Vaihdoin joku aika sitten OpenOfficen LibreOfficeen lataamalla paketit ppa:sta.
PPA-repot eivät tarjoa virallisesti Ubuntun tukemia ohjelmistoja. Vasta Natty tulee tarjoamaan LibreOfficen OpenOfficen sijaan (ja päivittää OpenOfficen automaattisesti LibreOfficeksi), joten ne tulevat sitten päivitettyiksi virallisista lähteistä seuraavassa virallisessa Ubuntu-päivityksessä 11.04 Natty.
Mielestäni keskustelu epävirallisten asennuslähteiden "ongelmista" ei ole Ubuntun peruskäyttöä, vaan erilaista keskustelua 'Ubuntu kehitysversio'-alueella.
Olen eri mieltä. Perusjakelun ulkopuolisten ohjelmalähteiden kohtuullinen ja järkeviin syihiin perustuva käyttäminen on useasti hyödyllistä ja suositeltavaa, kun homma pysyy järjestelmän ylläpitäjällä hanskassa. Jos tarvitsee harvoista sovelluksista tuoreempia versioita kuin virallisissa repoissa on tarjolla, esimerkiksi PPA-lähteiden käyttö voi olla hyvä vaihtoehto mahdollisia yllättäviä ongelmia aiheuttavalle koko jakelun päivitykselle. Toisia ohjelmistoja taas kehitetään niin nopeasti, että viralliset paketit laahaavat aina liikaa jäljessä ja on tuottavampaa tehdä työt uudemmilla ja paremmilla ominaisuuksilla varustetuilla versioilla. Monet avoimen koodin softaprojektit suosittavat lataus- tai asennusohjeissaan ohjelmansa nykyisen vakaan version asentamista PPA:sta.
Olisi mainiota, jos joku yhteisön ihminen saisi joskus kirjoitetuksi foorumille tai wikiin kunnon suomenkieliset ohjeet PPA-lähteiden merkityksestä, hyödyistä, riskeistä ja käyttöön ottamisesta. PPA-lähteiden merkitys tuntuu vain lisääntyvän ajan mittaan.
Se, että tietty ohjelmisto on tarjolla Launchpadin PPA:ssa ei kerro vielä mitään paketoidun softaversion tai paketoinnin laadusta. PPA:n voi luoda jokainen henkilö tai tiimi, jolla on tunnukset Launchpadiin. Niinpä siellä voi olla amatöörien räpellyksiä tai Canonicalin henkilökunnan tekemiä paketteja. PPA-asennuksia suorittavan on syytä perehtyä PPA:n ylläpitäjän taustaan tai asemaan ja kuvaukseen PPA:n sisällöstä. Vaikkapa juuri LibreOfficea paketoi LibreOffice packaging team, joka noin silmämääräisesti katsottuna näyttää koostuvan pro-porukasta. Kuvaukseksi annetaan "LibreOffice test builds and backports". Siis puolivirallisia backporttauksia LibreOffice projektin julkaisemasta vakaasta versiosta 3.3.1 (toki ilman Canonicalin virallista tukea). Ihan riittävän luotettavanoloista käytettäväksi tai kokeiltavaksi kotikoneella tai pienimuotoisesti omassa hallinnassa olevalla työkoneella. Suurten organisaatioiden korkeaan vakauteen tähtäävät ylläpitokäytännöt eivät tämän keskustelun piiriin kuulukaan. Ongelmien ilmaantuessa osaava ylläpitäjä poistaa hetkessä PPA-repon ja palauttaa entisen OO.org version.
Nyt kun sain tästä avauduttua menenpä jatkamaan hommia PPA:sta asennetulla LibreOffice Calcilla (3.3.1) ja Quantum GIS:llä (1.6.0) ...