:20.00 »
Lainaus
Oma vastaukseni: En ole. Ei ole ollut rohkeutta. Ei ole tietämystä. Ei riittävää kokemusta. Olen aina pelännyt ostavani vain kasan komponentteja saamatta aikaan yhtikäs mitään

Minulla oli täysin samat lähtökohdat kun muutama vuosi sitten rakensin oman koneen Linux käyttöön. Hyvä siitä tuli ja on toiminut ilman ongelmia, ohessa lista koneeni komponenteista:

Emolevy: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P (GA-MA790XT-UD4P)
Kotelo: Antec Three Hundred (0761345-08300-3)
Kovalevy: Samsung Spinpoint F1 640GB SATA (HD642JJ)
Muisti: 2 X G.Skill 4GB DDR3-1600 (F3-12800CL9D-4GBNQ)
Näytönohjain: Palit GeForce GTS250 - 1GB DDR3 Green Edition (NE3TS25NFHD02)
Optinen asema: Samsung SH-S223B/BEBE (SH-S223B/BEBE)
Prosessori: AMD Phenom II X4 905e (HD905EOCGIBOX)
Virtalähde: Corsair HX620W (CMPSU-620HXEU)
Näppäimistö: Logitech Wave Cordless
Hiiri: Logitech LX8 Cordless Laser
Näyttö: Samsung SyncMaster 2443BW (LS24MYKABCA/EN, EDID)
Kaiuttimet: Creative GigaWorks T20 Series II (51MF1610AA000)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #15 : 02.05.11 - klo:20.55 »
Loppujen lopuksi käyttötarkoitus ratkaisee paljon. Seuraavaksi yksi esimerkki mitä omalla rakentamisella saa aikaan ja mitä voi pitää hyvänä. Järjestelmän toimivuus johtuu myös Linuxin yleisesti ottaen hyvästä toimivuudesta.

Käyttötuntuma tällä kokoonpanolla on erittäin hyvä johtuen erittäin hyvästä näppäimistöstä ja hyvästä hiirestä sekä siitä, että kuvan laatu on erittäin hyvä. Lisäksi käyttö on nautittavaa, koska äänenlaatu on erittäin hyvä ja isokin musiikkikirjasto mahtuu paikalliselle levylle, josta se on heti käytettävissä. Kone on rakennettu n. 1.5 vuotta sitten.

Kone ajaa vaivatta esim. XP:tä virtuaalikoneena, kääntää 2 GB:n Canon RAW-kuvat JPG:ksi ja toistaa musiikkia nikottelematta samalla kun tekee muuta. Tämä johtuu siitä, että koneessa on Ubuntu eri levyllä kuin datat. Kone on myös erittäin hiljainen, jolloin olohuonekäyttö on vaivatonta.

Kone toistaa myös terrestial verkon Digi TV HD-lähetykset, johtuen hyvästä näytönohjaimesta (tai paremminkin toisti, tuosta uudesta, tänään käyttööntulleesta standardista ei ole tietoa).

Emolevy, halvin Asus, 60 eur
Prosessori, virtaa säästävä, silti dualcore, 64-bit 4850e, 60 eur
Muistit, halpis 2 GB, 60 eur (olivat suhteellisen kalliita silloin)
Näytönohjain, nVidia 9500 GT, ei puhallinta, 60 eur
Äänikortti, verkkokortti, emolevyllä
2x USB jatkojohtoja, 2 x 0.4 eur (jotta laitteet saa helposti kiinni)
Virtalähde, käyttämättömäksi jäänyt vanha 350 W Nexus silent, 20 eur
Kotelo, vanha, paksupeltinen, pizzalaatikko, 0 eur
Äänenvaimennus, Bilteman venepuolen äänenvaimennusmatosta leikatut palat, 5 eur
Systeemilevy, vanha 80 GB Maxtor IDE, nykyarvo 10 eur
Datalevy, 1 TB Seagate, SATA-II, 60 eur

Hintaa tuolle kotelolle kertyy n. 335 eur (riippui toki noiden vanhentuneiden komponenttien arvostuksesta, niitä voisi arvostaa vähemmänkin). Telkkariksi tuo muuttuu 20 euron USB-kortilla.

Lisäksi:

Logitech Wave langallinen näppis, 60 eur
Logitech langaton hiiri, 40 eur
Näyttö, LG LED LCD, 24", 290 eur
Ulkoinen äänikortti, EMU 0202 USB, 100 eur
Äänentoisto, olohuoneen äänentoistojärjestelmä (hyvä), riittävä määrä euroja

Huomattavaa tuossa kokoonpanossa on se, että kotelolla ja sen sisuskalujen hinnalla on melko vähän tekemistä koneen miellyttävyyden kanssa kunhan komponentit on vain valittu oikein suhteessa käyttötarkoitukseen.

