Kirjoittaja Aihe: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje  (Luettu 22032 kertaa)

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« : 13.11.10 - klo:13.23 »
Tällainen ohje tuli tehtyä, 32s ruutukopioineen. Formaattina on PDF. Ohjeen kieli on suomi, VMware versio on englanninkielinen, ilmainen VMware Player - uusin jakelussa oleva. Ohje soveltuu käytännössä yhtä hyvin maksulliselle VMware Workstation tuotteelle.

Ohjeesta selviää miten VMware ohjelmistoa käytetään, ohje on suunnattu aloittelijalle ja monimutkaisempaa pyöritystä on vältetty. Yleisimmät virheet mitä VMwaren kanssa aloittelija saattaa tehdä, on kuitenkin yritetty kertoa, jotta ensimmäinen käyttötilanne olisi järkevä.

Tosin siinä vaiheessa kun koneita aletaan kopioimaan/kloonaamaan, ei voida välttää tarinoita siitä mitä se tietoverkossa ja eri käyttöjärjestelmillä tarkoittaa.  Lisäsin loppuun myös perusselvityksen siitä mitä erilaiset tietoverkkomuodot (host-only, NAT, bridged, oma Lan) VMwaressa tarkoittavat - näillä on merkitystä vasta myöhemmin, mutta osaapa sitten välttää turhaa monimutkaisuutta heti alussa.

Ohjeen esimerkki virtuaalikoneen tekemisestä on tapauksesta, jossa fyysinen kone on Ubuntu ja virtuaalikone on myös Ubuntu. Maininnat siitä, että jompi kumpi on Windows-kone, varsinkin XP-kone, ovat kuitenkin mukana. Pienellä harjoittelulla ohjetta voi soveltaa mihin tahansa muuhunkin käyttöjärjestelmätapaukseen.

Ohjeen saa esim. lähettämällä sähköpostiosoitteen PM:llä minulle. Jos joku haluaa tämän uploadattavaksi jonnekin niin kertokaa missä sellainen paikka on. Ubuntu Suomen Wikissä oleva VMware ohje näkyy olevan melkoisen epärelevantti dokumentti.
« Viimeksi muokattu: 14.11.10 - klo:09.26 kirjoittanut Ganymedes »

Ilokaasu

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 1547
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #1 : 17.11.10 - klo:09.53 »
Lainaus
Jos joku haluaa tämän uploadattavaksi jonnekin niin kertokaa missä sellainen paikka on. Ubuntu Suomen Wikissä oleva VMware ohje näkyy olevan melkoisen epärelevantti dokumentti.

Paras vaihtoehto tietenkin olisi jos sinä kirjoittaisit tämän tekemäsi ohjeen kaikkien saataville Ubuntu Suomen Wikiin. Mikäli nykyinen ohje siellä on huono, voit siirtää sen muualle (älä kuitenkaan poista) ja tehdä uuden tilalle.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #2 : 17.11.10 - klo:10.17 »
...
Paras vaihtoehto tietenkin olisi jos sinä kirjoittaisit tämän tekemäsi ohjeen kaikkien saataville Ubuntu Suomen Wikiin. Mikäli nykyinen ohje siellä on huono, voit siirtää sen muualle (älä kuitenkaan poista) ja tehdä uuden tilalle.

En tiedä nykyisen ohjeen laadusta sen enempää, oletettavasti sinänsä ihan hyvä, tarkoitin lähinnä sitä että se käsittelee VMware Serveriä, jolle en ainakaan itse löydä yleistä käyttöä ja ihmiset jotka sitä oikeasti tarvitsevat tai joiden sitä pitää käyttää, tuskin tarvitsevat Ubuntu forumin ohjeita ammattitaitonsa jatkeeksi. Itse kirjoitin Playeristä (ja samalla Workstationista), jotka ovat varsinaisia loppukäyttäjän työkaluja.

En noita wiki-juttuja tunne, täytyy katsoa jossakin vaiheessa, että miten hankalaa se on - ehkä ei kovin?

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #3 : 17.11.10 - klo:11.37 »
Tuo on hyödyllinen ohje, voin laittaa sen esille Apache: lle kaikkien iloksi, ilmainen palvelimen nurkka vapaana Linux tarkoituksiin.


