Kirjoittaja Aihe: HP viisastuu  (Luettu 5173 kertaa)

shelby

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1865
    • Profiili
Ubu Gnome 20.04.3 LTS
Win 8.1 laptop I
Win 10 laptop II
Ubu Mate 20.04.3 LTS
Kubu 20.04.3 LTS

Tomin

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä / moderaattori+
  • Viestejä: 11481
    • Profiili
    • Tomin kotisivut
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #1 : 10.03.11 - klo:11.30 »
Liekkö tulossa joku instant on ominaisuus?
Automaattinen allekirjoitus:
Lisäisitkö [RATKAISTU] ketjun ensimmäisen viestin aiheeseen ongelman ratkettua, kiitos.

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #2 : 11.03.11 - klo:17.57 »
Tarkoittaa että HP:n windows-koneilla voidaan ajaa WebOS-ohjelmia. Virtualisointia käytännössä.
Tosin tuo taisi olla kirjoittajan omaa spekulaatiota.

http://www.businessweek.com/technology/content/mar2011/tc2011039_789137_page_2.htm

"Starting next year, every one of the PCs shipped by HP will include the ability to run WebOS in addition to Microsoft Corp.'s Windows, Apotheker said" Kyseessä on HP:n toimitusjohtaja.

-> webOS siis on Windowsin rinnalla, luultavasti splashtopin tapaisena instant on käyttöjärjestelmänä, jossa voi ajaa PC:lle optimoituja webOS ohjelmia.

jerex97

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #3 : 11.03.11 - klo:19.14 »
Saisi HP kyllä laittaa jokaiseen WebOS:än, olisi positiivista, jos edes jokin valmistaja toisi VARTEENOTETTAVIA
Linux-koneita markkinoille (ei mitään asuksen ym.. roskavirityksiä miniläppäreille)...

Olen muuten ennen luullut, että WebOS olisi suljettua koodia, mutta se onkin näköjään Linux-pohjainen.. Hyvä juttu :)

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #4 : 11.03.11 - klo:19.48 »
Olen muuten ennen luullut, että WebOS olisi suljettua koodia, mutta se onkin näköjään Linux-pohjainen.. Hyvä juttu :)
webOS on suljettua koodia, se kuitenkin käyttää useita avoimen lähekoodin komponentteja (http://opensource.palm.com/2.1.0/index.html).

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #5 : 11.03.11 - klo:20.14 »
En tiedä sen paremmin mitä aikovat tehdä ja mitä tarkoittaa "ajaa Windosin päällä" - suomeksi tarkoittaisi sitä, että Windowsia ajetaan WEBOS:n alla - mutta lienee toimittajan lispadhus.

Paras systeemi olisi tietenkin sellainen, että koneen käyttöjärjestelmä on WEBOS ja Windowsia ajetaan vain virtualisoituna. Eli siis WEBOS:aa ajettaisin konkreettisesti Windowsin päällä (ei alla tai rinnalla). Tällöin Windowista voisi olla virtuaalisia vaihtoehtoja useampina käyttöjärjestelminä. Kun rauta on sama, niin lisenssointikin voisi teoriassa olla kunnossa - tosin M$oft sen tietenkin estää heti kun pystyy (periaatteessa aktivointi estää sen jo nyt). Windows toimii virtualisoituna ja rajoitettuna varsin hyvin, mutta ainoana fyysisen koneen käyttöjärjestelmänä erittäin huonosti (turvallisuus, hidastuminen, tilttailut jms) ja on aina toiminut huonosti Internet-aikakaudesta lähtien.

Tällöin voisi myös ajaa pääkoneella mitä hyvänsä WEBOS ohjelmia ja ikkunassa Windowsia tarpeen mukaan tai myös useampia Windows-versioita tarpeen mukaan (esim. yksi versio WEB-käyttöön, yksi ammattiohjelmille, yksi yrityksen tietoliikenteeseen, yksi peleille, yksi ohjelmoinnille jne, mitä nyt kukakin tarvitsee ja haluaa eroitella toisistaan).

Ainoa mutta tässä on Windowsin rautatuki, joka olisi tarpeen esim. peleissä tai vaikkapa Nokian/Androidin kännykän liittämisessä. Tällaiset asiat eivät onnistu tai eivät onnistu ainakaan riittävän helposti normikäyttäjälle. Toisin sanoen HP:n pitäisi luoda virtualisointiympäristö missä nämä toimivat myös virtuaalikoneessa - uusi vaihtoehto ajaa virtualisointia. Esim. VMwarella nämä eivät onnistu - yhtenä esimerkkinä vaikkapa CD:n rippaus, joka ei toimi virtualisoidulla Windowsilla (ainakaan EasyCDExtractor-ohjelmalla, joka sinänsä on erinomainen).

