Pitää noihin AT:n lukuihin tutustua, mutta käsitykseni mukaan AT keskittyy vain Euroopan osuuksiin?
Kyllä. Numerot perustuvat suureen määrään web-kävijöitä lukuisilla sivustoilla. Itse asiassa heidän laskema Euroopan laajuinen Linux-osuus (0,8 ... 0,9 %) ei ole muuttunut juuri lainkaan ainakaan kolmeen vuoteen. Yksittäisissä maissa on isompia muutoksia suuntaan ja toiseen. Ranskassa ja Saksassa osuus on käsittääkseni merkittävästi suurempi kuin Yhdysvalloissa. Ks.
http://www.atinternet-institute.com/en-us/internet-users-equipment/index-1-2-7-0.html
Sinänsä tuo on mielestäni jonkin verran yllättävää ja masentavaa, kun Linux-distrojen käytettävyys on kuitenkin oleellisesti parantunut samalla aikavälillä. Totta kai puutteita on ja Windowsiin verrattuna sovelluksia puuttuu, mutta väittäisin silti, että syyt paikallaan junnaamiseen ovat ensi sijassa muita kuin teknisiä.
No niin. Nyt kerkesin katsoa vähän tuota AT:n dataa ja vertailukelpoisena datana se on täyttä sontaa. Syyt tähän ovat lähinnä metodologian vaihtuminen (pari vuotta vertailuita tehtiin Ranskan kielisillä WWW-sivuilla, jonka jälkeen metodiksi vaihtui ranskalaiset WWW-sivut ja sen jälkeen ranskalaiset kävijät ranskalaisilla WWW-sivuilla). Viimeistä metodia on käytetty maittain sitten muissa tutkimuksissa, mutta niitä löytyi liian vähän, että niistä näkyisi pitkän aikavälin trendi.
Statistiikat mitä muualta löysin, näyttivät parin-kolmen vuoden ajalta tasaista keskiarvoista nousua. oikeastaan voisi jopa sanoa, että AT oli tässä suhteessa poikkeuksellinen. Kuukausitasolla taas oli näkyvissä puolivuosittaisten Linux-distrojen julkaisut, jolloin Linuxin osuus oli selvästi keskiarvoista korkeampi kuukauden tai parin ajan, jonka jälkeen osuus taas putosi. Nämä ketjuun linkitetyt "Linux putosi jälleen alle prosentin" eivät ole lainkaan niin dramaattisia kuin otsikot antavat ymmärtää, sillä tilastojen perusteella kyseessä näyttäisi olevan ennemminkin normaali vaihteluväli.
Ylläolevasta huolimatta, viimeisimpien tilastojen mukaan (lähteestä riippuen) Linuxin käyttö on kuitenkin pudonnut "rajusti" huippulukemasta, tai jopa vuodenvaihteesta. Syitä tähän voidaan spekuloida vaikka Lucidin "Mac-lookilla" (Clickyn, StatOwlin ja Wikimedian mukaan Ubuntun käyttäjiä on kertaluokkaa suurempi määrä kuin muiden distrojen käyttäjiä), jolloin Windowsista Ubuntuun vaihtaminen ei enää ole yhtä luontevaa, tai Windows 7:n julkaisulla, sillä uuden distron/käyttöjärjestelmän julkaisu on nostanut käyttöjärjestelmän osuutta vähäksi aikaa. Tai vastaavasti voidaan pohtia Vistan vaikutusta Linuxin suosion kasvuun viime vuosina.
Sivukäyttäjien perusteella laadituissa tilastoissa toisaalta on ongelmana se, että nämä eivät välttämättä yritäkään olla skaalattavissa suurempaan mittakaavaan (tarjoaa vain "raakadataa") ja monesti tilastointimetodi puuttuu, eli lasketaanko lukemat yksittäisten sivuvierailuiden (=kävijöiden) vai yksittäisten IP-osoitteiden perusteella.
Toinen ongelma on, että millainen käyttäjä- ja maantieteellinen jakauma seurattavilla sivuilla on. Kuten W3Schoolsista jo mainittu, sivu kerää tavallista enemmän kehittäjiä, jolloin Linuxin osuus on loogisesti ajateltuna keskimääräistä suurempi. AT:n hyväksi on tässä yhteydessä mainittava se, että AT sentään mainitsee poistavansa laskuista sivut, jotka keräävät keskittynyttä käyttäjäkuntaa (kuinka tämä sitten palvelee tarkoitusta on toki oma aiheensa).
Toiset tilastot taas vääristävät tätä vertailua ajatellen hieman osuuksia siinä mielessä, että mobiililaitteden kasvanut suosio nettikäytössä vaikuttaa myös muiden osuuksiin.
Jokainen toki voi tehdä omat päätelmänsä eri tilastojen luotettavuudesta tai trendeistä, mutta pääsääntöisesti keskiarvoinen trendi Linuxin käyttäosuuksissa vaikuttasi olevan ylöspäin pitkällä aikavälillä. Linuxin osuus on kuitenkin sen verran pieni, että kasvu tilastoissa voi olla myös parantuneen/kasvaneen lähdedatan tai menetelmän syytä, tai sitten samasta syystä johtuen kasvu voi tilastoissa näkyä todellista pienempänä.