Edit 17.11.2010 13:17

Tässä se on:
 
http://www.homelinuxpc.com/download/VMwaren%20luonti_8.pdf
« Viimeksi muokattu: 17.11.10 - klo:13.17 kirjoittanut ajaaskel »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

whiski

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 292
    • Profiili
    • Fotopiironki
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #4 : 17.11.10 - klo:15.04 »
Tuo ohje on hyvä, jonka sain. Nyt vain en voi tehdä sillä mitään, kun kone hajosi ja tämän mopon tehot ei siihen riitä.
Ei ole häpeä olla pelle, kunhan vain itse tietää olevansa sitä.

http://www.fotopiironki.fi/palsta/index.php
http://www.malmilandia.fi/kuvagalleria/main.php
Kuvagalleria Fotopiirongin jäsenille valmis

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #5 : 17.11.10 - klo:18.47 »
Hyvä jos ohjeesta on hyötyä.

Tuosta tuli mieleen, että tietysti ohjelmiston rautavaatimukset voisivat olla mainittuja alussa. Tarkoitus on lisäillä ohjeeseen, ainakin vielä jonkin aikaa, pieniä vinkkejä ja täsmentää joitakin kohtia. Toivottavasti serverille voi helposti päivittää aina uuden version.

Rautavaatimukset:

Prosessori: Yleisesti ottaen sama kuin mitä asennettavalle virtuaalikoneen käyttöjärjestelmälle on tarpeen. Virtuaalikone on jonkin verran hitaampi interaktiivisessa käytössä, mutta ei ratkaisevasti. 1 - 1.5 GHz:n prosessorit ovat ok, mutta voivat olla hitaita uusilla käyttöjärjestelmäversioilla.

Useammasta prosessorin coresta on aina hyötyä, koska virtuaalikonetta ajetaan aina omana prosessinaan.

Muisti: Tarvitaan saman verran kuin fyysisen koneen käyttöjärjestelmä tarvitsee ja lisäksi virtuaalikoneen muistintarve plus hieman extraa. Yleisesti ottaen 1 GB:n muistilla pärjää, jos koneilla ei aja mitään vaativampaa. Periaatteessa kone pitää konfiguroida niin, että muistia ON tarpeeksi. Jollei ole, niin kone hidastuu selvästi ja nykyisillä muistin hinnoilla tällaista konfigurointi voi pitää virheenä.  Dokumentissa on muualla kommentoitu tilannetta, jossa muistia on fyysisellä koneella liian vähän ja tätä ei toisteta tässä, mutta muistin jako fyysisen ja virtuaalisen koneen välillä on järkevän käytön kannalta hyvin tärkeää (siis silloin kun fyysistä muistia on liian vähän).

Järjestelmä muutoin: Kovalevyjen nopeus on tärkeää, koska virtuaalikoneen nopeus riippuu paljolti levyn nopeudesta - tosin niin riippuu fyysisen koneenkin nopeus.
« Viimeksi muokattu: 17.11.10 - klo:22.13 kirjoittanut Ganymedes »

Jakke77

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3946
  • Oulu (Oinaansuo)
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #6 : 17.11.10 - klo:21.43 »
kokeilinki ton asentamista ubuntu wikin avulla, arvaatte varmaan ettei toiminut :) kokeillaan tällä kunhan pääsen omalle koneelle
U_G_H

Aspire E5-575G V1.27 CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz GPU: Intel® HD Graphics 520 GPU: NVIDIA GeForce 940MX Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #7 : 17.11.10 - klo:22.46 »
Joo, en ole sitä itse kokeillut, mutta VMware versio ei ole siinä ihan se mitä yleensä käytettäisiin.

Toisaalla pyydettiin dokumenttiin myös lyhyttä selostusta siitä mitä eri versiot VMwaresta oikeasti ovat. Tämä on hyvä ehdotus johdannoksi. Tässä alustavasti jotakin tarinaa siitä:

1. VMware Player

Ilmainen ohjelmisto, jolla voi tehdä normaalin koneen. Tämä kone voi olla mikä hyvänsä, siis palvelin tai työasema - riippuen ihan siitä mitä kyseinen siihen asennettava käyttöjärjestelmä antaa myöten - ihan kuin fyysisellä koneellakin.