... jotenkin tuntuu, että HP ei ole mitään tällaista kuitenkaan tehnyt ... tuollainen WEBOS multibootti - mitä Windowsin rinnalla ajaminen ehkä tarkoittaisi, tuntuu aika marginaaliselta 2010-luvulla. Onhan noissa Asus-emoissa jo nyt erittäin nopea Linux-bootti, jossa voi ajaa WEB-selainta, Skypeä ja muutakin - vanha juttu, jota tosin en ole käyttänyt kertaakaan, koska käyttötarve on marginaalinen.

SuperOscar

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4060
  • Ocatarinetabellatsumtsum!
    • Profiili
    • Legisign.org
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #6 : 12.03.11 - klo:11.19 »
Paras systeemi olisi tietenkin sellainen, että koneen käyttöjärjestelmä on WEBOS ja Windowsia ajetaan vain virtualisoituna. Eli siis WEBOS:aa ajettaisin konkreettisesti Windowsin päällä (ei alla tai rinnalla).

Enpä ollut aiemmin huomannut, että ilmaukset alla ja päällä ovat tässä kontekstissa kaksiselitteiset: käytännössä niillä voidaan siis tarkoittaa samaakin asiaa.

Jos minulle sanottaisiin ”X:ää ajetaan Y:n päällä”, tulkitsisin, että Y on isäntäjärjestelmä, jossa ohjelma tai virtuaalikäyttis X pyörii. Ganymedeen tulkinta on päinvastainen: X on isäntäjärjestelmä ja Y ohjelma. Kumpikin tulkinta on asiaa hetken mietittyäni täysin luonteva, koska kyse on vain siitä, miten ohjelmakerrosten syvyyssuunnan hahmottaa.

Ehkä järkevintä olisi siis välttää kokonaan alla–päällä-ilmauksia ja sanoa asia jollain muulla tavalla. Esi. WebOSissa ajetaan Windows-järjestelmää tms.
pöytäkone 1, NUC: openSUSE Leap 15.6, kannettavat 1–3: Debian GNU/Linux 12; pöytäkone 2: openSUSE Tumbleweed; RPi 1: FreeBSD 14-RELEASE; RPi 2: LibreELEC 11

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #7 : 12.03.11 - klo:11.35 »
Aika monet muutkin tietotekniikan ilmaisut ovat kaksiselitteisiä, valitettavasti - todellisuus hämärtyy, esim. tuo "Mb" on joka toisessa tämän Foorumin postissa eri merkityksessä.

Luulen kuitenkin, että toimittaja tarkoitti sanoa, että WEBOS:aa ajetaan Windowsin sisältä käsin, joten minun tulkintani on vähemmistössä.

... tämä tuo kuitenkin sen dilemman, että miten HP silloin toteuttaa molemmat ajatuksensa "kaikki toimitetaan WEBOS:lla" ja samaanaikaan "koneita myydään myös ilman Windowsia". Tällöin WEBOS:n pitäisi toimia Windowsista riippumatta eikä sen sisältä ... voisi olla erilainen järjestely tässä tapauksessa kun Windowsia ei ole ollenkaan, mutta erilaisten järjestelyjen toteuttaminen maksaa rahaa, etenkin tuotanto/jakeluvaiheessa, ja sekoittaa konseptia.

No, tulevat julkistukset varmaan kertovat mikä tämä ajatus lopulta on. Pelkäänpä, että aika ei ole kypsä Windowsin laittamiseksi pelkästään virtualisoiduksi.

... tosin Androidissa vastaava on toteutettu ... siitäkö johtuu sen lentäminen ... siinähän Linux on  käyttöjärjestelmä ja ohjelmat ajetaan pääasiassa virtualisoidussa Javassa. Onko tämä nerokkuus ollut avain koko hommaan? Uskaltaisiko HP tehdä saman Windowsille ... tuskin, mielestäni.
« Viimeksi muokattu: 12.03.11 - klo:11.38 kirjoittanut Ganymedes »

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #8 : 15.03.11 - klo:02.01 »
http://www.precentral.net/hp-ceo-touchpad-launches-june-webos-pc-beta-end-year

"HP will deliver a beta of webOS running on Windows "In a browser" by the end of the year and will launch it on new HP PCs soon thereafter."

No olipas turha.. - tai tylsä.

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #9 : 15.03.11 - klo:20.59 »
Mitä oikein kuvittelitte smartphone+tablet-käyttikseltä joka ei pyöri PC-raudan päällä?
Se, että pyötiikö vai eikö pyöri on puhtaasti valinta (maailman suurimalle pakettikonevalmistajalle). Splashtopin kaltainen instanton ratkaisu vaikutti alku puheiden perusteella hyvin oletettavalta. Onhan vastaavaa tehty myös Androidilla jne..

tetrafuran

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 405
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #10 : 15.03.11 - klo:23.41 »
Kaverin uudessa HP:ssa on ilmeisesti joku webossia vastaava. Semmoinen käynnistyy ensin ja jos ei mitään nappia painella, siirtyy se automaattisesti hetken kuluttua käynnistelemään seiskaa.

