Kirjoittaja Aihe: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??  (Luettu 2646 kertaa)

Jula

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 328
    • Profiili
Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« : 06.12.10 - klo:13.37 »
Moro !!

Poikani 10 v alkaa pikkuhiljaa innostua muustakin kuin pelaamisesta. Hän haluaisi tehdä omia Lego-videoita, työkaluina kovalevylle tallentava Sony Handycam videokamera, joka tekee .mpg:tä ja Ubuntu 10.04/ Xubuntu 10.10 omalla koneella. Olisiko jotain mahdollisimman yksinkertaista ohjelmaa (jonka siis isäkin oppisi nopeasti ;) ) jolla saisi liitettyä useita otoksia yhteen ja leikattua pätkiä. Muihin videomuotoihin tallennus toki olisi plussaa, voisi vaikka polttaa rompulle ja laittaa telkkariinkin pyörimään...

peran

  • Vieras
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #1 : 06.12.10 - klo:17.30 »
Nimenomaan mpg 2:sta pystyy liittämään videopätkiä vaikka projectX:llä. Tosin sillä leikkaus ei onnistu framen tarkkuudella. Jos ei ole kyseessä HD eikä laajakulma, niin silloin lieneen riittävä ohjelma on Kino. Se on simppeli käyttää ja kohtuullisen nopea. Mitään erikoisia tehosteita ei sillä saa aikaan.

LightWorks editori on vapautumassa, joten vuoden vaihteen jälkeen sitäkin jossain vaiheessa ehkä pääsee testaamaan.

Cinerella editoriakin voi testata. (En tosin tiedä kirjoitinko ko.:n oikein.)

Tossa nyt alku tutustumiseksi. Kino on tosiaan, jota suosittelen, mikäli ei halua tehdä mitään erikoisempaa.

I Svärd

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 297
    • Profiili
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #2 : 06.12.10 - klo:18.27 »
Itse päädyin Openshotiin kokeiltuani useampaa ohjelmaa, muistia vaan täytyy koneessa olla olla reilusti että ei joudu siirtymisiä odottelemaan.

noname

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 828
  • Linuxilla maaliskuusta 2009
    • Profiili
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #3 : 07.12.10 - klo:16.49 »
OpenShot on ainakin selkeä, ja ominaisuuksia tietääkseni on hieman.

RistoR

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 410
    • Profiili
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #4 : 08.12.10 - klo:20.35 »
Kino ei ihan helpoimpia ole mutta ihan hyvä kun sen opettelee. Enpä itsekään mitään helpompia videoeditointiohjelmia tiedä ... Openshotiin en ole ehtinyt tutustumaan.  Kinoon löytyy manuaalia esim. tästä
http://fi.flossmanuals.net/

Lasten kanssa on minusta (huom. täysin subjektiivinen mielipide) varsin upeaa aloittaa animaatioiden tekemisellä. Ei siis pelkkiä "kuva joka liikkuu" vaan ihan kunnon tarinoita. Siihen tarvitaan paperinuket tai leluautot tai juuri niitä legohahmoja ja pelkkä jpg:ksi tallentava still-kamera. Kuvamateriaalia noin 100 kuvaa 20 sekunin pätkään.

Gimpiin kun hakee GAP-paketin niin sen valikoista löytyy animaation tekeminen still-kuvista. Ja tulokset ovat niin näyttäviä kuin viitsii nähdä vaivaa taustoihin yms. seikkoihin. Voi tehdä vaikka "angry birds"-mukaelman. Animaatiossa on se hyvä puoli että siinä lapset oppivat käytännössä että liikkuva kuva muodostuu vaihtuvista yksittäisistä kuvista.

No tämä meni nyt sivuun aiheesta mutta jos haluat kuulla lisää voin etsiä hyvät ohjeet koneeltani. Ja vaikka pari mallianimaatiota koulumme oppilaiden tekeminä. Netistä löysin ohjeet vain tuollaisiin "kuviin jotka liikkuvat" ja muutenkin niissä oli vanhentuneita tietoja.