Selvyyden vuoksi sanottakoon, että työkäyttöön suunnitellut tehokkaat työasemat ovat aivan erilaisia  ;D
« Viimeksi muokattu: 02.05.11 - klo:21.08 kirjoittanut Ganymedes »

spiido

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 37
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #16 : 04.06.11 - klo:21.59 »
Tervehdys, jos sopii, omisin tätä ketjua hiukan, koska näissä vastauksissa tuntui olevan asiantuntemusta.

Tällä hetkellä kotoa löytyy Ubuntu-läppäri ja muutaman vuoden vanha iBook, sekä läjä ulkoisia kovalevyjä. Myös 24" näyttö ja näppikset + hiiret löytyy. Ubuntu-läppäri on tehoton miniläppäri, joka ei kykene sutjakkaaseen kuvankäsittelyyn tai videotoistoon. iBook taas alkaa olla kehäraakki.

Kysyisin vinkkejä n.500e hintaluokassa joko valmiista paketeista tai tässäkin mainituista kokoonpanoista, joilla viikottainen isojen raakakuvien käsittely, satunnainen videoiden editointi ja viikottainen hd-videon katselu olisi vaivatonta. Lisävaatimuksena olisi min 1tb tallennustilaa ehkä RAID-systeemillä, johon vähintäänkin kuvat ja videot tulisi automaattisesti varmuuskopioitua. En tunne RAID-systeemejä oikeastaan ollenkaan, mutta tuntuu, että voisi olla meillä toimiva. Liitännöistä ainakin firewire ja usbit tulisi perusjuttujen lisäksi löytyä, Myös bluetooth ja hdmi ovat tarpeen. Muutenkin tällä setillä toivoisi meidän perheen elävän onnellisesti seuraavat 5 vuotta, joten päivitysmahdollisuudetkin olisivat plussaa.

Vaikeaksi homman tekee se, että vain mäccejä käyttänyt graafikkovaimokkeeni tulisi käyttämään konetta, jolloin erityisesti GIMPin tulisi soljua ilman ongelmia, ja vauhdilla ilman odottelua. Koneella tehtäisiin ajoittain ammattimaista kuvankäsittelyä.

Vai uskallanko luottaa Verkkokaupan tai muun putiikin henkilökuntaan?

Kiitos etukäteen!

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #17 : 04.06.11 - klo:22.41 »
Tässä joitakin tuntoja asiasta - asioita joita kannattaa pohtia:

Noilla vaatimuksilla 500 euroa voi tehdä tiukkaa - esim. grafiikan vaatimukset kasvattavat kummasti mm. vaatimuksia powerille ja muisteille ja olihan tuossa muutakin.

Kyllä Verkkokaupassa yleisesti ottaen mielestäni osataan aika hyvin, mutta jotakin kannattaisi määritellä itse pohjalle ja sitten tarkistaa heiltä mitä he sanovat sen hetken saatavuudesta ja sen hetkisistä vaihtoehdoista.

Lähtisin tästä:

- hyvä Asus-emo. Ei liene pelkoa, että valitset liian huonon koska listallasi on Firewire, joka lienee ehdoton vaatimus. Perusemot eivät Firewireä osaa. Emolevyn suorituskyky vaikuttaa kaikkeen, kun sinulla on tehokkuusvaatimuksia. Tietysti on muitakin valmistajia, mutta en osaa niitä suositella kun en ole niitä käyttänyt.

- DDR3 muistit tietysti, tuskin ovat enää kalliimpiakaan (kokonaisuutena). Kannattaa panostaa rittävään nopeuteen (on huomattavaa, että kaikkein nopeimmat ovat monesti älyttömän paljon kalliimpia).

- mielestäni X4-sarjan AMD:t riittävät, siinä säästät vähän (ehkä 50 eur). Tuskin nimittäin saat kaikkia coreja käyttöön kovinkaan helposti noissakaan töissä.

- näytönohjain HD-tuella, joku nVidian malli. Sinänsä tämä tuki ei ole kallista, mutta saatavuus on heikkoa. esim. 60 euron kortti voi osata HD-tuen yhtähyvin kuin todella kallis pelikorttikin. Sinun pitää katsoa VDPAU sivuilta Wikipediasta tai muualtakin, mikä kortti mitäkin tukee HD-katselussa. Tämä on vaikeaa siksi, että nVidialla on malleja  pilvin pimein, mutta Verkkokaupassa saatavana on vain 5% niistä. Toisaalta, ethän tarvitse kuin yhden sopivan, mutta hinta voi pompsahtaa. Ota huomioon, että jos otat tehokkaan peliohjaimen, niin myös powerin hinta saattaa pompsahtaa. (Muutoin esim. Antec Sonata III kotelo jossa on valmiina 500W:n poweri, riittää kaikkeen, 100 eur)

- en tunne videoeditoinnin vaatimuksia, tarkista tämä muualta

- ei kai GIMP tarvitse grafiikalta mitään erityistä. Tuo RAW-kuvien korvertointi menee prosessorilla, sehän sinulla oli jo hyvä. Toisaalta konvertointi on erätyö - ei sen valmistumista tarvitse hiiri kädessä odotella, joten ei liene tarvetta liioitella tämän tehovaatimuksen kanssa.