Nopeasti kun tutkailin sitä, niin näytti aivan siltä, että se voisi olla joku xfce:tä käyttävä distro. Sen käytettävyys varsinaisena käyttöjärjestelmänä vaikutti kuitenkin niin rajoittuneelta, että normaali käyttäjä ei sillä voi tehdä paljoa muuta kuin sättiä skypessä ja surffailla netissä. Toisaalta valtaosa tietokoneen käytöstä monilla ihmisillä on juuri tuota, joten... No joo siis oletan, että valtaosa tätä lukevista kykenevät keksimään tietokoneelle paljon muutakin käyttöä, joten asiaa tuskin täytyy sen kummemmin perustella tai täsmentää.

Varmaan jollain nappiyhdistelmällä tuostakin löytää terminaalin ja pääsee muokkaamaan järjestelmän mieleisekseen. Koko järjestelmän olemus henkii eräänlaisesta "näpit irti" -asenteesta, jota on nähty mm. minikannettavien pili-pali-distroissa. Näin pikapuolin tarkasteltuna se ei edes näyttänyt kokonaiselta käyttöjärjestelmältä, mutta kaippa siellä on ihan täysiverinen distro jossain piilossa. Nähtävästi HP:n tarkoituksena oli vain tarjota käyttäjälle mahdollisuus tarkistaa reittioppaasta bussiaikataulu ja juosta ulos ilman että täytyisi tuskastella windowsin käynnistymisen kanssa. Tämä HP:n oma järjestelmä nimittäin käynnistyy hyvin vikkelästi ja sitä kautta todella voi hoitaa nettiasiat sun muuta semmoista pientä.
And so at last the beast fell and the unbelievers rejoiced. But all was not lost, for from the ash rose a great bird. The bird gazed down upon the unbelievers and cast fire and thunder upon them. For the beast had been reborn with its strength renewed, and the followers of Mammon cowered in horror.

Teho

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 477
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #11 : 19.03.11 - klo:19.21 »
Ei käyttäjät tee mitään desktop-koneissa sellaisillä rajoittuneilla käyttöjärjestelmillä/käyttöliittymillä jotka on suunniteltu mobiililaitteisiin. PC-vehkeissä pitää toimia valtava kasa laitteita niin käyttiksen kuin softankin puolesta, linux-kernelin laitetuki ei pelkästään riitä.
Itse sanoisin, että suurin osa käyttäjistä ei tee mitään sillä järjettömällä ominaisuustulvalla mitä esimerkiksi Windows 7 ja suuriosa sen ohjelmista tarjoaa. Totuus on, että todella suuri osa käyttäjistä viettää käytännössä kaiken aikansa tietokoneella selaimessa, siinä sivussa mesetellessä. Sen lisäksi satunnaisesti tehdään koulutöitä, nopeasti kasataan youtube video tai vaikka katsotaan elokuva. Nämä kaikki voidaan tehdä hyvin yksinkertaisilla ohjelmilla, joille webOS ei itsessään ole mikään este. Myös mahdollisuus rikkoa tavallinen ikkunapohjainen ohjelmien hallinta mahdollistaa paljon käyttäjäystävällisemmät käyttöliittymät jne. Eikä PC käyttöliittymän tarvitise olla samallainen kuin mobiiliraudan, koska jo tablet versio on erilainen kuin puhelin.

Laitteisto puoli nyt on "ongelma", kuitenkin HP on iso firma ja voi itse päättää mitä rautaa laitteisiinsa laittaa. Toisekseen pakettikoneiden suhteen voidaan oletettavasti laillisesti käyttää suljettuja ajureita jne. joka esimerkiksi on ratkaisu grafiikka puolen ongelmaan. Se, että toimiiko rauta vai ei, on valinta niin kuin sanoin. Kysymys on vain siitä, kuinka vakavasti HP haluaa suhtauta projektiinsa, puheidensa mukaan webOS on todella tärkeä osa heidän suunnitelmaa. Tämä heidän todellinen PC toteutus nyt jäi kyllä markkinointi tempuksi ja en henkilökohtaisesti uskon sen saavuttavan yhtään mitään, tosin en väitä että rinnakaisesta käyttöjärjestelmästäkään olisi mitää tullut.


obi-lan

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 41
    • Profiili
Vs: HP viisastuu
« Vastaus #12 : 02.04.11 - klo:20.52 »
Ihan OT:nä itselläni on ollut hyvää menestystä ajaa Linux käyttiksiä HP yrityskoneissa, kaikki laitteet toimivat jne. Suurinta kitkaa on aiheuttanut gobi2000... Samoin palvelimissa on ollut pitkään viralliset tuet ainakin Suselle ja Redhatille.