KDE:llä tosiaan tuo mediatoistin puoli on vielä vähän vaiheessa. Tämä tosin tulee muuttumaan hyvin lähiaikoina:
-Amarok on tosiaan ollu hieman kömpelö, hidas ja hankala käyttää. Amarok 2.4, joka julkaistaan ensvuoden alussa, onkin sitten aivan toinen juttu: hitosti uusia ominaisuuksia ja ulkoasu vaikuttaa paljon viimeistellummältä (käynnistäminen 10k kappaleen kokoelamlla on kyllä vieläkin tuskaisen hidas). Soittolistojen hallinta on hieman erikoinen, mutta kun siihen tottuu niin kymmenetkään tuhannet kappaleet ei tuota ongelmia.
-Dragon Player, joka kuuluu KDE sovelluskokoelmaan, on todella pelkistetty. Jos ainut tarkoitus on vain toistaa tiedostoja, se onnistuu. Tässä ohjelmasta on aivan turha odottaa mitään erikoista, ei sovellu suuriin musiikkikokoelmiin ollenkaan.
-Juk, varsinainen musiikin toistin KDE SC:issa. Kukaan ei sitä ilmeisesti kehitä, mutta jotain bugeja silloin tällöin korjataan. Sisältää jotain perusominaisuuksia, mutta on silti kaikkea muuta kuin ominaisuusrikas. Vastaava kuin Dragon Player, mutta siinä on tuki soittolistoille ja muille musiikin toistoon välttämättömille ominaisuuksille.
-Kaffeine:n KDE4 version kehitys on ollut hidasta ja sitä kehittää vain yksi henkilö, jos nyt oikein olen käsittänyt. Kaikki perusominaisuudet löytyy ja erikoistuutena tukee DVB standardia. Toisin kuin muut KDE soittimet, se ei käytä Phononia vaan Xineä. Sillä nyt ei ole mitään merkitystä musiikin suhteen, mutta jos videoita katsoo niin se ei taida pärjätä enää VLC:lle, Mplayerille eikä edes Gstreamerille - koska sitäkään ei enää kehitetä aktiivisesti.
-KPlayer on kanssa yksi, siitä ei taida olla oikeen kunnollista KDE4 versiota, mutta joku sitäkin taitaa kehittää - sen tulevaisuudesta en kuitenkaan tiedä. Käyttöliittymä uppoaa surkeasti KDE4:ään ja sekin tukee vain perusominaisuuksia (tarkoitettu enemmänkin Konqueroriin upotettavaksi lisäosaksi). Tukee monia taustaohjelmia, mutta ei käytä Phononia - ainakan vielä.
-PlaybaK, vielä varhaisessa kehityksessä, mutta muuten todella lupaava video&musiikki toistin ja tulevaisuudessa kuvien katselin. Tyylikäs käyttöliittymä ja osaa hyödyntää Nepomukia, tarkoitus on tulevaisuudessa lisätä ties minkälaisia semaattisia ominaisuuksia . Käyttää myös Phononia, odotan innolla ensimmäistä vakaata versiota.
-Bangarang on henkilökohtainen suosikki. Se yrittää hyödyntää vain olemassa olevia KDE ratkasuja, kuten Nepomukia ja Phononia. Sisältää yksinkertaisen tyylikkään käyttöliittymän ja sillä on helppo hallita kaikkia koneen video&musiikki tiedostoja. Tosin jos musiikkia on todella paljon (esim. 20k kappaletta) niin itse käyttäisin Amarokia sellaiseen ja Bangarangia videoihin. Versio 2.0 on vielä kehityksen alla, mutta se sisältää kaikki tarvittavat ominaisuudet. Tulevaisuudessa siinä on tarkoitus olla PlaybaKin tapaan monenlaisia semaattisia ominaisuuksia mm. näyttelijöiden nimien ja arvosteluiden hakemista automaattisesti. Näin vähän asian sivusta, olen myös kääntänyt kyseisen ohjelman suomeksi, tosin versio joka on tällä hetkellä gitoriousksessa on vanhentunut ja keskeneräinen.
Phonon siis mahdollistaa eri taustaohjelmien käytön, esim. VLC, Mplayer, Gstreamer, ja Xine tiedostojen purkuun. Phonia käyttävä ohjelma tukee siis kaikkia niitä kodekkeja, joita sen taustaohjelma tukee.
Nepomuk taas hoitaa KDE:ssä mm. indextoinnin ja paljon muuta.
EDIT: Heitin nyt kaikki mitä tuli mieleen, varsinaisia musiikki toistimia on vain Juk ja Amarok. Loput on lähinnä yleistoistimia.