- kovalevyjä sinulla pitää olla vähintään systeemilevy ja datalevy. Luulisin, että datalevyjä oikeasti tarvitset useampiakin. Silloin kun tehdään tuonkaltaisia toimenpiteitä, ne kannattaa ehdottomasti ajaa kovalevyllä, joka ei ole muuten käytössä - SATA-levyt ovat todella huonoja kestämäään kuormaa. Systeemilevy pitää aina olla erikseen jos vähänkään ajatellaan suorituskykyä. Tällöin pitkähkö kuvien korvertointi tai videon renderointi ei tuki järjestelmää kokonaan. Jos tukkii, jotain on tehty väärin. Säästät kun et hanki SSD-levyä - Ubuntu ei ole erityisen kriittinen systeemilevyn nopeudelle - datan käsittelynhän pitää tapahtua muualla joka tapauksessa, koska SSD-levyt ovat vielä turhan pieniä. Suuremmalla budjetilla rakennetussa tehotyöasemassa on toki SSD-levy jo nyt.

- ei RAIDilla ole mitään backup-funktiota. Backupit tarvitset aina erikseen, koska RAID voi myös hajota ja silloin menee kaikki kerralla. Sen sijaan RAID parantaa vikasietoisuutta siten, että kun yksi levy hajoaa, niin homman saa silti NOPEASTI uudestaan käyntiin. Ilman RAIDia pitäisi palautella backuppeja, joka on hidasta ja systeemi ei ole sinä aikana käytettävissä. Joten harkitse tarvitsetko RAIDia oikeasti mihinkään, jos tuotantokatko ei ole ongelmasi. RAIDia pitää myös osata käyttää, koska vikatilanteissa siitä on haittaa, jos ei osaa. RAID nostaa kustannuksia, joten tässä säästät jos et toteuta.

Ehkä tuli selväksi, mutta yritin tuossa edellä antaa vinkkejä asioista joista voi säästää, koska a) niiden toteuttamisesti ei välttämättä ole sinulle hyötyä, b) ne voi myöhemminkin toteuttaa, jos välttämättä haluaa (esim. SSD-levyn hankinta tai RAID).

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #18 : 04.06.11 - klo:22.45 »
- hyvä Asus-emo. Ei liene pelkoa, että valitset liian huonon koska listallasi on Firewire, joka lienee ehdoton vaatimus. Perusemot eivät Firewireä osaa. Emolevyn suorituskyky vaikuttaa kaikkeen, kun sinulla on tehokkuusvaatimuksia. Tietysti on muitakin valmistajia, mutta en osaa niitä suositella kun en ole niitä käyttänyt.
Miten paljon auttaa jos panostaa ostamalla AM3+ emon kunhan niitä saa? Siis päivitysmahdollisuuksiin. Tätä ei varmaan tiedetä edes AMD:llä.

- DDR3 muistit tietysti, tuskin ovat enää kalliimpiakaan (kokonaisuutena). Kannattaa panostaa rittävään nopeuteen (on huomattavaa, että kaikkein nopeimmat ovat monesti älyttömän paljon kalliimpia).
Kinstonilla mielenkiintoisia ovat HyperX blu muistit. Suht nopeita, mutta myös melko edullisia (2×2GB 1600 MHz on 47€ verkkokauppa.comissa, mikä on vain vähän enemmän kuin perusmuisteilla). Jossain arvostelussakin kehuivat.
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

spiido

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 37
    • Profiili
Vs: Oletko rakentanut itsellesi Linux-PC:n?
« Vastaus #19 : 04.06.11 - klo:23.10 »
Johan tuli vastauksia, kiitos! Olen aivan maallikko tekniikan ja komponenttien osalta joten on erittäin hyvä olla näitä ajatuksia esitettävinä kun esim. Verkkokauppaan marssii. 500e ei ole mikään limitti, mutta yleensä olen havainnut, että laitteiston mitoitus menee helpommin överiksi kuin toisinpäin.

Bäkuppien osalta voisin ajatella pienempää systeemilevyä + 1,5TB datalevyä + 1TB backup datalevyä. Ilmeisesti minulla on ollut harhaisia käsityksiä raidista, Uutta oli myös, ettei systeemilevyksi välttämättä kannata hankkia ssd:tä.

Videoeditointi ei ole prioriteettinä ykkönen, sitä vain pitää pystyä tekemään, koska nyt ei pysty. Tähän firewire on pakollinen.

Muistista sen verran, että oletan 2x2GB riittävän, mutta saako oikeastaan mitään lisäarvoa suuremmalla muistilla tai riittäisikö ehkä jopa yksi 2GB? Vaikka tämähän ei taida paljoa kustantaa...

Hiljainen kotelo ja hyvä tuuletus olisivat toki tärkeät. Mitään vanhaa rohinalootaa en enää halua. Näitä täytyy varmasti katsastaa mitä on tarjolla kaupoissa. Ei varmaankaan ole eroja hiljaisuuden ja ilmastoinnin kannalta, mikä käyttis sisällä hyrrää.