Esimerkki kolmen koneen ryppäästä, jotka toimivat erikseen, mutta ajatuksellisesti kuuluvat yhteen:

Kone 1 - Standalone kone - tarkoittaa sitä, että siinä on Oracle palvelin, client, sovelluksen palvelinohjelmistot, sovelluksen client-ohjelmistot ja tiedostopalvelut. Tällaista konetta ei tuotannossa juuri esiinny, mutta on testauksessa, demoissa ja koulutuksessa toisinaan oikein kätevä.

Kone 2A - Palvelin. toimii Oracle palvelimena, sovelluksen palvelimena ja tiedostopalvelimena. Lisäksi tämä on domain controlleri ja siitä johtuen Windows server käyttiksellä.

Kone 2B - Työasema, jossa on Oracle client, sovelluksen työasemaohjelmat ja toimii e.m. domain controllerin alaisena koneena käyttäen domainiin määriteltyjä käyttäjätunnuksia. Käyttöjärjestelmänä XP Pro. Käyttää OpenGL kiihdytykseen fyysisen koneen näytönohjainta. Fyysisellä koneella on käytännössä Ubuntu 9.04 64-bit nVidian näytönohjaimella.

Koneet 1 ja 2A on konfiguroitu toimimaan Oraclen Stream Worksharen kautta siten, että niiden tietokannat toimivat suhteessa sovelluksen vaatimuksiin replikoiden toisiaan joko yksi- tai kaksisuuntaisesti.

Nämä kaikki koneet siis toimivat samalla fyysisellä koneella samanaikaisesti. Tällöin prosessori on mieluiten vähintäin kolmen coren malli ja koneet toimivat kukin omalla SATA-II levyllään. Keskusmuistia tuollainen installaatio vaatii ripeään toimintaan mieluiten vähintäin 6 GB, joten fyysisen koneen on käytännössä pakko olla 64-bittinen. Virtuaalikoneet voivat olla 32-bittisiä vaikka 64-bittisinä toimisivatkin jonkin verran nopeammin (sikäli kuin asennetut sovellusohjelmistot sen sallivat).

Tämä oli vain tarkoitettu havainnollistamaan sitä, että näillä koneilla voi tehdä kaikkea mitä fyysisillä koneilla - ainoastaan vain paljon helpommin.


2.
VMware Workstation

Käytännössä sama ohjelma kuin Player, mutta maksullinen ja sen vuoksi sisältää joitakin kehittyneempiä piirteitä. Näitä ei ole dokumentissa juurikaan mainittu. Tämän version avulla voi esimerkiksi lennosta jäädyttää koneen tilanteen ja siihen voi sitten palata myöhemmin hyvin nopeasti (minuuteissa) - erittäin kätevää testauksessa toisinaan.


3.
VMware Server

Tätä en ole oikeastaan edes käyttänyt. Luulisin, että tätä käytettäisiin lähinnä virtuaalikonefarmissa, jossa on tärkeää, että kone toimii mahdollisimman lähellä fyysisen koneen vauhtia. Tämä ei sisällä samanlaisia graafisen käyttöliittymän apuja kuin Player ja Workstation. Mielestäni käyttökelpoinen vain asiantuntijoille ja virtuaalikonefarmin pystyttäjille.


4.
Vmware ESX

Virtualisointiohjelmisto tuotantokäyttöön. Fyysisellä serverillä pyörii tällöin tämä ohjelmisto - sinne ei siis asenneta mitään muuta, kuten Windows Server tai Linux. (Tosin käsittääkseni ESX on Red Hat Linuxin päälle tehty suljettu järjestelmä).

Virtuaalikoneet voivat olla niitä samoja kuin mitä yllä luotiin VMware Playerillä (tai Workstationilla).