Jula

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 328
    • Profiili
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #5 : 09.12.10 - klo:16.14 »
Tällä hetkellä intoa on tehdä legoukoilla erilaisia pätkiä, KINO:lla näytti noiden valmiiden klippien yhdistely olevan suht helppoa.... Kaikkia ohjeita otan vastaan ilomielin.. Katsotaan sitten miten niiden sisäistys..

Asmo Koskinen

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 4443
    • Profiili
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #6 : 09.12.10 - klo:19.16 »
Tällä hetkellä intoa on tehdä legoukoilla erilaisia pätkiä, KINO:lla näytti noiden valmiiden klippien yhdistely olevan suht helppoa....

Cinelerra ampuu yli, mutta erittäin selkeän ohjeen tekijä toimii alakoululaisten kanssa - Raffaella.

http://www.g-raffa.eu/Cinelerra/HOWTO/

http://www.g-raffa.eu/Cinema_a_Scuola/index.html

Stopmotion voisi olla myös mahdollinen. Esimerkkejä Raffaellan sivulla.

http://stopmotion.bjoernen.com/

Tässä tarjoutuu myös mahdollisuus tehdä yhdessä lapsen kanssa - lapsi ideoi ja kuvaa, vanhempi toimii teknikkona. Teimme tämän n. vuosi sitten tyttäreni kanssa (11v). Hän teki Gimpillä animaation lopun muokatut kuvat, jotka sitten  lisäsin Cinelerraan muiden kuvien joukkoon. Ylipäänsä teimme videon Cinelerran 'animaatio-työkalulla'. Raffaellan ohje ja video.

http://www.g-raffa.eu/Cinelerra/HOWTO/animations.html

Juustoseikkailu 2010:

http://www.vimeo.com/8952466

Ystävällisin terveisin Asmo Koskinen.

Heikki Ketoharju

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 716
  • Tee enemmän, harmittaa vähemmän!
    • Profiili
    • heikki.ketoharju.info
Vs: Videoitten käsittelyohjelma lapselle ??
« Vastaus #7 : 10.12.10 - klo:21.34 »
Asmon ehdotus Cinellerrasta on hyvä, mutta peruskäyttöön riittäviä voisivat olla jo Kdenlive tai Openshot. Kino on hivenen hankala ja epäintuitiivinen moniin nykyisiin kotivideon editointiohjelmiin verrattuna, koska siitä puuttuu aikajananäkymä, mikä helpottaa editointiprosessin hahmottamista todella paljon.

Olen tehnyt pari videota Kdenlivellä, ja se vaikuttaa ihan näpsäkältä ohjelmalta, joskin monimutkaisempien asioiden, kuten chroma keyn tai vastaavien tekeminen vaatii ohjeiden etsimistä Googlella ja hivenen kärsivällisyyttä ohjelman kaatuilun suhteen. Peruseditointiin kuitenkin ihan näppärä.

Openshot vaikutti vielä käyttäjäystävällisemmältä, mutta Ubuntu 10.04-järjestelmääni ei jostain syystä asentunut ainuttakaan siirtymä- tai videotehostetta. Sen sijaan Arch-linuxiin tekemäni asennus toimi moitteetta. Mikäli saatte OpenShotin asennettua siten että siinä on siirtymätehosteetkin mukana, se voisi olla kelpo ohjelma. Ainoa vaan, että siitä puuttuu copy&paste, elintärkeät toiminnot ainakin omassa videoeditoinnissani. Kdenlivessä on copypaste, ja se oli yksi keskeisiä syitä, miksi valitsin Kdenliven sen lievästä bugisuudesta huolimatta.
-
Minä kirjoittelen suomenkielisiä ohjeita Linux-musiikintekoon:
http://linux.fi/wiki/Musiikinteko_Linuxilla
-
Kansainvälinen Linux-audio -wiki, sovellusluettelo ja äänikorttitietokanta:
http://wiki.linuxaudio.org