Mutta PC tyhjänä täytyisi aina olla kaikkein halvin (mm. Retail levyn verran halvempi).
Meinaat että laitevalmistajat maksaa retailin verran jokaisesta windowsista minkä laittavat koneisiinsa?
En. Jos tietäisit mitä olen kirjoittanut niin et tuota kysyisi. Selvennetään vielä vähän.
OEM:lle on halvempaa asentaa Windows kuin myydä ilman Windowsia.Miksi ja miten, Windows OEM lisenssihän maksaa n. 15-20 dollaria kappale (jopa 3-5 dollaria kappale kehitysmaissa)?
Siten että OEM esiasentaa muiden ohjelmistovalmistajien ohjelmistoja, kuten virustorjunnan 1-3kk trial versioita ja erilaisia apuohjelmia (Adobelta, Googlelta, Nerolta jne). OEM vielä saa lisenssien hintaa pudotettua Microsoftilta jos se esiasentaa Microsoft Officen trial version tai hankkii jopa Microsoft Worksin. Lopulta jopa OEM ansaitsee nuo Microsoft ohjelmistojen tuotteiden lisenssihinnat ja saa vähän voittoa kun tarpeeksi sopivasti esiasentaa ohjelmistoja ja etenkin Microsoftille, pitää kilpailijat pois kun uuden koneen käyttäjät jo totutetaan uusiin ohjelmistoihin. OEM <-> Microsoft sopimuksiahan ei ole vapaasti nähtävillä, joskus on niitä vuodettu ja ovat olleet todella rumia, Microsoftin puolelta kiristämistä ja peräti uhkailua.
Mutta myöskin tarjottu lisenssien hinnoissa porkkanaa juuri noilla esiasennuksilla.
Mutta. Kaikesta tuosta huolimatta. Kun kuluttaja hakee Windowsin lisenssinpalautuksen, se täytyy korvata kuluttajalle siihen hintaan mitä kuluttaja maksaisi keskiverroin itse se ostaessa. Eli OEM versio (ei Retail) keskihinta tulee korvata kuluttajalle sekä myös mitä Microsoft Works (tai Office jos rekisteröity) maksaisi käyttäjälle.
Palautussummat ovatkin olleet yleisemmin pelkästä Windowsista 70-130 euron välillä. Ja se on suuri summa. Kuvitellen vaikka että ostat netbookin 400 euron hintaan ja saat takaisin 65 euroa Windows lisenssin palautuksesta. Se on n. 1/6 tuotteen hinnasta. Pöytäkoneessa keskusyksiköstä se voi olla jopa 100 euroa (riippuen tietenkin Windows versiosta) missä se voi olla jopa 1/5 hinnasta.
Se mitä sopimuksia Microsoftilla ja OEM:lla on. Ei vaikuta siihen että mitä kuluttaja maksaa väkisin myydystä Windowsista.
OEM ei voisi pudottaa tietokoneen hintaa kun se tulee Windowsilla kuin tietokone ilman Windowsia jos pitäisi tarjota tietokone tyhjänä. Myöskään OEM ei voisi pistää mitään muutaman dollarin/euron hinnan lisäystä että Windows tulee mukaan. Vaan silloin täytyy olla selkeästi sama hinnan lisäys kuin mitä onkaan jos ottaisi tyhjän tietokoneen ja Windowsin hyllystä (OEM) eikä OEM esiasentamaa versiota.
Suomessakin tietokonepaketin hinnoittelussa täytyy eritellä mistä hinta muodostuu jokaisen komponentin osalta. Windowsin hintakin täytyy erikseen siihen lisätä. Ja sen hinnan täytyy olla sellainen minkä kuluttaja voi ostaa erikseen eikä vain tietokonepaketin kanssa. Eli hinta ei voi olla "10 euroa Windows 7 Home Premium" koska sillä hinnalla ei kukaan sitä Windowsia saa. Vaan se määräytyy ihan hyllytuotteen hinnan mukaan ja palautus on sen mukainen.
Onneksi Microsoftin lisenssin ehdot eivät täysin ole suomessa lainvoimaiset. Kuten mm. lisenssiehtojen hyväksymiseksi ei riitä se että käynnistää tietokoneen kuten italiassa ja muissa maissa. Vaan allekirjoitettu lisenssiehto on voimassa oleva. Tietenkin nyt kun Windows 7:n myötä Microsoft taas muutti lisenssiehtoja niin niiden lainvoimaisuus ei ole varmaan kukaan tarkistanut/testannut. Nimittäin aiemmat Windows lisenssit vielä tarjosi sen mahdollisuuden että OEM:n olisi pitänyt hyvittää Windowsin lisenssi kuluttajalle. Nyt Windows 7:n myötä lisenssiehdot on sellaiset että OEM saa purkaa koko kaupan jos ei Windows kelpaa. Eli palauta koko tietokone tai osta väkisin Windows.
Myöskään Windowsin poistosta ei saa muodostua kustannuksia vaan se on täysin ilmainen toimenpide. Koska kyseessä on edelleenkin tietokone missä ohjelmistojärjestelmä ei ole osa laitteistojärjestelmää vaan ainoastaan toinen osatekijä sellaisen tietokoneen kokoonpanossa jota voidaan käyttää tyypillisiin toimiin.
Laitteistojärjestelmä täytyisi voida ostaa aina ilman että on väkisin pakko ostaa jotain ohjelmistojärjestelmää (tai pelkkää käyttöjärjestelmää kuten FreeDOS) eli ihan tyhjällä kiintolevyllä.
Laitteistojärjestelmä on täysin toimiva kokoonpano joka on vain monesti hyödytön ilman ohjelmistojärjestelmää. Mutta se ei tarkoita että ohjelmistojärjestelmä täytyy olla asennettuna tietokoneen kiintolevylle että sitä voidaan käyttää. Voidaan esimerkiksi laittaa tietokone käynnistymään verkkoboottauksella mistä käyttöjärjestelmä ja kaikki muut ohjelmistojärjestelmän osat ladataan tietokoneen keskusmuistiin ja ajetaan, idealtaan siis tyhmänä päätteenä.
Nyt kaikki ne joilla on olemassa oleva Windows lisenssi (suomessa saa muuten OEM lisenssillä oleva Windowsin siirtää koneesta toiseen jos tahtoo, tai myydä vaikka tietokone ilman windows lisenssiä), jonkin muun käyttöjärjestelmän ohjelmistojärjestelmä (esim Linux käyttöjärjestelmän jakelupaketeista Ubuntu) tai käyttää tietokonetta vaikka tyhmänä päätteenä. Niin he joutuvat jälleen kerran maksamaan Windows lisenssin.
Microsoft tienaa rahaa, se pystyy vääristelemään markkinoita kun koko ajan myydään uudelleen ja uudelleen Windowsia vaikka sitä ei tarvittaisi ja mukamas on suurin ja mahtavin. Ihmiset eivät opi että tietokoneessa Windows ei ole mikään tarpeellinen ja pakollinen vaan se laitteistojärjestelmä on täysin toimiva ilman Microsoft Windowsia ja heillä on vapaus ja mahdollisuus käyttää sitä itse tietokonetta paljon monipuolisemmin kuin edes voivat haaveilla.