Tämä mahdollistaa paljon asioita, joita fyysisillä servereillä ei voi toteuttaa - ei ainakaan pelkillä käyttöjärjestelmän avuilla. Mm. kuorman jako useamman koneen kesken, koneen peilaus ja redundanttisuus, backup koneen ollessa käynnissä, fyysisen koneen kuorman allokointi koneiden kesken jms. Tähänkään en ole sen paremmin perehtynyt asennusten tasolla ja dokumentissani ei käsitellä näitä asioita lainkaan.
« Viimeksi muokattu: 17.11.10 - klo:23.20 kirjoittanut Ganymedes »

Tha-Fox

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3315
  • Arch Linux && CentOS
    • Profiili
    • http://kettu.dy.fi
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #8 : 17.11.10 - klo:22.53 »
Tuosta ESX:stä saisi melkein oman wikinkin pystyyn, jos haluaisi noita ominaisuuksia oikein perusteellisesti esitellä :) Tuo uusin ESX 4-sarja perustuu RHELin 5-sarjaan. 4.0:n pohjalla on RHEL 5.2, uudemmasta 4.1:stä, johon vasta päivitin, en ole varma. Ja tuostahan on siis RHEL-pohjalla vain Service Console, VMKernel eli se hypervisor siellä pohjalla on poropietari-koodia.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #9 : 17.11.10 - klo:23.12 »
Tuosta ESX:stä saisi melkein oman wikinkin pystyyn, jos haluaisi noita ominaisuuksia oikein perusteellisesti esitellä :) Tuo uusin ESX 4-sarja perustuu RHELin 5-sarjaan. 4.0:n pohjalla on RHEL 5.2, uudemmasta 4.1:stä, johon vasta päivitin, en ole varma. Ja tuostahan on siis RHEL-pohjalla vain Service Console, VMKernel eli se hypervisor siellä pohjalla on poropietari-koodia.

Mielenkiintoinen aihe  ;D

Olen kyllä ESX-servereiden virtuaalikoneille pystytellyt koneita, jotka ovat tuonkaltaisia (mutta eivät aivan samoja) kuin mitä mainitsin VMware Playerin alla - mutta siinä työssähän ei ESX:ää edes näe missään, jos ei joku sano mikä se serveri oikeasti on  ;D 

Tänä päivänähän serveriä, edes fyysistä sellaista, ei aina missään edes näe - joskus varsin valitettavasti.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #10 : 19.11.10 - klo:13.59 »
Uudempi versio saatavana dokumentista - tullee WEB-serverillekin jossakin vaiheessa. Tein dokumenttiin lisäykset (nyt 35 sivua) mitä toivottiin erinäisissä lähteissä:

- rautavaatimukset
- VMwaren eri versioiden selostus
- floppy-aseman poiston tarkennus
- 3D-kiihdytyksen selitys
- pieniä tarkennuksia siellä täällä

ja myös lopuksi konfigurointivirheen paikantamisohjeen, jos lopputulos on hidas.

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #12 : 19.11.10 - klo:20.15 »
Kiitos  ;D

nikama75

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 357
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #13 : 03.01.11 - klo:20.34 »
Asentelen tässä VMware Player 3.1.2, tarkoituksena asentaa XP virtuaalisesti Ubuntu 10.04 käyttiksen alle. Kirjoitin päätteelle:

jaska@jaska-laptop:~$ sudo sh ./VMware*.bundle
sh: Can't open ./VMware*.bundle

VMware koneen luonti -asennusohjeissa sanotaan:

Ubuntu Linux-versio: asennetaan komennolla:
sudo sh ./VMware*.bundle
jossa oletetaan, että “VMware*” palauttaa kyseisen ladatun
tiedoston täyden nimen ja vain sen nimen.

Auttaisiko asiaan, jos tietäisin, mitä kirjoitetaan * -merkin jälkeen? Vai pystyykö kyseistä ohjelmaa ylipäätänsä asentamaan päätteeltä?

Saanko ladattua VMwaren jostain muualta?

Hei, vai onkos tämä sama ohjelma?


« Viimeksi muokattu: 03.01.11 - klo:20.42 kirjoittanut nikama75 »
Tekeminen on sanomisen korkein muoto.
-joku viisas-

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #14 : 03.01.11 - klo:20.49 »
Ensiksi: Tuo ei ole hirveän hyvä asennusohje eikä download ohje. Asennusohje pitäisi olla varmaan erikseen, koska itse asennus ja sitten VMwaren käyttö elävät osittain omaa elämäänsä.

Mutta tässä asennusohjeita suhteessa kysymyksiisi:

1.
Tuon linkkisi takana on Windows-ohjelma. Sillä ei tee mitään Ubuntussa.

2.
Sinun pitää olla siinä hakemistossa mihin latasit tuon ohjelmasi - et oikeastaan sanonut että latasit?. Pidä huolta siitä, että hakemistossa ei ole muita lähes samannimisiä - tai käytä hakemistoa missä on vain tuo yksi tiedosto.

Virheesi on todennäköisesti siinä, että olet päätteellä väärässä hakemistossa tai et ole ladannut mitään.

3.
Kyllä se juuri päätteeltä asennetaan. *-merkki ei vaikuta jos teit kuten edellä kerroin.

4.
Mistä sinä sen latasit sitten? www.vmware.com on oikea paikka. Sinne pitää rekisteröityä ja löytää sitten tämä Player - se on ilmainen ja desktop -tuotteiden alla (workstationin kanssa rinnakkainen tuote). Niitä on kaksi: 32-bittiselle ja 64-bittiselle Linuxille. *.bundle on se oikea Ubuntulle.

5.
Uudempi on 3.1.3 - suosittelen sitä jos sinulla ei vielä ole oikeasti mitään.

6.
Huomaa, että sinun pitää ottaa Direct Download eikä Download Manager. Jos otat jälkimmäisen niin saat vain erittäin pienen metatiedoston jota käytettäisiin Windows-ohjelmassa "Download Manager" latauksen käynnistykseen. Direct Download tarkoittaa "normaalia" latausta. Vertaa tiedoston kokoa, jotta tiedät mitä teit.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #15 : 03.01.11 - klo:20.53 »
OK, muut linkkiä toiseen.

Ubuntun valikoissa olevat ohjelmat eivät ole samoja. Minun vaihtoehtoni tarjoaa ihan oikeaa konetta, nämä ovat vain aputuotteita. Oikeaa konettahan olet nyt rakentamassa ensimmäistä kertaa.

... virtualisoinnissa voi tehdä kaikenlaista, kunhan ensin on joku kone siinä maailmassa ...

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #16 : 03.01.11 - klo:21.00 »
VMwaren sivuilta on nykyään hankalaa löytää kylmiltään, mutta ehkä helpoiten näin:

- Support & Downloads

- Product Downloads otsikon alta ... All Product Downloads

- siellä näkyykin jo VMware Player otsikon Desktop Downloads alla

- klikkaa Download (on 3.1.3. versio) , rekisteröidy ja sitten lieneekin selvää

nikama75

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 357
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #17 : 03.01.11 - klo:21.22 »
Jep, kiitos. Nyt löytyi. Kai se tämä on:

VMware Player 3.1.3 for 32-bit Linux
11/18/10  |  3.1.3  |  103 MB  |  Binary (.bundle)    

VMware Player for Linux 32-bit .bundle Installation file for 32-bit Linux

Työpöydällä on nyt "VMware-Player-3.1.3-324285.i386.bundle" -niminen tiedosto, 103 Mt kokoinen. Menenkö nyt päätteelle, siellä työpöydälle ja asennan sen sudo sh ./VMware*.bundle -komennolla?

edit:

Menin jo ja asennus on meneillään...
« Viimeksi muokattu: 03.01.11 - klo:21.24 kirjoittanut nikama75 »
Tekeminen on sanomisen korkein muoto.
-joku viisas-

ajaaskel

  • Palvelimen ylläpitäjä
  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3401
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #18 : 03.01.11 - klo:21.53 »
Autamme ilolla ja ilmaiseksi omalla ajallamme.  Ethän vaadi, uhoa tai isottele näin saamasi palvelun johdosta.

Ganymedes

  • Käyttäjä
  • Viestejä: 3915
    • Profiili
Vs: VMware virtualisointiohjelmiston käyttöohje
« Vastaus #19 : 03.01.11 - klo:21.56 »
Joo, oikeita sivuja ja varmaan oikea tapa kun kerran käynnistyi.